EU odustaje od američkog ukapljenog plina?

Donald Trump LNG
30 komentara

Već neko vrijeme  Sjedinjene Američke Države Donalda Trumpa provode sveobuhvatnu energetsku strategiju na temelju načela “energetske dominacije“,  koja je usmjerena na maksimiziranje udjela Washingtona u izvozu nafte, a posebno prirodnog plina na međunarodnim tržištima. Primarni cilj ove strategije bila je Europa, u kojoj Sjedinjene Države imaju za cilj izvoziti sve veće količine ukapljenog prirodnog plina (LNG), dobivajući, zajedno s važnim političkim rezultatom, i geopolitički cilj odvajanja Starog kontinenta od Rusije, glavni dobavljača energije za Europu.

U studenom 2019. godine SAD su uspjele prodati 2,6 milijardi kubnih metara LNG-a preko Atlantika u vrijednosti od 400 milijuna eura i tako su ostvarile povećanje izvoza od 593% u odnosu na sporazum između Jean-Clauda Junckera i Donalda Trumpa ljeto 2018. Naravno, ovo su beznačajne količine za europsko tržište i to je trebao biti početak prodora američkog LNG-a u Europsku uniju.

Ali čak ni to nije pomoglo smanjenju  isporuka iz Rusije, koje su sigurne i povećavaju se zahvaljujući konsolidiranim ugovorima o opskrbi sklopljenim s europskim zemljama i tradicionalnim plinovodima. Osim toga, Rusija povećava izvoz svog prirodnog ukapljenog plina, koje je na „spot“ tržištu uvijek jeftiniji od američkog. Naime, teško je konkurirati kompaniji Novatek, koja može snižavati cijene do mjere koje su za američke izvoznike nezamislive, bilo zbog jeftine „sirovine“ koju Novatek kupuje od Gazproma ili zbog nižih cijena ukapljivanja i tranzita, što ruskoj kompaniji daje veliki manevarski prostor pri formiranju cijena.

S druge strane, intenziviranje radova na Sjevernom toku 2 između Rusije i Njemačke, otvaranje Turskog toka i na Dalekom istoku pokretanje „Moći Sibira“ s Kinom kao odredištem, dao je Moskvi sva moguća oružja i “hladnom plinskom ratu“.

Tu je i nesrazmjer između jamstava koja nude plinovodi i rizika tržišta LNG-a, koje je često regulirano „točkom“ financijske logike i može stvoriti neugodnosti u osjetljivim situacijama.

Primjerice, SAD su nedavno pretrpjele posljedice zbog slabosti europskog tržišta LNG-a u fazi u kojoj su vrhovi potražnje bili niži od očekivanih zbog blage zime koja karakterizira Stari kontinent.

“Neke španjolske tvrtke, uključujući  Endesu, jedinu koja je potvrdila neiskrenosti, otkazale su narudžbe prijevoznicima za LNG koji su iz Sjedinjenih Država trebali stići na proljeće i radije su „izgubili“ izgubili novac zbog raskida ugovora, nego kupili nepotrebno i skupo gorivo”, naglašava financijski list Il Sole 24 Ore, komentirajući da je “ovo  događaj bez presedana, koji ukazuje na stanje ekstremne slabosti na tržištu plina”.

Europa koja odbacuje LNG morat će pronaći drugu destinaciju. Blaga zima i produljenje zaliha su značili da španjolsko skladište, a samim tim i ostatak Europe, više nemaju gdje skladištiti američki LNG.

“Američki dobavljač”, prema onome što piše list, “bio je Cheniere Energy, tvrtka koja je pokrenula izvoz plina iz Sjedinjenih Država, dobivši prvu dozvolu 2016. godine”. Tijekom 2019. Su Cheniere Energy i slične tvrtke uspjeli steći tržišni udio u sjevernoj i zapadnoj Europi zbog visoke likvidnosti tržišta i povećanja kapaciteta skladištenja europskih zemalja.

Više iz političkih razloga, zemlje poput Poljske, tvrdoglave u odluci da se oslobode Moskve i neposrednije ekonomski vežu za SAD, ostale su pri kursu kupnje američkog plavog goriva i nisu postupile poput Španjolske, koja je prioritet dala diversifikaciji temeljenoj na ekonomskoj i tržišnoj logici.

Dugoročno gledano, uskladištene zalihe su ostavile malo prostora za američke izvoznike zato što je toplija zima utjecala na razine skladištenja LNG-a više nego što se očekivalo, a sve se događa u vrijeme kada energetske strukture europskih zemalja još uvijek ovise o plinovodnom prirodnom plinu.

Odbijanje kupnje američkog LNG-a stvara političke probleme Trumpovoj administraciji, koja bi dugoročno mogla pasti u iskušenje da slijedi Moskvu i da razmisli o sklapanju stabilnijih i dugoročnih ugovora o nabavi.

Ako to bude slučaj, Europa može očekivati strašan pritisak iz Washingtona da sklopi srednjoročne ili dugoročne ugovore o opskrbi američkim ukapljenim plinom po cijena izvan svake tržišne logike i opravdanja.

SAD vjeruju da su sposobne nametnuti svoj proizvod od strateškog utjecaja i Europljanima prodati prirodni plin neovisno o sezonskom diktatu tržišta, što je, uz zahtjeve za povećanom vojnom potrošnjom i većom kupnjom američke robe, diktat kojeg će EU teško prihvatiti. Ako je u području vojne nabave čak i  moguće naći neki zajednički jezik, što se može reći i za povećanje kupnje nekih američkih proizvoda, kada govorimo o plinu, to sa sobom otvara niz pitanja, od kojih su najvažnija nepotrebna poskupljenja u industriji i proizvodnji energije, te nepotrebno visoke cijene plina za domaćinstva. To je rizik kojeg nijedna vlada neće prihvatiti, čak ni Varšava, koja zbog dekarbonizacije povećava potrošnju plina, a poljski PGNiG izjavljuje kako bi se ipak mogao obnoviti ugovor s Gazpromom koji istječe ove godine.

Donald TrumpLNGSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

amerika se uvijek trudila da gospodarski pomogne europi. pored slanja miliona lažnih izbjeglica tj. migranata u europu oni pokušavaju I svoj duplo skuplji plin prodati europi. oni su mogli tako I od rusije kupovati plin po europskim cijenama I taj plin prodavati poljskoj I njima sličnim po američkim cijenama. opet bi Imali dobru zaradu. što bi se reklo I vuk bi bio sit I ovce na broju

xxx
4 godine prije

A to su vama javili u logicno ili je to sto se babi snilo

laurusri
4 godine prije

Tvrtka Novatek ne kupuje ”sirovinu” od Gazproma, barem ne onu koju crpi iz vlastitih plinskih polja na Jamalu.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Pa Amerikanci niti nemaju dovoljno plina i da hoće nemogu zadovoljiti EU zahtjeve!!

Dopizdilomi
4 godine prije

Zašto? Ja ne bih? Ukoliko američki partneri ponude plin po istoj cijeni kao i Rusi ili možda čak i jeftinije jer smo prijatelji i u nekakvim savezima ja bih ostao kupovati plin od amera.

Abe 04
4 godine prije

Kaže neki u saboru danas da je plin roba na burzi i ista mu je cijena bilo da je iz hrv ili od bilokud..? Ne bih znao o tome, ali nije mi bas sjelo.

Alex
4 godine prije

Možemo mi biti braća,ali nam kese nisu sestre.

ima plina
4 godine prije

Aygaz, Tupras, Aramco, Botas, Genel …

Mali Mujo
4 godine prije

Nemojte tako pa HDZ se lopovluku ucio od amerikenjaca.

Trubadur
4 godine prije

Pa normalno, da odustaje… Ne postoji američki ukapljeni plin…. Barem ne u nekim ozbilnim količinama….USrA ima neku godinu višak a neku manjak proizvodnje plina i to su neke relativno male količine, koje u glavno pokupi ako jih ima, Mehika….A za 10 godina ni taj mali višak, neče bit, dostatan, za sopstvenu privredu…… Višak plina, koji je i komercialno zanimljiv za velike igrače, kao što je Evropa, je u glavnom samo još u Rusiji, Iranu, Qataru i Turkmeniji…. Sve ostalo, je sitna boranija…..

nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci bi kupovali plin od Rusa, pa ga tri puta skuplje prodavali glupim Evropljanima, te na taj način imalu punu kontrolu nad Evropom. USA primenjuju mafijsku metodu prodaje cigle. Ako ne kupiš njihovu ciglu, obiju ti je o glavu.

nije bitno tko
4 godine prije

Kako da USA prodaje plin EU, kad je zbog manjka primorana sama kupovati plin od Rusije? USA postaje za Evropu nebitna i štetljiva.

bertold švarcenberger
4 godine prije

Baš me briga jer ne koristim gas ali uvjek ću kupiti ko mi nudi povoljnije. Ameri kupuju od Rusa i prodaju znaju i vrapci na grani a vama to udarna vijest. Baš vam je portal u banani do daske.

tuf
4 godine prije

Nije li zbog slabe zime smanjena isporuka svih vrsta plina, ne samo LNG-a?

Laki Topalović
4 godine prije

U studenom 2019. godine SAD su uspjele prodati 2,6 milijardi kubnih metara LNG-a preko Atlantika u vrijednosti od 400 milijuna eura. Pa ovo potroši Pariz ili London za par dana. Kakav izvoz, “absolutno fantastičan”.

Bezuhov
4 godine prije

USA uzalud trosi svoju energiju i novac u vec izgubljenom ratu. Ocito je da zbog X razloga ne moze biti konkurentna na teritoriji “velikog kopna” koje funkcionira po fizickim zakonima vezanih sudova. Sintagma ” euroatlanske integracije” je samo slucajna pojava interesnog povezivanja u datom istoriskom trenutku, niposto prirodnog. Buducnost pripada “heartlandu”

Damir vit
4 godine prije

Jedino su se naši političari uhvatili ukapljenog plina zanima me samo koliko imaju osobne koristi od njega a državu ko je..

Duki
4 godine prije

Za skladištenje ma Ima mjesta Kod nas KRK
Kolindica je sve to “dubokoumno”organizirala
Za 200-tinjak milijunćića eurića, I gle čuda ?sad joj se smiješi poslić u Americi ,
No nije to najgore ,od nje je gori onaj lopov što po Hrvatskoj šeta sa štakama a čim ode van leti k’o grlica i tako jebe naše pošteno😁😁🙊🙉 pravosuđe !Sjetimo se 2008 i posjeta Putina Sloveniji ,trebao je doći i u Hrvatsku ,da dogovori “južni tok” ali je naša “stonoga”morala na seosku zabavu ,mislim negdje u Slavoniji.I tako nas je Ćaća još bolje zakucao na Balkan od Ina-mol aferice !
Jbg koji smo ono po”level od stuppiditty” na svijetu 1.ili 2. 👍👍😁🖕🖕🙉🙊🙉🙉

gost
4 godine prije

Gasprom je “ničim izazvan” Litvi ponudio novi ugovor s cijenom plina nižom za 30% dan nakon što je proradio LNG terminal. Najskuplji plin je onaj kojeg nema kada ti treba. Plin koji se u RH dostavlja plinovodima je isključivo ruski dok se na LNG terminal može dostaviti ruski, američki, katarski odnosno bilo čiji ako odgovara vrijeme isporuke i cijena. Ako imaš samo jednog dobaljača podložan si ucjenama i pritiscima.

tedi
4 godine prije

Nece Evropa da kupuje plin preko prekupca,kada mogu direktno od prodavca.Tko je tu lud da kupuje skuplje.Sta sada ispada da se veliki bore za kupce robe.Satro kazu bore se za duse,bore se oni za lovu i kako kome lapiti.

Marko
4 godine prije

Amerika je imperij koji samo pazi svoje dupe,njihov skupi plin nam ne treba..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI