Europa se i službeno vraća u fašizam – pogledajte rušenje 80-metarskog antifašističkog spomenika u Latviji

Rusenje obeliska u Latviji
126 komentara

Obelisk iz sovjetske ere, središnji dio spomenika kojim je Crvena armija slavila oslobađanje Latvije i njezinog glavnog grada Rige od nacističke Njemačke, srušen je u četvrtak.

Betonski toranj od 80 metara ukrašen crvenim petokrakim zvijezdama na vrhu bio je istaknuto obilježje u središtu Rige sve dok se nije srušio u obližnje jezero nakon što su ga teški strojevi srušili, dok su promatrači klicali i pljeskali.

Rušenje obeliska — koje su uživo prenosili latvijski mediji — posljednji je u nizu sovjetskih spomenika srušenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Spomenik je stajao između dvije skupine statua — skupine od tri vojnika Crvene armije, a s druge strane žena koja je predstavljala “Majku domovinu” s visoko podignutim rukama.

Spomenik osloboditeljima sovjetske Latvije i Rige od njemačkih fašističkih osvajača izgrađen je 1985. godine dok je Latvija još bila dio Sovjetskog Saveza.

Izazivao je kontroverze otkako je Latvija ponovno stekla neovisnost 1991. i na kraju postala članica NATO-a i Europske unije.

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs na Twitteru je rekao da Latvija rušenjem spomenika “zatvara još jednu bolnu stranicu povijesti i traži bolju budućnost”.

Ali Latvija ima veliku populaciju etničkih Rusa, od kojih su neki prosvjedovali protiv demontaže spomenika iz sovjetske ere.

Zemlja dijeli 214 kilometara dugu granicu s Rusijom i ima veliku etničku rusku manjinu, koja čini oko 25 % stanovništva.

Na ruski godišnji Dan pobjede, kojim se slavi sovjetska pobjeda u Drugom svjetskom ratu, ljudi su se okupili ispred spomenika u Rigi kako bi položili cvijeće.

Latvijski parlament izglasao je odobrenje za rušenje spomenika u Parku pobjede u svibnju, a Gradsko vijeće Rige slijedilo je taj primjer.

Radovi na uklanjanju spomenika započeli su prije tri dana uklanjanjem kipova. Područje je potom ograđeno, a vlasti su izdale zabranu leta bespilotnim letjelicama. Policija je u četvrtak privremeno zatvorila promet u blizini parka iz sigurnosnih razloga.

Latvija se pridružuje drugima u uklanjanju spomenika Sovjetima

Ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače potaknula je vlasti u nekoliko istočnoeuropskih zemalja da uklone simbole iz komunističkog razdoblja.

Do ovog događaja dolazi dan nakon što je Poljska priopćila da ruši spomenik sovjetskim vojnicima Crvene armije u Poljskoj, jedan od najmanje 20 koji su uklonjeni, dok su deseci drugih i dalje označeni za uništenje.

Kijev srušio sovjetski spomenik rusko-ukrajinskog prijateljstva.

Estonija će ukloniti spomenike iz sovjetske ere kako bi ”osigurala javni red”.

Bjelorusija je bila ključni saveznik Moskve, dok je Poljska, koja leži na zapadnoj granici Ukrajine, podržavala Ukrajinu.

Prošlog tjedna Estonija je uklonila sovjetski spomenik iz Drugog svjetskog rata u blizini grada na ruskoj granici u sklopu širih napora da se demontiraju simboli iz sovjetske ere. Replika tenka poslana je u ratni muzej sjeverno od Tallinna.

Godine 2007. premještanje spomenika vojniku Crvene armije iz Drugog svjetskog rata u glavnom gradu Estonije, Tallinnu, izazvalo je dane nereda dok je zemlju pogodio masivni kibernetički napad za koji se tvrdilo da su ga izveli ruski hakeri.

latvijaRigarusijaSovjetski savezSpomenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
126 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jewjstone
1 godina prije

Nijemci cvjetaju. Napokon je doslo njihovih pet minuta……..samo da nisu dirali Zhidove.

Ante
1 godina prije

Ako nisu sproveli lustraciju ništa od rušenja spomenika. To su napravili da pojedinci sami sebe tješe da su izašli iz komunizma. Dok ulijeću u fašizam. Ovaj pardon demokraciju.

ZZ Top
1 godina prije

Hrvatska je spomenike srusila davne 1991 godine,tko kaze da smo po svemu zadnji u Europi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Latvija, baltička državica koja graniči sa Rusijom i broji manje od 2 milijuna stanovnika.
Toliko im je dobro otkako su ušli u EU 2004. godine, da su od tada do danas izgubili 19% stanovništva. 25% stanovništva čine im Rusi. Službeni podaci.

Hrvatska koja je ušla u EU u srpnju 2013. godine ide tim stopama – od 2011. do 2021. izgubila skoro 10% svog stanovništva.
Službeni podaci.

eks
1 godina prije

Pre ravno 2 godine pisao sam na ovom portalu da se u Evropi ponovo budi fašizam, ali ovog puta pod zastavom američkih fašista. Pogledajte koje osobe su postavljane za političke lidere i ostale važne ličnosti: Ursula fon der Lajen, Viola fon Kramon, Analena Berbak , sve sa “pedigreom” svojih nacističkih predaka, premijerke baltičkih državica – stručnjaci za šipke po noćnim klubovima, … i tako redom , vidi se da ne postoje više pravi i ozbiljni političari lideri kakvi su nekada bili Vili Brant, Ulof Palme, Šarl de Gol, … Pokretanjem operacije u Ukrajini Rusija je razotkrila pravo lice zapadnih vladara , psihopata fašista .

farree
1 godina prije

Rusenje starih spomenika iz starih ratova je neophodno kada se pripremaju novi ratovi (sjetite se Ex Yu 1990ih)

Skyteh
1 godina prije

Evo vam te smrdljive EU. 4. Rajh. Ustaše svršavaju. Švabi preko gospodara odvratnih amera opet osvojili cijelu Europu, ovaj puta bez ispaljenog metka. Samo što kolega kaže, ne dirajte židove i nitko neće ni moći pomisliti da se radi o fašizmu. A Židovi pokretači. Koji bolesnici, sami žrtve fašizma, a sami ga opet grade.

MKD
1 godina prije

Nakon svega ovoga sto su ostali uradili ruseci spomenike , sledi od strane Rusije njihovo rusenje koje ionako to i zasluzuju. Tik-Tak … kaboom

ALENz
1 godina prije

Ove tri balticke zemlje koje nisu ni vojna ni ekonomska sila pravu osmi paket sankcija protiv Rusije.
Tako da cijela Europa “mora” doci na istu razinu mrznje naspram Rusije.
Emil Cosman koji ima svoj kanal na You Tube zove njih Jackals.
Oni su perjanica mrznje naspram Rusije a onda kao fol prikljuce se Francuska, Njemacka, Spanjolska…
Emil Cosman kaze da je to sve orkestirano od velikih, gore imenovani plus Amerika i Britanija, a ovi mali sluze za isturivanje.
“Jackals” Estonia, Latvia, Lithuania submitted to EU the 8th round of sanctions against Russia.

Kasnije dolazi paket sankcija 10.0…pa paket sankcija 11.0 pa makar u tom paketu bile sankcije na ruske macke ali nek se cuje, nek se potpiruje vatra pod nogama Rusima, tako da se ne mogu ekonomski razvijati.

Selena
1 godina prije

Postoji plan, prema kojem se nepokorna, primitivna slovenska plemena trebaju istrebiti, ostavljajući nekolicinu u rezervatima na dalekom severu, poput Indijanaca. Ukrajina igra ključnu ulogu u sprovođenju ovog plana. ,,U tome bi nam pomogli Jevreji koje bismo kasnije uništili’;Bžežinski. Nakon svega čega smo se nagledali i preživeli, ne izgleda nemoguće.

da_se_zna_istina
1 godina prije

Nikome ne može pasti na pamet da je to komunistički spomenik?
Znači ako si antkomunist, onda si ipso facto fašist.
Takvu logiku je imao i Staljin pa su i socijaldemokrati tada optuživani da su fašisti.

Sunce
1 godina prije

Jedno je jasno. Zamjena prirodnog plina iz Rusije LNG-om iz daleka bit će vrlo skupa. Jednostavna procjena je da će trošak biti najmanje dvostruko veći. Ovaj dodatni trošak je trajan i potrebno je vrijeme da se implementira. Stoga će one zemlje koje su prije napredovale na jeftinoj ruskoj energiji vidjeti kako njezini proizvodi postaju skuplji i manje konkurentni. Tada će jeftina ruska energija otići europskim konkurentima i ekonomska budućnost će se zauvijek promijeniti. Također ići putem javnog suprotstavljanja Rusiji u isto vrijeme znači da zemlje EU-a moraju kupovati više oružja od SAD-a tako da će Europljani definitivno biti siromašniji u bliskoj budućnosti.

dav-vor
1 godina prije

Balti kao i Finci su dobili nacionalnost zahvaljujuci carskoj Rusiji kao Slovenci zahvaljujuci ideji o juznim Slavenima.

nonwo
1 godina prije

Dok se vlasti bave zatiranjem povijesti(rušenjem spomenika) ,obični stanovnici ,Nijemci, bave se rušenjem drva za ogrjev, a Poljaci spavaju u kolonama automobila da bi kupili ugljen.Shizofrenija na kvadrat.
Tucker Carlson: Things are falling apart every quickly,youtube

kopt
1 godina prije

T.C to sto ti govoris, sto je govorio Orwell, sve je to istina. Dok mi dodjemo do te tocke npajprije zapad mora porobiti I opljackati neposlusne.

Dtop_Cenzura
1 godina prije

I Sadamov su ovako rušili,pa sada smrde u naseljima koja su usred kanalizacije.Kako će tek emeri tokom građ. rata koji im predstoji

Harald
1 godina prije

Da su bombardovali pruge sto vode u konc logore u II-om svjetskom, konstantno, kao sto su njemacke gradove ne bi danas…

BordoDNK
1 godina prije

“Fašisti budućnosti, nazivat će se antifašistima”…vaistinu je efendija Vinston bio u pravu…

ZAC
1 godina prije

sad ce da natakare hitlerov spomenik i svrsavaju pored njega, “boze oprosti im jer ne znaju sta cine”

tuf
1 godina prije

Ma da, prkos i reakcija? A to što nema veze jedno s drugim ćemo pomesti pod tepih?
Ajde molim te. Što misliš da smo svi skupa iz prkosa i reakcije srušili sve McDonaldse nakon američkih ratnih pohoda zadnjih 20 godina? Spalili pogone Coca Cole u Europi, uništili sve Boeing zrakoplove i holivudske filmske zapise? Jer odgovorni su za smrti milijuna ljudi, po tebi ne treba imati mjere u reakciji?

da_se_zna_istina
1 godina prije

Pitanje za sve koji su pročitali članka – da li im je poznato da je ikad u povijesti pobjednik u nekom ratu ostavio nedirnute spomenike koje su podigli neprijatelji koje je pobijedio, osim ako nije želio sebe predstaviti nasljednikom pobjeđenih? Jesu li Rimljani ostavili spomenike Kartažana? Grci Perzijanaca? Turci recimo su ostavili rimske (bizantske) spomenike zato što su se smatrali njihovim nasljednicima. U svakom narodno-oslobodilačkom ratu ruše se spomenici okupatora nakon pobjede. Čemu onda čuđenje nad nečim što je povijesna konstanta, osim ako se ne radi o licemjerju. Crvena armija nije donijela slobodu Latvijcima, nego ih je porobila. Poslije se je SSSR urušio i Latvijcima je opet svanula narodna sloboda, i zbilja bi bili mazohisti, a ne nikakvi nacisti ili fašisti, kad bi spomenik okupatora držali nečim vrijednim. Da, bilo bi “junačkije” da su se sami oslobodili oružanim ustankom, i onda nitko ne bi niti postavio pitanje zašto se je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Vraćanje nacizmu i barbarizam.

da_se_zna_istina
1 godina prije

Je li u SSSR ostao koji spomenik ruskim carevima nesrušen?
Na tisuće crkvi i manastira su sravnili sa zemljom.
I sad očekuju da spomenici njima ostanu netaknuti.

Ako jos niste...
1 godina prije

..odgonetnuli zasto Ruskiji koriste slovo Z za ovu operaciju koristite Hegelijansku dijalektiku tj. Teza + Antiteza = Sinteza tj. Z + N (=Nato) = e sad nacrtajte prvo Z pa preko njega N i nesto ce vam se ukazati u obliku kukastog kriza…i jos mislite da je Putko neovisan igrac … ovo je Casino i igra je namjestena a sitne ovce gube novce ?

Rimtutituki
1 godina prije

Nije nikad ni izasla

bhztf
1 godina prije

Sramiti se i negirati vlastitu proslost, ma kava on a bila, pljuvanje je po samom sebi jer proslost je dio nas samih.

mikiyugo
1 godina prije

Pa sta su sve ove zapadne, imperijalisticke drzave nego fasisti.Bili i ostali.Samo budale veruju u nekakvu “demokratiju”.Svi u sluzbi sotonisticke Amerike,kji sa svojim zlocinima drze ubedljivo prvo mesto u nasoj galaksiji.Ali polako,i njima ce svanuti crni petak.

Davor
1 godina prije

Na istoku strare priče, a na zapadu ništa novo….☺️
Zar ne stoje u Amer. Kongresu dva fašjo simbola, dva svezana snopa pruća s sjekirom, s obje strane predsjedavajućeg???
Eto, očigledno da fašistički simboli nisu otišli s Benitom Mussolini

nkvd
1 godina prije

trebali su to davno uništit

goran
1 godina prije

majku vam fašističku litvanci,doči če vam glave rušenje spomenika,kako vas nije sram sunce li vam fašističko?
da nije bilo rusije vi ne bi ni postojali u naci njemačkoj.

1 godina prije

Ma samo zakasnelo priznanje – oni zaista tada nisu oslobođeni već su poraženi… fašisti.
Isto je i sa ostalim Pribaltikom a i Skandinavijom s tim da je Skandinavija imala više sreće jer je ostala na “pravoj strani”.

Zoran
1 godina prije

Bedni skrnavitelji grobova na celu sa hijenama Istocne evrope poljacima

Vojni analitičar
1 godina prije

Aha. Rušenje ogromne betonske nakaze koja im je svojom ružnoćom nagrđivala glavni grad a koja je podignuta u slavu komunističke okupacije njihove zemlje sa onom jebenom zvjezdurinom je “povratak u fašizam”? je li portalski drugovi “antifašisti”. Zaista vam se moram diviti na ustrajnosti u vašoj herojskoj online borbi protiv “fašizma” kojeg samo vi vidite, valjda umjesto bijelih miševa koji se pričinjavaju mentalno uravnoteženijim pijancima. Jedino vam moram skrenuti pozornost da je vaše zamišljeno jurišanje na fašističke bunkere zakasnilo skoro osamdeset godina i da vas pisanje ovakvih notornih gluposti po portalime neće učiniti Boškom Buhom ni Savom Kovačevićem kako sami sebe izgleda vidite. A ustvari, trebalo bi pozdraviti činjenicu da su Latvijci, koji se zajedno s susjednim Litbvancima, Poljacima i Estoncima u zadnje vrijeme ponašaju zaista ekstremno glupo ipak u stanju napraviti inešto dobro i pametno pa srušiti tu nakaradu kao šti bi i uostalom i svi drugi narodi u svijetu… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

Ne čudi me. Sad vidimo da u tom dijelu ima jako puno naci-simpatizera. Utjecaji koje je NATO održavao na životu od karaja 2.svj. rata. Da tek vidite kak u Engleskoj kuhaju socijal nacizam. Soroš pumpa lovu ekipi koju su njegovi NGOi okupili i po potrebi su Antifa a po potrebi UKsocio-nacionalisti koji svoje gorljive govore završavaju sa hitlerovskim pozdravom. London su pretvorili u lgbtq smijeh, policajci nose štikle i slikaju se s turistima ili plešu na prajd eventima ko i medicinske sestre u toku plandemije. Fašizam i nacizam se vračaju na velka vrata, a razlog koji ljude gura da popuše te kvarne ideologije? Imigrantska i nacionalna politika koja bijlce stavlja u podređeni položaj. Mladi ljudi koji nisu vidli rata i kojima su marksistićki programirani profesori isprali mozak su nosici večine te priče, da ima i šljama koji sve radi za novac i ne pita se. Suludo da ima ljudi koji… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Sinoc je ovde objavljen preliminarni izvjestaj nacisticke kontraofanzive, a danas su rusi izasli sa potpunim izvjestajem:
„U protekla 24 sata je uništeno je 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapova s mitraljezima i likvidirano više od 1.200 ukrajinskih militanata”.

To je samo na herskonskom pravcu, ali i na ostalim denacifikacije nije pauzirana. Samo kod Kokonstantinovke je denacifikovako oko 100 krakenovaca.

1 godina prije

Malo je vulgaran čin rušenja , jednostavno su mogli spakovati spomenik i poslati za rusiju s naznakom da ih u buduće ne oslobadjaju….

tihobl
1 godina prije

Битка за медије:Немачка и Француска предложиле су да ЕУ предузме мере „за борбу против Путинове пропаганде унутар Русије“ , као и да се позабави садржајем на Јутјубу, ТикТоку, Телеграму и ВК.

Како наводи Blumberg, Берлин и Париз позивају Европску унију да истражи „креативне начине” за ширење „независних информација” у Русији. У том циљу је потребно прикупити “писмено” људство које познаје руски језик и одрадити адекватну обуку у циљу пласирања програмираних информација чиме би се временом “забио клин између руског председника и народа”.

Ringo10
1 godina prije

Čudi me da je i jedan takav spomenik do danas opstao na Baltiku
Oni slave svoje SS divizije

Ringo10
1 godina prije

Smeta im totalitarizam kažu…
A kad slave tradicije svojih SS divizija i kad održavaju prigodne SS mimohode, onda im totalitarizam nimalo ne smeta dakako

xyx
1 godina prije

Nemojte bulaznit o fašizmu niti komunizmu.Nacifašizam ne postoji ,osim u tragovima.A komunizam je zlo veće od bilo čega zamislivog.Ujedno je i povezan sa najgorim sistemima na kugli zemaljskoj-Kina,RUsija,S Koreja…naravno da će EU uklonit sve spomenike koji nisu umjetnička djela ,nego veličaju komunizam ili SSSR i Rusiju.

no.vactin
1 godina prije

To je trebalo davno srusit. Komunizam je najvece sranje u povjesti covjecanstva. Izracunato je da je pobijeno preko 60 miliona ljudi u komunstickim drzavama u 20 stoljecu. Napravilo je od covjeka robotom upravo ono sto danas zele Svab i ekipa, (Transhumanizam), jednoumlje, savrsena kontrola bezmudog covjeka koji ce zivjet u STRAHU do svoje smrti.

Nepristrani
1 godina prije

Antifašizam je najveće zlo koje je proizveo fašizam.

Proizvod koji je po zlu debelo nadmašio proizvođača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI