Facebook mijenja mišljenje o označavanju teorija koje govore da je Covid-19 stvorio čovjek kao lažne

Facebook-Cenzura
10 komentara

Još u veljači 2021. Facebook je službeno najavio da će s platforme izbrisati tvrdnje o virusu koji je “stvorio čovjek”, pozivajući se na konzultacije s vodećim zdravstvenim organizacijama. Promjena paradigme dolazi zbog POTUS-a Joea Bidena, koji je naredio pregled takozvane teorije “laboratorijskog incidenta” u vezi s podrijetlom COVIDA-19.

Facebook je ažurirao svoja pravila i više neće uklanjati postove koji sadrže tvrdnje da je COVID-19 virus koji je “stvorio ili proizveo” čovjek. Div društvenih medija rekao je da je odluka donesena “u svjetlu tekućih istraga o podrijetlu” patogena i u “savjetovanju sa stručnjacima za javno zdravstvo”, iako tvrtka nije navela njihove izvore.

“Nastavljamo surađivati sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo išli u korak s evolutivnom prirodom pandemije i redovito ažuriramo svoje politike kako se pojavljuju nove činjenice i trendovi”, rekao je Facebook.

Nejasno je koje su “činjenice” navele Facebook da promijeni politiku uklanjanja nagađanja o umjetnom podrijetlu virusa, koju je platforma uspostavila 8. veljače 2021., pozivajući se na konzultacije s “vodećim zdravstvenim organizacijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO)”.

Dvostruki standardi društvenih medija?

Otprilike pet sati prije promjene politike, američki predsjednik Joe Biden naredio je obavještajnoj zajednici da za 90 dana izvijesti o podrijetlu virusa COVID-19, otkrivajući da su agencije trenutno podijeljene o tom pitanju. POTUS-ova smjernica da “udvostruči” napore na otkrivanju istine uslijedila je nakon izvještaja The Wall Street Journala, koji pretpostavlja da je nekoliko kineskih znanstvenika s Instituta za virusologiju Wuhan moglo zaraziti virusom krajem 2019. godine.

Prema novinama, znanstvenici su hospitalizirani sa simptomima koji se podudaraju sa simptomima koronavirusa.

Mediji su tako revitalizirali tvrdnje koje je uvelike ovjekovječila Trumpova administracija 2020. godine da se patogen mogao proučavati u laboratoriju Wuhan i slučajno je procurio iz laboratorija s najvišom razinom biološke sigurnosti. Međutim, za razliku od Bidena, društveni su mediji drugačije reagirali na takve tvrdnje: Facebook je objave POTUS-a označio kao obmanjujuće ili lažne, umjesto da mijenja smjernice.

Twitter je također tvrdnje o “umjetnom” podrijetlu COVIDA-19 označio kao obmanjujuće i još nije najavio promjene u ovoj politici. Peking je snažno opovrgnuo navode o virusu koji je navodno u prošlosti pobjegao iz laboratorija Wuhan i novu je istragu koju je naložio Biden nazvao politički motiviranom.

“SAD ne brinu o činjenicama i istini, niti ih zanima ozbiljno znanstveno traženje podrijetla”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Navode Trumpove administracije istraživao je WHO, koji je u siječnju 2021. poslao tim znanstvenika u Wuhan kako bi pronašli izvor virusa koji je već zarazio gotovo 168 milijuna i ubio preko 3.489.000 ljudi. Istražitelji globalnog zdravstvenog tijela rekli su da je malo vjerojatno da patogen COVID-19 potječe iz laboratorija Wuhan.

Trump i neki članovi njegove administracije kritizirali su zaključke misije SZO i čvrsto se držali svojih optužbi da je Kina odgovorna za izbijanje virusa.

Covid
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
istrazuj
2 godine prije

Oni slijedu CIA narativu

Pitanje
2 godine prije

Čemu služi facebook? Već godinama pokušavam utvrditi što će privatnoj osobi facebook? Za biznis mi je jasno, reklamiraš se preko FB kao i preko bilo kojeg medija koji ti je dostupan. Pitam još jednom- koji motivi vas vode da imate FB račun? Možda me ipak netko prosvijetli.

Red Dog
2 godine prije

Bo vas POTUS.
Niste cool. Samo streberi.
Predsednik.

Lucija, prva
2 godine prije

“…it was found that natural selection is the reason behind the binding of the mutated SARS-COV-2 spike protein to the human-like angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) receptor.

Besides that, the polybasic cleavage site of this novel coronavirus shows a possibility that it arises through a natural-occurring evolutionary process. The criterion for the enhancement of binding between a precursor virus and the ACE2 receptor is concluded elsewhere [13].

On the other hand, there was an inference on the origin of SARS-COV-2 where the precursor of the virus acquired genomic features through adaptation after a zoonotic transmission and the insertion of its polybasic cleavage site during direct transmission between humans [14].”

Mahatma
2 godine prije

Izgleda da je vrijeme da se hladni rat s Kinom digne na veći nivo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI