FBI-eve racije na Projekt Veritas ”mogle bi imati ozbiljne posljedice”

James O’Keefe
4 komentara

Nedavne racije koje je poduzelo Ministarstva pravosuđa na osnivača Projecta Veritas Jamesa O’Keefea i više suradnika “mogli bi imati ozbiljne posljedice po slobodu medija”, upozorila je Američka unija za građanske slobode (ACLU).

ACLU se u nedjelju osvrnuo na situaciju s O’Keefeom, kritizirajući i Ministarstvo pravosuđa i konzervativnu agenciju.

“Projekt Veritas sudjelovao je u sramotnim obmanama, a razumni promatrači možda uopće ne smatraju njihove aktivnosti novinarstvom”, napisala je organizacija u svom priopćenju.

O’Keefeov dom u New Yorku, kao i dom brojnih drugih sadašnjih i bivših članova Projecta Veritas, prošlog je tjedna izvršio pretres od strane FBI-a. Racije su navodno bile dio istrage dnevnika koji je navodno ukraden kćeri predsjednika Joea Bidena Ashley i objavljen neposredno prije predsjedničkih izbora 2020. Navodni dnevnik sadržavao je pojedinosti o zlouporabi droga i druge grozne informacije, iako nije potvrđeno kao autentično. Projekt Veritas nije bio sredstvo za stvarno objavljivanje dnevnika i oni su ga predali nadležnima.

U svojim komentarima, ACLU je rekao da osim ako vlada nema “dobrog razloga” vjerovati da Veritas stoji iza bilo kakve stvarne krađe materijala, “nije ih smjela podvrgnuti invazivnim pretragama i zapljenama”.

Aktivisti Prvog amandmana osudili su racije FBI-a i oduzimanje novinarskih dokumenata. Sudac je ovog tjedna naredio zaustavljanje vađenja podataka s O’Keefeovih uređaja, čekajući ročište o imenovanju “posebnog gospodara” koji će nadzirati radnje vlasti u izvlačenju podataka, kako bi se uvjerio da su usredotočeni samo na informacije relevantne za kriminalističke istrage.

ACLU je u svom priopćenju rekao da se slažu s time da treća strana “posebni gospodar” mora biti na mjestu za nadzor ekstrakcije.

U međuvremenu se i sam ACLU našao na udaru kritika, jer je toliko dugo čekao na komentiranje situacije s Projektom Veritas, a neki kritičari kažu da “mlaka” izjava naglašava pristranost grupe.

ACLUFBIJames O'KeefeProject VeritasRacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Na novogovoru kaze se: obracun sa domacim terorizmom.

2 godine prije

Ma policija samo RADI SVOJ POSAO, na lijep i pristojan nalin, bez sile, počelo je:
https://www.facebook.com/FreeZadar/videos/959752254625435

Max
2 godine prije

To je bio udar na istinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI