Finska i Švedska ne mogu da se pridruže NATO-u dok se ne riješe zabrinutosti Turske

Sastanak Turske i Finske delegacije
16 komentara

Nakon razgovora u Ankari u srijedu, portparol turske vlade Ibrahim Kalin rekao je novinarima da njegova vlada neće dozvoliti Finskoj i Švedskoj u NATO savez dok se ne ispune “konkretni” sigurnosni problemi Turske u vezi s terorizmom i sankcijama. Kalin je dodao da Ankara neće žuriti sa sporazumom prije sljedećeg sastanka NATO-a.

Delegacije Švedske i Finske sastale su se sa svojim turskim kolegama u Ankari na pet sati razgovora nakon njihovih zajedničkih zahtjeva za pridruživanje vojnom savezu NATO-a prošle sedmice. Za njihovo pristupanje potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 država članica, a Turska je zaprijetila da će blokirati proces ukoliko dvije zemlje ne razbiju grupe koje smatra teroristima.

“Bez ispunjavanja sigurnosnih zabrinutosti Turske, ne može se nastaviti bilo kakav proces širenja NATO-a”, rekao je Kalin na konferenciji za novinare nakon razgovora. „Nato je bezbednosna organizacija“ , izjavio je on, dodajući da to znači da alijansa treba da obezbjedi da „bezbjednosni problemi država članica budu jednako i pošteno ispunjeni“.

Turska je zatražila da Švedska i Finska ukinu ograničenja izvoza oružja Turskoj i da izruče ljude povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i Gulenovim pokretom (FETO). Dok i Švedska i Finska smatraju PKK terorističkom organizacijom, Turska je također zahtijevala da primjene istu oznaku na YPG i PYD, kurdske vojne i političke grupe u Siriji.

Kalin je rekao da turska strana vrši pritisak na Švedsku da se obračuna sa svojim domaćim simpatizerima PKK i njihovim finansijskim i medijskim operacijama. Turska je posebno izdvojila Švedsku, a Ankara je optužila Stockholm za naoružavanje Kurda protutenkovskim oružjem, koje se koristi u tekućem graničnom sukobu Kurda s Turskom.

Švedski i finski zvaničnici sada će se vratiti u svoje glavne gradove kako bi razgovarali o zahtjevima Turske, koje je Kalin opisao kao “konkretne”. Proces članstva za dvije nordijske države može se nastaviti samo “na način koji će se baviti sigurnosnim zabrinutostima Turske” , rekao je on.

Lideri NATO-a trebali bi se sastati u Madridu, u Španiji, krajem sljedećeg mjeseca, ali Kalin je rekao da Turska “nije pod vremenskim pritiskom” da do tada postigne sporazum sa Švedskom i Finskom.

I Švedska i Finska pozvale su se na rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao motivaciju da se pridruže NATO savezu predvođenom SAD-om. Njihove kandidature za članstvo toplo su primljene u Washingtonu i od strane evropskih lidera NATO-a, osim turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je zaprijetio da će opstruirati njihove prijave ukoliko se alijansa ne pozabavi navodnim pravnim progonom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Moskva je nazvala prijave dviju zemalja za NATO “ozbiljnom greškom s dugotrajnim posljedicama”. Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prošle sedmice da Rusija smatra da su aspiracije dviju zemalja u NATO manje zabrinjavajuće od onih u Ukrajini, gdje bi potencijalni teritorijalni sporovi “nosili ogromne rizike za cijeli kontinent”.

FinskaIntegracijeNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TBD
1 godina prije

Tko je bio u Turskoj zna kako se cjenka s Turčinima.
Sultan će dobiti svoje i everybody happy.

From
1 godina prije

Turska je bila u pravu, te dvije zemlje su teroristicke

tihobl
1 godina prije

Ne ide nikako disciplovanje Turske. A i u Pakistanu bumerang desavanja. Zapdnjacima nista ne ide od ruke, jer nisu u skoli ucili 3. njutnov zakon.

Max
1 godina prije

Niišta bez Erde.

Brr
1 godina prije

Kaze Erdo ,cekaj da tecaj lire bude povoljniji pa ce biti zeleno svijetlo.

nessy
1 godina prije

Kako vidim situaciju, Finska i Svedska, nikako nisu bile mete za Rusiju. Pretpostavljam da je njihov drzavni vrh bolje upucen od mene (ili su vise paranoicni), pa su odlucili ono sto jesu. Kako bilo, te dvije zemlje, nakon pridruzenja NATO-u dolaze na kartu meta, a tamo prije nisu bile. Koliko je tu gubitka, koliko dobitka, tesko je odluciti. Sto se tice Turske, oni su ipak vojna sla i imaju se cime kur..ti, za razliku od Hrvatskog predsjednika, koji misli da moze ucjenjivati NATO. Erdogan zeli, razumno, da te dvije zemlje ne pruzaju utociste organizacijama koje Turska smatra opasnim/teroristickim. Bez obzira na opravdanost Kurdske borbe, mislim da Erdogan ima pravo to traziti od zemalja “saveznika”. Kako kazu u Africi, ‘kada se slonovi bore, strada trava’. Tako, ove Kurdske organizacije bi lako mogle postati kolateralna steta, pri pridruzenju.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ma nikad onI nece ( formalno ) uc u NATO ! Od Scandinavaca se trazi da izmjene vlastitu sustinu – oni to ne mogu I nece . Sada su i ponizeni – kao nikada u novijoj historiji ! Racunali su 1/1 da samo kazu DA I svi ce ih tako ” slatke ” sa ovacijama docekat jer ih 100 godina , unazad , ubjedjuju kako su oni u srvari , cvijet – nadljudi polarne svjetlosti I slicno , nesvjesni da su I sami manipulirani te , uistinu poceli vjerovati u sve to ! Tako su se I ponasali od konca WW II do skora . Cjelom planetu su djelili savjete bez da ih je itko trazio od njih , dakako ..Iz nekog razloga , njima se nitko nije ni usudjivao savjetovat bilo sto a KAMOLI – TRAZIT . I sada — SHOCK !!! TURSKA !!!! TRAZI – NARJEDJUJE – NAMA… Čitaj više »

gargamel
1 godina prije

Erdogan je ponizio i onu vješticu van Lejen, nije znala šta je snašlo kad joj je Erdo pokazao gde ( ne) treba da sjedne.

Sulejman
1 godina prije

Dzaba vam Sultan vam neće dati

Lucija, prva
1 godina prije

Čekamo javljanje komentatora @Prle

On će pojasniti…🙂

tihobl
1 godina prije

Zaboga, neto Plenkvic da se proda tako jeftino. Trazice Sultan bar za nulu vise.

Barkx
1 godina prije

Putin, zelnsky, zapad su okultna oligarhija daj da sto vise neduzne sirotinje izgine.

Praetorian
1 godina prije

O cemu pricamo, u Turskoj je na nacionalnoj televiziji otovoreno govori o licmjerju NATO pakta i kako tretiraju Tursku. Dobra im je samo kada nesto trebaju, a inace ih sutaju u kut. Takodjer kako ne zele strane vojnike na svom teritoriju. Znaci pokrenuli su javnu diskusiju, sto znaci da treba ocekivati i proces izlaska, te unaprjedjenje odnosa sa Rusijom i drugim zemljama koje nisu pod okupacijom Ameike kroz NATO pakt

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI