Finska ponovo otvara rusku granicu

Rusko-Finska granica, ruski automobili
24 komentara

Finska će ponovo otvoriti dva od svojih osam graničnih prelaza sa Rusijom, objavila je u utorak vlada u Helsinkiju. Nordijska nacija je ranije zatvorila cijelu granicu, navodeći kao razlog porast broja tražilaca azila za koji je tvrdila da ga je orkestrirala Moskva.

Jugoistočni prijelazi Vaalimaa i Niirala će nastaviti s radom, rekao je novinarima finski premijer Petteri Orpo. Ostalih šest graničnih stanica ostaće zatvoreno.

Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen dodala je da je ponovno otvaranje predviđeno za četvrtak, te da se očekuje da će odluka ostati na snazi ​​do 14. januara. Ukoliko se broj tražilaca azila ponovo poveća, granične stanice bi mogle biti zatvorene ranije, upozorila je.

Helsinki je prošlog mjeseca postepeno zatvorio svoje granične prijelaze s Rusijom, a posljednji je zatvoren 28. novembra. Finska je kao razlog tog poteza navela povećanje broja migranata iz trećih zemalja koji žele da pređu na njenu teritoriju iz Rusije. Više puta je optuživala Moskvu da stoji iza razvoja, iako je Kremlj odbacio te tvrdnje kao “potpuno neosnovane”.

Rantanen je u utorak tvrdio da iza pridošlica stoji “državni akter”, dodajući da se situacija na granici ne odnosi samo na “brojeve”. Ministar je dalje tvrdio da je porast broja pristiglih bio „hibridna operacija“ koja ima za cilj „destabilizaciju našeg društva“, kojoj Helsinki mora da se odupre. Vlasti će pratiti razvoj događaja 24 sata dnevno, posebno tokom božićnih praznika, dodala je ona.

Helsinki je najnoviji član NATO-a, koji je napustio svoju dugogodišnju politiku neutralnosti ubrzo nakon što je Rusija prošle godine pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Moskva je saopćila da Finska ne predstavlja direktnu prijetnju, ali je obećala da će poduzeti “mjere odmazde” protiv svih akcija koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Usred krize, Poljska, koja se također graniči s Rusijom, rekla je da je ponudila da pošalje tim “vojnih savjetnika” u nordijsku naciju kako bi pružili “znanje na licu mjesta o graničnoj sigurnosti, uključujući u operativnom smislu”. Finska je kasnije negirala bilo kakvo saznanje o ponudi Varšave, dok je Kremlj to osudio kao “apsolutno ničim izazvanu, neopravdanu koncentraciju vojnih jedinica na ruskoj granici”.

Ranije u utorak, Vijeće Evrope je kritiziralo odluku Helsinkija da zatvori granicu s Rusijom, ukazujući na zabrinutost zbog efikasnog pristupa legalnom ulasku za tražioce azila i “značajne rizike po zdravlje i život” migranata.

FinskaGranicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

sad ocekujemo kako ce to izvesti prgavi poljaci i balticke prchije

tuf
4 mjeseci prije

Znate li o kojoj se brojci radi kada pričaju o “značajnom povećanju broja migranata kao hibridnoj operaciji Moskve”? Čitavih 800 migranata u mjesecu studenom (10/2023). Znači 800 u mjesec dana! Do tog mjeseca ukupni broj migranata od početka godine bio je 900 pa se Finci mogu loviti za slamku o ‘povećanju’. Za usporedbu, u Hrvatsku je prošle godine – barem onih koje su obuhvatili policijskom obradom – ušlo 40.000 migranata. Bog te pitaj koliko je nedetektiranih. Ove godine je dnevni ulazak varirao oko 200-300 migranata dnevno, što znači da u RH sigurno u tjedan dana uđe više migranata nego što je ušlo u Finsku u vršnom studenom/2023. Kako to da Hrvatska ne smije spomenuti hibridni rat? Možda zato jer ga vodi Soros? Gdje je zatvaranje granica? Gdje je halabuka u europskom parlamentu? Što, maca popapala jezik? A u te šutljive uvlakače ubrajam i Talijane kojima je prošle godine ušlo više… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Russia ZATVARAJ GRANICE !!!

Nekoime
4 mjeseci prije

Velikoruska nacionalistička liderica Angela Merkel ih je pozvala.

abc
4 mjeseci prije

Sad treba Rusi da zatvore granice i Finsku optuže namjernih migracija, sabotaža i špijunaže….Klin se klinom izbija.

Max
4 mjeseci prije

Malo im je prpa.

Уно
4 mjeseci prije

Отава Ё – Финская полька (Otava Yo – Ievan polka)

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Baba, zašto su Finci otvorili granicu…
Reka’ im Djed Mraz.

Observeterius
4 mjeseci prije

Tko god zna Fince zna da im možeš sve zabraniti iz Rusije,nema problema. Problem nastaje samo po pitanju vodke,e toga se neće odreći. Da ne bilo zabune, ne navodim to da bih uvrijedio Fince nego baš zato jer ih znam i cijenim takve unikatne kakvi jesu.

tihobl
4 mjeseci prije

Zatvorili su granicu da im finci ne pobjegnu u Rusiju.

Poljana
4 mjeseci prije

Finska je usla u recesiju

Obla
4 mjeseci prije

Finci bi isli u Rusiju napuniti auto benzinom i votkom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI