FSB razotkriva ‘špijunsku operaciju’ države NATO-a protiv Moskve

Spijunaza
15 komentara

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) tvrdi da je otkrila špijunsku mrežu finske obavještajne službe koja godinama pokušava da regrutuje ruske državljane, uključujući diplomate, za prikupljanje podataka o unutrašnjim poslovima Moskve.

Izvor iz FSB-a, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za RT u ponedjeljak da je Finska postavila desetine prisluškivača na različitim lokacijama oko ruske ambasade u Helsinkiju i vršila nadzor nad ruskim osobljem koje je tamo radilo.

Nekim diplomatama su se navodno čak obratili operativci Finske sigurnosno-obavještajne službe (SUPO) s ponudama da daju informacije o unutrašnjim poslovima Rusije.

Finski špijuni su takođe navodno radili sa ruskim opozicionim strankama i održavali lične sastanke sa njihovim liderima na ruskom tlu kako bi procenili raspoloženje u zemlji.

Prema tajnom videu koji je FSB podijelio sa RT-om, 21. septembra 2022., generalni konzul finske ambasade u Sankt Peterburgu, Sannamaaria Vanam, održala je nezvanični sastanak sa poslanicima lokalne zakonodavne skupštine iz stranke Yabloko kako bi razgovarali o tome da li je ogorčenje prema ruskoj vladi zbog djelomične vojne mobilizacije imao potencijal da raste.

U snimku se može čuti kako se dvije strane slažu da nastave svoje partnerstvo, uprkos finskim sankcijama i ruskim zakonima o stranim agentima koji zahtijevaju transparentnost kada se novac usmjerava u ruske organizacije iz inostranstva.

Uprkos tome što je godinama općenito uživala u pozitivnim odnosima s Rusijom, s kojom dijeli granicu od 1.300 km, Finska je bila jedna od prvih zemalja koja je značajno smanjila veze s Moskvom nakon pokretanja ruske vojne kampanje u Ukrajini prošle godine.

Od tada, nordijska zemlja zauzima sve više antiruski stav, ohrabrujući svoje kompanije da u potpunosti napuste zemlju, protjerujući ruske diplomate, zatvarajući rusku ambasadu u Turkuu i pristupajući vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD-om.

Finski predsjednik Sauli Niinisto priznao je prošlog mjeseca da pokušaji njegove zemlje da ometa rusku ekonomiju nisu imali značajan uticaj.

FinskarusijaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
8 mjeseci prije

Britanska obaveštajna služba MI6 pripremila je za slanje u Afriku diverzantsko-kazneni odred sastavljen od ukrajinskih nacionalističkih i neonacističkih formacija čiji je zadatak sprečavanje saradnje tog regiona sa Rusijom, izjavio je vojno-diplomatski izvor za Sputnjik.
On je dodao da je „na molbu Londona kijevski režim u julu tekuće godine izdao odgovarajuće
naredbe
Službi bezbednosti i Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine da pruže maksimalnu i operativnu pomoć
predstavnicima britanske obaveštajne službe MI6 i specijalnim jedinicama SAS u odabiru 100 ekstremista iz redova ukrajinskih nacističkih formacija, koji imaju značajno borbeno iskustvo na ‘istočnom frontu’“.

„U zadatke odreda spada diverzija i likvidacija afričkih lidera, orijentisanih na uzajamnu saradnju sa Moskvom“, istakao je izvor.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Finci, vi ste zaboravili da ste bili dio ruskog carstva.

I zaboravili ste na ugovore koje ste potpisali. Uključivo one da Staljinom.
Tamo piše “neutralnost”.

Nije vam čudno da Rusi ne reagiraju previše na vaše πzdarije? 🤔

M.r H.F
8 mjeseci prije

To je baš dobrosusjedski ma odlična ta EU bas jedna plemenita asocijacij !! Tako sam i ja htio saznati kad susjed sex-a ženu pa sam vrbovao njegovog susjeda 🤣🤣🫵🫵🤣🤣

hiber
8 mjeseci prije

Pa svaki rus u Kremlju radi za neku stranu službu. Jedino Kepec radi za domaću, globalističku agandu.🤣😍🤣

Most B.P
8 mjeseci prije

Biće to još lakše kako rubalj bude padao.
Rusi već kontaju kako će ih mitoman Putin uništiti nastavi li rat koji je pokrenuo.

Max
8 mjeseci prije

Ta se igra Fincima neće isplatiti.

ime
8 mjeseci prije

a đe je pečat?
nije se anemija nigdje podpisala…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI