Gates fondacija ulaže još 70 miliona dolara u guranje vakcina protiv Covida-19 u zemlje trećeg svijeta, dok pitanja o bezbjednosti i efikasnosti ostaju

Gates - Vakcine
28 komentara

Evanđelisti vakcina i milijarderi Bill i Melinda Gates učinili su globalni napor da pokrenu vakcinu protiv novog koronavirusa, dok neki dovode u pitanje nejasne rezultate kliničkog ispitivanja Pfizer vakcine koju je finansirao Gates.

Fondacija će uložiti još 70 miliona dolara u razvoj i distribuciju vakcina, najavili su u četvrtak u saopštenju za štampu, dodajući da će Melinda Gates dati zvaničnu izjavu tokom Pariškog foruma mira.

Par je namijenio 50 miliona dolara za COVAX – međunarodni napor da se obezbijedi da 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima imaju pristup eksperimentalnim vakcinama – i 20 miliona za Koaliciju za pripravnost na epidemije (CEPI), koja bi trebalo da „pokrene razvoj dodatne tačke perspektivnih kandidata za vakcinu“.

Uprkos tome što je tokom proteklih devet mjeseci nemilosrdno jurišao na vakcinu protiv novog koronavirusa i otkrio da se nada da će njime vakcinisati svih 7 milijardi ljudi, čini se da je osnivač Microsofta Bill Gates preusmjerio pažnju sa trenutne količine kandidata za vakcinu na sljedeću, tvrdeći da će vakcina druge generacije imati „veći potencijal za veliku proizvodljivost, temperaturnu stabilnost i jeftinu proizvodnju“.

Vremenski raspored te vakcine – a s njom i onaj u kome se nadalo vraćanju u „normalu“ – očigledno se proširio dalje u budućnost, a Gates je u četvrtak nagovijestio da „još uvijek moramo da pređemo dug put“ uprkos sugerisanju prošlog mjeseca bogatih zemalja da bi mogli da se vrate u stanje prije Covida-19 do kraja 2021. Činilo se da se generalni direktor fondacije Mark Suzman složio, navodeći da će „za okončanje ove pandemije biti potreban najveći napor u javnom zdravstvu u istoriji“ – čak i dok sve veći broj statističkih dokaza sugeriše da Covid-19 teško da je masovni ubica sa krajem svijeta, kao što je prvobitno predstavljeno u medijima koje finansira Gates.

Microsoftov magnat je potpuno spreman da se nosi sa ovim „izazovom“, međutim, nedavno je proslavio veleprodaju britanske zdravstvene politike preko premijera Borisa Johnsona i preokreta njegove zemlje na čelu G7 – tokom kojeg je uspostavljen globalni režim „zdravstvene sigurnosti“ koji će Gatesovima dati još veću moć nego što već imaju kao glavni donatori Svjetske zdravstvene organizacije.

Gatesovi klevetnici optužili su fondaciju da koriste populaciju trećeg svijeta kao „laboratorijske pacove“ za eksperimentalna jedinjenja, a džepovi otpora su se pojavili u Južnoj Africi kako se ispitivanja vakcina koje provodi Gavi uz podršku Gatesa (partnerstvo između Fondacije Gates, SZO i Svjetske banke) održavaju u toj zemlji. Gavi svrha je povećati davanje vakcina u siromašnijim nacijama.

Farmaceutski gigant Pfizer ranije ove nedelje izjavio je da je njegova vakcina protiv Covida-19, koju je Gates finansirao, u velikoj mjeri efikasna 90 odsto, iako kompanija nije objavila rezultate svojih kliničkih ispitivanja, a neki medicinski stručnjaci su skeptični zbog male veličine uzorka i odsustva detalja oko bilo kog aspekta navodno uspješnog ispitrivanja. Milijarder je još u septembru nagovijestio da će Pfizer biti prvi proizvođač lijekova koji će zatražiti hitno odobrenje FDA za svoju vakcinu, koja je razvijena u partnerstvu sa BioNTech. Vakcina kompanije oslanja se na mRNK mehanizam koji pokreće imuni odgovor, model koji nikada nije korišten u bilo kojoj drugoj vakcini odobrenoj za ljudsku upotrebu.

Iako je Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije već angažovala svoju vojsku kako bi podijelila vakcinu iz Pfizera, a SAD su takođe izjavile da će njihova vojska biti u pripravnosti da isporuči vakcinu protiv Covida-19 prije kraja godine, nijedna zapadna zemlja još nije odobrila vakcinu protiv koronavirusa. Ruska vakcina Sputnjik V dobila je hitno odobrenje i njen proizvođač je počeo da ispunjava porudžbine van zemlje, dok je više kineskih kandidata za vakcinu takođe dobilo hitno odobrenje.

Bill Gatesvakcinavakcinisanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Imam osjećaj da je kill bill uvijek bogatiji za tocno taj iznos kojeg je donirao.isti taj dan.i ja bi volio biti filantrop..toliko milijardi davati i biti sve bogatiji.kakav zlikovac.hvala.

Tucker carlson
3 godine prije

I da napomenem,ako dobro uspije pobijediti zlo,slika ovoga eugenicara postaje simbol zla.kakvi Hitleri,staljini i ostali pijuncici.

Kažun d.d.
3 godine prije

Dobar čovjek,sve radi za siromahe,ništa za bogate !

Blu trabant
3 godine prije

Pobuna praškog suda: ukinuo obvezno nošenje maski za građane Češke!

eks
3 godine prije

Danas je agencija “Reuters” objavila je da se Ilon Musk testirao na Kovid 19 četirti puta u istom danu i da su dva testa poskazala da je pozitivan , a dva su pokazala da je negativan . On se začudio i upitao : kakvi su to testovi ? “Neko” se potrudio da unese zabunu i stvori ludilo u celom svetu .

Patriot
3 godine prije

Za ovog majmun@ svi smo mi građani ‘trećeg svijeta’. Da mi ga je dati samo na 5 minuta da ga malo ‘uredim’….

Max
3 godine prije

Žele ubiti što više ljudi.

Kajzer Soze
3 godine prije

Danas sam negdje pročitao da se u Srbiji sprema zakon prema kome će vakcinacija biti obavezna ! Kopirat ću dio texta sa jednog portala: Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mjere i procedure u kojem će se, po riječima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i spriječiti veće negativne posljedice. Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv COVID-19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smiju komunalni inspektori i policajci, čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji, možemo li biti kažnjeni i koliko za nepoštovanje mjera, ali i koja sve ovlaštenja dobija ministar zdravlja i šta sve može da odluči tokom epidemije. Ključne odredbe novog Zakona o zaštiti stanovništva: 1. Obavezna vakcinacijaJedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumijeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na… Čitaj više »

mislim
3 godine prije

50 000 000 milona $ dijeljeno s 92 -ije zemlje ,jednako 543478 tisuća $ s kojim možeš svaku zemlju s niskim i srednjim prihodima totalno kupiti.da poslije radiš masakar po njima.

Do ald Biden
3 godine prije

Prvo priznajem nick mi je čudan ali neču ga sad mijenjati ko neki.Jučer sam pogledao BBC dokumentarac koji je bio kod nas na rtv slovenija 2 u utorak. Gledam prvo info, vidim odgovorni urednik legendarni David Attenborough, dokumentarac govori o broju stanovništva na Zemlji. Voditelj dokumentarca englez u petdesetim godinama, živi sam u kuči sa psom pokraj šume, nikad nije imao djecu, i kao veliki ljubitelj prirode. Od početka je još izgledo normalan. Govori kako je broj stanovništva 7,7 milijarde i do 2050 če ta brojka narasti duplo i da to Zemlja ne može izdržati. Zato je on podpornik (pazite sada!!!) HUMANITARNE ORGANIZACIJE ZA SMANJENJE BROJA STANOVNIŠTVA. Čega???!!! Pa je prvo razgovarao sa nekim kao engleskim stručnjacima, pa onda i sa Davidom Attenboroughom za kojeg kaže da je i on isto podpornik te “humanitarne organizacije”, pa je onda putovao u Sao Paulo, pa onda u Lagos u Nigeriji, a svakim… Čitaj više »

panopti
3 godine prije

Treba izabrati drugi sistem, win10 mi se zbog njega više ne svidja. Ne trebam Spyware. Win10 bi trebali zabraniti najmanje za vojsku i policiju i onda za banke i slično. Sve što radiš šalje se na Microsoft.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI