EU prijeti Poljskoj osvetom zbog njezinih ”izravnih napada” jedinstva Unije

Morawiecki
24 komentara

Poljski premijer Mateusz Morawiecki više puta je kritiziran u utorak tijekom napete sjednice u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je Varšavu da njezini “izravni izazovi” protiv jedinstva bloka neće ostati nekažnjeni.

“Vaši argumenti sve su gori. Vi samo bježite od rasprave”, rekla je von der Leyen nakon četiri sata frustrirajuće rasprave s Morawieckim. Dodala je da je prošlotjedna presuda poljskog ustavnog suda, u kojoj se tvrdi da su dijelovi prava EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom, “izravan izazov jedinstvu europskog pravnog poretka”.

Kao odgovor, Morawiecki je rekao da je Poljska “ponosna zemlja” i da prijetnje financijskim kaznama iz Bruxellesa predstavljaju “ucjenu”.

“Odbacujem jezik prijetnji, maltretiranja i prisile”, rekao je, dodajući: “Poljsku se neće prisiljavati.”

Europski sud pravde presudio je protiv varšavskog uvođenja disciplinskih mjera protiv poljskih sudaca, jer one nisu u skladu s načelom njihove neovisnosti, što je dodatno potaknulo bijes Bruxellesa.

Podsjećamo da su krajem prošle godine Varšava i Budimpešta blokirale dugoročni proračun i paket financijske potpore EU u vrijednosti od 750 milijardi eura. Kompromis je konačno postignut dodjelom sredstava, u skladu s vladavinom prava u zemlji, i proglašen je nemogućim sve dok Sud EU-a ne odluči je li takav mehanizam legalan.

U drugom primjeru, Europski sud pravde presudio je da je Poljska bila dužna zaustaviti aktivnosti u rudniku Turova i platiti kaznu od 500.000 eura dnevno Bruxellesu, zbog nepoštivanja odluke. Međutim, Varšava je odbila izvršiti naredbu jer bi to moglo naštetiti energetskoj sigurnosti zemlje. Istodobno, Varšava licemjerno kritizira Berlin zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 unatoč njegovoj bitnosti u osiguravanju energije za Njemačku.

Također je vrijedno spomenuti da je Poljska jedna od rijetkih zemalja EU koja je u potpunosti orijentirana na vanjskopolitičke interese SAD-a, što često ljuti Berlin i Pariz, čime često Poljska potkopava interese EU.

S tim je kontekstom poljski ustavni sud poduzeo još jedan konfrontacijski korak koji potkopava cijeli pravni sustav EU. Prema lokalnim medijima, poljska je odluka kontinuirano dugo odgađana, jer su sumnjali da će Bruxelles biti bijesan i tražiti osvetu, vjerojatno kroz financijski mehanizam.

Varšava je već izjavila da ne želi napustiti EU jer će izgubiti ogromne svote novca, kao i zbog činjenice da većina Poljaka podržava članstvo u EU. Istodobno, čini se da Varšava vjeruje da može postojati u uniji pod vlastitim uvjetima i Bruxelles neće uzvratiti jer ne želi poljsko napuštanje EU.

Problem je što ovoga puta Bruxelles mora natjerati Poljake da promijene svoju odluku i ne kapituliraju kao što su to učinili krajem prošle godine. Ako Bruxelles ponovno kapitulira, uspostavit će se presedan, što će zapravo značiti da zakoni EU-a neće imati nikakvog značenja i da će se autoritet bloka umanjiti.

Iako su mnogi u Europskoj komisiji i drugim centrima moći poput Berlina i Pariza očito ljuti, Varšava ne obraća pozornost i ima svoje metode za suprotstavljanje bilo kakvoj odmazdi EU. Dodjela nekih milijardi za suočavanje s posljedicama pandemije COVID-19 još nije odobrena, no Poljska bi mogla značajno usporiti taj proces ako Bruxelles odluči izvršiti pritisak.

Varšava bi mogla blokirati razne odluke EU, nešto što bi moglo potkopati novootkriveni pokušaj bloka u pogledu postizanja “strateškog suvereniteta”, daleko od Washingtona. Bruxelles bi mogao pokušati oduzeti Poljskoj pravo glasa u EU. Međutim, to je malo vjerojatno, jer je za to potrebna odluka Vijeća Europe, a vjerojatno je i da zemlje poput Mađarske ne bi glasale za to.

Ukratko, konfrontacija EU-a s Varšavom mogla bi biti duga afera s nejasnim ishodom, pri čemu bi obje strane mogle uzvratiti jedna drugoj. Varšava je ipak napravila vrlo ozbiljan izazov i malo je vjerojatno da će Bruxelles ponovno kapitulirati pred poljskim pritiskom osim ako ne želi postaviti novi presedan i stvarnost koja potkopava autoritet EU-a.

Autor: Paul Antonopoulos
euMateusz MorawieckiPoljskaUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Znači, došla EU pred sam 1.9.1939! Na zapadu stare priče!

Yugo 45
2 godine prije

Molio bih Logično redakciju za malo “domaćih” tema,iskreno malo me hastra ovih događanja narodo u zadnjih par mjeseci,možda neko ima više info.
Hvala

Max
2 godine prije

Nelegalan pritisak na Poljsku

verim
2 godine prije

Čini mi se da autor ne poznaje temu o kojoj piše, nije nikakav presedan. Poljska naprosto tvrdi da eu zakon nije superioran u svim područjima prava, a to su već rekli i njemački i francuski ustavni sudovi. Ulaskom u uniju se i potpisom ugovora se ne ukida suverenitet poljskog suda.

Malomorgen
2 godine prije

u EU se poštuje primarno pravo…. ko neče begaj…

Perun
2 godine prije

Nije EuRopska unija sveta krava ,EuRopska unija je političko strašilo ….Bordel za politicke kurve na cijim vratima svako toliko stoji oglas ,, popust za demokrate ” ….EuRopski politicki kibuc nece izdrzati jos dugo u ovakvom obliku…kriza dolazi u Brisel , a sa njom i nedace i nevolje ….EuRopska unija STO JE TO …Splav Meduze mozda…

ledeno doba
2 godine prije

-poljska neće izići iz EU-a
-poljska nije protiv EU-a
-poljska također sprovodi kabalinu agendu vakcinocida i kovid fašizma

ovo je još jedna od mnogih kazališnih predstava neprekidnih igara geopolitike, za naivce geopolitike, da mogu navijati za ovu ili onu stranu

Grozomorni
2 godine prije

U EU nikada nije vladala demokracija, uvijek je bila diktatura kapitala. U cilju stvaranja IV Reich-a.

Lucija
2 godine prije
Scorpiorex
2 godine prije

Poljska je trojanski konj za nas u njemackoj,a rečeno im je ne primaj 3 miliona Poljaka,najveća želja im je da vide njemacku u blatu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI