Premijer Johnson kaže da će Velika Britanija raditi sa talibanima na “pronalaženju rješenja” za Avganistan

Boris Johnson
18 komentara

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će Velika Britanija raditi s talibanima na “pronalaženju rješenja za Avganistan”, te je branio ministra vanjskih poslova Dominica Raaba, koji je bio na odmoru kada je Kabul pao pod islamističke militante.

“Ono u šta želim uvjeriti ljude je to da će se naši politički i diplomatski napori da pronađemo rješenje za Avganistan, raditi s talibanima, naravno ako bude potrebno, nastaviti”, rekao je Johnson novinarima u petak.

Nakon burnog napretka širom Avganistana nakon povlačenja SAD koje je počelo u maju, talibanski borci su ušli u glavni grad Kabul prije manje od nedelju dana, što je izazvalo sukob zapadnih vlada da evakuišu svoje građane preko međunarodnog aerodroma Hamid Karzai. Dok su militanti ulazili u Kabul i preuzimali dužnosti vlade, britanski ministar inostranih poslova Raab odmarao je na grčkom ostrvu Krit i delegirao podređenog da stupi u kontakt sa ministrovim kolegom u Kabulu radi organizacije evakuacije.

Dolaskom talibana taj kontakt se nikada nije dogodio, a Raab se kasnije suočio sa pozivima da podnese ostavku. Johnson je u petak stao uz Raaba, rekavši da “apsolutno” ima povjerenje u svog ministra vanjskih poslova, te da je “cijela vlada radila gotovo danonoćno” na rješavanju brzog kolapsa u Avganistanu.

Raab je u izjavi od petka izgovorio slične riječi u kojima se kritikuje evakuacija Velike Britanije više od 1.600 britanskih državljana, afganistanskog osoblja i građana drugih zemalja od ponedjeljka.

Proces evakuacije još uvijek traje, a Johnson se obavezao da će prihvatiti još Avganistanaca u Velikoj Britaniji. Premijer je obećao preseljenje 20.000 „ranjivijih“ Avganistanaca u Veliku Britaniju.

Avganistanboris johnsonTalibaniVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sven
2 godine prije

Vidi frizure 😁

Alen Mihović
2 godine prije

Držim da je važno napomenuti da je Boris Johnson jevrej, svaki daljnji komentar je suvišan.

Max
2 godine prije

Ha što drugo kad su prijatelji

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

”…Velika Britanija će raditi s talibanima na “pronalaženju rješenja za Afganistan” – Boris Johnson.
To je tu negdje kao i…
”Je*eš mi sve ako ovom liku driveri za printer nisu otišli u ku*ac..” – dva klinca u muzeju, ispred Picassove slike.

FATIH
2 godine prije

NEBITAN SI HAZARCINO NA GLOBALNOJ SCENI.

2 godine prije

“…da će Velika Britanija raditi s talibanima na “pronalaženju rješenja za Avganistan”…”
I sada ce glupani “geopolitike” opet izvlaciti zakljucke da je sve ovo sa “talibanskim osvajanjem” – bilo bas “slucajno”…???
🤣

Flint
2 godine prije

Državni novog kova. Alana B’Starda 😂😂😂

Njemi Svjedok
2 godine prije

Ovako Britanci rade svoje posao i imaju tri svoja coveka na terenu jedan od njih je zavrsio prestiznu britansku vojnu akademiju – druga dva su su bivsi nacelnik avganistanskog generalstaba a drugi je bio u direktoratu za bezbednost.
I liniju otpora stvaraju u jednoj poznatoj dolini prema talibanima.
Ovo je dogovoren odlazak amerikanaca iz avganistana uz uslov da im se ostavi tesko naoruzanje.Tenkovi – oklopni automobili naoruzani – topnistvo – avijacija ogromna kolicina streljiva itd.
Dogovoreno ucinjeno.
I prebacivanje ISIS-a ka avganistanu.
Ostalo znate kako ide.
Uveden je policijski sat od strane talibana i krenula su streljanja.
Dobro vest jos nije na evropskim portalima ali doci ce naravno sa sokantnim slikama.
Neprijatelj ovakve drzave bice RF I Kina.
Bice niz dogadjaja veoma losih do kraja godine.
A od naredne nastupa eklipsa pa ko bude svedok tih desavanja bude pricao mladim narastajima ako preteknu od ludaka.

Arafat
2 godine prije

Tako će kad neće žudija!
B. Johnson je bolesni retardirani žudija. U svim državama su žudije postavili svoje sluge da bi proveli svoju bolesnu politiku.
Svi se trebamo ujediniti u konačni boj za oslobađanje žudijskih okova.

bok123
2 godine prije

Ne može zaboraviti 1842.god.

Luciano
2 godine prije

Nisam pobornik talibanske ideologije ali oni su sasvim legalno došli na vlast. Jedini muški dolazak na vlast je vojnim putem. Zaokruživanje listića je za pikice i može se naštimavati. Dakle imamo nekoga tko je na protuprirodan način došao na vlast i kao takav nije legitiman i sasvim legitimne talibane koji su muški i prirodno došli na vlast vojnim putem. Pa neka pregovaraju ako talibani budu htjeli. Ne volim nikakve vjerske ekstremiste jer sve religije su bajke ali činjenice su činjenice. Čak i mala djeca znaju da je taj Afganistan važan jedino zbog polja makova.

Stara kuka
2 godine prije

Bravo. Ono što Afganistanu najviše u ovom treba je da im Velika Britanija “traži rješenja”, Britanci su kroz povijest jako često “pronalazili rješenja” širom svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI