SAD šalje razarač na mjesto incidenta u Omanskom zaljevu, iako Pentagon tvrdi kako nemaju interesa za novi rat

Američka mornarica
37 komentara

Sjedinjene Američke Države su poslale još jedan ratni brod u Omanski zaljev, ali tvrde da nemaju nikakvog interesa za sudjelovanje u novom bliskoistočnom sukobu. State Department optužio je Iran da je napao dva tankera, što Teheran poriče.

Iz Američkog središnjeg stožera u četvrtak su dali izjavu kako će se USS Mason (DDG 87), razarač klase Arleigh Burke, pridružiti razaraču USS Bainbridge na postaji u blizini Kokuka Courageousa.

Borbena komanda bazirana na Floridi nazvala je napade na tankere “jasnom prijetnjom međunarodnoj slobodi plovidbe i slobodi trgovine”.

“Mi ne želimo sudjelovati u novom sukobu na Bliskom istoku”, dodali su iz Središnjeg stožera, “branit ćemo naše interese, ali rat s Iranom nije u našem strateškom interesu, niti u najboljem interesu međunarodne zajednice.”

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio Iran da je izvršio napade na Kokuku Hrabar i Front Altair u Omanskom zaljevu, tvrdeći da se tako Teheran „baca“ na Washingtonovu uspješnu kampanju maksimalnog pritiska temeljenu na sankcijama.

Pompeo nije ponudio nikakve dokaze za svoje optužbe, već samo procjenu SAD-a da Iran stoji iza napada na tenkove jer nitko drugi u regiji nije imao potrebnu sofisticiranost. Pokušao je predstaviti najnoviji incident u “kontekstu četiri godine neprovocirane agresije na nacije koje vole slobodu”, nudeći popis događaja koji su se dogodili u Jemenu, Iraku i čak Afganistanu u koje je navodno bio umiješan Iran, ali opet bez ikakvog vjerodostojnog dokaza.

Iran je odbacio optužbe koje dolaze iz Washingtona, ističući da je tenk koji je povezan s Japanom napadnut dok je japanski premijer Shinzo Abe bio u posjetu Teheranu na misiji mira.

„Riječ “sumnjivo“ ne može opisivati ​​ono što se jutros dogodilo”, objavio je iranski ministar Javad Zarif.

Izjava Središnjeg zapovjedništva SAD-a  uslijedila je nekoliko minuta nakon što je Pompeo uočen kako napušta Pentagoa, gdje je imao sastanak  s ministrom obrane Patom Shanahanom.

irannapad na tankereSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Krivo prevedeno, nije tenk nego tanker

samo tako
4 godine prije

Usranski rat protiv Irana se svodi na isprazno laprdanje. Koliko god proizvođači oružja željeli, rat im ostaje u sferi mokrih snova

Ico
4 godine prije

Jel N. Babića kidnapirala tajna služba Republike Sjeverozapadne Macedonije?!?

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Isto kao epruveta one bitange Kolina Paulea .Samo ” mule” nisu Sadam Husein niti je Iran 2019 kao tada Irak.Koliko čovjek mora biti maluman da još uvijek vjeruje u američke ” dokaze”? Čudo jedno ,koliko takvih ima pola planete ,najmanje…

Ivan S.
4 godine prije

Izgleda da će IR Iran napasti USA kao i Poljska nacističku Njemačku 1939. god. Čak će izgleda i datumi bit isti!

Gost
4 godine prije

tenk? valjda tanker

nessy
4 godine prije

Japanska delegacija u posjeti Iranu pokusava smanjiti tenzije i izgladiti stvari izmedju Irana I USA, a Iranci sabotiraju brodove koji nose naftu i metanol u Japan?? To je vire nego sumljivo, kako je netko rekao. O Irancima moze svatko misliti sto hoce, ali sigurno nisu idioti. Ja bi se prije zapitao kome odgovara ovakav razvoj situacije.
Imaju snimku Iranskog mornara kako skida neeksplodiranu magnetnu minu. Mozda nije trebao skinuti je? Sto to dokazuje? Da ju je njegov kolega postavio? Zasto njegov kolega, a ne netko drugi. Ameri najprije imaju odgovor, a onda nastane pitanje. Prije mjesec dana su najavili ovakve napade, dok se jos nista nije dogodilo.
Britanci, naravno, vjeruju USA, jer zasto bi USA lagali? Osim par tisuca logicnih razloga.

Tuberajt
4 godine prije

Iskljuci mu struju

Ivo
4 godine prije

Očigledno je da hasbare žele rat s Iranom, kao što je očigledno da se ameri pribojavaju toga,jer se boje da će popušiti i biti financijski na gubitku. Pribojavaju se i Iranci i Rusi, iz razloga što su normalni i znaju što znači rat. U konačnici, ako se zarati do kraja, određeno pleme će morati ponovno u egzodus.

Z.A.
4 godine prije

emdzej je po meni dobro objasnio dejstvo mina i drugih sredstava koji bi mogli nanijeti stetu tankerima.Dejstvom mina na tanker ostecenja bi bila puno,puno veca.Ko stoji iza ovog, najvjerojatnije onaj ko zeli isprovocirat sukob i Iran izloziti osudi medjunarodne javnosti da bi se dobila podrska i legimitet za akciju protiv Irana i sprijecilo djelovanje Rusije i Kine da se zauzmu za Iran jer to bi znacilo da Rusi i Kinezi se nalaze naspram cjelokupne medjunarodne zajednice.Iran je bio jasan u kojem ce se scenariu odluciti na blokadu Hormuskog tjesnaca a to je nemogucnost njegovih tankera da slobodno plove i prodaju naftu.I zasto sad razaraci na mjestu incidenta da nije njihova uloga da sprijeci Irance da njuskaju u toj oblasti gdje se desio incident. Jeli moguce da bi se tu mogli naci dokazi ko stoji iza ovih napada.Ako su Iranci skinuli minu sa tankera cija je to mina a ako nije… Čitaj više »

onaj..... Dalton
4 godine prije

State Departmen bi, Pentagon ne bi.
Vojnici ne bi da Pompeo njihovim ku*cem gloginje mlati.
Pa su poslali još jedan razarač.
I svi sretni.
Manje – više.
Osim Bibia.
Je*u ga izbori.
Nitko da napadne Izrael ovih dana.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Ha,ha opět svjetski mediji píšu dezinformacije oko slanja brodova vojnih itd..Ista prica káď je Amerika prijetilakoreji sa vojnim brodovima, sto se dogodilo nista.Cilj svega toga gospodo citaoci je ojacati Iran kao noví globální centar, dezkriditirati americku i englesku drzavne elitu kako bi Trump imao vise prostora da ih u potpuno samelje..Své je to odvlacenje paznje od pravog stvari a to je priprema nové Jaltě,podjele svijeta koja je pripremljeno iduce 2020 godine i.Mora vám bití jasno dá ameri vise nemaju snage dá bílo protiv koga ratuju a najmanje protiv Irana…Své je to posao globalista, ojacati Iran kao noví globální centar a unistiti americku drzavne elitu koja je poslala onog jadnika iz Japana dá pregovara sa Iranom..Mali se zaletjela americká drzavna elita oko svega toga i dobila po prstima od globalista..Sto mnogi novináři tome nerazumiju, to je Druga prica..

Milance iz Ceske
4 godine prije

Nikakvo tu rata nemá tako dá znáš, nemá sanse,

Sardelino
4 godine prije

Mule su za sada jedina prepreka amerikancima I britancima da se dočepaju iranskih naftnih I plinskih polja.
Alternativa mulama su narodni muđahedini koje bi dotična gospoda sa zapada vrlo rado vidjela kao vlast u Iranu.
Da je amerikanca toliko stalo do liberalizma I demokracije a ne do nafte onda bi im mule bile prihvatljivije od muđahedina I ili nekih drugih zaljevskih vladara koje te mule po pitanju liberalizma I demokracije “šiju” za najmanje tri koplja.A možda I za više kopalja.

zx16
4 godine prije

Interesantna “slučajnost”. Samo što je premijer Japana posle 41 godine posetio Teheran i započeo pregovore o isporukama iranske nafte Japanu, Iran napao baš japanski tanker.
Rešio Iran sebi da puca u nogu ili prosto poštuje američke sankcije?
Ovo je za povraćanje. Ameri vređaju inteligenciju i kišne gliste sa svojim dokazima i tvrdnjama.
Definitivno bi trebalo roknuti neku bombu u Jelouston i pokrenuti onaj vulkan. Mnogo nešto spava a oko njega se nakotio ološ.

burt
4 godine prije

prošli mjesec Iran je izvezao 400000 barela nafte po danu, imali su dva tankera u Siriju, jedanu Kinu i jedan sumnjivi irački ili iranski u Kinu, ovaj mjesec izvoz će im pasti sigurno za duplo manje oko 200000 barela po danu, Khamenei i iransko vodstvo su svjesni da se nalaze u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, SAD su uveli sankcije i za metalnu i plinsku industriju a EU nisu prihvatili iranski prijedlog o ekonomskoj suradnji, može se samo zamisliti kakav to bijes izaziva među tvrdolinijašima koji su održavaju na vlasti na nafti i industriji i među njima nestaje racionalno razmišljanje nego samo osveta koju su najavili da ako ne budu mogli izvoziti naftu da je neće izvoziti ni drugi i to je jedino važno a hoće li oni napadat tankere minama, dronovima ili torpedima nije važno a druga strana već ima pripremljene THAAD-e, Patriote, Aegise, tomahawke. SOM-ove, GBU-e itd.

Oko
4 godine prije

“Niko drugi nema potrebnu sofisticiranost” Aj da nisu pustili onaj video i da su se drzali prvobitne price o torpedovanju pa da im mozda neko jako glup i poveruje ali nakon videa ovo opravdanje ne moze da prodje ni kod retardiranih ljudi. U Srbiji se trotil ili plasticni eksploziv kupuju ko celer i paradajz na pijaci ili doktorat na fakultetu, magnet stoji svakom taxsisti na krovu “na izvolte”, tako da od sofisticirane opreme treba nabaviti jos drveni camac sa tomos 4 motorom ( za gajbu piva se iznajmi na sat vremena ) i svaka budala moze sofisticirano napadati tankere barze po Dunavu. Sofisticiranost prikazana na USA snimku me navodi na zakljucak da su Iranci krivi sto svake nedelje dzipovi lete u vazduh u Srbiji . Dvoumio sam se izmedju Hamasa i Hezbolaha ali sam sada ubedjen da Iran sofisticirano dize u vazduh automobile kriminalaca, zelenasa, prljavih znacki, narko dilera i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI