Google će “napustiti” Australiju ako novi zakon dobije zeleno svjetlo

Google - Australija
14 komentara

Google se, među ostalim medijskim platformama, pojavio u petak pred australskim senatskim Odborom koji ispituje račun obveznog pregovaračkog Zakona o medijima vijesti i digitalnim platformama savezne vlade.

Google i Facebook izjavili su da će možda morati prestati nuditi neke od svojih usluga u Australiji, ako se usvoji novi zakon koji prisiljava tvrtke na pregovaranje o plaćanju medijima za objavu njihovog sadržaja.

Sporni zakon je Zakon o obveznom pregovaranju o digitalnim platformama, koji uspostavlja obvezni pravilnik ponašanja, koji bi se trebao baviti „neravnotežom pregovaračke moći između digitalnih platformi.“

Prema zakonu, digitalne platforme i tvrtke s medijskim poslovanjem bile bi “poticane” na sklapanje sporazuma o plaćanju vijesti na gore spomenutim uslugama platforme.

Google je u petak rekao da ne bi bilo isplativo za njih kada bi tvrtka i dalje nudila usluge svoje tražilice u Australiji, ako bi taj zakon dobio zeleno svjetlo.

Melanie Silva, čelna upraviteljica za Google Australiju i Novi Zeland, rekla je australskom odboru Senata da će predloženi zakonik stvoriti “opasan presedan.”

“Načelo neograničenog povezivanja između internetskih stranica je ključno za pretraživanje. S neupravljivim financijskim i operativnim rizikom do kojeg bi došlo kada bi ova verzija pravilnika postala zakonski tekst, ne bismo imali nikakav drugi izbor nego onemogućiti Googleovu tražilicu u Australiji”, naglasila je.

Dodala je, međutim, da je tvrtka htjela primijeniti promjene na pravilnik, kako bi ga se učinilo “izvodljivim” te da je željela sklopiti ugovore s medijskim tvrtkama o plaćanju sadržaja.

U međuvremenu su predstavnici Facebooka ponovili prijetnje uklanjanjem sadržaja vijesti iz korisničkih obavijesti na njihovoj platformi.

Facebook je rekao da je pravilnik u svom trenutnom obliku neprimjenjiv i zatražio je da se digitalnim platformama da šest mjeseci za izravno dogovaranje poslova s novinskim tvrtkama, prije nego što pravilnik bude na njih primijenjen.

Rod Sims, predsjednik australske Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača, nadzornik koji je razvio pravilnik, naglasio je da on nije samo uvjet kako bi Google i Facebook morali plaćati novac po svakom kliku na vijest ili obavijest.

“Rasprave kojih smo svjesni da se događaju, usredotočene su na plaćanje unaprijed paušalnih iznosa, a ne po kliku.”

„Ono što ovaj pravilnik čini jest da daje mogućnost arbitraže, za koju pretpostavljam da se neće koristiti tako često, ali ta mogućnost unaprjeđuje proces pregovaranja. Ovo je stvarno jedini način na koji možemo postići komercijalne ponude“, rekao je.

Ako Google i Facebook nastave sa svojim prijetnjama, 19 milijuna Australaca koji svaki mjesec koriste Google više neće moći koristiti Google tražilicu, dok 17 milijuna Australaca, koji se svaki mjesec prijavljuju na Facebook, neće moći vidjeti niti objaviti stvari na Facebooku.

Google
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Za put u zaborav, potreban je bar prvi korak….Google, Facebook? Što je to?
(nitko se više neće sječati)

3 godine prije zadnji put uredio Picajzl
tihobl
3 godine prije

Ako ugase dici ce se ustanak u Australiji. Nemate pojma koliko je ovisnika.

Slonica
3 godine prije

Google ionako nudi sve manje podataka
Treba puno surfati da bi našao od prije neke poveznice i sve češće se vode zakonom privatnosti.
Čak i forume naveliko cenzuriraju i sve ide prema jednom, zajedničkom mišljenju .

Bill Gates
3 godine prije

To je odlična svijest – neka propadne !

Franjo
3 godine prije

Neka propadnu ima jako puno odlicnih zamjenskih trazilica

Gost
3 godine prije

Facebook već dulje vrijeme ima odličnu metodu cenzure. Naime – možeš objaviti što god hoćeš, objave se ne vide.
U tijeku je masovno brisanje računa, ostajanje nema baš nikakvog smisla.

Milivoj
3 godine prije

Jedva čekam pad tih lopova kradljivaca naših podataka. Gori su Sotone čak i od darth Sidiusa imperatora, Ronana te Saurona skupa sa Thanosom i Galactusom. Đubrad ugasite se zauvijek.

3 godine prije zadnji put uredio Milivoj
Ljakse
3 godine prije

Dao Bog da napuste Mliječni put.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI