Google i Facebook se s političkim oglasima miješaju u ruske poslove, na dan izbora

facebook Rusija
7 komentara

Američki tehnološki divovi omogućili su političko oglašavanje tijekom lokalnih izbora u Rusiji, iako su upozoreni da bi to bilo ilegalno, rekao je nadzornik telekoma Roskomnadzor.

“Na te akcije može se gledati kao na miješanje u suverene poslove Rusije i opstrukciju demokratskih izbora”, rekao je Roskomnadzor, označavajući ponašanje stranih kompanija kao “neprihvatljivo.”

Kršenja su počinili Google, Facebook i YouTube na dan izbora u nedjelju, ali i na dan šutnje, medijski moratorij koji prethodi danu glasanja.

Ranije ovog tjedna, Roskomnadzor je upozorio odgovarajuće službe, kao i Instagram, da ne objavljuju političke oglase za to vrijeme i obećao “adekvatnu reakciju” ako se pozivi zanemare.

Ranije, visoki član građanske komore Rusije, Aleksander Malkevič, rekao je da je Google prikazao oglase za takozvani sustav “pametnog glasanja” kojeg je promovirao lider opozicije i video bloger Aleksej Navalny.

Kažu da se ovi oglasi prikazuju korisnicima koji su tražili podatke o lokalnim izborima u Moskvi.

Facebook je blokirao dvije objave koje je moskovsko izborno povjerenstvo pokušalo staviti na svoj račun. Oni su detaljno opisali kako se provjeravaju prekršaji tijekom tekućeg glasanja.

Googleovo i Facebookovo nepoštivanje ruskog zakona, posljednjih godina, bio je čest izvor napetosti između vlasti i multinacionalnih tehnoloških divova.

Roskomnadzor je čak upozorio Google da će možda biti blokiran u cijeloj zemlji zbog svoje nespremnosti da svoju tražilicu poveže sa saveznom bazom zabranjenih web-lokacija. Facebook se suočio sa sličnim prijetnjama zbog pohrane osobnih podataka ruskih građana na poslužiteljima u inozemstvu. Ali, do sada su Google i Facebook uspjeli pobjeći uz manje novčane kazne.

Informacije o Googleovu i Facebookovu miješanju u ruske izbore detaljno će ispitati relevantno povjerenstvo u ruskom parlamentu, izjavio je čelnik tog tijela.

izbori u RusijiPredizborna šutnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Da, u usporedbi s par stotina oglasa u Americi “iz ruskih izvora”, ovo je desetine puta veće. Svejedno su izbori prošli kako su prošli. Ne znam jel Jabolko Navalnog ili Parnas, jedan zastupnik. Najviše Ujedinjena Rusija, ali su svi izašli kao neovisni, bez stranačkih boja, a druga je Kompartija

volodimir
4 godine prije

zapadna medijska gamad u vlasništvu m. bin salmana slavi poraz putinove stranke a zaboravili da nisu ni izašli na izbore

Kajzer Soze
4 godine prije

Samo ih roknuti po novčaniku kao što to rade u EU pa ćeš vidjeti kako će sledeći put da usklade svoje ponašanje sa propisima.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Cenzura je počela. Samo sam naveo ime emisije koja je snimljena i zabranjena a može se pogledati na youtubu te ukratko naveo o kome se radi i o čemu se priča. Znači video dokazi. Za manje od 6 sati blokiran mi je račun na facebooku i nije bilo nikakvog načina da ga otključam, obnovim ili aktiviram. Čudna neka demokracija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI