Google šalje „24-satno upozorenje“ “anti-Facebook“ platformi za slobodu govora, namećući promjene u aplikaciji

Minds
13 komentara

Platforma društvenih medija Minds morala je da ukloni „glavnu funkcionalnost“ iz svoje Android aplikacije nakon što je od Googlea dobila jezivo upozorenje. Njen suosnivač rekao je da su u toku planovi za infrastrukturu otpornu na cenzuru.

U postu u petak uveče, Bill Ottman rekao je da je platforma Minds dobila „24-satno upozorenje“ od Google Play prodavnice. To ih je primoralo da predaju ažuriranu verziju aplikacije, zasnovanu na „privremenim programerima i nindža programerima“, koja je uklonila funkciju pretraživanja, otkrivanja i komentara.

“Znam. Nismo zadovoljni i radit ćemo na nečem boljem “, rekao je Ottman. „Ono što se događa na Internetu sa glavnim provajderima podstiče kulturnu podjelu koliko i bilo šta drugo“, dodao je on.

Minds, koja posluje od 2015. godine, zamišljena je kao platforma društvenih medija u zajednici koja se zasniva na bloku i koja ne bi monetizovala korisničke podatke, već bi umjesto toga omogućila slobodu govora. Časopis Wired ju je jednom opisao kao „anti-Facebook“.

Ottman je savjetovao korisnike da, ako je moguće, direktno preuzmu aplikaciju iz Minds. „Ako ste u Apple, napustite ga ako ste pametni“, rekao je.

Što se tiče daljeg napretka, rekao je da uskoro dolazi plan za „infrastrukturu koja je potpuno otporna na cenzuru“ i da Minds ima „više spasilačkih karata spremnih za rad“ ako se Amazon pokrene protiv njih.

Otmanovi komentari bili su jasna referenca na ono što se dogodilo Parleru. Platforma za slobodni govor na društvenim mrežama privukla je desetine hiljada korisnika prognanih sa Twittera nakon nemira u američkom Kapitolu 6. januara – da bi im Google zabranio prodavnice i Apple prodavnice, a zatim ih skinuo sa interneta nakon što su im Amazon Web Usluge (AWS) uskratile pristup oblaku. Parlerovi rukovodioci su kasnije otkrili da su i drugi prodavci požurili da napuste brod, ostavljajući ih nesposobnim da u potpunosti posluju.

Onima koji su se žalili na rastuću plimu cenzure obično je rečeno da se Prvi amandman na ustav SAD-a ne odnosi na privatne kompanije i da bi ljudi trebalo da „izgrade sopstvene“ platforme ako se ne slažu. Parlerovo gašenje je pokazalo da je to gotovo nemoguće kada glavni igrači sami kontrolišu internet infrastrukturu.

Meinstrim mediji i tehnološke platforme krenuli su na Parler, Gab, Minds i Telegram jer navodno imaju „krajnje desne“ korisnike i dozvoljavaju „govor mržnje“ kao sadržaj. U Parlerovom slučaju, Amazonov ultimatum je zahtjevao politike moderiranja koje bi oni odobrili kako bi izbjegli uklanjanje sa AWS.

U tužbi kojom optužuje Amazon za kršenje ugovora, kršenje antitrusta i klevetu, Parler je tvrdio da je to pretektualno i otkrio da je osoblje Amazona pokušalo da otkrije da li je američki predsjednik Donald Trump – kojem je zabranjen pristup Twitteru i koji je ostao bez Facebooka – otvorio nalog na platformi.

GoogleMinds
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Za početak Huawei i njihov softver dok ih ne izbace iz pristupa mobilnim mrežama. Kasnije neće ni biti bitno…

Jomla
3 godine prije

To što rade Google, FB, Tweeter, Amazon… je u domeni poticanja radikalnih razlika (segregacije) među ljudima, a time i mržnje, kaja nužno vodi nasilju.
Znači: čine DJELA MRŽNJE!
(“govor mržnje” je za ovo pič..n dim)

Slonica
3 godine prije

Drugim riječima svi koji i pokušaju pružiti alternativu, osiguran je put u neuspjeh.
Zanimljivo uvijek s istim otrcanim floskulama.

Sompompir
3 godine prije

Wikileaks nije provalio u nikakve tajne, on ih samo objavljuje.

putnik
3 godine prije

“Kompanije koje imaju dobar proizvod i znanje naći će rješenje” Ovo uopce nije istina u bilo kojoj domeni proizvodnje, a kamoli u softverskoj industriji. Postoje gomile primjera kada je kvalitetnija tehnologija izgubila jednostavno zbog necijeg jaceg interesa i posljedicnog veceg kapitala u pozadini. Padaju mi na pamet npr. elektricni automobili. Oni su vec odavno superiorna tehnologija klasicnim automobilima, ali eto, namjerno se zavlacilo sa njihovim pustanjem “sirokim masama”, i tek sada je krenuo proces njihovog sireg prihvacanja, a koji se mogao bez problema odigrati i prije nekih 30 godina da nije bilo drugih interesa. A sto se tice softvera, Microsoft je svojevremeno doslovno godinama unazadio napredak cjelokupnog Interneta zahvaljujuci njihovom katastrofalnom Internet Exploreru 6 i monopolistickoj politici. Postojala je hrpa boljih alternativa, ali uzalud kada prosjecni potrosac nije dovoljno osvjesten o problematici. Dakle, osim interesa velikih korporacija postoji i faktor stanja svijesti drustva. Da smo kolektivno svjesniji svoje grupne moci,… Čitaj više »

underworld
3 godine prije

Odustanite od Google i Apple i predjite na Huawei. Američko tržište je okupirano.

3 godine prije zadnji put uredio underworld
Boba Lazarević
3 godine prije

Meni je zabrinjavajuće što i “Logično” koristi usluge FB servisa. Čemu to?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI