Grčka policija napala demonstrante protiv vakcine vodenim topom i suzavcem ispred parlamenta u Atini

Grcka protest
19 komentara

Policija u Atini razbila je protest ispred grčkog parlamenta, koristeći suzavac i vodeni top za rastjerivanje demonstranata. Protest je bio odgovor na vladinu najavu obavezne vakcinacije za neke ljude.

Gomila od preko 3.500 demonstranata okupila se u srijedu na trgu Sintagma, ispred Helenskog parlamenta u Atini. Nakon što im je rečeno da se udalje, neki od demonstranata bacali su flaše i druge projektile na policajce, izvijestila je grčka novinska kuća Katimerini.

Policija je odgovorila suzavcem, bljeskalicama i vodenim topom postavljenim na kamion. Video zapisi koji se dijele na društvenim mrežama zabilježili su represiju.

Neki od demonstranata nosili su vjersku odjeću i držali ikone, dok su drugi mahali zastavama i dijelili letke za desničarske političke pokrete, navodi se u drugom izvještaju iz Katimerinija. Zabilježeni su i sukobi ispred Univerziteta u Atini i u gradu Solunu na sjeveru.

Slični protesti izbili su prošle nedelje nakon što je grčka vlada naredila obaveznu Covid vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja staračkih domova. Onima koji odbiju vakcinu može se uskratiti plata, a vlada nije isključila da se zahtjev na jesen proširi na druge radnike.

Grčka nije jedina država koja je odredila da se dio njenog stanovništva obavezno vakciniše protiv koronavirusa. Francuska i Italija uvele su obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, dok će Velika Britanija uskoro tražiti od građana da pokažu dokaz o vakcinaciji za ulazak u noćne klubove i druge društvene prostore.

Dok su policajci rastjerivali gomilu na trgu Sintagma, grčka Nacionalna organizacija za javno zdravlje objavila je da su u prethodna 24 sata zabilježena 2.972 nova slučaja Covid-19, zajedno sa tri smrtna slučaja. Dnevni slučajevi znatno su porasli u Grčkoj od početka juna, kada je većina dana imala manje od 500. U međuvremenu,broj smrtnih slučajeva ovog mjeseca je na najnižim nivoima od prošle godine.

Grčkaprotestvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Dobili besplatno osvježenje, po ovoj vrućini je to dar sa neba, osim toga treba i trg oprati jer ga turisti svakodnevno onečiste. Dosadni turisti.

2 godine prije

Nije li onaj Cipras bio “socijalist/komunist/decko koji obecava…“…?
Onom kome do sada nije jasno da je to isto govno kao i svaki predsjednik i vladasvake banana drzave (ukljucujuci naravno banana-drzavu Rusiju i zlocinacku tvorevinu Kinu) – nikad mu nista nece biti jasno

Šele
2 godine prije

Bojim se za one, za sve nas što se ne želimo cjepiti, ovakvim protestima kao i onima u Parizu , na žalost ne može se postići ništa. Ipak imamo posla sa najpametnijima, koji su predobro plaćeni, koji znaju moguće reakcije i spremni su na sve. Kad bi senarod i stvarnom silom suprotstavio oni će izvesti tenkove, nemojte misliti da neće, vrijeme je da se počne drugačije razmišljati i pripremati, prvo individualno se pripremiti, sa porodicom, i okolinom, biti spreman na sve, oni neće stati

Stara kuka
2 godine prije

“…dok su drugi mahali zastavama i dijelili letke za desničarske političke pokrete…”

Ah opet ti zli desničari koji ne shvaćaju da ih vlada brnjičari, zatvara i cijepi, a policija mlati za njihovo dobro. Opet ti desničarski ekstremisti prave nered i ometaju borbu protiv smrtonosnog, a bez papaja testa nevidljivog neprijatelja.

Dok za razliku od njih ovdje nema osvještenih ljevičarskih prosvjednika koji inače hrabro, ali dostojanstveno prosvjeduju samo iz opravdanih i pravednih razloga poput antifa i BLM mirnih spaljivanja, pljačkanja i premlaćivanja, krajnje dostojanstvenih lgbt sad-mazo i “drag queen” uličnih hepeninga, feminističkih golosisnih “slut walk”-ova i vandaliziranja crkvi, Gretiunih vrištečih globalnozatopljeničarskih tinejdžerki ili “welocme refugees” uspaljenica.

Čudan lik
2 godine prije

Evo, još jedan propao prosvjed. Učinak? Ništa, nula bodova, uzaludno trošenje vremena i rebara.
Međutim, što da su manje ekipe uletjele gradonačelniku i drugim političarima u urede “da malo popričaju”???
Što da su presreli na ulici ili u blizini domova političare da malo “demokratski popričaju”??

….Vjerujte mi da bi imali više učinka nego da je 15 milijuna Grka izašlo na “mirne prosvjede”.

Soy
2 godine prije

“Prisežem da ću kao budući službenik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske štititi Ustavom utvrđeni pravni poredak i braniti teritorijalnu cjelovitost Hrvatske države. Prisežem da ću u svakoj zgodi, pa i u slučaju vlastite pogibelji čuvati živote, osobnu sigurnost i imovinu građana Hrvatske. Prisežem da ću savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi,čuvati službenu tajnu, poštovati prava čovjeka i štititi dostojanstvo svake ljudske osobe.”

Divno je vidjeti kako policija stiti svoj narod od samoga sebe.
Mogli bi se malo dotaknuti i nasih cisto kao podsjetnik i poziv na moral, zdrav razum i cast … premda najiskrenije vjerujem da su kadrovi psiholoski profilirani prema poslusnosti liseni navedenih karakteristika.

throne
2 godine prije

U svakoj zemlji EU i svijeta sljedi ili kreće isti scenario.

Max
2 godine prije

Bit će toga sve više.

RENEW
2 godine prije

Nihče jim ne more zagarantirati, da ne bodo polovice cepljenih invalidsko upokojili v naslednjih petih letih. Nihče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI