fbpx

Guaidó je na koljenima – Maduro sada bira hoće li završiti kao Janukovič ili kao Assad

Juan_Guaidó

Situacija u Venezueli je na prijelomnoj točki. Iako to nije njegova zadaća, Maduro s članovima Vrhovnog suda mora donijeti odluku hoće li uhititi Juana Guaidóa ili će mu ostaviti odriješene ruke za daljnju destabilizaciju zemlje. Jučerašnji povratak oporbenog zastupnika i samoproglašenog predsjednika u zemlju se u medijima prikazao kao trijumf, a prema zapadnim medijima ga je dočekala “oduševljena masa pristaša”. Koja masa? Gdje?

Juana Guaidóa je na terminalu zračne luke u Caracasu  dočekalo nekoliko stotina ljudi, a kasnije se pojavio u malom parku u istočnom dijelu glavnog grada na kojem se može okupiti jedva nekoliko tisuća ljudi. Većina medija je uspjela prikriti ovu činjenicu, dok je Sky News, greškom ili zato što je kamerman ovog kanala bio na takvom mjestu, prikazao “masovni skup” od jedva nekoliko tisuća pristaša Guaidóa u Caracasu, gradu od dva milijuna ljudi.

Do danas su utvrđene sve geopolitičke pozicije. Atlantski blok sa Sjedinjenim Državama na čelu, uz zapadnoeuropske vazale i satelite u drugim dijelovima svijeta su u korist liberalnog proameričkog samoproglašenog predsjednika Juana Guaidóa.

Sve zemlje koje zagovaraju stvarni multipolarni svijet, prije svega Rusija, Kina, Iran, Turska i druge, podržavaju legitimnog predsjednika Nicolasa Madura. Još jedan div multipolarnosti, Indija, zauzima neutralan stav i ističe to pitanje trebaju riješiti građani Venezuele bez ikakve vanjske intervencije.

Valja napomenuti da se u slučaju Madura stavovi atlantista i globalista, koje su najbolje zastupaju Macron i Merkel, podudaraju s Trumpovim antikomunističkim idejama, iako o pokušaju izgradnje komunizma u praksi američki predsjednik može čitati samo u knjigama. No za Amerikance je i to dovoljno, što se vidi po tvrdnjama američkih novinara i politologa da su mlada ikona demokrata Alexandria Ocasio-Cortez i Bernie Sanders “radikalna ljevica Sjedinjenih Država”.

Što se tiče Trumpa, graditi zid na granici s Meksikom i istodobno se pozivati na oživljavanje “Doktrine Monroe”, prema kojoj je Latinska Amerika američko dvorište je, blago rečeno, nedosljedno. Ali to je Donald Trump i svi su se na to navikli.

Općenito, Zapad se u ovom slučaju pojavljuje konsolidiran kao u svim ostalima “Obojenim revolucijama”, od ukrajinskog “Maidana” do “Arapskog proljeća”, uključujući Siriju i sve druge.

Sve te “revolucije” imaju zajedničku strukturu. Počinju s kritičnom akumulacijom problema u upravljanju zemljom, a da uopće nije važno je li na njihovom čelu autoritarni diktator ili obični korumpirani dužnosnik. Uvijek postoji dovoljno problema u bilo kojoj zemlji, a često ih političari ne mogu ili ne žele riješiti.

Druga stvar je kako organizirati i usmjeriti prosvjedni potencijal, pružiti mu vanjsku potporu, kako povećati društveni bijes i na koji simbolički cilj ga usmjeriti. U ovoj fazi na scenu stupa geopolitika. Globalisti i atlantisti situaciju koriste u svoju korist, dok pristaše multipolarnosti u nekim slučajevima pokušavaju zaustaviti te procese. Ponekad, kao što u Siriji, vrlo uspješno.

Sve je u Venezueli onako kako je davno osmišljeno. Maduro je nasljednik Huga Chaveza, koji nije bio samo karizmatični vođa, već i snažan protivnik svjetske hegemonije koji je baštinio ideologiju ljevičarskog peronizma i geopolitičkog suvereniteta, prilagođenu Venecueli i modernom antiglobalizmu. Sam Maduro nastavlja Chavezov posao, ali ne tako učinkovito i nema velikog interesa za ideologiju. Ne može se nositi s ekonomskom i društvenom krizom u zemlji. Nazvati Madura uspješnim političarem nije moguće čak ni uz svu antipatiju prema njegovim protivnicima koje podršku dobivaju od svjetskog hegemona na izdisaju.

Međutim, Maduro se i dalje nosi s američkim pritiskom i očajnički pokušava zadržati fokus na multipolarnost i unatoč pritisku prozapadnih liberala se ne odvaja od ideje socijalne politike.

Posljednjih godina su Rusija i Kina pružile Venezueli značajnu financijsku potporu. Ali to nije bilo dovoljno. S druge strane, na polu opozicije ne samo da postoji usporediva i čak nadmoćnija potpora Sjedinjenih Država i zapadnoeuropskih zemalja, nego i ideologija, kao i izvrsno organizacijsko upravljanje temeljeno na klasičnim i učinkovitim shemama “Obojenih revolucija”.

Multipolarnost još nije dostigla razinu ideološkog poimanja i dizajna, a kompromisi s liberalizmom u samoj Rusiji, ali dijelom u Kini i Iranu, ne dopuštaju da se Maduru pruži učinkovita ideološka pomoć i promicanje s njegove strane uspješnog društvenog i političkog upravljanja. Tek sada se osjeti ta slaba strana multipolarnog kluba i sreća za Madura je veliki patriotski naboj među ljudima Venezuele.

To je moćno pogonsko gorivo za Madurovu mašineriju čije su komponente  političko nasljeđe Chaveza, lojalnost vojske i podrška ruralnog stanovništva zemlje.

Situacija je sada dosegla kritičnu točku. U vrlo kratko vrijeme će biti određeno po kojem će se scenariju događaji odvijati. Mogu li se lokalni proamerički liberali osloniti na atlantiste koji su već priznali predsjednika Juana Guaidóa i svrgnuti legitimno izabranog predsjednika Madura, kao u slučaju bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukoviča, ili će Maduro uspjeti očuvati vlast, kao što je slučaj s Basharom Al-Assadom?

Zbog međusobne povezanosti svih geopolitičkih procesa je ovaj ishod posebno važan i ne govorimo samo o sudbini Venezuele, već cijele Latinske Amerike i svijeta.

Gubitak atlantista u Venezueli će definitivno dokazati njihovu slabost i dati novi poticaj multipolarnosti, što će utjecati na druge zone, na Europu, Bliski istok, Afriku i na Pacifik. Ako uspiju svrgnuti Madura, onda je sve ovo relativno,

Uz sve to, kolaps unipolarnog modela kao cjeline je predodređen. Ovdje više govorimo o vremenu trajanja procesa, koji se može ubrzati ili odgoditi, ali se ne može zaustaviti. Međutim, pobjeda Madura bi značajno približila smrtni trenutak hegemona.

Venezuela maduro

Što će Maduro učiniti? Ima dva primjera – Janukoviča i Assada. Janukovič je počeo pregovore, vjerovao je pobunjenicima i Zapadu. Na kraju je svrgnut i sada je obični bjegunac kojeg hrani i štiti Rusija.

Assad je odgovorio jeziku sile. Gubio je u prvoj fazi, ali je uz pomoć razumne geopolitike, oslanjajući se na Rusiju i Iran, kao i promišljenom strategijom odnosa s Turskom i Kurdima, uz potpuno zanemarivanje atlantističkih i islamističkih zahtjeva, kasnije iz krvavog rata izašao kao pobjednik.

Janukovič je izabrao kukavičluk i poraz, a Assad težak i krvav, ali herojski put do pobjede. Sirijski islamisti su preslika venecuelanskih prozapadnih liberala. I jedni i drugi su terorističke mreže koje slijede naredbe iz inozemstva. Assad je to shvatio. Je li Maduro dovoljno svjestan da razumije da ovo nije kraj?

Potpora-Nicolas-Maduro

FOTO: Potpora Nicolasu Maduru

Uskoro ćemo otkriti tko je Maduro. Je li bespomoćni i tvrdoglavi korumpirani službenik ili nosilac plamena velike kontinentalne južnoameričke revolucije u duhu Chaveza? Pregovori s liberalima i marionetama Zapada su uvijek gubitak vremena i šansi za preživljavanje. Oni ne poštuju nikakve sporazume i ugovore, što se vidjelo u noći s 22. na 23. veljače u Kijevu, kada se ije osušila ni tinta potpisa na sporazumu o mirnom rješenju krize, a neonacisti s Maidana su proveli državni udar. Sada samo ostaje nada da će Maduro trenutnu situaciju moći adekvatno tumačiti u svjetlu geopolitičkih zakona. Maduro ostaje u zemlji, a Juanu Guaidóu ostaje more, beskrajno plavetnilo kojim će se dokopati obala Amerike ili Europe. Samo se čeka Madurova zapovijed.

Svako odlaganje može biti kontraproduktivno. Rubio, Pence i Bolton su uvjerili Trumpa da će promjena vlade u Venezueli biti jednostavna i brza operacija. Kada se to nije dogodilo u danima nakon Guaidóovog “samoproglašenja” i priznanja Sjedinjenih Država, Trumpova administracija je uvela još više ekonomskih sankcija za Venezuelu, s eksplicitnom i najavljenom namjerom da omete gospodarstvo zemlje. Bili su tako sigurni da će patnja venecuelanskog naroda dovesti do pobune protiv Madura.

Kada ni to nije uspjelo, pripremili su sljedeću fazu svog plana s prisilnim ulaskom “humanitarne pomoći” preko granice s Kolumbijom, Brazilom i Karibima. “Intervencijska trojka”, Rubio, Pence i Bolton, koju je savjetovao ratni zločinac Elliott Abrams, uvjerila je Trumpa da će u tom trenutku ostvariti svoj cilj. Mislili su da će narod Venezuele, kada na kamionima i brodovima vidi znak USAID, podivljati i da će se vojska uplašiti i podrediti se Guaidóu i njegovim američkim šefovima.

Nisu uspjeli isprovocirati nužno krvoproliće kako bi opravdali vojnu intervenciju, a vlade Kolumbije i Brazila su odbile dati dopuštenje za korištenje njihovih teritorija za invaziju na Venezuelu. Stotinjak vojnika niskog ranga je dezertiralo i pobjeglo u Brazil ili Kolumbiju, ali to nije ništa, jer su potrebne tisuće, možda i desetak tisuća da se organizira ustanak protiv Madura.

Ipak, svi znamo da američki predsjednik ne voli gubiti. Međutim, on je arogantno i s pretjeranim povjerenjem sve svoje “nade” uložio u venecuelansku opoziciju, koja niže neuspjeh za neuspjehom.

Izgleda da strategija Trumpa i Rubia, Pencea i Boltona nema povratka, a ako se Guaidó nikada ne uspije nametnuti kao “predsjednik” Venezuele, uz kontrolu nad institucijama zemlje i potporom oružanih snaga, hoće li Trump priznati Nicolasa Madura za predsjednika i ukinuti sankcije? Ili će pribjeći vojnoj intervenciji u Venezueli kako bi pomeo Madura i njegove suradnike, što bi vjerojatno rezultiralo s još jednim krvavim ratom sa Sjedinjenim Državama kao agresorom, uzrokujući uništenje zemlje, kaos i destabilizaciju u regiji s dugotrajnom oružanim sukobom s bezbroj mrtvih?

Ili će prihvatiti neuspjeh, ili će ići rat. Za Trumpa nema drugog izbora. Zato je jedino rješenje da “američke oslobodioce” u Venezueli nitko ne treba i da ih nitko ne čeka. Kao što smo rekli, maduro bi samo trebao poručiti vrhovnom sudu pravde da radi svoj posao, ali da ga odradi brzo i učinkovito.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
96 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Situacija u Venezueli je na prijelomnoj točki, ali ne samo za Venecuelu nego za ceo slobodni svet.
Venecuela je pokazni primer ostalim zemljama. Imamo situaciju u Alziru.
Juzna Amerika kao kontinent bi bila jedan Region koji bi mogao da bude uspesan u razvoju i saradnji sa drugim delovima Sveta, sada je to USA svojom intervencijom usporila.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Venezuela – Ordered 2 battalions of S-300VM “Antey-2500”, delivered in May 2012.
Sukhoi Su-30 Su-30MK2 35 12 on order

Američki vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Kertis Skaparoti rekao je da će preporučiti SAD da ne prodaju borbeni avion F-35 Turskoj, ako Ankara nastavi sa realizacijom plana da kupi ruski protiv-raketni sistem.
Prema njegovim rečima, S-400 sistem bio bi pretnja za F-35, prenela je agencija AP.
Problem je u tome što bi Turci videli da taj avion i nije tako nevidljiv.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pročitah zanimljiv komentar….”boje se jer će S4oo pokazati da F35 nije nevidljiv”.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Giordano,
u pravu si druze, prijelomna tocka. Ne znam da li je Maduro pravi kalibar da odradi ovaj posao, to cemo sve vidjeti u dan dva. Ako je pravi, pohapsice ovog krmka i najblizu stoku pa pravac bajbokana, bez prava glasa, uz zabranu bilo cijeg pristupa. Bice prasine par dana i sve ce se smiriti. Nastaviti dalje trijebiti majmune koji su na platnom spisku usranaca i stvar rijesena do daljnjeg. Autor teksta je potpuno u pravu. Ako postupi ko mlitavac i kao Janukovic, do vidjenja i adio. Ajde se sjetite nase Juge. Da je bilo zdrave snage da se odmah pohapsi stoka, ne bi bilo takvog krvoprolica. Razjebali bi se na finiji i elegantniji nacin. Snimali su tajno od Spegelja pa nadalje, za koga kurca? Nitko to vise niti ne spominje. Stara poslovica kaze, korov se reze u korjenu. Imaju svi stosta nauciti od Erdogana, kakv je da je. Govorim o principu rada i postupanja. Znaci, Maduro, pamet u glavu i razvali majmune. .

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Guaida u čuzu,kučni pritvor….i da,maduro je krmak…ne vjerujem mu ništa ?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

beskonačni iznosi završavaju na računima privatnika, američki metak košta 2.5 dolara ruski o.35 dolara, američki avion nefuncionalni s greškama kosta 5 puta više od ruskog koji radi i ima bolje letne sposobnosti, tak da sve je to relativno

Ne razumijete se u ekonomiju.
Sto je skuplji lijek to se vise zaradjuje.
Sto je veca zarada to je veci BDP.
Sto je veci BDP to je veci standard.
Sto je veci standard to vise vrijedis kao covjek.
Zašto bi htio biti bezvrijedni kubanac koji lijek placa 20 centi, kad amerikanac isti taj ljek plača 150 dolara?

Gnjida je prošlo svršeno vrijeme

Ljubitelj policije
Gost
Ljubitelj policije
1 godina prije

ona treba što ga tako mamno ljubi, momku daje nadljudsku snagu…

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Maduro je potkapacitiran za predsjednika, čudim se kako ga Putin već nije poslao tamo gdje mu je mjesto

ori
Gost
ori
1 godina prije

prekrizio ga je putin.zadto se asadu po damasku ne seta jeda guido.ima podrsku rusije i vojsku. e to maduro nema i zato mu se seta.a ove rezolucije veta u un-u to je samo kontra americi i tu se zavrsava sva pomoc rusije maduru.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

??????

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Baš….

....
Gost
....
1 godina prije

Odradit privodjenje onog pacijenta, pa da vidimo koliko su spremni uc u rat sa Venezuelom. Nekako mi se cini da vojska nije bas slaba, a nema nikog iznutra da ih napadne (u nekom broju da se mogu ugrozit), a svaka vojska se priprema za napad izvana. Za unutarnje stvari i nemire se koristi sluzbe siigurnosti. A sad spektakl ……… …

Soprano123
Gost
Soprano123
1 godina prije

nema rata. Ameri i gauda uzeli maduru naftu. Maduro je hodajući mrtvac. Bez naftnih prihoda nema dalje.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Guaidó je potrošena roba. Ispuhani balon. Njegov opus ide svom kraju. Nije uspio preuzeti vlast u prvom naletu. Pa je nakon dodatnih konzultacija u Washingtonu vraćen u zemlju čekajući nastavak priče ulaskom ”humanitarne pomoći”. Pošto to nije uspjelo, izašao je iz zemlje u pokušaju da svojom prisutnošću ta toliko važna ”humanitarna pomoć” uđe u zemlju, pa makar i nasilno. Kad se i to izjalovilo, poslan je na turneju prikupljanja podrške u okolnim zemljama. Kad ni to nije uspjelo, vrijednost njegovih dionica je pala nešto iznad ”smeća”. Jedina korist od njega je još jedan pokušaj, da unutar zemlje pokuša napraviti neki nered. Jer izvan zemlje on ne vrijedi ništa. Nula. Zero. Iz dosadašnjeg razvoja događaja za očekivati je da neće uspjeti i da će uskoro postati prošlost. Vojska je unatoč svemu ostala na strani aktualnog predsjednika. Većina, uglavnom siromašnog stanovništva također. A pod utjecajem opasnosti od vanjske intervencije, narod se homogenizira, pa Maduru daju podršku i oni koji inače nisu ljubitelji njegovog lika i djela.
Maduro je, na moje osobno iznenađenje, povlačio neke poteze za koje sam mislio da nije sposoban. Nije se dao uvući u zamke, podliježući trenutnim osjećajima, provokacijama i pritiscima i na taj način učiniti uslugu svojim protivnicima. To sebi ne mogu objasniti nikako drugačije nego da ima neke dobre šaptače.
Negdje na samom početku ovih događanja oko Venezuele, na jednom mjestu sam naveo da će dobar indikator stanja biti ponašanje brazilskog potpredsjednika. Znajući nešto od njegovog backgrounda. I čovjek se, iznenađujuće, u pravom trenutku izjasni protiv vojne intervencije sa teritorije Brazila.
Vrlo snažan signal da neke stvari ne idu onako kako su ih planeri zamislili.
Nedavno je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton pozvao Rusiju da prizna Guaida za novog privremenog predsjednika Venezuele i tako zaštiti poslove svojih naftnih tvrtki u toj zemlji. Drugim riječima, Bolton je Rusiji poručio kako može ostati bez ičega ako nastavi podupirati Madura. Rusija mu je rekla da od*ebe. Naravno, pristojnijim riječima. A Kinezi se nigdje ne spominju. Iako tamo imaju ogroman interes. Uspjeli su ostati u pozadini, jer sa Trumpom pregovaraju o mnogo većim i važnijim stvarima. Gdje će sigurno u nečemu privremeno popustiti. Radi važnijih interesa u budućnosti. Što će Trumpu dati materijala da se pohvali novim uspjehom. Pred izbore.
Faktor vrijeme radi za Venezuelu. Ukoliko izdrži, a izgleda da ima dobru potporu iz sjene, mogućnost neke oružane intervencije od strane SAD će biti sve manja. Nikome ne treba sukob većih razmjera sa dugotrajnim trajanjem. Najslađi su mali, kratki, pobjednički ratovi. Tipa Paname i Grenade.
Pa još pred izbore.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Maduro je uradio nešto šta nije viđeno u Latinskoj Americi….kao “diktator” nije ubijao da bi se održao na vlasti,izostalo je krvoproliće, Policija i vojska apsolutno smireni i poslušni bez ispada. Nije on toliko pametan….
Kina me gadno nervira, nikako da se odlučno izjasne.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Daltone

Sve što si reka, dobro si reka. ?

Ja bi samo nadoda: Pljuc!

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

U venecueli se vodi rat siromasnih domorodaca protiv bogatih bjelih doseljenika i stranog kapitala koji isisava resurse
Amerika im je ukrala milijarde venecuela neka uvede takse firmama drzava koje priznaju gnjdu
Domacim biznismenima koji sabotiraju ekonomiju zapljeniti imovinu i umjesto njih dovesti kineze
Dovesti ruse da vojno stite venecuelu

igi
Gost
igi
1 godina prije

….njihov modus operendi jeste…daju ti kredite(eure) da kupuješ njihovu robu( lidl) i time financiraš njihovu ekonomiju(njemačka) a uništavaš vlastitu( npr. hrvatska,srbija) a zatim zarađene lokalne pare(dinare,kune)mjenjaju u svoju valutu(eure) i izvlače iz države domaćina a zatim opet daju od tog novca kredite i tako u krug…to je ta njihova demokracija i sloboda u kojoj sam sebe izjedaš u korist svog tkz. osloboditelja.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Tako nekako će i biti… Rusija Kina i Iran mogli bi udruženo preuzeti sigurnost Venecuele. Da se malo vježbaju i surađuju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Poređenje Asada, Janukoviča i Madura je najblaže rečeno nemoguće. RAdi se o različitom vremenu, prostoru i iznad svega situaciji.

Lako je sada Asada “okivati u zvezde” ali da je rat počeo 5 godina ranije veliko je pitanje kada i da li bi se Rusija umešala. Da se Rusija nije umešala Asad bi već bio pokojni. Da li bi to značilo da je nesposoban?
A šta sa Janukovičem? Da je oštro odgovorio postojala je mogućnost spoljne intervencije. Čak i bez nje je moglo doći do velikog krvoprolića. Teško je verovati da nije imao konsultacije sa Moskvom, posebno obzirom na to gde se sada nalazi. Možda i Moskva snosi veliki deo odgovornosti ali se mora imati na umu da ako komentatori-analitičari pogreše onda jbg, pogrešili su i gledaju šta se tamo događa. Kada predsednici pogreše onda gledaju kako njihov narod gine. Tako treba gledati i na Madura. Ne hapsi Guida čime ruši svoj ugled ali odlaže stranu intervenciju. To je potez očajnika ali ionako nema pobednički potez – sada ima izuzetno mali manevarski prostor.

Oko kraja unipolarnog sveta nema diskusije, on je “crko” i pre stupanja Trampa na mesto predsednika. Ali kako će se svet razvijati i dalje zavisi od hegemona – jer on neće sedeti i gledati svoju propast. Sve je uslovljeno odnosom snaga krugova moći Zapada. Ne može se govoriti o definitivnoj pobedi jedne od dve struje jer ne postoji (za sada) jasna granica između njih – isuviše su isprepletane što se najbolje može zaključiti iz izbora ljudi Trampovog tima. Ipak, konsenzus će se jednom postići i bez obzira koja struja pobedi rezultat će biti napad na “spoljnjeg neprijatelja”. U nekom ranijem vremenu borba moćnih krugova bi mogla da potraje ali na našu žalost ni oni nemaju puno vremena.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@shumi
Malo smo u bedu? Južina vani?
Nema pobjednika. Ima samo poraženih.
Nas ostalih.
Bit’ će sve u redu.
Za nekoga. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije Daltone, kod mene je to hronično 😉

Kada sam pre 5-6 godina pričao ovakve priče ljudi su se ponašali kao da sam zarazan. Tada je Putin nabrajao “zapadne partnere”. Danas nabraja mete u SAD za udar Cirkona… Pratiš li ovaj trend, da li misliš da je završen? Ako nije šta ide u nastavku?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@shumi
Ne znam šta ide.
Znam što ne ide.
Hillary. 🙂
P.S.
Vani je vedro, čupam kosu sedam dana tjedno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
O TROJANCIMA:

Staljin:
ČISTKA JE POLA ZDRAVLJA !

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@ Umpeh Peh (slobodno me zovi kumom) 😉
Druga polovina – vakcina?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@shumy-kumy:
Hvala srećo !

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Umpah Pah
Staljin:
Čovjek mora biti vrlo hrabar da bude kukavica u sovjetskoj vojsci.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Fenomenalno !!
Slobodno zovi shumadinca kumom !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
A mene svekrvom(LGBT) !
Imperija instalira Obamita(Guaido) i hvata se za Kurza sa Mikronom?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Umpah Pah
Pa da mi počneš premještat stvari po kući.
Mijenjat zavjese i davat savjete.
Prigovarat da bi kćeri bolje bilo da se udala za drugog.
Nemoj brale, dobro je i ovako.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Bilo bi joj bolje da se udala za trećeg?
SAD bi se prezivala Bolton?
A i sa zavjesama si u pravu,očajne su,pune fleka od čaja.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Ahahahaha, @umpah Pah, @ Averel i @ shumy,
puknut ću od smijeha s vama. A gdje je @ ježeva
kućica ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Histrion:
Ježurka Ježić povazdan luta !

brico
Gost
brico
1 godina prije

@Shumadinac
Putin je lepo rekao u onome filmu prikazanom 2018 g. (zaboravio ime autora tog filma o Putinu ali znam da je bio Amerikanac) kako je još taj zadnji večer dao signale Janukoviču neka najavi garancije da vojska neće izaći na ulice. A čim se to dogodilo Amerika je dala neonacistima na Majdanu znak da mogu započeti s pucnjavom.

Gandalf
Gost
Gandalf
1 godina prije

Da je Rusija bilo kojim slucajem zadrzala Janukovica na vlasti, nikad ne bih mogli amputirati Krim, sto je bio primarni strateski cilj. Mogu ga sada vratiti cistog, nakon amputacije Krima 🙂

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Hm…ne ruši on svoj ugled ovim potezima već naprotiv zahvaljujući ovim potezima i nema krvoprolića i većih nereda;da je drugačije postupio vjerujem da bi do sada završio kao Gadafi, fascinantna je i homogenizacija naroda koji je za čudo prepoznao pravu opasnost.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Siniša, osnova pravne države je poštovanje zakona. Guaido je PREKRŠIO zakon, vratio se u zemlju na dohvat ruke zakona i ništa se ne događa. To je očigledan presedan, da li će imati pravo oni koji budu tvrdili da su osuđeni za manji prestup dok se ovaj slobodno šeta?

Maduro ima “velika usta”, voli da izbacuje parole i pretnje ne razmišljajući dovoljno o njihovim posledicama. Što se niko ne ugleda na Putina – ni moćnijeg čoveka ni opreznijeg na izjavama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zato sam i rekao da nije on toliko pametan da se ovako pametno izvuče, definitivno ga neko kao Asada savršeno savjetuje a on savršeno sluša. Ne misliš valda da će se izvući bez posledica, polako s to apšenje.

don
Gost
don
1 godina prije

Nagađam (laprdam) da je guaido venezuelancima “poklon sa neba” (letovi onih velikih (bitna je veličina) ruskih aviona prije par mjeseci kao mamac…) od nekog prijatelja koji je znao koliko su u biti homogeni, da se trgnu i dovedu korupciju u red, da ih se potakne da spase ekonomiju kad već ne mogu sami. I ventil za sve što slijedi, i zato ga ne smiju uhapsiti, već pomalo kao bludnicu iskorištavati, a vjerodostojnost će mu umanjiti napadom na njegove domaće suradnike (neće ispasti mučenik nego dežurni krivac čak i za ono za šta nije).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kako se ništa ne događa. Traje suđenje. Pravna država.

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Cinjenice za rusiju janukovic utekao majdan se desio…rusija dobila krim i podrucja sa energentima..nekako mi to govori da su rusi pokrenuli plan b ako neonacisti pokrenu napad kada je povucena policija iz kijeva…i sada samo se ceka da ljudu shvate koliko su bili u krivu mladi bjeze iz zemlje pola na zapad pola u rusiju, rusi su puno vise dobili nego sta su izgubili s ukrajinom tako da ne bi bas prepisao rusima da su trebali drugacije savjetovati janukovica..dobro bi bilo da majdana nije bilo ali kada se vec desio plan b je pokrenut a zapad ostao u soku….

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Maduro,Assad,Tzar Putin,Kim raketman,Ping Pong Deng,Edogan su igraci veceg kalibra. Ovoga politickog jenki huligana pustiti da laje po parkovima dok se ne umori. Prestrasno koja akcija trupeta i eu prema jednoj mirnoj zemlji kojoj je najveci grijeh sto ima minerala,plina i nafte.
Jedna me stvar istinski zbunjuje kao amatera a to je zasto se kolju za naftu ako su elektricni automobili inn jos malo? Stvarno ne kuzim. Moze mi netko objasniti?

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

To o električnim automobilima je samo lijepa priča… Tko se u njima bude više godina vozio, rak mu je zagarantiran (djelovanje ekstremno jakih elektromagnetska polja na ljude u takvom autu…)
I onda, još sedamdesetih godina je jedan japanski proizvođač imao u Americi tvornicu električnih automobila koji su bili bolji od većine današnjih elekričlnih auta. Onda su došli drmatori iz naftnih kompanija, i dali Japancima ponudu koju ovi nisu mogli odbiti. Naftaši (koji su ujedno i lihvari, pogodite koji) su kupili tvornicu električnih automobila i tvornicu baterija za elektroautomobile i zatim sravnili ih sa zemljom, a tehnička dokumentacija je najvjerojatnije spaljena…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

1998 su u US patentirali motor, auto na vodu… nestali, zapaljeni, uništeni.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Zato što je benzin samo jedan od produkata koji se dobiva, rafinira iz sirove nafte.
Ne znam točno ali prvo isparava kerozin, visokooktanski benzini, onda super, onda dizel, onda ulja, mazut, onda svašta išta, ostane na kraju asfalt.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

Treba sa nečim napraviti struju. Mislim da su el. automobili lovačke priče. Kada se proizvodi el. energija, zaboravio sam postotke, veliki su gubici uložene energije( ugalj, uran, nafta, plin itd. Ako voziš el. auto još gubitaka, (prenos, gubici u motoru i ostalo. Zašto toliko komplikovati; natoči benzin ili naftu i vozi auto. Sa el. autima treba još više energije, bar kako ja to shvatam.

Dominik
Gost
Dominik
1 godina prije

A tu su i baterije čija izrada i nije baš jeftina a poslije se povlači pitanje depozita i rastavljanja istih.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Odlično kužiš cijelu priću, kada se sve zbroji, bit će potrebno još više energije za postizanje iste moćnosti motora kod električnih auta .

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Juzna Amerika je USA dvoriste, a vec su se neke drzave bile osamostalile.
Skoro sve ih je USA ponovo vratila pod svoju kontrolu ostala je Venecuela i jos 3.
Znaci nije samo pitanje nafte, vec je pitanje jeftine radne snage i sirovina, onda GMO proizvodnja.
To su sve katolicke zemlje a Amerika je vecinski protestantska.
Pogledaj u Evropi Francuska koja je prva u svemu u Evropi pod njihovom je kontrolom, Spaniju razbijaju, Italija se malo otima, u Poljskoj rakete.

A pogledaj protestantske zemlje u Evropi, ni u jednoj nisu rakete, Norveska ima naftu ali nema problema, Nemacka kao da je pobedila u WWII.
Britansko-Argentinski rat za Foklandska ostrva, jel se neko pobunio, pa nije niko, ni oni koji bi trebalo, mislim na verske poglavare.
Drzavni udari u Juznoj Americi u Brazilu, Argentini, Cileu, uzeta Panama od Kolumbije, na Kubi americka mafija drzala sve do revolucije itd.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Epa ovako, ta električna auta će puniti svoje baterije električnom energijom koja se na svetskom nivou, nekih 80%-90% dobija iz fosilnih i nuklearnih goriva. Potrošnja fosilnih i nuklearnih goriva, bar u slijedećih nekoliko dekada će još lagano rasti…ta električna auta, osim nekakve upitne ekološke benefite u velikim gradovima i nemaju nekakve velike prednosti nad sadašnjim autima. Opet kažem, upitne ekološke benefite, jer se električna energija koja ta auta bi skladištila svojim akumulatorima bi se najvećim dijelom dobijala iz fosilnih i nuklearnih goriva.

Nostradurus
Member
Nostradurus
1 godina prije

Zbog Janukovičevog krivog poteza sam se posvađao sa jednim tipom na fb tvrdeći da je sve odradio odlično do momenta kada se zakuhao prosvjed te da je tada trebalo rasčistiti barikade, kao što su to napravili i amerikanci, francuzi, englezi, turci i mnogi drugi pametniji. Umjesto toga Ukrajina je dobila rat i tisuće mrtvih i ranjenih.

apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Nije ni CIA vise sto je bila. Nekada su za par sati zavrsavali posao i mijenjali vlast. Pa ovo je jedan od najduzi drzavnih udara u povijesti. Mjesecima kilave. Nesto je opako krenulo po zlu,. Pompeo se obrusio na Guaida, rekao je da nije postigao cilj, optuzuje i venecuelanske bogatase da nisu dovoljno ulozili u svrgavanje rezima. Niti jedan predsjednik izdajnickom elemetu ne bi dozvolio da se mirno sece drzavom u kojoj zeli smijeniti vlast ili zapoceti rat. Nista nece biti od svrgavanja vlasti.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ništa ne kilave. Sve oni rade.
Samo ne mogu ništa napravit.

cile34
Gost
cile34
1 godina prije

jedna se stvar dogodila…izostala je podrska naroda, tu su se zajebali, jer veneculanci nisu krvolocan narod, naprotiv…tu su se zajebali

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Oni koji misle, da će SAD dati rep među noge grdno sevara.

nato bato otab otan
Gost
nato bato otab otan
1 godina prije

zanimljivi doček sa klicanjem na engleskom ???? hapsi mulo obamino

burt
Gost
burt
1 godina prije

protiv Janukoviča su prosvjedi trajali nekoliko mjeseci i onda su ga srušili, Assad sad bijesno govori protiv Erdogana i Kurda jer mu je jasno da u slučaju novog unutarnjeg ustroja to bi bio njegov kraj, Maduro je odbio zahtjeve prije deset dana i postupak protiv njega se nastavlja, to su činjenice u vezi ove trojice diktatora i gubitnika kad sve završi

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Tvoje komentare treba staviti u Čitanku.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Štoviše, u Ratnu knjigu ( bukvar – bookwar -warbook)

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Burt a koliko ti dobivas “kada sve zavrsi”? Nisam znao da pikzibneri iz vazalskih tvorevina mogu tako visoko dogurati kod nepostojecih troslovnih organizacija iz USA. Ostrascen si kao da te ceka barem polovina naftnih polja i ostalog plijena. Ili si samo malo bolestan?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

burt = b.u.r.t. = bolesni uro – rektalni trakt

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Vlada Venecuele treba momentalno uhapsiti ovo smeće gvido/gnjidu, inače gubi sigurno. Da li će ameri udariti vojno po njima ili ne, ne ovisi o tome. A u svakom slučaju teže da će udariti, ako Maduro pokaže zube.

Situacija jeste drugačija negoli u Siriji, koja je znatno bliža Rusiji, što im olakšava vojnu logistiku. Venecuela s druge strane je, kao i Meksiko, ‘Tako daleko od Boga, a tako blizu sjedinjenim američkim državama.

Jedino što ovdje logično smrdi je pitanje kako je Rusija mogla dozvoliti državni udar u Ukrajini. Da li je u pitanju nesposobnost ili korumpiranost FSB-a i državnog vrha Rusije ili nešto treće. Ono, rješavaju Siriju i pomažu vladu Venecuele, a u dvorištu im namještaju američke vazale. Volio bi da neko da razuman komentar o ovome.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Ivo ja mogu samo prenijeti pricu od ekipe koja je bila blize izvoru informacija. Janukovic je bio na vrijeme obavijesten i smatrao je da to moze sam rijesiti. Slicna je bila i procjena ruskih sluzbi. Tko radi taj i grijesi. Ocigledno pogresna procjena.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

S pravom se pitaš ,šta bi sa Ukrajinom?!.Greške,aljkavost i korupcija,ima svega.Ali ima i ovo : drže se međunarodnog prava kao pijan plota.Traže otvoren poziv ,kao onaj kada je Asad sjeo na avion i otišao u Moskvu.To je i Janukovič morao uraditi, a nije,nije ni Gadafi.Uglavnom ,možemo nagađati,prave odgovre nećemo skoro dobiti.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Previše je kompleksno za tvoj kapacitet,nemoj se zamarati.Laku noć.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne znam sta je rusija trebala uraditi s ukrajinom bolje od ovog kako jeste.. Sta raditi s nekim ko tako zestoko zeli biti dio zapada.. Vretili su krim nazad sebi , zastitili rusku manjinu i ukrajince prepustili zapadu.. Sve 5.. Bilo sta drugo da su uradili s njima bilo bi samo veliko opterecenje za rusiju , bas veliko a sad je ono teret zapada..
Kad ukrajnici skontaju sami rusi ce ih mirno primiti nazad..

Patina
Gost
Patina
1 godina prije

Ne znam dal će doći do tog “skontavanja” Ukrajinaca. Do tako nečega nije došlo ni u jednoj državi koja je bila dio istočnog bloka, a sada je pod zapadnim.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Venecuela je ovu bitku dobila i prije nego je ista zapocela iz jednostavnog razloga jer se americka imperija ispuhala…Ovog Gvida su poslali nazad i vjerovatno ce ga CIA odraditi i rjesiti se dokaza ,optuziti vladu venecuele a amerika ce imati nekakav razlog da kmeci i da se razbacuje sankcijama , ako i te sankcije ima ko da postuje jer vec odavno imaju paralelni mehanizmi koji nuliraju iste i to je sve sto ce se desiti.. O vojnom udaru nema nikakve price..

Manje panike a vise uzivanja u potonucu bivse imperije… Jedino ima ostaje nuklearna sila ali i tu ima neko puno jaci nego oni..Pa neka izvole..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ne bi ih smjeli podcjenjivati Alene.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ukrajina , sirija , iran , nord strim i plin za evropu , “ekonomski rat ” s kinom , neucinkovitost njihovih sankcija , u razvijanju novih naoruzanja su zaostali za rusijom par dekada pa sad venecuela , sve poraz za porazom i to u nizu , nema se tu sta podcjenjivati to su cinjenice… Ima tu jos puno ” sitnih ” poraza da ih ne nabrajam..

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Turska je trgovala s Daeshom i to se zna kao sto je poznata i Erdoganova prevrtljivost. U slucaju propalog drzavnog udara bio bi ugrozen sekularizam Turske pa je tu Erdogan nesto kao manje zlo. Prica s Krimom je nesto sasvim drugo i bilo tko da je na celu Rusije morao bi napraviti aneksiju. Postoje i neke pravne osnove iz doba SSSR jer je do 1956. Krim bio u sastavu Rusije kao federalne jedinice. Ipak sve je to manje bitno jer sila boga ne pita.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Rogozin stav o Ataturkovom nasljedju je nebitan dok je Turska sekularna drzava. Ima jos gorih od Erdogana kao onaj Gulen ili organizacija Sivi Vukovi. Ozivljeno Osmanlijsko Carstvo bi znacilo da smo medju prvima na udaru i takva Turska bila bi gora od Daesh Kalifata. Uncle Sam je promasen naziv. Uncle Jew bio bi prikladniji cisto da se zna tko je glavni na otetoj zemlji crvenokozaca. USA je samo predstava za javnost i njihovu i svjetsku. Instant velesila nastala kao projekt slobodnih zidara od kolonije do svemirskih letova za 200 godina – cisti SF.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
1 godina prije

Pa i uncle sam ima ime hebrejskog porijekla?

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

Vucedolac jeste Samuel od cega dolazi Sam zaista je ime iz starog Izraela ali taj narod je bio arijevsko-hamitska mjesavina. Lijepi ljudi s lijepo oblikovanim nosevima. Danasnji Jews osim prepravljenog jahvaistickog kulta nemaju nikakve veze s njima osim sto su malo lazirali povijest. Ako laze rogati jarac ne laze nos 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ahahah,šuti matere ti. Vi amerofili ste postali očajni, ujak shlomo je svoje otpjevao i polako tone.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A misliš da te sankcije smetaju Rusiji?
Sankcije zapadnih protuva Rusiji je nešto najbolje i najhumanije šta se moglo desiti čitavom svijetu a ne samo Rusiji!!!!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Lako je nama iz trosjeda i sa tabletom u rukama dijeliti lekcije napaćenom Venecuelanskom narodu.Ali eto,kad već imamo taj luksuz napisati ćeme sledeće: Venecuela može odstraniti tumor,riješiti probleme ili čekati metastaze. Čitaamo stalno da je vojni i policijski vrh jedinstven,što je tačno ,ako Maduro nastavi sa kliavenjem oni će morati uzeti stvari u svoje ruke- zatvoriti Gnjidu i polusvijet oko njega ,Madura poslati na neku Hacijedu neka igra golf ,uzgaja konje i uživa u penziji.Na kraju očitati lekciju lijepog ponašanja onim olinjalim crklotinama u evropskim ambasadama i na kraju raspisati nove izbore.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Hvala Jumping Jack Flash. Zanimljivo. Cudno jako cudno. Grabe naftu a elektricna auta kao buducnost. Mozda je skicofrenija u akciji, Bog zna …

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Rijeseje je moguce na dva jednstavna nacinasa istim rezultatom: Ili jedna “slucajna” saobracajana nezgda gdije automobil sa Gnjidom zavrsi izedju dva slepera a vozac pod utijecajem alkohola sto onda iskljucuje krivnju vozaca slepera (taj su nacin u ratu na Balkanu koristii neki pliticari).
Ili dobra snajper ii jos bolji snjperista pa jedan “slucajni zalutali” metak pogodi Gnjidu u glavu a zatim uleti vojska i policija da naprave red pa razjure i pohapse pristase Gnjide. A nakon ostrage se sluzberno objavi da je ubijen nekimm slucajanim metkom nekga od prosvijednika koji je sllavio “pobijedu”. A istraga je vodjenja uz suradnju medjunarodnih specijalista.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Kao tebe Buzin danas.

Patina
Gost
Patina
1 godina prije

Ive šta se mučiš ijekavicon pisati naopako kada lipo moš pisati ikavicon naoposa. 😉

brico
Gost
brico
1 godina prije

popravi nadimak na stručnjak za gluposti

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Vratili ga da se “žrtvuje”,zamislite medijsku agresiju da je vlada bilo šta drugačije učinila…bio bi kapitalistički Če, borac za slobodu kojega država muči. Odličan potez vlasti.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Hajka i lov na vještice se nastavlja nesmanjenom žestinom, sa Gnjidom i bez njega Siniša. Sve sam više ubijeđen da vojska tamo mora preduzeti neke korake za koje je evidentno da Maduro nije sposoban, bez obzira na svu koordinaciju sa Moskvom i Pekingom.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Sve u svoje vrijeme…Gnjido je original koji nije ništa napravio a sve ostalo su plagijati kojih može mnogo biti ali posle originala ništa ne mogu napraviti.

Veselidvor
Gost
Veselidvor
1 godina prije

Od 12000 ukrainskih vijnika na krimu 10000 preslo na rusku stranu trebas jis nesto

Stonska skoljka
Gost
Stonska skoljka
1 godina prije

Nekoliko gadno mocnih familija drzi doslovno sve u americi. Njihova pohlepa nema granice i pokrecu ovakva ludila i ratove po svijetu naravno trubeci o demokraciji. Svi koji daju podrsku ovom ludilu razbijanja suverenih drzava imaju krv na svojim rukama i dusi.
Neko se iz zutih prsluka u Parizu proglasi presjednikom i idemo podrsku svi tome liku i Macron u pustinju.
60 tak kao civiliziranih drzava daje podrsku politickom huliganu. Prezalosno jadno i tko ima koristi od pljacke Venezuele.
Paralele sa zutim prslucima su lose. Oni nisu huligani nego gladni radnici koji ne mogu zivjeti od 8 sati rada.
Dobrodosli u feudalizam. Kapitalizam je mrtav.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Kakav Putin kakva Kina Ameri će Maduru i svima u Južnoj Americi pokazati tko je gazda tih nekoliki baterija od Anteja je smiljurija Rusi samo kao onako podržvaju Venezeuelu i Madura učiniti će kao na Kosovu jedno veliko ništa, neće Ameri napasti AD2 konceptom već asimetrično preko Gerile iz Kolumbije.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Ivex

Reći ću ti samo jednu stvar: ti navijaš za zlo, trenutno najveće ubojice na svijetu, kriminalce i lažljivce.

Ima ona: s kim si, takav si. ?

Pljuc!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@iMbex, “Nece” direktno da ih napadnu zato sto imaju asimetricna mOOda sto je osobina onih koji “imaju” čast

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Mogle bi zemlje Latinske Amerike razmisliti o zajedničkoj izgradnji zida na meksičko – američkoj granici.

Muppet show
Gost
Muppet show
1 godina prije

Ovoga Obamita patuljka je docekala razdragana masa zaposlenih iz americke ambasade. Sendvic fajteri.

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

ODGOVOR @ prezime
Da tocno, inn nije slavenska rijec i ispricavam se. Imas pravo. Omaklo mi danas i ja sam ne volim mijesati jezike i ubacivati anglosaksonske gramaticke “aliene” u nas pravopis. Alien vanzemaljac….:)

Kanncer
Gost
Kanncer
1 godina prije

Čikaška doktrina šoka…

cile34
Gost
cile34
1 godina prije

Odlican clanak, naime ja zivim u Venezueli i odlicno je napisan clanak, slucajno naletio. Moram reci da je doslovno tako. Guaido nema skoro pa nikakvu podrsku naroda, jer je opozicija ocrnjena u zadnjim izborima za guvernere zupanija, gdje su svi izabrani guverneri opozicije prisegnuli vjernost maduru, u zauzvrat da preuzmu vlast, jer vlast je najsladji bombon. Zato guaido pusi na svim stranama, jer narodu je pun nos politicara od kojih nijedan ne radi za dobrobit naroda niti na poboljsanju..ovo da trump nema puno opcija, to je istina, al jahat ce on po struji, vodi, i svim mogucim nacinima da podigne narod protiv madura, al je to u biti kontraefekt, i morat ce doci do krvoprolica, kad tad…nazalost…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
96
0
()
x