Haaretz: ”Rusi su nas odbili i Irancima dali da dođu do naših snaga na Golanu”

Golanska visoravan
33 komentara

Izraelski list Haaretz danas otkriva ključni dio pregovora između premijera Netanyahua s Vladimirom Putinom i američkom administracijom, ali i da su Rusi eksplicitno odbili njegov zahtjev. Izrael je tražio da se uspostavi tampon zona od 60 kilometara, sjeverno od Golanske visoravni i zapadno od ceste koja povezuje jugoistočni sirijski grad Suweida s Damaskom.

Izrael je pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države da u južnoj Siriji, blizu izraelske granice, osiguraju da tamo ne bude iranske prisutnosti ili bilo koje druge šiitske milicije koja je pod iranskim utjecajem. Izrael je to tražio još tijekom razgovora koji su prethodili sporazumu o prekidu vatre u srpnju, ali su Rusi ove zahtjeve odbili, prenosi Haaretz.

Područje koje Izrael želi ”osigurati” je u južnoj Siriji, 60 do 80 kilometara od ”granice” na Golanskoj visoravni i zapadno od ceste koja povezuje Damask s gradom Al Suweida u jugozapadnoj Siriji.

Rusi su se samo složili kako se Iranci i njihovi saveznici neće približavati prema Izraelu na samo pet kilometara od crte koja razdvaja snage predsjednika Bashara Al-Assada i ”pobunjenike”.

”Budući da sirijska vlada i dalje kontrolira sjeverni dio sirijske strane Golanske visoravni od grada Quneitre sjeverno do Damaska, to znači da su Rusi u praksi obećali da će Irance samo držati podalje od aktualne granice”, prenosi Haaretz i dodaje kako su Rusi do sada uglavnom uspjeli provoditi prekid vatre u južnoj Siriji.

”Posljednjih mjeseci nije utvrđena znatna iranska prisutnost, no izraelska obavještajna služba očekuje da će se proiranske snage postupno infiltrirati u pogranično područje i da će Iranci dugoročno pokušati uspostaviti vojnu i obavještajnu prisutnost duž granice s Izraelom, te da namjeravaju iskoristiti sirijski Golan kao sekundarni front protiv Izraela, u slučaju još jednog rata koji može izbiti između Izraela i Hezbollaha”, nastavlja izraelski dnevni list.

Haaretz navodi kako Iran godišnje troši oko 800 milijuna dolara za potporu Hezbollaha u Libanonu.

”Iran također daje stotine milijuna dolara Assadovom režimu i šiitskim snagama u Siriji i Iraku, te pobunjenicima u Jemenu”, piše autor članka Amos Harel.

Iranske Quds snage, ogranak Iranske revolucionarne garde zadužen za iranske vojne operacije izvan zemlje, kojim zapovijeda general Qassem Suleimani, predvode proiranske milicije i saveznike u Siriji. Iran također pruža pomoć vojnom krilu Hamasa u Gazi. Prema izraelskom novinaru, Hamas i Islamski džihad u Pojasu Gaze sada od Irana dobivaju oko 70 milijuna dolara godišnje.

Izrael smatra da nastojanja Irana, Sirije i Hezbollaha da poboljšaju učinkovitost projektila kojima raspolaže libanonski pokret otpora do sada nisu dala značajna poboljšanja tih oružja.

”Čini se da Hezbollah i dalje nema precizne projektile. Međutim, izraelski dužnosnici obrane navode kako iranski raketni program može proizvesti projektile koji će biti ozbiljna prijetnja sigurnosti Izraela”, nastavlja Amos Harel.

”Kako bi to spriječio, Izrael je izvršio veliki broj napada na konvoje i skladišta oružja Hezbollaha. Prije tjedan dana je bombardiran objekt u zapadnoj Siriji za proizvodnju preciznih projektila, a strani mediji su operaciju pripisali izraelskom ratnom zrakoplovstvu. Bivši zapovjednik izraelskog zrakoplovstva, general Amir Eshel, rekao je prošlog mjeseca u intervjuu za Haaretz da je u posljednjih pet godina Izrael izvršio gotovo 100 takvih udara na području Sirije, Libanona i drugdje, a cilj im je bio izbjeći jačanje terorista i gerilaca”, zaključuje Haaretz.

Važnije od izjave generala Amira Eshela, koji je potvrdio 100 izraelskih napada na teritorij Sirije i Libanona u posljednjih pet godina, dio u kojem Amos Harel kaže kako su Rusi, Netanyahuu dali ”okvirno obećanje” kako će se proiranske snage približavati prvim linijama sirijske vojske na jugu na najviše pet kilometara udaljenosti. Harel dobro primjećuje da sirijska vojska drži jugozapadni dio teritorija uz libanonsku granicu i na Golanu, što znači da proiranske snage mogu doći na pet kilometara do izraelskih položaja na okupiranom dijelu visoravni.

Amos HarelGolanGolanska visoravanHezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola nije sam
6 godine prije

“Iran godišnje troši oko 800 milijuna dolara Libanonu. Iran također daje stotine milijuna dolara Assadovom režimu i šiitskim snagama u Siriji i Iraku, te pobunjenicima u Jemenu”, piše autor članka Amos Harel. I šta je tu sporno? Pomaže svojima. To bi bilo isto ko kad bi mi iz Hrvatske osudili što Hrvatska otprilike sa isto milijardu dolara godišnje kroz razne oblike pomoći pomaže Hrvate iz BiH, ili kad bi Srbi iz Srbije osudili što Srbija pomaže Srbe na Kosovu i u Republici Srpskoj sa otprilike isto jednom milijardom dolara godišnje, ili što Turska daje Bakirovoj Federaciji i SDA cca isto milijardu dolara godišnje. Neka para, pare su pare, pare nemaju vjeru ni svjetonazor, dobro su došle u svakom trenutku dana ili noći, a pogotovo kad su poklonjene, kad za njih nisi trebo ni kopati ni orati. Bitno je biti dobar susjed, i onda nije bitno ko kome daje, a pare… Čitaj više »

basso
6 godine prije

Nikakvi pregovori niti obecanja Izraelu.Samo im mozda treba obecati da ce ako ponovo pokusaju gadjati Sirijsku teritoriju njihovi avioni biti sruseni.

Shumadinac
6 godine prije

Nije im dovoljan okupirani deo Golana kao tampon zona (koji očigledno smatraju Izraelom) već bi ceo Golan. Da li je to signal za nas na Balkanu da učimo njihov jezik – kakvi su im apetiti uskoro bi mi mogli biti “tampon zona”

Netman
6 godine prije

Jadni Izrael svi su protiv njih… 🙂

krkan
6 godine prije

Situacija na Bliskom Istoku je sada poprilično drugačija nego prije 10 godina, a za takvo što je među ostalim odgovoran i sam Izrael. Do početka sirijskog rata Izraelu su najveći neprijatelji bili Hezbolah i Hamas, ali oba ova pokreta nisu imala ni desetinu snage kakvu ima IDF – Israeli Defense Forces. Hezbolah je bio isključivo defanzivni (odbrambeni) pokret, i to isključivo u južnom Libanu gdje žive libanski šiiti. Hamas je bio ograničen, što teritorijalno, jer nije imao pouzdan oslonac van Gaze, a i materijalno, jer im svako 2-3 godine Izrael u ratu uništi infrastrukturu. Međutim, sada je sve potpuno dručačije. Hamas je u ratu u Siriji mnogo ojačao, jer je iz devanzivnog (odbrambenog) pokreta prešao u ofanzivni (napadački) pokret. Takođe je napretovao od gerilskog načina ratovanja prema otvorenom ratu, kao i urbanom načinu ratovanja. Poboljšao je taktičke i strateške sposobnosti i kadrove, ojačao ideološki i organizaciono itd. Hezbolah je postao… Čitaj više »

Lisac
6 godine prije

Cionističko smeće nikada nije zadovoljno, Golan su okupirali radi tampon zone i sada bi još jednu .

Zvrk
6 godine prije

zanimljivo je to. od svojih majmuna digoše ruke saudijci, turci i ameri. doduše potonji dvoje imaju još neke adute s kojima će se pregovarati ali ne mogu rušit vlast. ali izraelci još uvijek umišljaju da mogu nešto učiniti sa svojim majmunima. eto što je posljedica politike bez trunke strateškog razmišljanja. vode ih emocije i životinjski nagoni što je opasno za neprijatelje ali još više za njih.

Rokokoko
6 godine prije

Rusi jesu u određenom mjeri dobri sa Izraelom,ali su u Siriji na suprotnim stranama i nema logike da rade protiv saveznika Irana.Uostalom za Rusiju je od kljucne vaznosti suradnja sa Iranom u Aziji,a ne samo na BI.

tabula
6 godine prije

Kod Izraelaca nema pregovora sa neprijateljem kojeg su sami stvorili. Njihova doktrina je,: uništi da bi bio siguran. Zaboravili su da jedan narod ne može nitko uništiti (osim Boga) i da je bolje i beskonačno pregovarati, nego se beskonačno ubijati. A svjedoci smo da su se u povjesti često i mijenjale uloge, da je od lovine postojao lovac. Iako “historia est magistra vitae”, izgleda da Izraelci nisu od nje ništa naučili.

rodoljub
6 godine prije

Tampon zona je za Izrael gradjevinsko zemljiste za izgradnju jevrejskih naselja .

Bobi
6 godine prije

Kakvi agresivci c c c

Osoba C
6 godine prije

Zapamtio sam izjavu jednog od načelnika izraelskog generalštaba, ne sjećam se kojeg, da: ” „Izraelska vojska ima samo dva zadatka, ili ratuje, ili se sprema za rat“.

Zagi
6 godine prije

Pa nemožete vi u Izraelu naređivati tko će gdje živjeti u drugoj državi!!!

Travis
6 godine prije

Novo Perzijsko carstvo koje je stvorila Rusija vrlo brzo će se razbahatiti i htjet će se širiti dalje. Samo je pitanje vremena kad će se to dogoditi a onda će račun za to biti ispostavljen njihovom stvaratelju i pokrovitelju, novom “wanabe svjetskom policajcu”, Rusiji.

Dopizdilomi
6 godine prije

Kakva tampon zona. Golan je okupiran. Neka odu i neće im trebati tampon zona.

niko
6 godine prije

Zidovi cudo,sve paer svijeta kod njih,unistili Bliski istok da bi njim abilo dobro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI