Hamas okrivljuje SAD za napad na bolnicu

Ismail Haniyeh
29 komentara

Washington je dao “neograničenu zaštitu” Izraelu otkako je započela njegova zračna kampanja protiv Gaze, rekao je vođa militanata Ismail Haniyeh

Omogućujući izraelsku “brutalnost”, SAD su u konačnici odgovorni za bombaški napad na bolnicu Al-Ahli u Gazi, izjavio je vođa Hamasa Ismail Haniyeh. Haniyeh je rekao da će bombaški napad “predstavljati prekretnicu” u borbi njegove skupine protiv židovske države. ”Amerikanci koji su dali neograničenu podršku Izraelu snose odgovornost za masakr koji se dogodio u baptističkoj bolnici. Tko god podržava Izrael, odgovoran je za ono što Izrael čini u Gazi”, rekao je u televizijskoj izjavi u utorak navečer.

“Masakr u bolnici potvrđuje brutalnost neprijatelja i razmjere njegovog osjećaja poraza”, nastavio je Haniyeh, dodajući da će “ovaj masakr predstavljati prekretnicu i dodatnu snagu poplavi Al-Aqse”, misleći na naziv koji je Hamas dao tekućoj operaciji koju je pokrenuo protiv Izraela.

Kršćanska bolnica Al-Ahli, također poznata kao Baptistička bolnica, uništena je u  raketnom napadu u utorak. Palestinski dužnosnici optužili su Izrael za gađanje bolnice, dok je Izrael za raketiranje okrivio zaostalu raketu koju je ispalila militantna skupina Islamski džihad, unatoč tome što je glasnogovornik vlade naizgled preuzeo odgovornost odmah nakon napada.

471 Palestinac je ubijen, a više od 314 ranjeno u napadu, objavilo je u srijedu palestinsko Ministarstvo zdravstva, nazvavši napad “izraelskim masakrom”.

U vrijeme napada, izraelski ratni zrakoplovi izvodili su kontinuirane zračne napade na Gazu više od tjedan dana. Cijelo to vrijeme američki dužnosnici izražavali su solidarnost s Izraelom i obećavali povećanu vojnu pomoć židovskoj državi. Govoreći s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu u srijedu, američki predsjednik Joe Biden ustvrdio je da je napad “izveo drugi tim, a ne vi”. Biden je objasnio da je posjetio Izrael “iz jednostavnog razloga. ”Želim da narod Izraela i ljudi svijeta znaju gdje su po pitanju ovoga Sjedinjene Američke Države.

Uništenje bolnice izazvalo je prosvjede i nemire diljem muslimanskog svijeta i natjeralo Jordan na otkazivanje planiranog summita između Bidena i predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa.

Usred osuda arapskih vlada, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu da “konačna odgovornost” za “ratni zločin” u bolnici “leži na onima koji cinično zarađuju na ratovima. Na onima koji nepromišljeno dijele goleme količine novca za oružja kako bi svoj vojno-industrijski kompleks opteretili poslom i lažno proglasili svoju globalnu misiju zaštite demokratskih vrijednosti, odnosno Sjedinjene Američke Države”.

gazaHamasIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
6 mjeseci prije

“Masakr u bolnici potvrđuje brutalnost neprijatelja…”

I to izjavi onaj šljam koji je zapovjedio napad na izrael u kojem je uspješno pobio više od tisuću nenaoružanih civila i koji dao izraelu povod ne samo da uništi bolnicu, nego da uništi cijelu Gazu i protjera njeno stanovništvo. Onaj koji je ruku pod ruku sa zločincima mosada direktno omogućio izraelu da sprovede i pokuša legalizirati jedan genocid.

Uvjerena sam da je nemoguće da će ovaj šljam doživjeti sudbinu žrtava stradalih u toj bolnici i da će ga prvom prigodom negdje kakva granata raznijeti. To se na žalost nikada neće desiti, mosad nikada nikog ne likvidira, tko ima zasluge za ostvarenje njihovog cilja.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Jedno je sigurno – Izrael je sada izveden na čistinu.
Ili će genocidno na Gazu iz zraka, ili će se povući.
Kopneno nema šanse da uđu – tamo je dva milijuna Palestinaca na malom prostoru koje gaze 75 godina.
Prva solucija zapalila bi Bliski Istok, a posljedično i svijet, a druga solucija znači pad sadašnje izraelske vlade.
Postoji i treća opcija – da sve Palestince prognaju iz Gaze u Egipat, ali ni Palestinci ni Egipćani ne žele ni čuti za to.

Otok Mali
6 mjeseci prije

Nije uopće bitno tko je pogodio bolnicu. Izraelci su krivi, jer ne bi ni bilo rata da se ne šire 75 godina.

Max
6 mjeseci prije

Dali su izraelu odriješene ruke da čini što želi.

gost1
6 mjeseci prije

Vrlo je moguće da su prekovelikobaraši učinili taj zločin jer im je u interesu da bliski istok gori

tihobl
6 mjeseci prije

Zna se da je rijec o americkoj jedrecoj bombi.
Nije vazno da li su je bacili ameri ili cionisti (ili englezi sa Kipra).

Herc
6 mjeseci prije

Gledam ovu stoku što radi po Berlinu,pale,razbijaju ,napadaju policiju,Napad na policiju je napad na državu koja ih je primila,pod hitno mijenjati zakon ,nema veze đe je rođen ,ma do trećeg koljena sve ih povatat i u prvu prugu za Afriku iskrcat ma mrš u 3 lepe materine

Jos jucer
6 mjeseci prije

SAD su 1948. osnovali državu Izrael, nakon ucjena, evidentnih pritisaka i korupcije.
SAD(a) združeno bombardiraju civile u Gazi, 2,4 milijuna civila su uskratili vodu, struju i hranu. Zločin bez presedana. Zločin protiv čovječanstva.
Svijet zgroženo gleda što se zbiva, da li će i dalje samo gledati.

Jos jucer
6 mjeseci prije

Ako nisu zatrpani pod ruševinama, palestinska djeca umiru roditeljima na rukama. Hamasovi taoci, nakon strahote otimanja umiru bez ikoga svoga, bombardirani od svoje vlastite države. To je strahota koja pokazuje pravo lice države Izrael, nije ih briga za svoje državljane, nisu spriječili ni napad Hamasa za koji su unaprijed znali, koji su onda njihovi ciljevi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI