HRT – Platforma za širenje ideologije i tvrdnji izraelskog režima

Zgrada HRT
93 komentara

Prekjučer je HRT u udarnom večernjem terminu, odmah nakon Dnevnika, prikazao emisiju Tema dana u kojoj su gosti komentirali teroristički napad takozvane “Islamske države” u Egiptu, gdje je na Sinaju ubijeno najmanje 305 ljudi, od koji su 25 bila djeca, a 128 ih je ranjeno.

Emisiju je vodio Zoltan Kabok, a gosti u studiju su bili vojni analitičar Igor Tabak i Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti.

Dvojica su komentirala situaciju nakon vojnog poraza “Islamske države” u Iraku i Siriji i kako će ova teroristička organizacija nastaviti djelovati nakon gubitka teritorija. Igor Tabak je pojasnio kako mnoge islamističke terorističke skupine diljem izvorno nisu imale veze s “Islamskom državom”, ali su joj se zaklele na vjernost 2014. godine, kada  su teroristi okupirali velike dijelove Sirije i Iraka i proglasili “kalifat”. Kao takve, obzirom da je riječ o lokalnim skupinama, kao što je Al-Shabab u Somaliji, Boko Haram u zapadnoj Africi ili lokalna islamistička skupina koja je nedavno poražena na Filipinima, one će nastaviti djelovati kao i ranije, koristeći pogodnosti područja u kojima institucije pojedinih država nisu prisutne u mjeri da bi ih mogle potpuno iskorijeniti.

Tada je Boris Havel, stručnjak s Fakulteta političkih znanosti, pojasnio da “kalifat” u islamu ne može postojati bez teritorija, te dodao kako bi za bolje razumijevanje situacije na Bliskom istoku u Hrvatskoj trebalo ponovno otvoriti studije orijentalistike.

Govoreći o porazu “Islamske države”, Boris Havel je iznio skandaloznu tvrdnju da su na Bliskom istoku jedni ekstremisti poraženi, ali su na njihovo mjesto došli drugi, odnosno Hezbollah i šiitske milicije iza kojih stoji Iran. Po mišljenju Borisa Havela, “kako bi se spriječila ili barem reducirala šteta jedino je rješenje podupirati Kurde i da oni svoju kontrolu uspostave na najvećem području kojeg uspiju zauzeti”.

Dakle, hrvatski akademik i stručnjak iznosi tvrdnje prema kojima bi Kurdi, koji u Siriji zauzimaju područja u kojima povijesno nikada nisu bili prisutni i uspostavljanju nekakvu svoju pseudodržavu, trebali dobiti svu podršku od Europske unije, samo kako bi se spriječio utjecaj Irana i “šiitskih ekstremista”. Njegovo “stručno” se u svemu podudara s planovima vladajućeg radikalnog desnog krila izraelskog Knesseta, Mossada i američkih neokonzervativaca.

Boris Havel je službeno znanstvenik i stručnjak za Bliski istok, napisao je knjigu “Arapsko-izraelski sukob” u kojoj opsežno prenosi povijest židovskoga naroda, od Abrahama, preko starozavjetnih proroka i kraljeva, prilika iz vremena Drugoga hrama, nastanka kršćanstva, židovskih ustanaka protiv Rimljana i izgona iz zemlje do povratka na Cion i uspostave židovske države. Navodno, “na temelju primarnih izvora opisuje nastanak islama, prva desetljeća njegova širenja tijekom kojih je kanonizirano muslimansko viđenje Židova i kršćana te muslimansko-židovske odnose kasnijih razdoblja, do pojave cionizma i dalje”. Boris Havel u “Pregledu povijesti Izraela” podvlači najvažnije događaje moderne izraelske povijesti i od sedamdesetih naovamo.

U travnju 2015. godine za Večernji list daje intervju u kojem tvrdi kako su opasnost današnjega svijeta “Islamska država”, Al-Qaeda, Hamas, Hezbollah i nuklearni Iran, a da bi neovisna Palestina postala uporište goleme prijetnje – Islamske države.

“Hrvatska i sav civilizirani svijet, uključujući i muslimanski koji se protivi nasilju, na istoj su strani u nastojanju da se spriječe sukobi i promovira miroljubivo rješavanje sporova među državama i narodima. Odgovornija, objektivnija i upućenija analiza političkih procesa u Izraelu najmanje je što hrvatski analitičari mogu učiniti kako bi pokazali, ako ne solidarnost sa židovskim narodom kojeg je povijest naučila da se oni koji se zaklinju u njegovo uništenje ne šale, onda barem osnovnu pristojnost prema jednoj državi koja je u svoj svojoj nesavršenosti ipak postojan saveznik i prijatelj Hrvatske. Ili možda neki misle da bi savezništvo s palestinskim terorističkim pokretima, kakvo je pod režimom Broza Tita i diplomatskom palicom Budimira Lončara njegovala bivša država, za slobodnu Hrvatsku bilo bolja alternativa? Ja ne mislim”, izjavio je tada Boris Havel, koji je među brojnim radovima objavio  i kolumnu “Liberalna ljevica, Iran i novi fašizam”, trpajući sve u isti koš argumentima Benjamina Netanyahua.

HRT daje prostor za širenje ideologije i tvrdnji izraelskog režima

Novinar Zoltan Kabok i uredništvo Teme dana nije moglo ne znati za radikalne cionističke stavove Borisa Havela i vrlo je upitan kriteriju po kojem su ga pozvali da tumači situaciju na Bliskom istoku nakon vojnog poraza “kalifata”. Osim toga, Hrvatska je članica EU koja se obvezala da će poštovati nuklearni sporazum s Iranom sve dok IAEA i međunarodne inspekcije budu tvrdile da Teheran ne razvija nuklearni program u vojne svrhe. Prema posljednjem izvješću je to još uvijek tako i nema naznaka da će Iran promijeniti kurs.

Hrvatska sigurno nije zemlja koja će riješiti palestinsko-izraelski sukob i rat na Bliskom istoku, ali dovoditi u zabludu gledatelje javne televizije je ne profesionalno i neprimjereno.

Prvo, što Boris Havel dobro zna, Hezbollah i šiitske milicije ne zauzimaju teritorij, što on preporučuje da se pomogne Kurdima na sjeveru Sirije. Od uključivanja u sukob do danas, Hezbollah i proiranske milicije su oslobađale sirijske gradove i sela bez obzira tko u njima živio, ali kasnije nisu ostajali i uspostavljali nadzor nad oslobođenim područjima.

Hezbollah je sredinom 2013. oslobodio velika područja istočnog Qalamouna i takozvanu Dolinu kršćana, gradove Maalaoulu, Al-Nabk, Yabroud i okolna sela, i kršćani su se mogli vratiti u područja u kojima žive tisućljećima. Havelov Izrael je u to vrijeme svesrdno podržavao tadašnji Al-Nusra Front i islamističke horde koje su okupirale ta područja, devastirali drevne crkve i ubijali i otimali stanovništvo, redovnice i svećenike. Dokaz su i fotografije izraelskih vojnih vozila i opreme koje je Hezbollah pronašao nakon pobjede u Al-Qussayru.

 

 

Šiitske milicije su proteklih mjeseci sudjelovale u velikim vojnim operacijama u većinski sunitskoj pokrajini Deir Ez-Zor i ni u jednom naseljenom području nisu uspostavile svoju kontrolu. Kao što je slučaj u Iraku, oslobođena područja i naselja odmah na upravu prepuštaju središnjim vlastima.

S kurdskim milicijama to nije slučaj. Osim toga, ovih su dana objavljena izvješća kako kurdske jedinice na sjeveru Sirije ne dozvoljavaju povratak kućama izbjeglica iz arapskih i turkomanskih sela, dok su u selu Al Meshlab, kako javlja sirijska oporbena skupina Raqqa SL, pucali po povratnicima koji su prosvjedovali jer im se brani povratak u njihove domove.

VIDEO – Kurdi Arapima ne dozvoljavaju povratak u Raqqu

Sudeći po stručnosti i naobrazbi gospodina Borisa Havela, nemoguće je da on ne zna za navedeno, a ovdje je samo dio koji dokazuje da se ISIL nikako ne može uspoređivati s Hezbollahom i proiranskim milicijama, koji su odradili lavovski dio posla u porazu kalifata u Siriji i Iraku.

Jedino objašnjenje, što je nedopustivo za akademika i stručnjaka poput Borisa Havela, jest patološka mržnja prema Iranu, ali mu onda nije mjesto na javnoj televiziji, ili su barem uz njega trebali biti stručnjak za Bliski istok Zlatko Dizdarević ili novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, kako bi se čula i druga mišljenja. Ovako se HRT stavio u službu širenja ideologije i tvrdnji izraelskog režima.

HezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

NIKAD NISU BILI POVJESNO PRISUTNI ? AJTE NAZAD U ŠKOLU

ohrana
6 godine prije

mossad

Zvrk
6 godine prije

Zoltan Kabok koji je tvrdio da džihadisti potpomažu opolčence u Donjecku??

Damir
6 godine prije

Ovo je biografija Borisa Havela već objavljena gore na linku. Admin ——————————————————————————————— Rođen sam u Sarajevu gdje sam živio do ljeta 1990. Po narodnosti sam Hrvat. Nakon završene srednje elektrotehničke škole 1985. radio sam godinu dana u Hidrogradnji u Mostaru i u Višegradu, a potom tri godine u Elektroprivredi BiH u Sarajevu, na računalnim poslovima. Izvanredno sam studirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U ljeto 1990. odselio sam se u Uppsalu u Švedsku radi studija teologije, a potom politologije i povijesti. Istodobno sam u tvrtki ISS radio na poslovima čišćenja, dok nisam naučio švedski jezik. Švedski za strance (SFI) položio sam 1992., a 1994. i ispit za prevoditelje pri Studieförbundet, Vuxenskolans Internationella Kultur- och Språkcentrum. Godine 1997. položio sam ispit engleskoga jezika za strane studente na Folkuniversitetet(pri Stockholmskom sveučilištu), 1998. dobio sam Certificate in Advanced English a 2001. iCertificateof Proficiency in English (University of Cambridge).Od 1993. do odlaska na poslijediplomski… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Teško je pratiti HRT i vjerovati sve što se govori unazad 16 krvavih godina post 9/11 američkih ratova i destabilizacija. Države su uništavane jedna za drugom stanovništvo raseljavano i sad bi mi svi ovdje trebali vjerovati da je to bilo iz nužde i da je to korisno za suradnju s istima. Toliko banalne logike za tako nešto protumačiti ima i predškolsko dijete. Dok se ekipa s doktoratima lako pogubi u ideološkim bespućima. Dok se ne kaže javno i otvoreno da je 9/11 majka svih laži i ne procesuiraju odgovorni za tu globalnu infamniju dotad ćemo morati istrpjeti ovakve ideološke obračune i gledati i slušati o demografskim katastrofama i demoniziranju religija. Svaki Izraelac i Amerikanac i Saudijac koji je sudjelovao u organizaciji i izvedbi 9/11 mora ići na sud i shodno o odgovornosti u zatvor. Tada bi svijet dobio realniju sliku o bliskoistočnim procesima.

Gordan
6 godine prije

Joj duboke “analize.” Covjek je izraelski simpatizer, proveo nesto vremena tamo i zadobio odredjene poglede na stvari svojim iskustvom i apsolutno zlo Izraela nije jedan od tih pogleda, i odmah mu se mora pridijevati epitet mossadske uhode? Pa, Babicu, i ti si cisto ruski simpatizer i ne vidim bas nekakve objektivnosti i distance, a kamo li kritike – pa te nitko ne osudjuje ruskom petom kolonom samo zato sto zaradjujes kintu gudeci pro-ruske gusle. Sto je, Babicu, ljubomoran da ti nisi dobio poziv na HRT pa da “svoju” varijantu “objektivnosti i strucnosti” pridruzis njegovoj? No, kinta se mora zaraditi, a zaradjuje se bolje pljuvanjem po “konkurenciji” i pjevanjem vlastitoj publici nego kojekakvom objektivnoscu i suhim cinjenicama. To si valjda od americkih medija naucio.

Andrej
6 godine prije

Sa svojim znanstvenim kurikulumom on u biti svjedoci sto sve moze iznjedriti akademska zajednica ili kako mi to kulturno u SLO velimo, “svasta picka rodi”.
Covjek je ulozio vrijeme u teologiju, pa u jezike, tako da mu za osnove dijalektickog pristupa nije preostalo dovoljno vremena.
Nadalje, niti ne krije da je diplomatski tecaj odradio u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova (citaj ministarstvu propagande), pa njegov politicki istup zaista ne treba nikoga cuditi.

NSU
6 godine prije

HRT – zločinačka televizija, nebitna za ljude koji misle svojom glavom!

Iko
6 godine prije

U konačnici i Iran je islamska država.

davor
6 godine prije

moja obitelj a i znanci ne pratimo htv nego većinom RTL

Rokokoko
6 godine prije

Boris Havel je cionist i ne vidim cemu mjesto cudjenju.On podrzava drzanje Palestinaca u konc logorima u 21 stoljecu.

stefano
6 godine prije

Gordane ne daj se omesti , nastavi dalje pisati i javljaj se sa svojim razmišljanjima . Pravo si osvježenje od ovih jednoumni seronja koji ti i sami kažu da to na ovom portalu ne prolazi

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Zar je moguće da emisija vezana za rat u Siriji prođe bez Ive Banca.Ovaj Havel je još i dobar…

davor
6 godine prije

Dovoljno je samo navesti neke brojke pa se može isčitati gdje i odakle se plasira propaganda a čija su opažanja bliža realnosti. Dakle: Palestinu službeno međunarodno priznaje 136 država svijeta. Kurdistan 1. Da li HRT zna bolje i uviđavnije od 136 država i njihovih vanjskih politika? Ako je odgovor da, onda smo mi u Hrvatskoj zaista blagoslovljeni sa javnom televizijom.. Ja samo mogu očitati tu jedan institucionalni strah od možebitnog urušavanja NATO pakta zbog priznanja Kurdistana koje je stopiralo današnja turska administracija. Dakle naša vanjska politika se ne kreira neovisno o nečijoj državnosti ili prirodnim načelima samoostvarivanja ili poveljama UNa već samo čekamo maćehinski naklon neke od tih naših “obiteljskih” euroatlantskih integracija. U tom pogledu članak gospodina Babića ima svakog smisla. A o Izraelu i manipulaciji sa krivnjom zbog Holokausta kroz međunarodnu prizmu su napisane brojne knjige, najbolje čak od nekih ortodoksnih Židova koji su Izrael optužili za krađu židovskog… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Usput, ovaj drugi vojnik Hezbollaha na slici, što čisti kip BD Marije negdje u Istočnom Qalamounu, poginuo je krajem 2016. u Aleppu, braneći većinski sunitski grad i stanovništvo. Toliko o ”šiitskom fanatizmu” proiranskih milicija o kojem blebeće ovaj ‘rvacki Židov, ili Židov rvacke narodnosti, kako ono sam za sebe kaže.

Zorule
6 godine prije

Upravo dobih ovaj video, nemiri u Izraelu
https://youtu.be/v8CCE3tSTu0
Nisam skuzio o cemu se tocno radi ali cini mi se da ima veze sa pokretom judaizma protiv cionizma
http://Www.nkusa.org
Nadam se da Izrael lagano pocinje urusavati iznutra, bilo bi i vrijeme.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Goebbels bi, da je živ, danas bio neizrecivo ponosan na ekipu s Prisavlja! A sa Prisavlja se ori pjesma: “Gospodine Goebbels mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo”.

Rus
6 godine prije

Veliki pozdrav za Babica i Publiku!!
I samo naprije Gosn. Babic! Argumente vec imamo, zivot, iskustvo i otvorene oci su nam to omogucili.
Ostali nek se jave samo uz argumente da ovo sto se ovdje pise nije logicno! Samo uz argumente…

Georgij Žukov
6 godine prije

Aca srbin na htv-U ugostio srbina , dva srbina pricaju o domovinskom ratu rvatima poslje skromnog nedjeljnog rucka , jeda srbin jest na htv placi , gost srbin iredno prima braniteljsku pemziju a to je suma sumarum oko 50 milja kuna , U jednom trenutku srbin aca pita srbina gosta , da li je to bio gradjanski rat ???, srbin koji je ” branio” vukovar kategoricki i sa gnjusanjem odbija insinuaciju srbina ace voditelja emisije da je to bio gradjanski rat , pa poentira da mu je brat bio na strani srba poznatih u u rvata kao cetnici , dakle niti jedan niti drugi nisu bili u pravi, niti je to bio gradjanski rat niti domovinski rat , to je bio BRATOUBILACKI RAT .

HEKPCT
6 godine prije

Sjetite se samo HRT-a početkom devedesetih. To je ista televizija i danas.

Amater
6 godine prije

Tko ih financira,tko ih obučava , tko im daje eksploziv ,oružje ,streljivo, informacije… itd itd i td

alan ford
6 godine prije

Havel je jedan takozvani nežidovski cionist (kao John McCain, Bush ili Hilary), Pa vidi se iz ove biografije, ovdje, da je to tipični dresirani propagnadist anglo-cionistčke globalne elite. To su vam “znastvenici” kao recimo i dežurni povjesničar i stručnjak u Hrvatskoj, Tvrko Jakovina,– koji je nedavno u Jutarnjem , sa ponosom priznao kako je Soroševo “dijete”, kako mu je Soros pomogao i plaćao školovanje i studiranje na Sorosešvom sveučilištu “Srednjoeuropsko sveučilište” u Budimpešti, koje je Orban htio zatvoriti. Na tom sveučilištu se dresiraju Sorosevi kadrovi. Tko god se iz Hrvatske i drugih država regije školovao na Sorosevom sveučilištu ili na poznatim sveučilištima u Britaniji, SAD-u ili Izraelu, ili nekoj drugoj zapadnoj državi, možete biti sigurni da je to dresirani propagandist za anglo-cionističku gobalističku mafiju i NWO. Jer kao prvo; tamo ne primaju svakoga, već samo političkin podobne, i kao drugo; nijedan obični čovjek sa ovih prostora ne može sebi priuštiti… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

IZRAEL ie od natsnka zasnovan kao neofashisticka drzava, i kao takav zivi. NEOFASHIZAM NA DJELU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI