fbpx

HRT – Platforma za širenje ideologije i tvrdnji izraelskog režima

Zgrada HRT

Prekjučer je HRT u udarnom večernjem terminu, odmah nakon Dnevnika, prikazao emisiju Tema dana u kojoj su gosti komentirali teroristički napad takozvane “Islamske države” u Egiptu, gdje je na Sinaju ubijeno najmanje 305 ljudi, od koji su 25 bila djeca, a 128 ih je ranjeno.

Emisiju je vodio Zoltan Kabok, a gosti u studiju su bili vojni analitičar Igor Tabak i Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti.

Dvojica su komentirala situaciju nakon vojnog poraza “Islamske države” u Iraku i Siriji i kako će ova teroristička organizacija nastaviti djelovati nakon gubitka teritorija. Igor Tabak je pojasnio kako mnoge islamističke terorističke skupine diljem izvorno nisu imale veze s “Islamskom državom”, ali su joj se zaklele na vjernost 2014. godine, kada  su teroristi okupirali velike dijelove Sirije i Iraka i proglasili “kalifat”. Kao takve, obzirom da je riječ o lokalnim skupinama, kao što je Al-Shabab u Somaliji, Boko Haram u zapadnoj Africi ili lokalna islamistička skupina koja je nedavno poražena na Filipinima, one će nastaviti djelovati kao i ranije, koristeći pogodnosti područja u kojima institucije pojedinih država nisu prisutne u mjeri da bi ih mogle potpuno iskorijeniti.

Tada je Boris Havel, stručnjak s Fakulteta političkih znanosti, pojasnio da “kalifat” u islamu ne može postojati bez teritorija, te dodao kako bi za bolje razumijevanje situacije na Bliskom istoku u Hrvatskoj trebalo ponovno otvoriti studije orijentalistike.

Govoreći o porazu “Islamske države”, Boris Havel je iznio skandaloznu tvrdnju da su na Bliskom istoku jedni ekstremisti poraženi, ali su na njihovo mjesto došli drugi, odnosno Hezbollah i šiitske milicije iza kojih stoji Iran. Po mišljenju Borisa Havela, “kako bi se spriječila ili barem reducirala šteta jedino je rješenje podupirati Kurde i da oni svoju kontrolu uspostave na najvećem području kojeg uspiju zauzeti”.

Dakle, hrvatski akademik i stručnjak iznosi tvrdnje prema kojima bi Kurdi, koji u Siriji zauzimaju područja u kojima povijesno nikada nisu bili prisutni i uspostavljanju nekakvu svoju pseudodržavu, trebali dobiti svu podršku od Europske unije, samo kako bi se spriječio utjecaj Irana i “šiitskih ekstremista”. Njegovo “stručno” se u svemu podudara s planovima vladajućeg radikalnog desnog krila izraelskog Knesseta, Mossada i američkih neokonzervativaca.

Boris Havel je službeno znanstvenik i stručnjak za Bliski istok, napisao je knjigu “Arapsko-izraelski sukob” u kojoj opsežno prenosi povijest židovskoga naroda, od Abrahama, preko starozavjetnih proroka i kraljeva, prilika iz vremena Drugoga hrama, nastanka kršćanstva, židovskih ustanaka protiv Rimljana i izgona iz zemlje do povratka na Cion i uspostave židovske države. Navodno, “na temelju primarnih izvora opisuje nastanak islama, prva desetljeća njegova širenja tijekom kojih je kanonizirano muslimansko viđenje Židova i kršćana te muslimansko-židovske odnose kasnijih razdoblja, do pojave cionizma i dalje”. Boris Havel u “Pregledu povijesti Izraela” podvlači najvažnije događaje moderne izraelske povijesti i od sedamdesetih naovamo.

U travnju 2015. godine za Večernji list daje intervju u kojem tvrdi kako su opasnost današnjega svijeta “Islamska država”, Al-Qaeda, Hamas, Hezbollah i nuklearni Iran, a da bi neovisna Palestina postala uporište goleme prijetnje – Islamske države.

“Hrvatska i sav civilizirani svijet, uključujući i muslimanski koji se protivi nasilju, na istoj su strani u nastojanju da se spriječe sukobi i promovira miroljubivo rješavanje sporova među državama i narodima. Odgovornija, objektivnija i upućenija analiza političkih procesa u Izraelu najmanje je što hrvatski analitičari mogu učiniti kako bi pokazali, ako ne solidarnost sa židovskim narodom kojeg je povijest naučila da se oni koji se zaklinju u njegovo uništenje ne šale, onda barem osnovnu pristojnost prema jednoj državi koja je u svoj svojoj nesavršenosti ipak postojan saveznik i prijatelj Hrvatske. Ili možda neki misle da bi savezništvo s palestinskim terorističkim pokretima, kakvo je pod režimom Broza Tita i diplomatskom palicom Budimira Lončara njegovala bivša država, za slobodnu Hrvatsku bilo bolja alternativa? Ja ne mislim”, izjavio je tada Boris Havel, koji je među brojnim radovima objavio  i kolumnu “Liberalna ljevica, Iran i novi fašizam”, trpajući sve u isti koš argumentima Benjamina Netanyahua.

HRT daje prostor za širenje ideologije i tvrdnji izraelskog režima

Novinar Zoltan Kabok i uredništvo Teme dana nije moglo ne znati za radikalne cionističke stavove Borisa Havela i vrlo je upitan kriteriju po kojem su ga pozvali da tumači situaciju na Bliskom istoku nakon vojnog poraza “kalifata”. Osim toga, Hrvatska je članica EU koja se obvezala da će poštovati nuklearni sporazum s Iranom sve dok IAEA i međunarodne inspekcije budu tvrdile da Teheran ne razvija nuklearni program u vojne svrhe. Prema posljednjem izvješću je to još uvijek tako i nema naznaka da će Iran promijeniti kurs.

Hrvatska sigurno nije zemlja koja će riješiti palestinsko-izraelski sukob i rat na Bliskom istoku, ali dovoditi u zabludu gledatelje javne televizije je ne profesionalno i neprimjereno.

Prvo, što Boris Havel dobro zna, Hezbollah i šiitske milicije ne zauzimaju teritorij, što on preporučuje da se pomogne Kurdima na sjeveru Sirije. Od uključivanja u sukob do danas, Hezbollah i proiranske milicije su oslobađale sirijske gradove i sela bez obzira tko u njima živio, ali kasnije nisu ostajali i uspostavljali nadzor nad oslobođenim područjima.

Hezbollah je sredinom 2013. oslobodio velika područja istočnog Qalamouna i takozvanu Dolinu kršćana, gradove Maalaoulu, Al-Nabk, Yabroud i okolna sela, i kršćani su se mogli vratiti u područja u kojima žive tisućljećima. Havelov Izrael je u to vrijeme svesrdno podržavao tadašnji Al-Nusra Front i islamističke horde koje su okupirale ta područja, devastirali drevne crkve i ubijali i otimali stanovništvo, redovnice i svećenike. Dokaz su i fotografije izraelskih vojnih vozila i opreme koje je Hezbollah pronašao nakon pobjede u Al-Qussayru.

 

 

Šiitske milicije su proteklih mjeseci sudjelovale u velikim vojnim operacijama u većinski sunitskoj pokrajini Deir Ez-Zor i ni u jednom naseljenom području nisu uspostavile svoju kontrolu. Kao što je slučaj u Iraku, oslobođena područja i naselja odmah na upravu prepuštaju središnjim vlastima.

S kurdskim milicijama to nije slučaj. Osim toga, ovih su dana objavljena izvješća kako kurdske jedinice na sjeveru Sirije ne dozvoljavaju povratak kućama izbjeglica iz arapskih i turkomanskih sela, dok su u selu Al Meshlab, kako javlja sirijska oporbena skupina Raqqa SL, pucali po povratnicima koji su prosvjedovali jer im se brani povratak u njihove domove.

VIDEO – Kurdi Arapima ne dozvoljavaju povratak u Raqqu

Sudeći po stručnosti i naobrazbi gospodina Borisa Havela, nemoguće je da on ne zna za navedeno, a ovdje je samo dio koji dokazuje da se ISIL nikako ne može uspoređivati s Hezbollahom i proiranskim milicijama, koji su odradili lavovski dio posla u porazu kalifata u Siriji i Iraku.

Jedino objašnjenje, što je nedopustivo za akademika i stručnjaka poput Borisa Havela, jest patološka mržnja prema Iranu, ali mu onda nije mjesto na javnoj televiziji, ili su barem uz njega trebali biti stručnjak za Bliski istok Zlatko Dizdarević ili novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, kako bi se čula i druga mišljenja. Ovako se HRT stavio u službu širenja ideologije i tvrdnji izraelskog režima.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
93 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ZЪVЪNIMIRЪ
Gost
ZЪVЪNIMIRЪ
3 godine prije

NIKAD NISU BILI POVJESNO PRISUTNI ? AJTE NAZAD U ŠKOLU

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  ZЪVЪNIMIRЪ

Na područjima koja su okupirali južno od Ain Araba (Kobanija), Afrina i sjeveroistočnog ćoška .- potez Hasaka-Kamišli i tromeđa granice, bogami nisu, a i tamo su se spustili dobrim dijelom nakon genocida nad Armencima. Ako igdje nemaju pravo na državu, onda je to Sirija. O općinskoj autonomiji, najviše, može se govoriti.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  ZЪVЪNIMIRЪ

Hajd I ti. Kreni s abecedom za početak,čobane.

Tin
Gost
Tin
3 godine prije
Reply to  Ivo

alo,pa nisi na Jutarnjem…sve u redu osim ovog čobane, kad krene vrijeđanje znači da autor nema puno toga za reći, onda se ni ne javljaš, komentar je dobrovoljan.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

mossad

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Zoltan Kabok koji je tvrdio da džihadisti potpomažu opolčence u Donjecku??

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Slike govore obratno Čečenska bojna u Ukrop vojsci je imala zastavu ISIL-a

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Ovo je biografija Borisa Havela već objavljena gore na linku.

Admin
———————————————————————————————

Rođen sam u Sarajevu gdje sam živio do ljeta 1990. Po narodnosti sam Hrvat. Nakon završene srednje elektrotehničke škole 1985. radio sam godinu dana u Hidrogradnji u Mostaru i u Višegradu, a potom tri godine u Elektroprivredi BiH u Sarajevu, na računalnim poslovima. Izvanredno sam studirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. U ljeto 1990. odselio sam se u Uppsalu u Švedsku radi studija teologije, a potom politologije i povijesti. Istodobno sam u tvrtki ISS radio na poslovima čišćenja, dok nisam naučio švedski jezik. Švedski za strance (SFI) položio sam 1992., a 1994. i ispit za prevoditelje pri Studieförbundet, Vuxenskolans Internationella Kultur- och Språkcentrum. Godine 1997. položio sam ispit engleskoga jezika za strane studente na Folkuniversitetet(pri Stockholmskom sveučilištu), 1998. dobio sam Certificate in Advanced English a 2001. iCertificateof Proficiency in English (University of Cambridge).Od 1993. do odlaska na poslijediplomski studij u Izrael 2002. godine radio sam, između ostaloga, kao tumač i prevoditelj za švedski i engleski jezik. Značajan dio prevođenja odnosio se na sveučilišne projekte, uglavnom na području sociologije i psihologije. Budući da u to vrijeme nije bilo većeg rječnika švedskog jezika, terminologiju do koje sam često dolazio preko engleskih rječnika (često pravnu, sociološku, medicinsku) prikupljao sam, te sam1995. u izdanjuugledne nakladničke kućeSveriges Utbildningsradioobjavio rječnik švedskoga i bosanskoga jezika s oko dvadeset četiri tisuće riječi u oba smjera. Godine 1999. imenovan sam ovlaštenim prevoditeljem za hrvatski, srpski i bosanski jezik od najstarije i najviše švedske institucije Kammarkollegiet, koja kandidate testira u suradnji sa Sveučilištem u Stockholmu i Sveučilištem u Zagrebu. Prevodio sam, između ostaloga, za Sveučilište u Göteborgu (cjelovit dvogodišnji magistarski program za socijalne radnike u BiH i sličan dvogodišnji program u Hrvatskoj), Sveučilište u Uppsali, Sveučilište u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, dokumente Sveučilišta u Zagrebu,razna tijela državne uprave u Švedskoj i Hrvatskoj, Ured predsjednika Republike Hrvatske itd. S engleskoga i švedskoga preveo samdvadesetakknjiga i priručnika. Trenutno radim na opsežnom švedsko-hrvatskom rječniku.
Godine 1997. postao sam vlasnik i direktor agencije za prevodilaštvo Verbus tolk- och översättarservice, kasnije dioničko društvo Verbus AB.Pet sam godina bio poslodavac za oko dvjesto tumača i prevoditelja na šezdeset jezika. Time sam stekao bogato iskustvo u radu s ljudima iz različitih kultura i država.Na švedskom jeziku sam održao niz predavanja o teoriji i praksi prevođenja. Firma kojom sam upravljao poslovala je uspješno, pa se od 1997. do prodaje koncem 2002. njezin obrt utrostručio.
Premda sam neke kolegije pohađao i ranije, dodiplomski studij sam intenzivirao 1998. Godine 2001. na Fakultetu Livets Ord, koje je podružnica američkoga sveučilišta Oral Roberts University, diplomirao sam međunarodne odnose, a potomsam diplomirao isvjetskupovijest. Istodobno sam studirao i na Sveučilištu u Uppsali, gdje sam stekao preko 97 ECTS bodova. Glavnina kolegija odnosila se na međunarodne odnose, a na Sveučilištu u Uppsali pohađao sam i kolegije s naglaskom na metodologiju, antropologiju, etnologiju, medije u konfliktu, te ekologiju i održiv razvoj. Nostrifikacijom na Sveučilištu u Zagrebu priznata mi je visoka stručna sprema iz područja društvenih i humanističkih znanosti: politologija, povijest i slavistika.
Godinu dana nakon završetka dodiplomskog studija, na temelju visokoga prosjeka ocjena, primio sam stipendiju Rothberg Family Fund, te u Izraelu 2002. upisao studij Komparativne religije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu (Hebrew University of Jerusalem). Nakon postignutoga visokog prosjeka ocjena u prva dva semestra, za treći i četvrti semestar dodijeljena mi je školarina Golda Meir Fellowship. Studij sam završio Cum Laude s prosjekom 93,89%.
Tijekom boravka u Izraelu, u kontekstu istraživanja i pisanja radova za različite kolegije, putovao sam i na područja Palestinske samouprave. Između ostaloga sam nekoliko puta posjetio Hebron, Ramalah te pojas Gaze.Često sam pisao izvještaje o zbivanjima na Bliskom istoku za hrvatski tisak. Pohađao sam Diplomatski tečaj pri izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, volonterski radio u knjižnici studijskog centra Caspari u Jeruzalemu te započeo hrvatski ogranak Međunarodne kršćanske ambasade u Jeruzalemu, čiji je cilj suzbijanje antisemitizma i promicanje znanja o Holokaustu.
Od prosinca 2004. stalno sam nastanjen u Zagrebu.Od veljače 2005. radim u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, trenutačno u Upravi za multilateralne poslove i globalna pitanja. Prije toga (2011.–2014.) radio sam u Upravi za bilateralne poslove gospodarske suradnje s državama Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva, a od 2005. do 2011. na prevođenju pravne stečevine Europske unije (Acquiscommunautaire) s engleskoga i švedskoga na hrvatski jezik. Odlično se služim računalom.
Državni stručni ispit položio sam 2006. godine.
Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu br. 4 Su-1048/13 od 12. lipnja 2013. (prije toga 2005. i 2009.) treći put sam imenovan stalnim sudskim tumačem za engleski, hebrejski i švedski jezik.
Autor sam više desetaka znanstvenih, stručnih i publicističkih radova na hrvatskom i engleskom jeziku, koji su objavljeni u Hrvatskoj, SAD-u, Švedskoj, Danskoj (na engleskom i danskom jeziku) i Srbiji. Kao stručnjak za bliskoistočne političke procesepisao sam i govorio za razne hrvatske i strane medije, među kojima je HRT, The Washington Post i Al Jazeera. Često držim predavanja o međunarodnim odnosima, politici i povijesti Bliskog istoka,arapsko-izraelskom sukobu, povijesti islama, političkom islamu, povijesti Izraela, povijesti Holokausta, antisemitizmu, kršćansko-židovskim odnosima, povijesti Crkve i komparativne religije. Kao gost predavač držao sam predavanja, između ostaloga, na Fakultetu političkih znanosti te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za povijest i na Odsjeku za judaistiku.
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 2009. povremeno držim predavanja studentima prevoditeljskog smjera na Katedri za skandinavske jezika u okviru kolegija Teorija i praksa prevođenja.
Od akademske godine 2011./2012. na Odsjeku za anglistiku na Katedri za skandinavske jezike kao vanjski suradnik predajem na kolegijuEuropska unija i međunarodne organizacije. Predavanja držim na švedskom jeziku, a nastavni program s popisom literature izradio sam samostalno.
Od akademske godine 2013./2014. na Biblijskom institutu u Zagrebu predajem kolegij Komparativna religija, a od akademske godine 2015./2016. na istom je fakultetu predviđen i kolegij Religija, politika i povijest Izraela.Za oba kolegija samostalno sam izradio nastavne programe s popisom literature. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu planiran je kolegij Izrael i Bliski istok koji trenutno spremam.
Godine 2013. objavio sam knjiguArapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje (640 stranica). Predgovor za knjigu napisala je profesorica Mirjana Kasapović, a njemu, između ostaloga stoji da je ta radnja “iznimno vrijedna znanstvena studija koja nema premca u hrvatskim društvenim i humanističkim znanostima”. Knjiga je općenito dobro primljena u znanstvenoj zajednici, pa sam nakon njezina objavljivanja održao više predavanja o Bliskom istoku. Izdvojio bih predavanjeu organizacijiJeanMonnet modula Sekularna Europa: europski sekularni identiteti, predavanjeŠijitsko-sunitski raskolipredavanje Percepcija zbivanja na Orijentu iz perspektive Zapada(sve na Fakultetu političkih znanosti)te predavanje za apsolvente studija povijesti na Filozofskom fakultetu.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u okviru sufinanciranja znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u 2014. sufinancira izdavanje moje drugeknjige Pregled povijesti Izraela od Abrahama do moderne države (Izdanja Antibarbarus, 2015.).
U studenome 2014. izabran sam u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika u znanstvenom području društvenih znanosti – polje politologija.
Trenutno radim na monografiji o povijesti i političkom utjecaju islama na bliskoistočna zbivanja, čije je objavljivanje planirano za 2017.
Sudjelovao sam u izboru i uređivanju članaka zatematDossier: orijentalizamu 20. broju Europskog glasnika (2016.), za koji sam napisao i uvodni članak.
Pri kraju saminterdisciplinarnoga magistarskog studijaDiplomacija u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Diplomatske akademije MVEP-a(preostao jedan esej i završna radnja).

slix
Gost
slix
3 godine prije
Reply to  Damir

Čini se kako čovjek ima i doktorat iz Hasbare

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Damir

Godine 2001. na Fakultetu Livets Ord, koje je podružnica američkoga sveučilišta Oral Roberts University, diplomirao sam međunarodne odnose, a potomsam diplomirao isvjetskupovijest.

Ako proguglate o Livets ord iz Uppsale bice vam puno jasnije o kakvom se “strucnjaku ” radi.

PeTe
Gost
PeTe
3 godine prije
Reply to  Damir

Osoba koja od Rothberg Family Funda primi stipendiju za studij u Izraelu pa se taj ulog usred studija podeblja školarinom Golda Meir Fellowshipa neće nužno biti opsjednuta objektivnošću i nepristranošću spram države Izrael.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  Damir

Sve je napisao osim istine; da je po oprijedeljnu IZRAELSKI NEOFASHIS i MOSAD AGENT.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Teško je pratiti HRT i vjerovati sve što se govori unazad 16 krvavih godina post 9/11 američkih ratova i destabilizacija. Države su uništavane jedna za drugom stanovništvo raseljavano i sad bi mi svi ovdje trebali vjerovati da je to bilo iz nužde i da je to korisno za suradnju s istima. Toliko banalne logike za tako nešto protumačiti ima i predškolsko dijete. Dok se ekipa s doktoratima lako pogubi u ideološkim bespućima. Dok se ne kaže javno i otvoreno da je 9/11 majka svih laži i ne procesuiraju odgovorni za tu globalnu infamniju dotad ćemo morati istrpjeti ovakve ideološke obračune i gledati i slušati o demografskim katastrofama i demoniziranju religija. Svaki Izraelac i Amerikanac i Saudijac koji je sudjelovao u organizaciji i izvedbi 9/11 mora ići na sud i shodno o odgovornosti u zatvor. Tada bi svijet dobio realniju sliku o bliskoistočnim procesima.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  davor

sve dok ljudi zive u takvom strahu da nemaju hrabrosti ni pameti otkazati placanje nameta tzv javnih servisa uprvom koraku a zatim prestati placati druge neopravdane namete kojima hranimo nase tlacitelje nece se moci osloboditi iz ropstva i padati cemo sve dublje jer masovan gradjanski neposluh nam je jedino pravo oruzje koje rusi njihove piramidalne umjetne strukture moci

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  ohrana

Ovaj hrt nije niti za lov,a kamo li za predplatu,kako to da izbjeglice ne traze zastitu Izraela?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  davor

Titule i vrijedan rad u sluzbi”ELITE” i bilo bi zdravo da covijek “odmori”.Ovo procitano ne samo da se podudara, nego i zaudara na propagandu, pa to dozivljavam:NE KAO ZA SAKU DOLARA,NEGO ZA STOPU DOLARA!

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Joj duboke “analize.” Covjek je izraelski simpatizer, proveo nesto vremena tamo i zadobio odredjene poglede na stvari svojim iskustvom i apsolutno zlo Izraela nije jedan od tih pogleda, i odmah mu se mora pridijevati epitet mossadske uhode? Pa, Babicu, i ti si cisto ruski simpatizer i ne vidim bas nekakve objektivnosti i distance, a kamo li kritike – pa te nitko ne osudjuje ruskom petom kolonom samo zato sto zaradjujes kintu gudeci pro-ruske gusle. Sto je, Babicu, ljubomoran da ti nisi dobio poziv na HRT pa da “svoju” varijantu “objektivnosti i strucnosti” pridruzis njegovoj? No, kinta se mora zaraditi, a zaradjuje se bolje pljuvanjem po “konkurenciji” i pjevanjem vlastitoj publici nego kojekakvom objektivnoscu i suhim cinjenicama. To si valjda od americkih medija naucio.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Gordan

Dobro kolega Gordan šta misliš o izjavi “kako bi se spriječila ili barem reducirala šteta jedino je rješenje podupirati Kurde i da oni svoju kontrolu uspostave na najvećem području kojeg uspiju zauzeti” (verodostojnost se može proveriti)

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne bih rekao da Hrvatska, takva kakva je, bas ima posla ikoga podupirati, no to je njegovo misljenje. Kao sto je, izgleda, Babicevo misljenje da je zaposjedanje teritorije od strane Kurda nesto sto ih poistovjecuje s ISILom (naspram Hezbollaha koji to ne radi nego teritorij ostavljaju – kome? valjda vode referendum medju stanovnistvom…:-) ) Je li moguce da oni, kao i svatko drugi, nastoje osigurati najbolju polaznu tocku za neke pregovore? Mislim, ono, za nekakvog toboze strateskog mislioca ovakvi propusti samo mogu biti znak toga da se prodao nekom, ne? Nemre bit rezultat nekog ideoloskog zasljepljenja.

Uopce, Havelov komentar mi se cini plitkim i nezrelim i nevrijednim paznje, ali Babicev upravo isto tako.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Perfidan si Gordane. Prvo si objasnio da su Hrvatska i Havel nebitni da bilo što utječu, a onda si na drugoj strani dao bitnost Babiću.

To ti na ovom portalu ne prolazi. Možda da probaš na Indexu? Tamo je plodno tlo. Imaš svog kolegu Jarića, on dobro zna što znači pojam “Sayan”.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Pitao me Sumadinac za moje vlastito misljenje o tome, pa sam ga dao.

Cime dajem “bitnost” Babicu, osim sto komentiram na njegov clanak? Pa da je Havelov, dao bih “bitnost” njemu. Narocito da se Havel upustio u nekakve komentare Babicevih ideoloskih naklonosti i neobjektivnosti a da u istom clanku nakaradno paradira svoje vlastite.

A to da “to” na ovom portalu ne prolazi… pa, naravno da ne! Na koncu, ovo je Babiceva publika.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ne muti. Po tvome je Borisova izjava bezvezna i nebitna, a Babićev članak, pun materijalnih argumenata, samo “ruska propaganda”.

Ne možeš izdržati? Sada je i publika “proruska”. 🙂

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Ako ti je ovo “puno materijalnih argumenata”, uzivaj. A da je publika ovdje proruska – pa to je otkrice tople vode.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Uživaj Gordane, jer i pored ugovora s EU koja ne tvrdi ovo što tvrdi Boris Havel, te pored ratno huškačke izjave Borisa Havela da Kurde treba podržati da osvoje što više teritorija na kojima nikada nisu povijesno prebivali, ti i dalje vidiš “rusku propagandu”.

Ako je istina na strani “ruske propagande”, onda sam prorus. 🙂

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  PPP

Živjela publika! Ostali: stoj!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordane,zašto omalovažavaš Babićev rad???? Čitam ga više od dvije god. a rat u Siriji o početka.Nije mi jasno šta vi neki hoćete?? Jedno je kritika a drugo pljuvanje.Medijski prostor kod nas je toliko zatrovani da faktički ovakvi portali ne postoje.Ako neko objavi nešto iz drugačijeg ugla odma je Putinov trol,ja to tako vidim.Meni je pun ku…Zoltana ,Pere djihadi Stošića,Ezhera Beganovića, Ive Banca i onoga smeća poput Avaza,Blic rs.ili nedaj Bože Al Jazeere i e- novina rs..Ako je iko kompetentntan da piše o tim događajima je baš N.Babić.Zar zaboga milog trebamo pratiti one koji su navijali da crna zastava bude okačena u Damasku.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Tadmure, ne kazem da je Babic Putinov trol a kamo li placeni propagandist. Kazem jednostavno da se on ovdje koristi retorikom a ne argumentima, i da bi se po takvim kriterijima i njemu moglo stosta prisiti kad bi se htjelo. Teza iznesena u naslovu nije potkrijepljena dokazima koji po tezini odgovaraju tezini optuzbe. Ovo nije nikakav eksplozivni ekspoze urednicke politike HRT-a kojem bi pristojao takav naslov, nego samo ekstrapolacija na osnovi jednog jedincijatog uzorka. Za portal koji se poziva na logiku, ovo stivo sadrzi nedopustive logicke lapsuse.

To sto sam dirnuo u neciju svetinju pa mi kace svakakve izjave koje nisam napravio, insinuacije po volji, ili se upustaju u stvari toga tko je u pravu i tko je u krivu (sto je bezvezno, jer ja kritiziram metodu a ne zakljucak), to je samo jedan predvidiv ali krajnje nelogican refleks onih koji misle da su puno sofisticiraniji od svoje okoline samo zato sto nekriticki prihvacaju drukcije norme od onih koje nekriticki prihvacaju oni drugi.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, Gordane. 🙂

“Babić nije trol, ali se koristi retorikom, a ne argumentima.” Pa koga ti j*beš? 🙂

Idemo dalje.

Teza u naslovu nije potkrijepljena dokazima… a tvoja teza o proruskom profilu portala i komentatora je pokrijepljena čime?

Optužuješ druge za etikete, a ti ih lijepiš kao na tvorničkoj traci.

Pokušavaš biti sofisticiran, ali ti to baš i ne ide.

Rekao sam ti gore, nije ovo plodno tlo za tvoje jeftine manipulacije.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Tebi bas uopce ne ide citanje a kamo li logika, ali ti ide biti debil, pa nastavi vec ono u cemu si dobar.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Gordan

Vidim tebi to odlično ide. Toliko da uveseljavaš druge.

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  Gordan

Kažeš proveo je nešto vremena? 🙂

Peta kolona znači izdavati nacionalne interese, a ne braniti ih. Ako Babić piše “proruski” to čini za dobrobit Hrvatske jer traži istinu, dok ovaj tvoj Boris dovodi hrvatski narod u zabludu kako bi sutra podržao rat koji se sprema protiv nekoliko država u iranskom okruženju.

Istina Borisa Havela je ravna istini one bočice u UN-u koja je prezentirana i koja je bila navodni povod za napad na Irak gdje je izginulo na stotine tisuća nevinih.

Očito je Gordane da te nevine žrtve tebi ne predstavljaju ništa, kao i ovome koga braniš.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  GER

Ako pise “proruski” onda po definiciji ne trazi istinu, nego publiku.

Traziti istinu je puno mukotrpnije a manje isplativo.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

I ovdje manipuliraš i ignoriraš navodnike koje je napisao GER.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Navodnici su sasvim suvisni.

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije
Reply to  GER

Ne sprema se samo proširenje rata na BI, radi se intenzivno na agresiji (ratnoj) na RF, pa na Kinu pa na sve strane gdje Anglo Cionisktičko Oligarhijsko “stvorenje” (1% svjestskog stanovništva) vidi priliku da nešto otme, eksploatira, razgradi … sa ciljem maksimiranja profita.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Gordan

Tako je Gordane. Kod objektivnog informiranja javnog servisa kao HRT na ovakve debate treba uvijek pozvati goste koji vole Izrael, kako gledatelji ne bi vidjeli stvari iz drugog kuta. Izraelu kanaderi, Izraelu golf na Srđu, Izraelu židovska kolonija Hrvatska.. kad se svi iselimo.. Najgore što ta propagandna sranja ljudi plaćaju pretplatom.. ali ne i ja.. hehe.. riješio sam se nametnika i ne plaćam godinama. Korumpirani paraziti! (ne svi naravno.. ima i poštenih ljudi).

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Pa ako je Babiceva tvrdnja da HRT uvijek brije ovako, onda ce biti potrebno da prezentira malo bolju dokumentaciju od jedne jebene emisije. A to da se placa pretplatom… pa, zivite u demokraciji, ne? Promijenite! 🙂 Ustajte, vi zemaljsko roblje, vi suznji koje mori pretplata…

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Sada insinuiraš da je svaka kritika zla i nepravde ustvari ideologija, a ne cilj svakog psihološki zdravog čovjeka. Ti u članku tražiš kontradikcije kako bi potvrdio “svoju istinu”, a ne objektivnu istinu.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Kao sto sam vec rekao, u clanku trazim argumente za autorove tvrdnje, no nalazim samo jedan primjer za opcu tvrdnju, a to se onda potencira apelom na emocije, ad-hominem logicnim lapsusima, i “pobijanjima” losih argumenata – losim argumentima. Iz moje sasvim jednostavne i aksiomatske opaske pravis neke insinuacije, a ne smeta te hrpa Babicevih insinuacija gore.

Sasvim je moguce da su Babiceve tvrdnje o HRT-u tocne, no to se ne bi moglo logicno zakljuciti na osnovi ovog intelektualno lijenog i amaterskog clanka. Ali zato ima takvih poput tebe koji su vec dobro ideoloski podstofani pa su im dovoljni partijski slogani.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Zašto sada svoju nesigurnost kriješ samo tebi razumljivim jezičnim konstrukcijama, koje ništa ne govore?

Ako želiš pričati o argumentima, zašto onda pričaš o Babiću?

Što bi ti napisao da si na Babićevom mjestu? Treba li Kurdima, sada kada je terorističko zlo pobijeđeno, slati oružje da osvajaju teritorije gdje nikada nisu prebivali? Treba li ih poslati u rat s 4 zemlje u okruženju gdje će nastradati civilno stanovništvo?

Ako ovo podupireš i nazivaš ruskom propagandom, onda me ozbiljno zabrinjavaš.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Slusaj, momak. Tebi ocigledno treba neka lutka u cija ces usta trpati sto god hoces pa onda mentalno masturbirati, jer nista od ovog o cemu tafrljas nema ama bas nikakve veze ni sa cime.

A ja ti ta lutka nisam, pa odjebi.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Zašto sada grube riječi? Čemu nervoza? Zar nisi tražio argumente, a ne “Argumentum ad hominem”?

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  PPP

Ma pusti ga. Lik je egofrik zeljan paznje kao i svaki trol. Sav se umazao kopajuci po septickoj jami ne bi li Babicu našao nešto da ga izjednaci sa prljavstinom koju opisuje u clanku. Klasican pokusaj magljenja istine u sadržaju diskreditacijom autora. Kod takvih gmizavaca nema dijaloga. Umjesto argumenata, uz siktanje se vracaju u rupu iz koje su izasli. Ni prvi ni zadnji. Lagano ignoriraj.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  PPP

Gordani se pogube kad umjesto ovaca naiđu na znalce.Započeo vrijeđanjem čovjeka pozivajući se na argumente a onda popušio radi piljenja bez ikakvih argumenata…PPP,bravo…I dobra im je fora-sve što nije po njihovom sigurno je prorusko…A budaletina…opasnih budaletina..

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Gordan

gordana prosetaj skini se vise ako nemas nesto pametno za reci dosadna si curo

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Gordan

@gordan za tebe je definitivno vrijeme da odfakutaš, primitivna trolčino. Hebali te tvoji sofizmi i mentalne masturbacije. Mrš nazad na imbex, gdje ti je i mjesto.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Gordan

impresivna biografija ima jedan mali nedostatak kodna imena vatikanske britanske svedske cia mossada i drugih sluzbi

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  ohrana

CIA uglavnom i pristupa onima s ‘impresivnom biografijom’ / renomeom, zbog ostavljanja dojma relevantnosti, autentičnosti i visoke vrijednosti.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  tuf

CIA im stvori impresivnu biografiju,a oni kasnije moraju vraćati usluge..

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  ohrana

https://www.youtube.com/watch?v=4P7R06hAmz8
Ajme propagande, čujte i počujte gospona BH, a majke mi ni ovaj Jakovina nije čist.
Čak emisija “Treća povijest” i nije bila loša, pogotovo kad je voditelj bio Dario Špelić, ali ovo sa Jakovinom je i zaslužilo da se ukine. To je valjda jedini dobar potez HRT-a.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Sa svojim znanstvenim kurikulumom on u biti svjedoci sto sve moze iznjedriti akademska zajednica ili kako mi to kulturno u SLO velimo, “svasta picka rodi”.
Covjek je ulozio vrijeme u teologiju, pa u jezike, tako da mu za osnove dijalektickog pristupa nije preostalo dovoljno vremena.
Nadalje, niti ne krije da je diplomatski tecaj odradio u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova (citaj ministarstvu propagande), pa njegov politicki istup zaista ne treba nikoga cuditi.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije
Reply to  Andrej

A mi u HR a “racku napravi”! 🙂

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

HRT – zločinačka televizija, nebitna za ljude koji misle svojom glavom!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  NSU

Najbolja opaska na ovu temu!!! ?????

Iko
Gost
Iko
3 godine prije

U konačnici i Iran je islamska država.

davor
Gost
davor
3 godine prije

moja obitelj a i znanci ne pratimo htv nego većinom RTL

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  davor

A i tu si se usrećio.. 🙂

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Boris Havel je cionist i ne vidim cemu mjesto cudjenju.On podrzava drzanje Palestinaca u konc logorima u 21 stoljecu.

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Gordane ne daj se omesti , nastavi dalje pisati i javljaj se sa svojim razmišljanjima . Pravo si osvježenje od ovih jednoumni seronja koji ti i sami kažu da to na ovom portalu ne prolazi

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  stefano

Seronja ti mama i tata! ?

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  stefano

Gordan piše sam sebi. Jel si šalješ i razglednice ?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  stefano

gordana je sad stefano..) Jadničak frustrirani/frustrirana/štogod

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Zar je moguće da emisija vezana za rat u Siriji prođe bez Ive Banca.Ovaj Havel je još i dobar…

davor
Gost
davor
3 godine prije

Dovoljno je samo navesti neke brojke pa se može isčitati gdje i odakle se plasira propaganda a čija su opažanja bliža realnosti. Dakle: Palestinu službeno međunarodno priznaje 136 država svijeta. Kurdistan 1. Da li HRT zna bolje i uviđavnije od 136 država i njihovih vanjskih politika? Ako je odgovor da, onda smo mi u Hrvatskoj zaista blagoslovljeni sa javnom televizijom..
Ja samo mogu očitati tu jedan institucionalni strah od možebitnog urušavanja NATO pakta zbog priznanja Kurdistana koje je stopiralo današnja turska administracija. Dakle naša vanjska politika se ne kreira neovisno o nečijoj državnosti ili prirodnim načelima samoostvarivanja ili poveljama UNa već samo čekamo maćehinski naklon neke od tih naših “obiteljskih” euroatlantskih integracija. U tom pogledu članak gospodina Babića ima svakog smisla. A o Izraelu i manipulaciji sa krivnjom zbog Holokausta kroz međunarodnu prizmu su napisane brojne knjige, najbolje čak od nekih ortodoksnih Židova koji su Izrael optužili za krađu židovskog identiteta.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  davor

@davor- Vrlo dobar opis naše vanjske politike. U stvari mi vanjsku politiku i nemamo. Imamo diplomate (kakvi god oni bili) ali oni sami ne uspijevaju riješiti niti jedan naš vanjskopolitički problem. Samo jedan primjer. Granični spor s R. Slovenijom. I poslije 20 godina smo na početku, bez izgleda da se u skoro vrijeme nešto bitno riješi.
E ali kad već nemamo diplomate od kalibra imamo dosta “stručnjaka” koji znaju rješenje za sva svjetska žarišta. Znaju i da smo “hibridno” napadnuti, da Asad mora otići (i zašto), znaju recept za ukrajinski sugob… I rado se odazivaju na poziv sa državne dalekovidnice da s nama podijele svoje mudre stavove.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Usput, ovaj drugi vojnik Hezbollaha na slici, što čisti kip BD Marije negdje u Istočnom Qalamounu, poginuo je krajem 2016. u Aleppu, braneći većinski sunitski grad i stanovništvo. Toliko o ”šiitskom fanatizmu” proiranskih milicija o kojem blebeće ovaj ‘rvacki Židov, ili Židov rvacke narodnosti, kako ono sam za sebe kaže.

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije

Upravo dobih ovaj video, nemiri u Izraelu
https://youtu.be/v8CCE3tSTu0
Nisam skuzio o cemu se tocno radi ali cini mi se da ima veze sa pokretom judaizma protiv cionizma
http://Www.nkusa.org
Nadam se da Izrael lagano pocinje urusavati iznutra, bilo bi i vrijeme.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Goebbels bi, da je živ, danas bio neizrecivo ponosan na ekipu s Prisavlja! A sa Prisavlja se ori pjesma: “Gospodine Goebbels mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo”.

Rus
Gost
Rus
3 godine prije

Veliki pozdrav za Babica i Publiku!!
I samo naprije Gosn. Babic! Argumente vec imamo, zivot, iskustvo i otvorene oci su nam to omogucili.
Ostali nek se jave samo uz argumente da ovo sto se ovdje pise nije logicno! Samo uz argumente…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Aca srbin na htv-U ugostio srbina , dva srbina pricaju o domovinskom ratu rvatima poslje skromnog nedjeljnog rucka , jeda srbin jest na htv placi , gost srbin iredno prima braniteljsku pemziju a to je suma sumarum oko 50 milja kuna , U jednom trenutku srbin aca pita srbina gosta , da li je to bio gradjanski rat ???, srbin koji je ” branio” vukovar kategoricki i sa gnjusanjem odbija insinuaciju srbina ace voditelja emisije da je to bio gradjanski rat , pa poentira da mu je brat bio na strani srba poznatih u u rvata kao cetnici , dakle niti jedan niti drugi nisu bili u pravi, niti je to bio gradjanski rat niti domovinski rat , to je bio BRATOUBILACKI RAT .

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Sjetite se samo HRT-a početkom devedesetih. To je ista televizija i danas.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Minimum 50 % nazovi novinara trebalo je zavrsiti na sudu za ratne zlocine , jer su svojom ratno huskacko propagandom mnoge zivote ugasili , pretezno civila i neduznih ljudi , isto je i sa RTS . Prvo sto bi trebalo zauzeti u olsobadjanju Jugoslavije od domacih izdajnika upravo su televizije , a sluge zla izbaciti kroz zatvorene prozore .

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

šta je,je. Mnogi su okrvavili ruke, meni je u sjećanju ostalo ono smeće latin, koji je poslije glumatao nekakvog borca za ljudska prava. Vjerovatno je od nečiste savjesti dobio kronovu bolest, karma is a bitch.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

a hloverka , smiljko sogolj i ostala tugujuca rodbina ?

Nena
Gost
Nena
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

A Božić iz ST

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

Druze Ivo , ovo se nije dogodilo 1991 vec 2017 g .aca stankovic u nedjeljom u dva ugosti misica kvazi branitelja vukovara , on je kao branio vukovar a njegov brat misic napadao vukovar , aca pita misica da li je to bio domovinski ili gradjanski rat a misic duboko uvrijedjen konstatira da je to provokacija , radilo se o domovinskom ratu , jasno , on je branio penziju od 10 tak tisuca kuna , a aco brani placu od 30 tak tisuca kuna , kolateralne zrtve ih ne zanimaju ni pod razno , posto se supci boje jasno i glasno kazati kakkav je to bio rat , ja cu umjesto njih a misic je najbolji primjer , to je bio BRATOUBILACKI RAT .

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@G. Žukov-Ispravak krivog navoda: Predrag Mišić nije bio kvazi branitelj (i nije “kao branio”), on je bio branitelj. Uz to je i stradalnik sa 9 mjeseci boravka u zatočeništvu. I otkud ti pravo reći za Čovjeka (da, sa velikim Č) da je šupak.
Osilio si se jako, samo ne znam što ti to treba. Što dalje to postaješ nepristojniji i bahatiji. Ako već prezireš i ponižavaš nemoj to raditi javno. Stvar kućnog odgoja .

Nena
Gost
Nena
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Upravo tako, drugačije se ni ne može nazvat

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

što se tog tiče, ne pratim htv godinama pa tako nisam gledao ni tu emisiju. Ne znam ni tu dvojicu braće pa da bi nešto mogao reći, valjda su svi radili po svojoj savjesti. U svakom slučaju, rat 90-tih u Hrvatskoj je imao karakter odbrambenog(Srbija je slala vojsku preko granice u Hrvatsku), agresorskog (Hrvatska je slala vojsku preko granice u BiH) i građanskog (borili su se jedni protiv drugih državljani Hrvatske). O omjerima se da pričati, no po meni je preovladavala komponenta građanskog rata, što se očitovalo najbolje po tretmanu hrvatskih građana srpske nacionalnosti, koji su doživljavani (i često tretirani) kao domaći izdajnici. Što po logici stvari govori da je u pitanju prvenstveno bio građanski rat.

No, tema je htv i proizraelska uređivačka politika. Tu je sve jasno, htv je klasični stroj za pranje mozgova, u rangu sa CNN-om i ostalima. End of story. A da bi tv-voditelje i urednike trebalo goniti zbog ratnog zločina širenja mržnje i poticanja na rat je neosporno. Kao što je tužna istina da je za taj krimen vjerovatno krivo barem 90% novinara u svim zemljama, kad se iste nađu u ratu. Da bi se rat uspješno započeo i kasnije vodiio, potrebno je napaliti mase i držati ih napunjene mržnom prema trenutnom protivniku, a to po definiciji rade novinari.

Što se naših prostora tiče, Latin i Hoverka bi definitivno trebali na doživotnu robiju, mada je bilo i mnogih drugih, ali tko bi se sjetio sveg smeća.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Žukov
Razumijem Vas kao čovjeka jugoslavenske, pa možda i panslavenske ideje. Ja sa tim nemam nikakav problem. Ali ovaj put Vam moram nešto reći.
Nikad ljude nisam dijelio na nikakove druge kategorije osim dobrih i loših. Tako je i danas.
Nikad nisam mislio da ću u svom životu ratovati, pa ipak jesam.
Predrag Mišić je moj brat po oružju. To što je Srbin čini ga samo još većim u mojim očima. Ratovao sam rame uz rame sa još nekim Srbima dok su velike Rvatine pobjegle u Njemačku ili ma već gdje.
Ja nisam ratovao protiv Srba u Srbiji. Ratovao sam u Hrvatskoj protiv Srba koji su došli iz Srbije. I protiv Srba iz Hrvatske, koji su bili instrumentalizirani iz Beograda idejom o svim Srbima u jednoj državi, da je Srbija svugdje tamo gdje je i jedan srpski grob, o Rijeci kao najvećoj srpskoj luci i podstičući njihovo povijesno sjećanje na ustaške zločine iz Drugog svjetskog rata, podstičući u ljudima strah, kao najjači iskonski osjećaj. Na ruku tome su išli i oni sa hrvatske strane koji su svojim nerazumnim izjavama i postupcima taj strah samo još više umnažali. Stvari su kulminirale, duh je izašao iz boce, ostalo je povjest, bliska, ali ipak povjest.
Za mene je rat bio užasan, nečovječan, krvav. I na kraju krajeva nepotreban. Opet smo se na kraju našli u svojim granicama, netko bi rekao torovima, Jedni pored drugih, gdje smo i bili. Ali poubijani, porušeni, uništeni, unesrećeni, unazađeni, zadojeni mržnjom za nekoliko idućih generacija.
To što je rat nekome brat, tako je uvijek bilo i bit’ će. Ta ”braća” nisu međusobno ratovala. Oni su poslovali. Posluju i dan danas.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Druze Osoba C iz ovoga sto si napisao zakljucujem da mozes biti ponosan na sebe , medjutim meni jos uvijek nije jasno da srbin ili hrvat ciji je rodjeni brat bio spletom okolnosti ili namjerno na drugoj strani nisana sa gnjusanjem odbija nazvati rat u SFRJ gradjanskim, a da ne govorimo o pravoj i stvarnoj definiciji tog rata kao bratoubilackog jer je upravo tvoj kako ti kazes brat po oruzju skolski primjer bratoubilackog rata , dakle dva rodjena brata na suprotnim stranama i oruzjem u rukama .Ne razmijem sto tu vama nije jasno ?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Žukov
Ti ljudi se nisu svojom voljom našli na suprotnim stranama. Gurnuti su u rat, u situaciju da se MORAJU opredijeliti. Po padu Vukovara njegov otac ga je tražio, da osobno ubije sina ”izdajnika”. U tome i je tragedija. Do čega ljudska bića mogu biti dovedena

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Tragedija je u tome da je 99 % egzistencija nakon tog nesrecnog rata bazirana na LAZI, to je tragedija , nista drugo.Zbog toga branitelj ne smije kazati da je to bio gradjasnki rat ili ne daj boze bratoubilacki jer ce ostati bez penzije , identicno i novinar jer ce ostati bez radnog mjesta u tvornici lazi , odvratno je i gnjusno da svi svakog lazu i da su toga svjesni ali zbog straha od gubljenja privilegija inzistiraju na lazima , takav pojedinac , narod i drzava nemaju buducnosti , ono sto je nastalo u lazi ne moze po niti jednom prirodnom zakonu opstati i postati ce prije ili kasnije ono sto i jes jedno veliko nistavilo .

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Ovakvi primjeri daju Vam za pravo da rat nazovete bratoubilačkim. Bilo je još takvih i sličnih primjera, ali oni nisu ti koji određuju to o kakvom se ratu radi.
Miloševićeva propaganda, hajde da to uzmem kao zbirni izraz iako možda ne i najprecizniji, tvrdila je, a to se danas čuje i od onog Miloševićevog malog od Socijalističke partije Dačića, da su ratovi 90-ih na teritoriji bivše SFRJ prouzrokovale separatističke Slovenija, Hrvatska i BiH, nastojeći da se na protuustavan način otcijepe od SFRJ, što je tadašnje Predsjedništvo SFRJ upotrebom JNA pokušalo spriječiti i tako očuvati ustavni poredak i teritorijalni integritet Jugoslavije. Tvrdila je da Srbija NIJE BILA u ratu i da je sukob imao prirodu SPONTANO nastalog građanskog rata, gdje je JNA samo bila tampon zona između sukobljenih strana i štitila
srpski narod.
Teze da se radilo o građanskom ratu dolaze iz Srbije. Postavlja se pitanje zašto, što je to što je njima važno u tome kakav je karakter rata koji se vodio u Hrvatskoj. Odgovor je jednostavan. Da izbjegnu svoju odgovornost. Milošević, Jović, Kadijević i ostali, protupravno su izmjenili nacionalnu strukturu JNA i pretvorili je de facto u srpsku vojsku. Na taj način su je imali pod svojom kontrolom i upotrijebili je za pokušaj nasilnog svrgavanja vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj, silom mijenjali granice SFRJ jer bi nezakonito i protuustavno izbacili Sloveniju i Hrvatsku iz SFRJ, s tim da bi izmjenili granice Hrvatske intervencijom JNA i podsticanjem i političkim i vojnim organiziranjem oružane pobune Srba u Hrvatskoj. Zauzvrat JNA se stavila na raspolaganje srpskom
rukovodstvu i bila plaćana i izdržavana od Srbije, u početku iz savezne, jugoslavenske blagajne.
Iz Beograda govore da je u trenutku izbijanja rata u Hrvatskoj jedino Jugoslavija bila međunarodno priznata država. RH je bila nezavisna država u trenutku kada je napadnuta, jer je svoju nezavisnost proglasila prije izbijanja rata, čime je uspostavljena njena državnost. Međunarodna zajednica (famozna) je činom priznanja, samo pravno potvrdila već postojeće stanje na terenu.
I još nešto, što netko očito ne bi volio da se da na sva zvona i da padne u zaborav.
Svojim Ustavom od 28. rujna 1990. g. Srbija je također proglasila nezavisnost. Godinu dana prije Hrvatske i Slovenije.
Članak 72. – ”Republika Srbija uređuje i obezbeđuje: suverenost, nezavisnost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen međunarodni položaj i odnose s drugim državama i međunarodnim organizacijama… odbranu i bezbednost Republike Srbije.”
Članak 83. – ”Oružanim snagama u miru i u ratu rukovodi Predsednik Republike Srbije.”

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Ustavni sud RH je donio stajalište (NN 6/15) o ustavnopravnom aspektu oružanog sukoba na području Republike Hrvatske 1991.,
članak 2, stavak b): “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991. Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter”.
Hrvatska encikopedija Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže:
”U međunarodnom pravu razlikuju se međunarodni (između država) i nemeđunarodni oružani sukobi (između oružanih snaga državne vlasti i odmetničkih oružanih snaga koje imaju dovoljan stupanj organizacije što im omogućuje vođenje neprekidnih i usklađenih vojnih operacija)… U pravilu, jedna strana u ratu je država, odnosno središnja vlast; ako ona ne poduzima rat protiv druge države, nego se on vodi protiv ili između etnički, vjerski ili klasno određenih skupina unutar jedne države, bez obzira na to je li jedna strana
u sukobu središnja vlast, naziva se građanskim.”
Kao što vidite, nije moje da određujem o kakvom ratu se radi. O karakteru rata neka govore oni koji su za to kvalificirani.
Ja o tome imam svoje osobno mišljenje, koje nije relevantno nikome osim meni.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Pa upravo ste napisali ono sto ja tvrdim , rat je bio bratoubilacki iskljucivo za sirotinju odnosno narod , za milosevica , tudjmana , izetbegovica rat je bio ratno profiterski a nazvati ce ga onako kako njima u odredjenom trenutku pase , uvest ce ga u ustav i zakone ,hocete li mozda kazati da generalstab tada vec srpske JNA nije mogao osujetiti stvaranje teritorijalne odbrane slovenije janeza janse ili tudjmanove garde , arkanovih ili seseljevih cetnika ……molim vas ne budite smjesni , u roku od 24 h te nelegalne formacije i njihovi organizatori ne bi vise postojali , no medjutim plan unistenja socijalisticke Jugoslavije je mnogo bizarniji i kompleksniji , pa nije sloba bez razloga na granice SFRJ poslao golobrade regrute JNA te istovremeno slovenskim komunistima porucio idite bre sto pre , gospodine osoba c dogadjanja i licnosti koji su pripremila raspad i pljacku SFRJ nisu odgovori u kviskoteci a, b ili c sa oliverom mlakarom na celu , monstruoznost i izopacenost te rabote vidjeli ste kasnije u iraku , libiji , siriji …………….

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Žukov
Razumijem ja dobro što Vi želite reći. I ne kažem da ste u krivu. Iznio sam Vam neki stav na osnovu nekih činjenica. Ima toga još, ali time neka se bavi netko drugi. Ako želi. Ali i činjenice se mogu svakako interpretirati. Kao i statistika. Znate ono, ako ste jednom nogom u dubokom zamrzavanju, a drugom na vreloj ploči štednjaka, u prosjeku ste na ugodnoj temperaturi.
U principu želio sam izraziti svoje mišljenje o Predragu Mišiću. Nisam imao nikakovu namjeru ulaziti u ove stvari oko karaktera rata u Hrvatskoj. Ali eto, kad već jesam, bolje da o tome komuniciram sa Vama nego sa nekim ideološkim, ili drugačije ostrašćenim.
Pozdraviti ću Vas i završiti sa posljednjom rečenicom mog zadnjeg posta: ”Ja o tome imam svoje osobno mišljenje, koje nije relevantno nikome osim meni.”

Amater
Gost
Amater
3 godine prije

Tko ih financira,tko ih obučava , tko im daje eksploziv ,oružje ,streljivo, informacije… itd itd i td

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Amater

a tko ih financira oni koji placaju pretplatu strasljiva kmetovska raja placa harač

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Havel je jedan takozvani nežidovski cionist (kao John McCain, Bush ili Hilary), Pa vidi se iz ove biografije, ovdje, da je to tipični dresirani propagnadist anglo-cionistčke globalne elite.
To su vam “znastvenici” kao recimo i dežurni povjesničar i stručnjak u Hrvatskoj, Tvrko Jakovina,– koji je nedavno u Jutarnjem , sa ponosom priznao kako je Soroševo “dijete”, kako mu je Soros pomogao i plaćao školovanje i studiranje na Sorosešvom sveučilištu “Srednjoeuropsko sveučilište” u Budimpešti, koje je Orban htio zatvoriti. Na tom sveučilištu se dresiraju Sorosevi kadrovi.

Tko god se iz Hrvatske i drugih država regije školovao na Sorosevom sveučilištu ili na poznatim sveučilištima u Britaniji, SAD-u ili Izraelu, ili nekoj drugoj zapadnoj državi, možete biti sigurni da je to dresirani propagandist za anglo-cionističku gobalističku mafiju i NWO. Jer kao prvo; tamo ne primaju svakoga, već samo političkin podobne, i kao drugo; nijedan obični čovjek sa ovih prostora ne može sebi priuštiti studiranje na tim elitnim sveučilištima jer to košta basnoslovnu sumu novca, Dakle, samo probrane osobe, koje se dresiraju da budu propagandisti globalističkog sistema, mogu tamo studrati i oni dobivaju stipendiju od globalističke elite.- od Soroseve zaklade, od Rockefellerove zaklade i ostalih mnogih zaklada, ili od ove neke izraelske zaklade kao što je dobio ovaj Havel.
I onda, kada završe školovanje, svi ti dresirani psići, bivaju raspoređeni po medijima i kulturnim ustanovama, ili na političkim funkcijama (kao srpska premjerka Brborić), u svim državam regije.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

IZRAEL ie od natsnka zasnovan kao neofashisticka drzava, i kao takav zivi. NEOFASHIZAM NA DJELU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik