Hrvatski biskupi konačno stali uz narod: “Cijepljenje mora biti dobrovoljno”

HBK
450 komentara

Hrvatska biskupska konferencija konačno je dala svoj stav o cjepivu i cijepljenju. Objavili su ga s naslovom “Je li cjepivo protiv covida-19 moralno prihvatljivo?!”. Prema hrvatskim biskupima, cjepivo mora biti dobrovoljno. Prenosimo u cijelosti izjavu HBK.


Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv Covid-19,čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom Covid 19, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga „biti sol zemlje i svijetlo svijeta” želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.

1. Kad je Kongregacije za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv Covid-19,naznačila je da je „moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv Covid-19” (br. 2). Uz to potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.” (br. 4). Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono „mora biti dobrovoljno” (br. 5).

2. Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

3. Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime. Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i „kod kuće“.


Konačno se nešto pomjera. Pritisak naroda na Crkvu je dao rezultat. Izjava ima iznimnu važanost za sve ljude, a ne samo katolike. Već su se javnosti obratili mnogi svećenici, a posebno fra Mario Knezović koji pozive sve ljude na mirne prosvjede koji se svakodnevno događaju širom Hrvatske.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
450 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pogibeljni Mobitel
2 godine prije

Ovo je dobro. Sada se svi mogu pozvati na “religijski razlog” zašto se ne žele cijepiti.

Antonio
2 godine prije

Hvala Bogu, ovo je odlična vijest

mijo
2 godine prije

ja mislim da je ovo planski napravljeno da se “antivakseri” prikažu kao lizači oltara i srednjevjekovne spodobe čiji je predstavnik “nazadno” i “znanstveno nepismeno” svećenstvo. kamo sreće da se varam, ali nikome više ne vjerujem.

Marko T
2 godine prije

Bog ih blagoslovio i Bogu hvala!

Obelix 13
2 godine prije

Kolege komentatori – dobar dio vas duže prati svu ovu pLandemiju i bolje ste upoznati sa situacijom. Tomislav Stockinger bivši odvjetnik ministarstva zdrastva poziva na borbu/otpor. Volio bi čuti koji komentar na ovo https://www.youtube.com/watch?v=m8O7nSnts9s

mel mor
2 godine prije

smece

nfu
2 godine prije

Hrvatski biskupi – brnjicama protiv mjera

2 godine prije

ovo nije epidemiolosko pitanje,neprijatelju..usput,koliko si nadimaka promijenio da bi mutio vodu ovdje.hvala.

Komplicirano
2 godine prije

Ne mogu ovo ne komentirati.U biti crkva ništa nije popravila,s obzirom na štetu koju je već učinila.Nisu glupi i uviđaju da bi mogli izgubiti dosta kvalitetnih i u narodu popularnih svećenika,dapače,dobili bi opasne protivnike,,ovako,,,lagano kuhanje žabe se nastavlja.Kada crkva vrati blagoslovljenu vodu i vjeru u Isusa kao spasitelja a ne stožer,,,tada bi to bila vijest,,,ništa ovo,,,

jasam
2 godine prije

Portal Logicno danas otezano se otvara.Primjetio sam i slicne probleme kad su u pitanju portali Dokumentarac.hr kao na portalu Provjeri.hr. Ne znam da li je ovo slucajnost

putnik
2 godine prije

Hm, mislim da ce se mnogi ovdje sjetiti kako je Bozanic svojevremeno “hrabro” “grmio” o grijehu struktura, vrlo jasno ciljajuci na tadasnju vlast. Mnogi su bili pozitivno iznenadjeni tim tada jos novim kardinalom i vjerovali su kako ce Crkva progovoriti o nepravdama u drustvu, a kojih zaista ima itekako mnogo. No, ispostavillo se da je Bozanic “grmio” iskljucivo iz razloga sto je tada postojao nekakav prijepor oko odredjenih crkvenih nekretnina. Bozanic je zapravo samo zelio vlasti dati do znanja da ako to zeli, moze lako raspiriti nezadovoljstvo u “stadu”. I to je bilo to sto se tice Bozanica i njegovog zauzimanja za narod. Crkva itekako dobro zna sve sto se dogadja u drustvu, pa i vise od toga. Znali su za kriminalnu privatizaciju, za kriminalno ponasanje banaka koje su okupirale ovu zemlju, ali eto debelo suradjuju sa njima, znaju i za sve zakone koji malo po malo obicnog covjeka ostavljaju… Čitaj više »

hope
2 godine prije

vecih licemjera od ovih na slici,ne vidjeh u zivotu.kasno su se sjetili.uzalud im trud.

Zlatko Irak
2 godine prije

Ovo je samo preporuka mlakosti. Biskupi prekasno i premlako reagiraju, pokusavaju sjediti na dvije stolice i sluziti Bogu i bogatstvu. Vec sad su zakasnili sto otvoreno ne kazu da su protiv i moraju otvorenije pozvatisvoj narod u agresivniji bojkot, kako bi spaseni narod spasio i Biskupe i Svecenstvo. Jer bez naroda oni postaju nitko i nista, samo sluge sotonskoj agendi koja ce ih zbog blagosti i mlakosti progutati prvom prilikom. Zivi bili pa dozivili.

Puž
2 godine prije

Iznenađujuče. Jel sad to znači da se bilo koji katolik može odbiti cijepiti po religijskoj osnovi? A kaj je sa idiotskim mjerama i deb ilnim stožerom? Kaj če nam onda to?
Jel zato tri nose beskorisne maske a dvojica ne?

ledeno doba
2 godine prije

za moj pojam, saopćenje je previše zakukuljeno u fraze i previše suzdržano ovakvo saopćenje se moglo tolerirati da je izdano krajem prosinca 2020. . uoči početka cjepljenja. ali sada.. nakon što je prošlo 11 mjeseci od početka cjepljenja, se znaju monoge činjenice— o pravom pokolju i genocidu od cjepiva– trebalo je reći popu pop ,a bobu bob– tojest, nije dovoljno samo reći da cjepljenje treba ba bude dobrovoljno– već su trebali otvoreno reći, barem ove 3 stvari: 1)RNK cjepljenje je ubojstvo ili tjelesna povreda s predumišljajem,-ili baš iz prirodnog vjerskog ugla- to je zločin protiv Boga i prirode 2)pandemija je lažna 3uvođenje svih tih putovnica i ausvajsa je zločin i totalitarizam tako, bez dlake na jeziku, govore Vigano, Kaćunko i još par časnih izuzetaka…. ali oni se u ovom saopćenju pozivaju još i na kongregaciju vjere-onu vatikansku-…. i to od prije 11 mjeseci..ali u međuvremenu su Bergoljo i Vatikan su više puta… Čitaj više »

Otpornik
2 godine prije

Previše uvijeno. Da se mene pita, bozanić bi završio kao stepinac. Da stvarno želi zaštititi ljude, pozvao bi plenkija u svoje dvore i ovaj bi istog trena promijenio mišljenje. Ovo je samo pranje ruku, a drugi tjedan će njihovo stado u javnom sektoru ostajati bez posla ako se ne pikne. I ne brinite vi koje nisu zakačili u ovom šutu, prošli mjesec zdravstveni radnici, ovaj mjesec javni sektor, a slijedeći svi. Pa djeca… ovome zlu se može suprotstaviti samo silom.

petar schroder
2 godine prije

Ma kakvi crkva je trebala od prvog dana da stane na stranu ljudi a ne mocnika .Sada kada je sve gotovo izasli su iz svoji dvora.´Svaka cast nekim svecenicima ,koji nisu prodali dusu vragu SUTRA KADA VIDIM OVE NA SLICI SA NARODOM NA TRGU ONDA CU IM POVJEROVAT ; ALI OVAKO NE

Poznavalac prilika
2 godine prije

Iva izjava hrvatskih biskupa, iako prilično bojažljiva i mlitava ipak je korak u dobrom pravcu. Pogotovo kad se usporedi s ponašanjem slovenskih biskupa koji su nedvosmisleno u potpunosti podržali sve perverzne “epidemiološke mjere”.

Ljudov
2 godine prije

Korumpirani ZLOČINAC, predsjednik vlade A.P. ZLOČINAČKOG HDZ kaže: SVI SE MORAJU DOBROVOLJNO ILI DRAGOVOLJNO CIJEPITI.

Greven
2 godine prije

Klerofašisti slažu i kada istinu kažu. (Polu)istina je da bi nepotrebno trovanje “vakcinom” protiv kovid 19 kijavice trebalo biti dobrovoljno. Puna istina je da je “kovid 19” obična gripa/prehlada, i da su “vakcine” opasne po život i zdravlje. Trovanje naroda s tim smećem, koje NIJE vakcina, ne bi smjelo biti niti dobrovoljno, niti prisilno, već bi trebalo biti strogo zabranjeno, kao i sve mjere “protiv” kovid 19 kijavice, koje su mnogo štetnije od same kijavice, a odgovornima za teror nad narodima bi se trebalo suditi na narodnom sudu i osuditi na doživotne robije, minimalno.

Prebolio Virus u hod
2 godine prije

znači zahvaljujem vam se iz LOGIČNOG, osobno sam doživija dva živčana sloma zadnji je bio u ponedjeljak kad su nam šefovi pritili otkazima, supruga mi ne radi, iman dvoje dice, otac mi je ratni vojni inavlid sa prve crte svih godina rata, dodatno je obolija od ovog cirkusa i zalegao u krevet, majka mi je bolesna(operirala rak maternice i chronova bolest) znači triba neko počiniti suicid ili likvidaciju nekog iz Stožera i Vlade da bi se ovo normaliziralo? osobno san to spreman počiniti jer mi dicu nećete špricat tim otrovom i u školu od ponediljka ne idu, neka dođe policija i socijalno bit će krvoproliće ja više ljudi nemogu!!!! ovo ili će prestat ili ću im ja napravit teški cirkus!

Crni Rok
2 godine prije

u pravoslavaca nema boga,pelc ili sotonino delo preporučuju sotonini sinovi iz crke

Mladenko
2 godine prije

Po čemu su to biskupi stali uz narod?????Oni ovu gensku tekućinu nazivaju cjepivo.I za njih je u redu bockanje ljudi ovim genskim pripravcima.Samim tim što nose maske je sve jasno za koga rade i kome služe.Ljude se ucjenjuje i daje otkaze zato što se ne žele bockati genskom špricom.Dali biskupi znaju koliko je stradalo od te šprice???Koliko je ozljeđenih?I koliko će još biti?Po čemu je to ova odluka sudbonosna što kaže svećenik Mario Knezović?Sudbonosna je po tome da su indirektno podržali ovu agendu novog svjetskog poretka.To znači bockanje ide dalje,ucjene idu dalje,ograničenja idu dalje.HVALA VAM BISKUPI ŠTO PODRŽAVATE FARMA INDUSTRIJU.U naslovu stoji cjepljenje mora biti dobrovoljno.To znači projekt ide dalje.

BTK
2 godine prije

Volio bih vidjeti novinare ako već pitaju ljude zašto su se odlučili cijepiti, a ljudi odgovaraju da je to zbog slobode, zbog normalnog života, zbog koncerata, utakmica, posla, ulaska u ustanove.. pa da pitaju kako ne radi svog zdravlja i sto je sa misli na druge, je li normalno pristati cijepiti se zbog straha pod ucjenom države?

Sticky fingers
2 godine prije

Imam problema s pristupom vasoj stranici. Opet vas napadaju one sotone😤

2 godine prije

da se cijepimo i prestanemo trositi energente.narodski receno,da nestanemo.aleluja.hvala.

Zorris
2 godine prije

Jeboga patak — čitajte dobro novnari !!!!!, pa NISU STALI !!!

Točka 2.

 Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. …………….

Pa jebote ne želim/o se cijepiti ni ja ni moja djeca iz jednog vašeg razloga….
pa dokle više politikanstvo u crkvi

Otto von Grunf
2 godine prije

Napokon su shvatili da ako im budu dolazili na mise političari i dio onih koji su se bocnili, neće ih imati za koga služiti. Ne znam zašto su toliko dugo šutjeli zar su mislili da im HDZ zarađuje plaće?

Smokva
2 godine prije

ALELUJA

Mladenko
2 godine prije

Ako je ovo mišljenje portala logično.com onda je jasno da ovaj portal nije nikakva oporba ovom novom svetskom poretku nego upravo obrnuto,ligično.com podržava NWO
“MASKE SU PALE”

Krescencije
2 godine prije

Svaka im čast da su se oglasili! Još će se oglašavati… Izgleda da je išlo u pravcu COVID putovnica i za crkve, jer je očito HR Vlada planirala pritisnuti Crkvu preko medija, ali su to biskupi preduhitrili/prokužili. Biskupi, ČESTITAM VAM! BUDITE ZA NAROD KOJI VAS JOS KOLIKO-TOLIKO CIJENI!

Hattori Hanzo
2 godine prije

Da su pozvali sve vjernike na punktove za vakcinaciju vi bi ih opet razvlacili ko žvaku ovdje i je*ali im mater.
Sta trebaju sad biskupi uzeti kalašnjikov i pobiti sve oko sebe ko Rambo da mi budemo sretni.

2 godine prije

ja,kao agnostik,vas razumijem..gospodjo arna,imate svoju slobodu izrazavanja i nitko vam je ne moze oduzeti.ali,ako vidim jos jedan vas clanak o sudskim tuzbama koje se podnose protiv terenskih realizatora velikog reseta,izgubit cu vjeru u vas zdravi razum.nemojte biti dogmaticar staronormalnog,nesho se veliko dogodilo prosle godine i stara uvjerenja vise ne prolaze nigdje..pa makar imali sve crno na bijelo.imate moju punu podrsku i svako dobro vam zelim.hvala.

Komplicirano
2 godine prije

Oni čvrsto stoje uz agendu,nema tu nikakve promjene,,,lukavo pokušavaju smiriti otpor,,,Igraju na kartu,uonako će sve cijepiti i dobiti što žele a kao nisu za podjele.Podjelu su direktno oni izazvali i to je nepopravljivo.Jedino što preostaje je da odgovaraju,ako ne na ovom svijetu,na onom sigurno

Kora
2 godine prije

Oprostite, što je, po Vama, u ovom proglasu biskupa konkretno čin izdaje Boga?

Lavanda
2 godine prije

Ovdje su urneci za izuzece od cijepljenja na religijskoj osnovi, na engleskom jeziku. Mozete prevesti ako zelite i slati/priloziti poslodavcu.

https://news.gab.com/2021/07/29/important-download-covid-vaccine-religious-exemption-documents-here/

Davidschwartz
2 godine prije

Ovo je crkva koju trebamo. Crkva uz i za narod, crkva koja se drži Kristovog učenja.

max
2 godine prije

Napokon da netko stane i uz narod

Sektaši puše igrokaz
2 godine prije

Hahahahahaahha.

Rebellion
2 godine prije

HRVATSKA SE BUDI !!!!
SLOBODA LJUDIMA !!!!

Mali Čovjek
2 godine prije

Rijeka, 12. studenog 2021.
Bio sam na prosvjedu sinoć, spontanom koliko mi se čini, ispod Gradske ure gdje zborno mjesto tuče, – doduše, čuo sam da su neki od okupljenih ljudi već par zadnjih dana tamo. Mislim da se pokušava kopirati nešto kao i u Italiji gdje traju već mjesecima. Nema zastava niti transparenata, nikakvih oznaka osim da su sinoć ljudi palili lamione i ostavljali ih na podu – za smrt Ustava, valjda. Mlado i staro, muško i žensko, odrapano i fino obučeno, sve prokuženo od političara i oportunista – pjevalo se ali se nije govorilo, bilo je lijepo i samo preostaje nadati se da će brojka od sinoćnjih 500-tinjak duša početi da niče poput gljiva poslije kiše. Možda i večeras odem ali svakako ću nastaviti kad god sam slobodan i ne radim.

Rebellion
2 godine prije

U nedjelju igra Hrvatska….Veliki naklon Hrvatskoj reprezentaciji…ali gospodo,prava i istinska utakmica igra se na trgovima svih gradova Hrvatske !!!!
SLOBODA LJUDIMA !!!!

Karma
2 godine prije

SITILI SE MOMCI STADA SVOGA KOJEG VUKOVI MASONSKI TRGAJU VEC 2 GODINE.
MEGA STRES I PATNJA

zaharija
2 godine prije

Bolje ikad nego nikad, ali ja im više ne vjerujem. Pri tome ne mislim na niži kler,naročito ne mislim pri tome na fratre koji su uvijek kroz povijest stajali uz narod.
Budući da je biskupima trebalo gotovo dvije godine da shvate što se događa , od njih nikakove koristi. Vjerojatno je među njima veliki broj cijepljenih s nuspojavama pa su se uplašili prvenstveno za sebe.Zanima me kako će taj svoj novi stav objasniti papi.

goran
2 godine prije

čini mi se da oni samo peru ruke kao Pilat.Zašto nisu reekli dosta terora

Josip
2 godine prije

Prije svega hvala , BOGU , hvala Biskupima na pruci koji nam poslaše , hvala svima onima koji se mole i nisu izgubili vjeru . Mislio sam odgovoriti na ove mnogobrojne komentare ali ne želim polemizirati , znate s kim, neka samo nastavi režati.

Cecicec
2 godine prije

Nemojte onda u bolnicu dolaziti kad se razbolite jer vi u medicinu ne vjerujete

Fit Lara
2 godine prije

Hvala Bogu!!!!! Nadam se, da je to iskreno! Cekalo se je, da im dodje iz d.. u glavu i dobro je to, napokon. Cro, drzite se, sve dobro zelim, nadam se, da se probudimo i mi u Slo!

čudila se aman ja
2 godine prije

… ha ,ha,ha, pa to i vlada i stožer svakodnevno govore – da se mi…dobrovoljno!

Neću i gotovo!
2 godine prije

A kome trebaju lažna testiranja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.