ICJ nalaže dodatne mjere protiv Izraela u slučaju genocida u Gazi

Izrael i Palestina
8 komentara

Međunarodni sud pravde (ICJ) naložio je Izraelu da poduzme dodatne privremene mjere kako bi osigurao hitnu humanitarnu pomoć Gazi, u sklopu tekuće tužbe za genocid koju je podnijela Južna Afrika.

“Katastrofalni životni uvjeti Palestinaca u Pojasu Gaze dodatno su se pogoršali”, stoji u odluci ICJ-a, govoreći o promjeni situacije od njegove privremene presude 26. siječnja.

Izrael je započeo svoj napad na Pojas Gaze nakon prekogranične ofenzive palestinske skupine Hamas 7. listopada 2023., u kojoj je ubijeno oko 1200 ljudi.

Od tada je Izrael ubio više od 32.000 Palestinaca u svojim nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu, osim što je izazvao masovna razaranja, raseljavanje i nestašicu osnovnih potrepština. Palestinci se suočavaju s glađu gotovo šest mjeseci nakon razorne kampanje.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu ICJ-u krajem 2023., optužujući Izrael da nije ispunio svoje obveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948.

Zatražio je od suda da donese odluku o privremenim mjerama, uključujući da Izrael odmah prekine svoje vojne operacije u Gazi, poduzme razumne mjere da spriječi genocid nad Palestincima i osigura da se raseljene osobe vrate svojim domovima i imaju pristup humanitarnoj pomoći.

Južnoafrička Republika je 6. ožujka zatražila dodatne privremene mjere na temelju promjene situacije.

ICJ je rekao da je naznačio nove mjere budući da privremene mjere navedene u prethodnom nalogu “ne rješavaju u potpunosti posljedice koje proizlaze iz promjena situacije”.

‘Katastrofalni životni uvjeti’

Od 26. siječnja, “katastrofalni životni uvjeti Palestinaca u Pojasu Gaze dodatno su se pogoršali, posebno s obzirom na dugotrajno i široko rasprostranjeno uskraćivanje hrane i drugih osnovnih potrepština kojima su bili izloženi Palestinci u Pojasu Gaze,” rekao je sud.

Sud UN-a ponovno je potvrdio ranije mjere i pozvao Izrael da “poduzme sve potrebne i učinkovite mjere” kako bi osigurao “nesmetano pružanje” “hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći, uključujući hranu, vodu, struju, gorivo, sklonište, odjeću, higijenskim i sanitarnim zahtjevima, kao i medicinskim potrepštinama i medicinskoj skrbi za Palestince diljem Gaze, uključujući povećanje kapaciteta i broja kopnenih prijelaza i njihovo održavanje otvorenima koliko god je potrebno.”

Također je naredio Izraelu da s trenutnim učinkom osigura da njegova vojska “ne počini radnje koje predstavljaju kršenje bilo kojeg prava Palestinaca u Gazi kao zaštićene skupine prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, uključujući sprječavanjem, bilo kakvim djelovanjem, isporuke hitno potrebne humanitarne pomoći.”

Sud je zatražio od Izraela da u roku od mjesec dana podnese izvješće o mjerama poduzetim po posljednjoj naredbi.​​​​​​

Privremene mjere ICJ-a objavljene u siječnju pozvale su Izrael da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Pojasu Gaze, omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći za rješavanje nepovoljnih životnih uvjeta s kojima se suočavaju Palestinci te spriječio uništenje i osigurao očuvanje dokaza koji se odnose na navode o djelima genocida.

Sedamnaest sudaca sjedilo je u vijeću koje je odbacilo zahtjev Tel Aviva za odbacivanjem slučaja.

Javne rasprave u predmetu održane su 11. i 12. siječnja.

gazaICJIZRAELMeđunarodni sudPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
29 dana prije

Kao prva mera ICJ biće da će da mrko pogleda ako ne ublaže humanitarnu katastrofu u roku od godinu dana. A ako to ne učine ni u roku od pet godina, desete godine od danas će da ulože ozbiljan protest.

Znamo to na primeru Srbije…

Graciela
29 dana prije

pa nisu oni gojimi ko Gadafi, koji je za ništa dobio nato intervenciju. ovdje se ipak radi o Jahvetovim odabranicima. Još kad mu žrtvuju cevene junice ima da ide sve u 3pm

Max
28 dana prije

Zalud je njima govoriti.

eks
28 dana prije

Dobiće “ukor razrednog starešine” , koji neće imati reperkusije na ocene .

Darko
28 dana prije

Jebo pas mater cijelom ICJ, da je netko drugi u pitanju već bi lovili sa psima ali kad su židovske svinje u pitanju onda bi stisnuli i prdnuli 🙂

Tonto
28 dana prije

“Vidimo iz iskustva, da je mržnja prema narodima za Židova načelo održanja.“
Baruch de Spinoza, Židovski filozof
  
“Židovski ce narod sam predstavljati svojega mesiju. Židovi će svoju vlast protegnuti nad cijelim svijetom onda, kada im uspije pročistiti sve ljudske rase, kada odstrane granice i monarhije, kada ostvare svjetsku republiku.“
Židov Baruch Levi, prijatelj Karla Marxa

“Predstoji pobjeda Židovstva nad svim narodima svijeta“.
Arthur Trebisch, Židovski pisac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI