IDF „intenzivno“ vježba za napad na iranske nuklearne objekte, tvrde izraelski mediji

27 komentara

Nakon što su dobili odobrenje za poseban budžet od 1,5 milijardi dolara za finansiranje programa, izraelske odbrambene snage (IDF) navodno vježbaju za potencijalni vazdušni napad na iranska nuklearna postrojenja, u slučaju da pregovori u Beču propadnu.

Izvještaj se prvi put pojavio na izraelskom kanalu 12 u četvrtak, tvrdeći da je načelnik štaba IDF Aviv Kochavi uputio izraelsko vazduhoplovstvo da “intenzivno” vježba za napad na objekte u središtu iranskog nuklearnog programa.

U izvještaju nije navedeno gdje se vježbe izvode, da li su simultane ili se izvode u stvarnim avionima. Takođe nije naveden izvor izvještaja.

Vijest dolazi samo dva dana nakon što je vlada odobrila 1,5 milijardi dolara dodatka za odbrambeni budžet za 2022. godinu za pripremu takvog udara -za program koji je bio na dvogodišnjoj pauzi nakon što se Trumpova administracija jednostrano povukla iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), nuklearnog sporazuma i ponovo uvela sankcije čiji je cilj gušenje iranske ekonomije.

Tel-Aviv oduvijek nije odobravao JCPOA, a tadašnji premijer Benjamin Netanyahu bio je među rijetkim liderima koji su podržali tvrdnje tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa da je Iran tajno zaobilazio ograničenja dogovora.

Kao odgovor na Trumpov potez, Iran je počeo proizvoditi rafinirani uranijum veće čistoće i u većim količinama nego što je dozvoljeno nuklearnim sporazumom, iako se nije približio tome da bi mogao izraditi nuklearne bombe. Dok su izraelski i američki lideri iznova i iznova tvrdili da je Iran još samo malo udaljen od raspolaganja održivim oružjem, izraelska vojna obavještajna služba nedavno je rekla da Iran „trenutno ne radi na bombi“.

Otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, u Beču je održano šest rundi razgovora usmjerenih na oživljavanje JCPOA, ali još uvijek nije postignut dogovor. Uskoro će početi sedma runda, a administracija izraelskog premijera Naftalija Bennetta podiže sve veću buku oko potrebe za snažnijim dogovorom i da Izrael i SAD sastave „Plan B“ u slučaju da razgovori na kraju propadnu.

Nije jasno kako bi Izrael pokušao da napadne iranske nuklearne objekte, od kojih su mnogi duboko u zemlji i ispod čvrste stijene planine Zagros. Nagađalo se da bi nova masivna bomba za uništavanje bunkera od 2,500 kilograma koju su Sjedinjene Američke Države testirale ranije ovog mjeseca mogla biti ključna, jer je nedavno testiranje izveo F-15E Strike Eagle, koji IAF radi pod imenom Ra’am – “grom”.

Međutim, to neće biti poput iznenadnog udara IDF 1981. na irački nuklearni reaktor Osirak, koji je bio relativno nebranjen, neojačan i na otvorenoj ravnici. Iran ima napredne sisteme protivvazdušne odbrane koji se mogu uporediti sa boljim naoružanjem koje koristi napredna vojska poput Rusije.

Majid Takht Ravanchi, iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama, nedavno je upozorio Izrael protiv „bilo kakvog pogrešnog računanja ili vojne avanture koja cilja Iran i njegov nuklearni program“.

Nadalje, u četvrtak i petak Iran izvodi sopstvene vježbe širom zemlje u kojima učestvuje pet vazdušnih baza i mnoštvo iranskih lovaca, udarnih aviona, transportera i aviona za nadzor.

IDFiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nije pitanje da li će napasti – pitanje je kad će.

Ovo sada su pre svega pripreme domaće i svetske javnosti. Kada pravite beskonačne vežbe i simulacije pravi napad neće biti iznenađenje ni za koga.
Taj napad neće biti iznenađenje ni za Iran kao što Izrael neće biti iznenađen masovnim raketnim odgovorom – neće biti iznenađena ni Amerika koja sve to kreira.

Jedino pitanje ostaje kada će Vašingtonu odgovarati da se to pokrene. Da je sve još na nivou priče najbolje pokazuje nedovoljan stepen konfrontacije između Vašingtona i Moskve jer je osnovni cilj uvlačenje Rusije u ovaj konflikt.

Trauma
2 godine prije

Izrael napada Iran. Kina Tajvan – Početak trećeg svjetskog rata. Tako je zapisano.

AJeTo
2 godine prije

Ne znam koliki je pristup Irana korona novcu, Izrael može na vježbama rastezati resurse Irana. U članku ne piše vježbaju li, u slučaju napada i odmazde, u stvarnim ili simuliranim skloništima.

Weteran
2 godine prije

Nije dobro da Teheran poseduje nuklearno oružje!

Žvuž
2 godine prije

Nou sikiriki, uskoro će to Rusija riješiti. Sad kad je filantropski na 4 mjeseca zatvorila starije od 60 godina u Moskvi, može se koncentrirati na pomaganje ostalim potrebitima jer ona je svjetlo na kraju tunela. Trenutno se Putin konzultira sa Švabom i Xijem kako najbolje pomoći običnim ljudima u svijetu te prevenirati ratove i nestašice.

Davidschwartz
2 godine prije

Ne sumnjam da bi Izrael htio napasti Iran, ali izgleda da se ostatku svijeta ne žuri u 3. svj. rat.

Max
2 godine prije

Izrael se neće spasiti od trostrukog raketnog napada do kojeg će doći ako napadnu Iran

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI