IDF je ubio izraelske taoce u Gazi

Izraelske odbrambene snage - IDF
11 komentara

Vojska je rekla da snosi “punu odgovornost” za smrt

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su slučajno ubile trojicu izraelskih državljana koje je Hamas uzeo kao taoce, objašnjavajući da se “tragična” greška dogodila u četvrti Gaze gdje su se vojnici našli pod teškom vatrom.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari opisao je incident tijekom brifinga za novinare u petak, ističući da su trojica izraelskih zarobljenika pogrešno zamijenjeni neprijateljskim borcima u regiji Shejaiya u sjevernoj Gazi.

“Kao rezultat toga, vojnici su pucali prema njima i oni su ubijeni”, rekao je Hagari, dodajući da su “njihova tijela prebačena na izraelski teritorij na ispitivanje, nakon čega je potvrđeno da se radi o tri izraelska taoca”.

Upitan jesu li se taoci pokušali sami predati ili su vikali vojnicima na svom materinjem hebrejskom, vojni glasnogovornik rekao je da dužnosnici još uvijek “preispituju detalje”. Obećao je pružiti “punu transparentnost o svim detaljima ovog incidenta”.

Shejaiya je bila svjedokom žestokih borbi posljednjih dana, a Hagari je rekao da su izraelske snage ondje naišle na “mnoge teroriste”, uključujući “bombaše samoubojice” i militante koji su “pokušali zavesti naše snage i uhvatiti ih u vatrenu zamku”.

Dok vojska još uvijek istražuje slučajna ubojstva, već je iznijela “Lekcije i relevantne upute u vezi s identifikacijom talaca u borbenim zonama”, nastavio je Hagari, dodajući “Ovo je tužan i bolan događaj za sve nas, a IDF snosi odgovornost za sve što se dogodilo.”

Priznanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je oružano krilo Hamasa, brigade al-Qassam, tvrdilo da je izraelska jedinica specijalnih snaga greškom ubila 25-godišnjeg taoca Sahara Barucha tijekom napada na militantnu skupinu. Izraelska vlada rekla je da istražuje navodnu smrt, ali nije potvrdila tvrdnju.

Baruch je otet iz svoje kuće tijekom Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, uz nekih 240 drugih, dok je više od 1200 Izraelaca ubijeno. IDF je tjednima izvodio teške zračne napade i pokrenuo veliku kopnenu operaciju u Gazi u znak odmazde, odnijevši živote preko 18.700 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima.

Tijekom kratke pauze u borbama krajem prošlog mjeseca, zaraćene strane su se dogovorile o razmjeni zarobljenika, pri čemu je Hamas oslobodio 110 zarobljenika, kao i 240 Palestinaca koji su prethodno držani u izraelskim zatvorima. Iako je obustava produljena dva puta, dopuštajući dodatnoj pomoći da uđe u Gazu, IDF je kasnije optužio Hamas za kršenje uvjeta sporazuma i nastavio svoju vojnu kampanju.

gazaHamasIDFIZRAELPalestinaTaoci
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Jbg, kada ubiješ 18.000 ljudi u 70 dana, od toga 7.000 djece na malom prostoru (prosjek od 100 palestinske djece ubijene svaki dan!), desi se da ponekad ubiješ i svoje.

Dawor
4 mjeseci prije

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Max
4 mjeseci prije

Ubijaju svijedoke.

Dawor
4 mjeseci prije

😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Gad
4 mjeseci prije

Ionako ubijaju svoje, u čemu je sad problem.

Karma
4 mjeseci prije

Bestijalna hazarska gamad, antikristi

xyz
4 mjeseci prije

Ubijaju svoje, da ne kažu istinu.

Nekoime
4 mjeseci prije

Opravdano, mislili su da su to palestinski školarci.

tatamata
4 mjeseci prije

pa oslobodili ih …. metkom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI