fbpx

Idlib je Moskvi pokazao da se ne može biti prijatelj s Erdoganom

Vladimir Putin i Erdogan se rukuju

Iako redovito izvještavamo čitatelje o situaciji u Idlibu, gdje je u tijeku druga faza kampanje oslobađanja pokrajine od nazočnosti islamističkih terorističkih skupina, ovdje ćemo posebnu pozornost posvetiti turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Turski predsjednik je u jeku napredovanja sirijske vojske odlučio poslati svoje vojnike u grad Saraqib, kako bi spasio tamošnje terorističke skupine od neminovnog poraza. Turska vojska se našla na udaru sirijske artiljerije i poginulo je šest vojnika. Po povratku iz Kijeva, gdje je bio u službenom posjetu, Erdogan je obećao „tešku osvetu“ i rekao je kako su turski F-16 i haubice gađale 40 položaja sirijske vojske i ubili 30 do 35 vojnika, da bi ta brojka u turskim medijima danas narasla na 75. Ovu su vijest prvo demantirali ruski generali, a kasnije i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Tajnik za tisak turskog predsjednika Omer Çelik je rekao kako je tursko ministarstvo obrane obavijestilo rusku stranu u kretanju svog konvoja, što bi značilo da Rusi nisu prenijeli informaciju Sirijcima i da su neizravno krivi za pogibiju turskih vojnika. Međutim, Lavrov i rusko vojno osoblje iz Centra za pomirenje zaraćenih strana u bazi Hmeymim su rekli da Rusija nije dobila nikakvu obavijest od Ankare i da su se turske trupe samoinicijativno zaputile u zonu sukoba u stranu državu. Kasnije je Erdogan telefonom razgovarao s Vladimirom Putinom i odjednom je stišao ratobornu retoriku, rekavši kako Turska i Rusija imaju mnogo zajedničkih projekata i da se Turska neće boriti protiv Rusije u Siriji.

Kako se Erdogan vraćao iz Kijeva, situaciju u Siriji dijelom možemo povezati s ratom u Donbasu, gdje svakodnevno traju granatiranja ukrajinske vojske po civilnim četvrtima Donjecka, Gorlovke i drugih gradova i sela blizu linije razdvajanja.

Operacija u Siriji utječe i na razvoj situacije na Donbasu, jer s geopolitičke strane jača globalni položaj Rusije, što znači da joj dopušta da djeluje s većim povjerenjem u pozitivan ishod u drugim područjima.

Trenutno sirijska vojska napada teroriste u više pravaca i ima rusku podršku, vojnu i diplomatsku, zbog čega dolazi do postupnog potiskivanja terorista koji su se tamo nagomilali proteklih godina. To se dogodilo uz pomoć Turske, koja je posredovala u njihovom povlačenju iz Damaska, regije Aleppa i nekih drugih gradova. Sada u Idlibu imamo veliku koncentracija tih snaga.

Čini se da se Turska nije slučajno aktivirala u libijskom smjeru, jer tamo prebacuju militante iz Idliba. Ovdje je glavno pitanje koji su to borci. Turci kažu da su to „dobri, njihovi proturski militanti“. Oni odlaze u vojne kampove raspoređene na granici sa Sirijom u Turskoj, gdje prolaze dodatnu obuku.

Za sada se ispostavilo da su militanti iz Idliba prisutni u libijskoj Tripolitaniji, najviše u glavnom gradu  zemlje. To je znak da je svima jasno da se Idlib ne može spasiti. To je posljednja pokrajina u kojoj su aktivne terorističke organizacije i nitko im neće dopustiti da tamo stvore svoju radikalnu islamsku republiku. Dakle, vladine snage će ih dalje uništavati, a kojim tempom, do konačnog oslobođenja, to ćemo vidjeti. Ali za samu Siriju ovo je već unutarnje pitanje, kao što je to i pitanje raščišćavanja granica.

Međutim, posljednjih je dana došlo do pogoršanja rusko-turskih odnosa, kao što smo rekli, sve zbog vojne kampanje SAA u Idlibu. Turci su tamo počeli raspoređivati vojna pojačanja. Oni očito ne namjeravaju prepustiti sudbini svoje sirijske prijatelje iz različitih terorističkih skupina, prije svega Hayat Tahrir Al-Shama, sirijske podružnice Al-Qaede.

U skladu s tim je i zbunjujuća Erdoganova demonstrativna posjeta Kijevu i njegov pozdrav tijekom službene ceremonije “Slava Ukrajini”.

Dakle, čini se da Erdogan želi stvoriti privid kako se nije pomirio sa situacijom u Idlibu. Međutim, on istovremeno traži pravo na Tripolitaniju, zapadni dio Libije i bio je vrlo aktivno uključen u ovo pitanje.

Odluka o slanju turske vojske u Libiju je donesena je 2. siječnja, kada se cijeli svijet „odmarao“. Taj je korak posebno osmišljen kako bi sve doveo pred svršen čin. I što je najvažnije, Erdogan je to učinio kako bi i Putina doveo u situaciju da se mora pomiriti s činjenicom da Turska ulazi u libijski rat.

Vladimir Putin je to, naravno, primio na znanje i upamtio, a onda je 8. siječnja otišao na otvaranje Turskog toka. Putin je morao pokazati određenu diplomaciju i dati Erdoganu privremenu pobjedu.

Međutim, na bojnom  polju u Idlibu je više aktera. Glavne snage su sirijska vojska, ruske snage, odnosno zrakoplovstvo, ali i vojna policija. Ovo je zapravo granična zona i tamo se vode lokalne operacije koje će se nastaviti. No, sada je Rusija konačno dobila potvrdu da joj Turska nije saveznik, već samo partner s kojim bi uvijek trebala biti na oprezu.

Istovremeno su se Sjedinjene Države malo odmaknule od ove teme? Trump je o Siriji često govorio, ali u principu to nije njegova omiljena tema. To se vidi i iz činjenice da je tamo zadržao tek manji broj vojnika, onoliko koliko je nužno da se primijeti američka nazočnost u sirijskoj pustinji.

To je razumljivo zbog činjenice da Sirija nije tako bogata naftom. Nije kao susjedni Irak, nije čak ni Libija. U Siriji nema tako bogatih ležišta, a ona koja ima su prilično ograničena. Obama je imao politički motiv da bude u Siriji koji je proizlazio iz sukoba s Putinom i poslao je vojnike u arapsku zemlju iz tih osobnih razloga.

Trump nije imao takve motive. Druga stvar je da je odmah htio nešto promijeniti. Zbog toga je donio odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, ali se tome usprotivila vojska, koja je rekla: „Kako to, mi smo već tamo i zašto bi ili odavde?“ Ali to je uobičajena logika terenskih zapovjednika i ovaj je proces zapravo završen. U Siriji su ostale vrlo male američke snage, nemoćne da promjene bilo što na terenu.

U Damasku su generali prilično bijesni zbog ponašanja Erdogana. Vojni vrh kaže da Rusija ne treba vjerovati turskom predsjedniku Erdoganu, da ih on stalno obmanjuje, ne ispunjava obećanja i vodi svoju igru. Koliko se Rusija može pouzdati u turskog predsjednika za izgradnju politike na Bliskom istoku? Na ovo bi pitanje mnogi odgovorili jednako kao sirijski generali i vjerojatno ne bi griješili.

Rusko-tursko prijateljstvo se može pisati u navodnicima. Ono postoji zbog zajedničkih interesa. Turska još uvijek nije priznala Assadovu vladu, koju Iran priznaje.

Čak ni Iran se ne može nazvati ruskim saveznikom u punom smislu te riječi, ali je barem pouzdan. Sada se ispostavilo da je general Qassem Sulejmani bio u Moskvi 15 puta i da se s Putinom susreo u tri navrata. U jednoj od tih posjeta je uvjerio ruskog vođu da započne operaciju u Siriji. Općenito, iranski general je igrao veliku ulogu. Sulejmani je oslobodio Aleppo i jasno je da su iranske kopnene snage i general osobno tamo igrali veliku ulogu.

Turska, sa svoje strane, slijedi svoje interese, vođena neoosmanskim ambicijama, zbog čega sada ide u Libiju. To su Turci barem jasno dali do znanja, iako većina zemalja na to gleda negativno. Ipak, nije jasno što će tamo postići, jer sada postoje dva potpuno različita dijela Libije. Kako će biti moguće uspostaviti jedinstvenu vladu, također nije jasno, jer danas za takvu vladu nema nikakvih temelja. Postoje čak dvije prijestolnice, jedna u Bengaziju, a druga u Tripoliju, gdje vladaju različiti akteri. Bengazi je u istočnoj Libiji, a Tripoli u zapadnoj.

Pod kraljem je glavna prijestolnica bio Bengazi, a tamo je sada general Kalifa Haftar. Istočni dio je stabilniji i tamo vlada mir, ali ova će priča potrajati.

Što se tiče Sjedinjenih Država, one se ponašaju izgubljeno. Prvo su učinile sve kako bi stvorile kaos diljem regije, a sada se povlače, ali bez završene zadaće i postavljanja marionetskih vlada.

Je li u regiji došlo do podijele sfera utjecaja, jer mnogo toga upućuje na činjenicu da su zasigurno održane neke tajne konzultacije. Možda ne na razini predsjednika, već na razini stručnjaka. Znamo da tajne službe međusobno kontaktiraju. Kao što znamo, Putin je prije Nove godine nazvao i zahvalio Trumpu za pomoć u pronalaženju dvojice terorista ISIL-a kojisu planirali provestinapade u St. Peterburgu, a otkrio ih je FBI. Dakle ako govorimo o konzultacijama, takve su stvari moguće.

Ali ako i odu iz Sirije, Amerikanci još uvijek imaju jake snage u Kuvajtu, a to je teritorij koji izravno graniči s Irakom, kao i Saudijska Arabija. Bahrein je također domaćin američke vojne baze, a svugdje gdje SAD imaju vojne baze, mogu ih i koristiti. Činjenica da će nekoliko stotina ljudi napustiti Siriju za njih ne znači ništa.

Što se tiče Irana, ta zemlja službeno nije saveznik Rusije, ali ne treba zaboraviti da je Vladimir Putin odmah nakon ubojstva Sulejmanija odletio u Damask. I Putin i Assad su tamo dali oprezne izjave. Čini se da nijednu stranu nisu htjeli dovesti pred zid i ako nisu tražili pomirenje, kompromis jesu.

Čak ni NATO nije podržao oštar stav Trumpa s atentatom na Sulejmanija. Stoltenberg je rekao da NATO nema nikakve veze s ovom operacijom. U Siriji se pokazalo da je suradnja Rusije s Iranom zaista moguća, ali treba pričekati i vidjeti kako će se događaji dalje razvijati.

Ipak, ne treba zaboraviti ni na pomorske vježbe Rusije, Kine i Irana u sjevernom Indijskom oceanu i Omanskom zaljevu, održane neposredno prije Nove godine. Prošle su pomalo neprimijećeno zbog praznika, ali su izazvale pomutnju na Zapadu.

I sada, vraćajući se na Siriju, ta je zemlja povijesno središte Bliskog istoka i oduvijek je privlačila međunarodnu pozornost, a sada se tamo razvila nova konfiguracija. Zemlje poput Rusije, Irana i Turske, koje su se uključile u sukob, mogle su to pitanje riješiti bez Zapada. Zapadne sile su jednostavno trebale biti gurnute u stranu i promatrati razvoj događaja.

Stoga je Putin šutio i dozvolio Erdoganu da se pokaže kao važan akter u Libiji, ali ruski predsjednik igra širu igru i sva goruća geopolitička pitanja promatra kao cjelinu, ne kao turski predsjednik, koji za svaku zemlju ima različitu politiku. Osim toga, Turska se odnedavno uključila u „poslove“ u Somaliji, ali poslovanje svojih tvrtki ne može osigurati bez vojske, što znači je da turski predsjednik  sebi dodao još jednu složenu zadaću za riješiti, dok, objektivno govoreći, nije sposoban istovremeno upravljati situacijom u Siriji i Libiji. Međutim, ova spoznaja ulijeva nadu u pozitivan ishod sirijskog i drugih sukoba, jer su se sposobnosti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da istovremeno upravlja s nekoliko kriznih situacija pokazale vrlo upitne.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Malomorgen
Gost
Malomorgen
9 mjeseci prije

Pred libijom je francuski nosac aviona, a oni imaju poslove sa haftarom….. Tako da, neznam sta erdi ocekuje…….. 🤔

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Svaki dan po dva aviona iz UAE za Bengazi puni do vrha.
Erdo se malo preracunao osim ako ove iz Idliba nije poslao dole da izginu te se tako rjesi problema.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
9 mjeseci prije

Idlib nemá nikakve veze sa prijateljstvom Rusije i Turské.Erdogan se opět Mora vadit jer ta provokacija je od straně pindusa u vojsci Turské kojá je usko povezana sá americkom drzavnom elitom.Danas sú Putin i Erdogan imali telefonski razgovor.Rusji mediji nisu objavili o čemu je bio razgovor.Bez obzira na své to uskoro dolazi do preformacije Turské i nece vise izgledati Kao sto sada izgleda.Erdoganu je své to jasno,káď Rusi odluce,njemu sú daní odbrojani.

Ahmadinedžat
Gost
Ahmadinedžat
9 mjeseci prije

Erdogan će na kraju pasti možda i u turski kazamat……………….

Fenix
Gost
Fenix
9 mjeseci prije

SAA napreduje prema twiteru Saraqib su militanti u potpunosti napustili a gran Sumran(ili tako nekako) pod SAA on je samo 5 kilometara od Idliba.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Fenix

SAA sporo gazi al dolazi, a kad dodju ne bi bio teroristima u kozi, tu gori i nebo i zemlja…

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

Turska je ulozila mnogo u teroriste u Idlibu, i sad sve to nestaje u nepovrat i Erdogan je uznemiren, Libijska avantura je isto pod velikim znakom pitanja, PKK nikad nije bio jaci, SDF i dalje uspesno ratuje protiv FSA na severu Sirije, Amerikanci su im uveli sankcije, nezgodna situacija ali sam je za sve kriv.

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

zašto je onda Erdo zauzeo 4500 kvadratnih kilometara sjeverne Sirije i tamo instalirao protursku vlast a Kurdi su potisnuti jer su bili pohlepni, znači da su Kurdi izgubili taj dio a Erdo profitirao a ne obrnuto kako ti kažeš

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Gotovo je sa Erdom i Turcima u Idlibu,a uskoro u čitavoj Siriji.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Može li biti rata bez Turaka…
https://youtu.be/NRcJpGpETms

MedoMajka
Gost
MedoMajka
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ne može isto kao i bez srba

avaxus
Gost
avaxus
9 mjeseci prije
Reply to  MedoMajka

Šta da radimo kad smo veliki narod pa nas ima svugde a svi bi da nas nema, tako ti je to naraniš kera da te ujede.

Siniša
Gost
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  avaxus

miči se bolesni čoveče, rekli smo ti da si nepoželjan ovde. Idi smrdi negde drugde, ebem te luda. Verovatno i jesi neki poludeli šarenoparadaš, dobro su ti uzeli meru.

Jok
Gost
Jok
9 mjeseci prije
Reply to  MedoMajka

MedoMajka ucini svijetu uslugu i baci se sa osmog kata.

Kako ste naivni
Gost
Kako ste naivni
9 mjeseci prije

Pa naravno da ne možeš turčinu vjerovat??? Kako ste naivni pa oni vam 10tak godina prebacuju teroriste u dvorište i sjede na 3 stolca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
9 mjeseci prije

Erdo, šta ima…..?
Imam temperaturu sedam dana, vrti mi se….
Sedam dana? Kinez napravi bolnicu, Hrvat završi fakultet…..
Čitaj “Sibirski pečat”, biće ti bolje….. kad vidiš kako je bilo drugima.
A da zovem hećima…. il pričekam?
Čekao je i pokojni ujak Vanja….
P.S.
Erdo, kako konj?
Jel ono….. Sultan bješe?
Dobro, dobro….. jede, jebe, spava…..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

@Dalton :
Knjiga je najbolji čovijekov prijatelj !
”Odavde do viječnosti” .
Za smirenje Erdo čita :
”Od Avde do Fate ”?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Poslao Fatu u trgovinu, po pivo. Udario je auto…
I šta ćeš sad?
Ostalo još neke lanjske rakije…….

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije

LOL

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Izborna godina je u usa , pa su se stvari malo razvodnile..Svako po malo grabi sto bolju poziciju jer nakon izbora , kad se svi igrači ozbiljno uključe ,možemo očekivati rasplet/zaplet dogadjaja u puno većem/žešćem obimu… Naravno , postoji mogućnost da militantno krilo psihotične elite napravi kakav svinjac radi izborne utrke , mada manje vjerovatno..Tramp će ovo dovršiti , biće veselo..

fićo
Gost
fićo
9 mjeseci prije

E da nije Turskog toka…Taman silne pare ulupali u to i sad se može desiti da to kiksne zbog sukoba sa Turcima,a i isporuka s 400 od početka mi je izgledala debilno.Amerikanci su rigorozni kod isporuke sofisticiranog oružja i to moraju biti saveznici do koske,a Rus šamara ko god oće da kupi.Tek će se pokazati da je to bio nižerazredni šahista koji je više brinuo o svom komforu nego o zemlji koju je zajašio ko da je Milo Đukanović,pa se zalepio za fotelju i ne zna da siđe.

jupiter
Gost
jupiter
9 mjeseci prije
Reply to  fićo

u jbte….pravo u nuznik!

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
9 mjeseci prije

Lijepa vijest. Saraqib oslobođen. Erdoganu ponuđen čabar da se olakša….

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

U Idlibu totalno rasulo među umjerenom opozicijom, Saraqib oslobođen, primirja nema, SAA već žuri dalje na sjever duž M5, rusi provode zračne udare 24/7.

Izašao je odličan članak na trenutnu situaciju, vrhunski sarkazam:

Assad Is Destroying Last Seedlings Of Idlib Democracy

On February 3, regime forces attacked peaceful al-Qaeda activists in the villages of Nay-rab, Tor-naba, and cut off the M4 highway west Saraqib. Idlib and Saraqib are well-known strongholds of tolerance and diversity, where vetted members of Hayat Tahrir al-Sham, the Turkistan Islamic Party, Horas Ad-Din and similar non-governmental humanitarian organizations operate.

Turkish forces are now establishing additional positions near Saraqib in order to protect the town and local humanitarian activists from political repressions.

All these come amid an indiscriminate bombing campaign by the Syrian Air Force and the Russian Aerospace Forces that intentionally target armoured ambulances, weapon hospitals, underground sewing clubs and storytelling spaces recently established across Greater Idlib with assistance from Ankara.

On February 4, the Russian Defense Ministry reported that the White Helmets were preparing a chemical provocation involving 200 people and 400 liters of chemical agents. The military said that the preparations were ongoing in the village of Maaret al-Artik.

Fortunately, mainstream media already denounced this as ordinary propaganda. For any real journalist it is obvious that there can be no staged chemical provocations in Syria, even if OPCW leaks scream about this. This tyrant Assad just likes using chemical weapons on video every time when his forces make important gains or are about to achieve a large victory.

Vrh..:)

Alfa33
Gost
Alfa33
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ima još jedan,mislim da se zove otprilike posljednja bijela kaciga u idlibu..

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Alfa33

Alfa33, baci link ili ime portala, thanx.

Alfa33
Gost
Alfa33
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo
Alfa33
Gost
Alfa33
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Southfront

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Pepo Lucen pop*izdio…kako napravi novu mapu tako je već zastarjela.
Totalno se je urušila odbrana militanata. SAA je prvo presjekla M5 sjeverno od Saraqiba i da izbjegnu okruženje su masovno počeli napuštati isti. Nije još do kraja oslobođen ali se očekuje da će do jutra biti završeno čišćenje.

Na brzinu uspostavljene turske nadzorne točke nisu poslužile ničem., jednostavno su zaobiđene.

Ma game over, SAA bi vojno mogla rolat do kraja mada još uvijek mislim da će ju zaustaviti diplomacija . Treba Erdi vremena da što više militanata prebaci u Libiju. Ako mu ostanu u Turskoj imati će problema
Kuda će Erdo sa onih 20 tisuća Ujgura što je dovukao u Siriju?

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  LNT_Iluvatar

@LNT – može mali ispravak,bez zamjerki?
@Peto Lucem Twiter.
Imaš i skoro slične mape na IWN – Islamic World News.
Pozdrav!
Za oko 4 sata admin će validirati moj komentar i biti 8:42,
a moj komentar pustit će oko 12:00 sata.
Osoba sam na crnoj listi,ima nas puno good riddance.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

@ Kažun

Hvala na ispravci !
I crna lista je za ljude , nadam se da ćeš uskoro moći pisati bez validacije.
Drži se.
Čitamo se

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Idemo odblokirati IP od Kažuna. 🙂

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  L. R.

@L.R.

Baš lijepo 😊

Da iskoristim pozitivan moment i zamolim aboliciju i za kolegu s nickom @Patetika 😊
Diskusija s njim mi počinje ličiti na partiju dopisnog šaha , dok se dočeka odgovor radi validacije….

Pozdrav

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

South front , inače ih baš i ne volim jer su znali objavljivati pi*zdarije ali ovaj video iz kojeg je tekst je super uradak

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije

opet se u članku šire dezinformacije, jugoistočni Idlib je već od prije bio ispražnjen i zato je SAA zauzela taj dio uz mali otpor, Libija je zamagljivanje jer je u Libiju poslana samo manja proturska jedinica a u Idlib se šalje glavnina, prvo su sa sjevera Sirije oko Aleppa dovedeni SNA i Nouraldin al Zenki a iza njih je u Idlib počela ulazit cijela turska vojska sa teškim naoružanjem, Julani više nije gospodar Idliba nego je s obzirom na ozbiljnost situacije i višeg interesa sada sve s njega prebačeno na tursko-američko-izraelsku grupaciju jer Assad i iransko-irački ekstremisti hoće da pređu demarkacijsku liniju, zauzmu Idlib i proglase pobjedu i zato moraju biti zaustavljeni, oni zapovjednici skupina koji imaju neke druge interese čeka ih raketa iz američkog ili izraelskog drona i zato se Julani više ne protivi turskoj strani i raspoređivanju ostalih organizacija na teritoriju Tahrir al Shama, sve je to povezano s demarkacijskoj linijom u Idlibu jer se tamo brani judaizam i tekovine zapadne civilizacije, Assadu i IRGC-u je poslana poruka da se ne smije preći demarkacijska linija ali Assad nema izbora jer zna da svaka teritorijalna podjela i federalizam znače kraj njegove vladavine

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Judaizam se brani u Siriji?Burte imaju oni Američko Predsjedništvo
u svojim rukama,samo sada se to zove AIPAC.
Tragedija je da niko ne cijeni živote Palestinaca.
Po nekim međunarodnim konvencijama,raseljavanje domicilnog
stanovništva,otimanje imovine i naseljavanje nekim drugim
stanovništvom – tretira se kao Zločin prema čovječnosti.

“Zločin protiv čovječnosti je kazneno djelo predviđeno međunarodnim i unutrašnjim pravom, a koje se prvi put pojavilo na Nürnberškom procesu.

Zločin protiv čovječnosti nije bio jasno izdvojen u većini zakonodavstava u svijetu već je obično bio reguliran sa ratnim zločinima ili u okviru kaznenih djela protiv međunarodnog prava. Usvajanje Rimskog statuta je za sve zemlje koje su ga usvojile stvorilo obavezu da predvide ovo djelo u svojim kaznenim zakonodavstvima.”

“U članu 7 Rimskog statuta dani su osnovni elementi zločina protiv čovječnosti. Zločinom protiv čovječnosti smatra se poduzimanja navedenih radnji pod uvjetom da su one poduzete kao dio šireg ili sistematskog napada usmjerenog protiv bilo kojeg civilnog stanovništva. To su sljedeće radnje:

ubojstvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija ili prisilno premještanje stanovništva, zatvaranje i drugi oblici lišavanje slobode koji se preduzimaju uz kršenje osnovnih pravila međunarodnog prava
mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća, prisilno steriliziranje i svaki drugi oblik seksualnog zlostavljanja ovakve ili slične prirode
progon bilo koje grupe ili zajednice na političkoj, vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i spolnoj osnovi, ili po drugim osnovima koji su međunarodnim pravom unvierzalno priznati kao nedozvoljeni
nestanak osoba, Apartheid kao i drugi nehumani postupci sličnog karaktera kojima se namjerno prouzrokuju teške patnje ili ozbiljno ugrožavanje fizičkog ili mentalnog zdravlja”

Oprez, ovo ne važi za IZUZETNE !!!!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  burt

@Burt

Frende falio si mi , pitao sam za tebe jučer.

Moram ti priznati opet si na nivou . Koji genijalan upis: Zenki( koji su zaklali onog palestinskog dječaka)HTS &comp….u Idlibu brane judaizam i tekovine zapadne civilizacije 🙂 : ) 🙂
Vrh, skoro da si u rangu South fronta!
Dobra nam civilizacije i je, kad vidimo tko je brani 🙂

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Burt u stvari nije nista pogresno rekao.. Pa narvno da se brani judeizam u siriji. Pa nisu ludi da ratuju po okupiranoj palestini.. Judeizam se ” brani ” i malo šire , na BI , evropi , usa , itd…a

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Kme Kme teroristu

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Demarkacijske linije… :))))) Dok ti crtaš linije SAA na 8km od ulaza u Idlibu iz pravca Sarakeba.Burte,doš”o je kraj.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Ups,,,, slagao sam burte, 4km ne 8,prvi puta od 2014.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
9 mjeseci prije

Koliko ja znam Idlib je pao u ruke terorista 2015 u 3 mjesecu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
9 mjeseci prije
Reply to  burt

Liberalna demokracija vrhunac demokracije (a predvodi je najveća imperija u povjesti čovječanstva), Rusija autokracija i imperija (ni i od imperije). O tempora, o mores!

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Sasvim korektan tekst N.Babića.
Mislim,ipak,da se Putin prema Amerima
postavio mlako u slučaju DEZ (kada su
USrani ubili 200 Wagnerovca).Onda je
Vlado trebao Kalibrirati neku USra bazu
u kojoj je stacionirano 200 USranaca.
Iranci su 48 sata prije lansiranja izvukli na
sunce svoje mobilne lansera kada su izvršilii
osvetu za generala Solemanija i doslovce pokazali
Amerima da slijedi odmazda.Za jednog jedinog
svog kontraktora Ameri su bez ikakvog dokaza o
napadaču,gađali PMU,ubili 30,ranili 60 boraca
koji se vode pod Iračkom Armijom,ubili Solemanija
i Mohandisa.Vlado je okrenuo glavu na stranu i ništa.
200 Wagnerovca nisu vrijedni koliko 1 iz Blackwotera
(sada se vode pod drugim nazivom).
Skidam kapu Irancima na dosljednosti i velikim kuglama !

R.I.P. za generale SOLEMANI MOHANDIS ZAHREDINE

us*anci i šestokraki – sretan put u pakao ( ovo ne želim
civilima i običnim građanima).

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Ta prica o 200 vagnerovaca je ništa drugo doli medijski hype na koji ste nasjeli.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Nedostaju nam nove Vijesti iz Hong Konga
Kako napreduje pobuna

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

multinick , opet nisi uzeo lijekove i pišeš pod mojim nickom, stvarno si uporan… siroti usamljeni psić, mučen impotencijom… jadničak…pa budi žensko u toj vašoj vezi, šta sad. Valjda te dečko može,ono, mislim..?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

A i ti se daš navući…čitav dan te pokušavaju isprovocirati i sad si našao da im daš gušta.

ignoriraš i gotovo

Gott mit uns
Gost
Gott mit uns
9 mjeseci prije

Moskau Ausstieg ( exit.moscow )

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Može se biti frend sa figom u džepu.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Stanje -Saraqib
al Duweir – par km sjeverno na M5 -u rukama SAA
Tigrovi/25.Divizion ulovili sve na Abu DUHUR – Saraqib osi,
uključujuči i Supermarket.
liberated Tal Touqan, Abul Khos, Jazraya, Zammar, Salamin, Dhahabiyah, Othmaniyah Kabira, Jallas, Jadidah Talafah, Talafah, Rasafah, Tall Shaykh Mansur & began advance towards #Saraqib by cutting M5 H.W. in Duweir checkpoint.
Saraqib u okruženju sa tri strane,Rusi prestali sa zračnim napadima oko Sarakiba i
prebacili rokanje oko Alepa -da izbjegnu sukob sa sultanom.
Latest: Suhail Hassan has ordered his men to stop attacking TSK by the order of Russia. The negotiation is underway between Russia and Turkey.
Tiger Forces liberate petrol station – Afes junction – Duweir.
Sve ovo je nepotvrđeno,koga zanima trk na Wikimapiu,jer
ovi iz Syria Live Map su ljubitelji koza i debelo kasne sa
vijestima i po njima stradavaju samo bradati civili,
nikad ne pogine nijedan iz HTS.
JOŠ jednom ponavljam,sve nepotvrđ.eno

Majk Majers
Gost
Majk Majers
9 mjeseci prije

Ne može se biti prijatelj u politici

Mucke
Gost
Mucke
9 mjeseci prije

Erdo trola bolje od Trumpeta,s obzirom na ulogu zasluzio je oskara barem za sporednu ulogu.Jeli netko uopce primjetio kako autori plana razbijanja drzava BI i njihove pljacke (SAD i EU + Saudi i UAE) upiru prstom na drugu stranu ceste i vicu : ljudi vidite kurve!

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Po dobrom,starom običaju,kad god SAA napreduje,go*nari rovare.
Čuvari konc logora prije par minuta,oko 00.30 raketirali vojni aerodrom
Mezzeh i okolinu.Navodno, zračnim udarima lociranim nad Sirijskim Golanom.
U Damasku se čuju eksplozije,a djeluje i AD.
Žalosno da Sirijski s-300 nema zeleno svjetlo.
Aaaa,zaboravio sam,u Izraelu živi 2 milijuna Ruskih građana.
Nisu Sirijci ni trebali kupovati s-300 dok je “gospodin” Vlad predsjednik.
Pouzdan saveznik Sirije i Irana!

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
9 mjeseci prije

Danas je Putin rekao ovo, mislim da je na kraju mislio i na Erdogana, prevodim, citiram:

“Koronavirus – ako se tretira kao prirodna katastrofa, onda nema namjeru izazivanja mističnog užasa i uznemiravanja javnosti. Sanitet, prekid željezničke komunikacije s Kinom i prebacivanje svih kineskih letova na karantenski terminal zračne luke Šeremetjevo.

Možda će ruski znanstvenici uskoro razviti cjepivo.
Već postoje informacije da niz aktivnih lijekova pomaže liječenju.

Čovječanstvo se već suočilo sa strašnijim izazovima. Možda priroda novog virusa nije potpuno jasna, ali Kina je lider svjetske ekonomije i može se nositi s tom prijetnjom.

Vrijeme je da svijet shvati kako postoje izazovi s kojima se nije moguće suočiti bez jedinstva. A vaše lokalne borbe za naftne resurse i novčane tokove sada izgledaju tako mizerne.
Vrijeme je da bogate zemlje prestanu sa pokušajima da zavladaju svijetom.
Razmislimo zajedno, KAKO PREŽIVJETI i izgraditi novi pravedni svijet za sve.”

munjeni
Gost
munjeni
9 mjeseci prije

Eh kad se sjetim hvalospjeva mudrom sultanu koji je otpilio Amere i kupio S-400 pa onda oda o famoznom turskom toku …. pa jasno da Rusi i Turci nisu prijatelji, uvijek su na suprotnim stranama bez obzira na sukob.

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije
Reply to  munjeni

Šta ćeš, ne razumeju svi šta je pragmatizam, a ima dosta onih koji se povode za emocijama.

Bingk
Gost
Bingk
9 mjeseci prije

Kk

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

U pravu je Erdo. Uredno su oni najavili da ce da idu spasavati glavosjece samo su se Rusi malo zanijeli gledajuci njegov nastup u Kijevu a poebno poneseni Erdinim vidjenjem “slucaja Krim” pa su zaboravili javiri Sirijcima da ne poderu Turke k’o krmaca vrecu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

Upravo sad sam gledao na jednom velikom njemckom MS glasiliu stoji svježa vjest da gosp. Erdo želi nazad poslat 20 zatočenih IS (‘njemačkih ratnika’) koji se nalaze po turskim kazamatima. Dakle, nazad s’ IS ‘ratnicima’ u smrd. njemacku odakle su i došli. Odakle su instrukcije, logistiku, novce i sta sve ne dobijali, da se bore za svoj kvazi Kalifat- a ustvari svrgavanje legitimne vlasti u Siriji i instalacija amerocio vazala! Znaci ni Turska ni gosp. Erdo ne zele teske kriminalce,
probisvjete i glavosječe (čak ih i strah od nih; ko zna, jer jednog dana mogu dobiti i instrukcije i za tursku legitimnu vlast…) te ih isporucuje posiljaocu demokrako. Deutschlandu – sta reći, da ti pamet stane…

DrLove73
Gost
DrLove73
9 mjeseci prije

Izgleda da je ovaj sajt ipak dobar samo za izvlacenje suvoparnih cinjenca. Analize su katastrofa, stalno neke bezvezne pretpostavke, vidi se da autori ne shvataju kako se stvari odvijaju u realnom svetu.
Putin/Rusija nikada nije ocekivala a bude prijatelj, ni sa Tuskom ni sa Iranom. Oni prilaze pragmaticno, kazu sta zele, saslusaju sta druga strana zeli, i onda pokusaju da nadju najmanji zajednicki imenitelj i na tome rade. Turski tok, nuklearka, S-400, generalna trgovina i turske gradjevinske firme u Rusiji.
A sve oko cega se ne mogu dogovoriti je ostavljeno sa strane, ignorise se. I ni Putin ni Rusija ne slusaju sta ko prica, vec prate sta ko RADI, i prema tome podesavaju svoje ponasanje.

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije
Reply to  DrLove73

Pragmatizam je odlika mudrih političara i tu nema ničeg lošeg , naprotiv . Putin je veliki i mudar državnik i pragmatičar, dok za Erdogana to ne mogu reći. On voli praviti galamu, pretiti i davati izjave za “dnevnu upotrebu” . Ne bih se složio sa tobom da su analize katastrofa. Preteruješ . Može biti da su neke manje dobre i manje realne , ali katastrofa – ne .

Brom
Gost
Brom
9 mjeseci prije

Mene brine da će Erdogan ,pod izgovorom priliva velikog broja izbeglica iz Idliba, pustiti migrante iz Turske ka EU. EU ih neće primati, a ovi neće natrag i eto nama oko milion zaglavljenih migranata .

gost
Gost
gost
9 mjeseci prije

Naivno ako netko misli da su Erdogan i Putin u konfliktu. Erdogan i Putin su ovo dogovorili a Erdoganove izjave služe za smirivanje domaćih desničara. Da Erdogan zaista želi nauditi Putinu ima nekoliko ekonomskih poluga za to a amerikanci bi to jedva dočekali.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Turci igraju opasnu igru i podmuklu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik