Turska je korak do sklapanja završnog ugovora o nabavi 36 aviona Su-35S

su-35S1
49 komentara

Ranije ovog mjeseca smo izvijestili kako Turska umjesto F-35 ugovara kupnju 36 aviona Su-35S. No, sada stiže vijest da su, prema nekim dobro obaviještenim izvorima, Moskva i Ankara u fazi “završnih” pregovora za moguće finaliziranje sporazuma.

“Razgovori su relativno zreli i čini se da zaključivanje sporazuma nije previše daleko”, novinaru iz Ankare, Buraku Egeu Bekdilu, koji piše za Defense News je izjavio visoki turski dužnosnik upoznat s pregovorima.

“Ovaj bi sporazum uključivao kupnju dvije eskadrile Su-35S “Super Flanker”, koji su dio velike obitelji proizašao iz Su-27. Ugovora se kupnja 48 zrakoplova s mogućnošću koprodukcije nekih komponenti ruskih aviona, uključujući precizno oružje i municiju za zračnu upotrebu, što je temeljni zahtjev da se Ankara odluči na kupnju bilo koje vrste stranog naoružanja“, dodao je turski dužnosnik.

Prema nekim stručnjacima, vjerojatna prodajna cijena Su-35S bila bi između 50 i 70 milijuna dolara po zrakoplovu. Osim toga, Moskva, koja vidi izuzetnu stratešku vrijednost svog vojnog izvoza, prije svega ulaskom na velika vrata obrambenog  tržišta zemlje NATO pakta. Mogao bi se i revidirati ugovor o isporuci raketnih sustava protuzračne obrane S-400, koji se trenutno isporučuje Ankari, snizivši cijenu koja iznosi oko 2,5 milijardi dolara za dvije kompletne baterije.

Posao će biti pravi potres za NATO

Tursko zanimanje za borbeni avion Su-35S, točnije ruski prijedlog prodaje, započelo je u srpnju ove godine kada je Ankara izbačena iz programa F-35 upravo nakon zbog odluke da ne odustane od kupnje ruskih sustava S-400. Moskva je preko Sergeja Čemezova, izvršnog direktora tvrtke Rostec, tada predložila kupnju višenamjenskog borbenog bombardera.

“Ako naši turski kolege pokažu interes, spremni smo razgovarati o bilo kojoj isporuci Su-35” bile su točne riječi Čemezova, kako je izvijestio Tass Nakon toga, povodom posjeta predsjednika Erdogana međunarodnoj izložbi zrakoplovne i svemirske tehnologije MAKS u blizini Moskve, bilo je govora o kupnji zrakoplova pete generacije Su-57. Tom prilikom je turskoj delegaciji prikazan i Su-35S, a potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov je rekao: “Pokazat ćemo im Su-57 i Su-35”, dodajući kako „moguća prodaja ovisi o ishodu izložbe”.

Turska je u svibnju prošle godine već izrazila interes za ruskim borbenim zrakoplovom pete generacije Suhoj Su-57, povodom prvih olujnih signala oko programa F-35. Čini se da je Ankara tada sondirala ruski teren koji bi ponudio povoljnije uvjete i stjecanje softvera Su-57, suprotno onome što se događa s F-35, čijim elektroničkim ključevima za uporabu i transformaciju upravljaju isključivo Sjedinjene Države.

U rujnu, nekoliko dana nakon izložbe MAKS, dolazi grom iz vedra neba. Turski ministar vanjskih poslova  Mevlut Cavusoglu, tijekom državnog posjeta Bledu u Sloveniji, navodno je rekao da kako još nema pregovora u tijeku između dviju zemalja, “jer je Turska dio programa F-35”.

Istovremeno, Dimitrij Šugajev, direktor ruske Federalne službe za vojno tehničku suradnju, izjavljuje da su potrebne konzultacije već počele, ali je prerano govoriti o početku ugovornih pregovora.

Istim povodom, Šugajev je također dodao “da su započele konzultacije o Su-35 i kao dodatni argument za Su-57”, ali je izgledalo da je Moskva više zainteresirana  za prodaju starog, ali još uvijek izvrsnog borbenog zrakoplova Su-35S Turskoj.

Sumnjiva šutnja Moskve

Danas se, nakon glasina koje navodi Defense News, glasno odzvanja šutnja Moskve. Ova tišina postaje vrlo intrigantna ako pogledamo izjave od 22. listopada koje je dao sam Šugajev, koji je na summitu u Sočiju, na sastanku između Putina i njegova turskog kolege Erdogana, rekao da dvojica čelnika nisu razgovarala o isporuci ruskih aviona Su-35 i Su-57.

Kako je izvijestio Tass, Šugajev smatra da je prerano govoriti o ugovornim pregovorima o isporuci Su-35 i Su-57 Turskoj. Međutim, konzultacije su ipak bile u tijeku.

“Danas je još uvijek prerano govoriti o mogućim ugovornim pregovorima. Naime, konkretni pregovori nisu u tijeku, ali se o ovoj temi održavaju konzultacije”, rekao je Dimitrij Šugajev.

Šutnja Moskve je donekle sumnjiva, obzirom da se Rusija i u drugim prilikama uvijek trudila zadržati nisku razinu informiranosti u vezi s prodajom vojne opreme zemljama zapadne orbite, što se dogodilo i s Egiptom upravo sa zrakoplovima Suhoj Su-35S. Moskva i Egipat su, gotovo u tišini, sklopili sporazum o prodaji egipatskoj vojsci „više od 20 Su-35S“ za 2 milijarde dolara.

Prema Dmitriju Šugajevu, turska strana aktivno proučava sva relevantna pitanja opskrbe, tako da je vrlo vjerojatno da će se sporazumi finalizirati i da ćemo borbene zrakoplove Su-35 uskoro vidjeti u redovima  turskog zrakoplovstva, uvjereni su vojni analitičari.

Defense News

Turski izazov NATO paktu: Umjesto F-35 se ugovara kupnja 36 aviona Su-35

rusko-turski dogovorSU-35S
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

ako žele pojačati mornaricu sa podmornicama onda trebaju kupiti f-35 a ako žele zrakoplove onda su tu su-35.

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro, bilo bi 48 aviona, greška u naslovu se mahinalno potkrala iz bivšeg napisa, vjerojatno.

nessy
4 godine prije

Ovo samo po sebi, je vise nego nevjerojatna, a ipak, istinita vijest! Moze li netko zamisliti, tamo 70-80 tih godina, da neka, nije vazno koja zemlja, NATO-a, odluci kupiti MIG-29 umjesto F-4 Phantom? Vec ova vijest, dovoljno govori o vaznosti i utjecaju NATO pakta nekada i sada.
Dao Bog, da se lesina NATO-a, konacno i raspadne, vec dovoljno vremena smrdi. Kakve svrhe NATO uopce danas ima? Glavna i najvaznija premisa, je bila ‘svi za jednog, jedan za sve’. Posto je Trump jasno rekao sto misli o obrani npr. Crne Gore (mala zemlja agresivnih ljudi, pa nece valjda USA mladici ginuti za njih), najbolje, da se taj proizvod hladnog rata, raspadne.

Siniša
4 godine prije

Ovakvu sklopociju nema niko, čak nema ni mlazne motore, nema ni hrpu softvera ni hardvera….ali fenomenalno funkcioniše….Kamov KA26…
https://youtu.be/ZPKCD8nC9w8

nessy
4 godine prije

@ Mag
Istina, nazalost, vidis kako ti je zaprasivanje utjecalo na razum.

CPGS
4 godine prije

Jel’ ti sad lakse?

zx 14
4 godine prije

Po ovome se vidi kako se stvari brzo odvijaju i kako se koristi prilika kada se ukaze. Ovo je sve posledica neuspelog puča protiv
Erdogana Ameri hteli da ga smaknu , Rusi ga upozorili i pobegao pučistima za 10ak minuta i sačuvao glavu. Sada gledamo posledice…

Z.A.
4 godine prije

Turska je trebala koliko sam ja upoznat dobiti (kupiti) preko 100 aviona F-35 . A posto su kupovinom S-400 dosli u sukob sa SAD i najnovije tenzije izmedju Turske i SAD su stopirale tu transakciju. Turska po meni nije nista izgubila neispunjenjem ovog ugovora o nabavci F-35. Ulozili su odredjena novcana sredstva u taj projekat ali te novce ce zasigurno vratiti jer imaju instrumente za to. Posto od strane SAD dolaze otvorene pretnje Turskoj ratom onda bi bila cista glupost od strane Turske i da kupi te avione koje u slucaju ratnog sukoba isti amerikanci mogu onesposobiti za vazdusnu borbu. I kupovina ovolikog broja Ruskih najboljih aviona SU-35S uz PVS S-400 Turskoj omogucuje mogucnost suprostavljanja bilo kojem pokusaju spoljne intervencije. SU-35S je vrhunski avion i ima takodje mnogo steltnosti u svojoj konstrukcij i omogucit ce Turskoj adekvatnu odbranu a i ujedno i atake na onog ko bi poduzeo napad na… Čitaj više »

Kvisko
4 godine prije

Tursku treba jednostavno izbaciti iz nato pakta te prekinuti sve diplomatske odnose,sve dok na celo te drzave ne dodje neko normalan i to po mogucnosti bez vojnog puca.
EU od sultanove Turske nema nikakve koristi , samo probleme, treba ih prepustiti onima koji od njih imaju koristi , dakle rusima i amerima, pa neka se oni dogovore sa sultanom ciji je , jer sav svoj nije sigurno.

zgvaca
4 godine prije

Na jednoj strani citam izjave turskih politicara da ostaju kod F-35 a na drugoj strani znam da se Turci spremaju da 2023 pregovaraju sa Grcima o novim granicama na Egeju. Za te pregovore in treba Avion koji Ameri nemogu da blokiraju. Bit ce interesantno.

FATIH
4 godine prije

MAG
NA CEMU SI DANAS????

opet ja
4 godine prije

Ako Su-35S bude izbor Turske, onda za to postoji samo jedan komentar: LOGIČNO!!. Mislim da Turci još uvek nisu svesni koliko su srećni što su ih Amerikanci izbacili iz celog programa koji vuče već sada preko billion dolara i najskupljji je vojni program ikada (ovo smo već više puta razradilii i utvrdili heh). Mislim da jedini problem može da bude zauzetost linija proizvodnje u fabrikama Suhoja i kooperanata pošto još uvek rade isporuke za Rusiju, Kinu, Egipat…a tu su i porudžbone i za Su-30/30SM. Su-27 i njegove modifikacije 30/30SM/35s su se pokazale mnogo potentnijima u odnosu na MiG-29 i njegove modifikacije. Avion je veći, brži, jači, ogorman dolet, još bolja elektronika i naoružanje, nosivost, pouzdanost…Mislim da koje god vazduhoplovstvo je imalo mogućnosti da bira je odabralo 30/30SM u odnosu na MiG-29 i njegove varijante, a 35S je vrh klasične koncepcije.

DažBog
4 godine prije

@MagOvac ima gamadi koja se neda zaprasiti. Neko mora i oko kakice da zuji. Jednu kakicu upokojili DZapanci koja nije zaprasivala ali je sprashila u ‘ladno more.

666
4 godine prije

im kill yu ktztzhrgbm5jktzjnhmtziorh77777777777ujzgjkdfjgjsjtgwktzjwkzkejkzkekzriuk4juii34izio4

Max
4 godine prije

Dobri avioni povoljna cijena uz uzajamno poštovanje bez ucjena. To je pravi put.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI