Turski izazov NATO paktu: Umjesto F-35 se ugovara kupnja 36 aviona Su-35

Su-35
74 komentara

Prvo je Turska kupila ruske sustave protuzračne obrane S-400, a sada vjerojatno dolaze čak i ruski avioni Su-35. Ovo je Erdogan izazov NATO paktu.

Raskol između Ankare i Washingtona ili NATO pakta čini se puno veći nego što izgleda izvana. Integriranje ruskog sustava protuzračne obrane S-400 u tursku vojsku već je uzrokovalo težak sukob s američkom obrambenom industrijom koju čvrsto podržava politika Washingtona. Međutim, činjenica da tursko vodstvo sada razmišlja da uzme ruski Su-35 umjesto američkog F-35, konačno bi mogla narušiti ionako napete odnose. Turski list Daily Sabah izvještava kako se već raspravlja o kupnji ruskih borbenih zrakoplova.

„Dva mjeseca nakon posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Međunarodnom zrakoplovnom i svemirskom salonu (MAKS) izvan Moskve, turski i ruski dužnosnici razgovaraju o detaljima prodaje ukupno 36 borbenih aviona Su-35 Turskoj“, piše Daily Sabah.

“Izvori su dodali da dužnosnici također raspravljaju o mogućem uključivanju Turske u proizvodnju nekih komponenata borbenih zrakoplova, uključujući precizno oružje i municiju”, nastavlja turski list.

S obzirom na to da turska zrakoplovna industrija gubi stotine milijuna dolara od blokade isporuke oko 100 zrakoplova F-35, koje Turska planira izgraditi, ponuda Rusije je za Ankaru, naravno, unosna odšteta.

Za samu Tursku, kupovina je također određena zaštita, pogotovo jer Rusija ovako određuje „prijatelje“ i „neprijatelje“ kroz vojno-tehničku suradnju. Uz to, ruskim se avionima može upravljati bez američkih kodova, što nije slučaj s NATO zrakoplovima. To turskoj vojsci daje više slobode djelovanja.

Daily Sabah dodaje i da su ruski borbeni zrakoplovi značajno jeftiniji od američkih. Na primjer, Suhoj Su-35S košta oko 85 milijuna dolara po komadu. S druge strane, Lockheed-Martinov F-35A košta 94 milijuna dolara, a F-35B nevjerojatnih 122 milijuna dolara po komadu. Sustavi S-400 također su jeftiniji i navodno bolji od američkih sustava „Patriot“, zaključio je turski list.

Daily Sabah

F-35NATOSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
supljaneri
4 godine prije

Turcima je bitno da se naoruzaju od koga to je najmanje bitno .

preseren3
4 godine prije

Bilo bi dobro upoznati ljude sa još više detajla…
Nije sve i usporedbi 85-94, nego šta u tome dobijaš…
Su 35 je samostalan lovac, F35A vrijedi samo, ako kupiš sa njim još sve ostalo, potporu, AWACS-e, potporu na zemlji..
Golf u osnovnoj cjeni košta 20.000 Eura. Ako hočeš koliko-toliko komfortabilan auto, košta 45.000 Eura…
Tako, ameriški F 35 može koštati i preko 300 milijuna… Sa školovanjem pilota, recimo… Na svu tu elektroniku, mogučnosti, što Turska od amerikanaca ionako nikad neče dobiti….
A bez toga, F 35 je leteča, vrlo skupa, kanta…

basso
4 godine prije

Zna covjek kako se kupuje jeftinije i bolje.

AbebA
4 godine prije

Turska je svoje F-16 dekodirala za vrijeme krize sa Izraelcima oko napada na one humanitarne brodove i ubistva 9 članova posade, ali su to inženjeri platili glavom…

Jack
4 godine prije

Ne bih rekao, da će Turci dobiti te ruske lovce Su 35 bez kode, s pomoću koje Rusi mogu utjecati na upotrebu aviona. Prvo su se Turci bili zagrijali za ruske lovce Su 57 koji su tobože lovci 5 generacije, ali sam na jednom portalu, koji je javnost prvi obavjestio o tom poslu turske nabave lovca Su 35 i tamo stoji, da lovci Su 57 još ni izdaleka nisu spremni za serijsku proizvodnju i uvođennje u širu upotrebu u avijaciji Rusije. Još jedna napomena: Govori se, da članovi Erdoganove stranke masovno napuštaju tu stranku a neki vodeći članovi stranke napretka, koju vodi Erdogan osnivaju vlastite stranke i to može značiti samo jedno, da Erdogan gubi slijedeće izbore, što se je već pokazalo gubitkom vlasti u Carigradu, Ankari i izmiru prilikom nedavnih lokalnih izbora. Pitanje je, Tko će doći na vlast poslije Erdogana i kakav će politički i vanjsko politički kurs… Čitaj više »

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
4 godine prije

Turski F-16 imaju ugrađen softver koji šalje njihove koordinate ciokaubojima a Su-35 to neće imati dakle turci će biti suvereni sa svojim zrakoplovima. Kad se zna da već odavno ciokauboji imaju čipove ugrađene u izvozne inačice svih oružja koji se mogu na zapovjed spaliti i time ostaviti državu bez obrane onda je lako odlučiti što je bolje. Zadnji slučaj sa ovim softverom za pračenje je kod norveških kanti F-35.

eu kolonija
4 godine prije

amerikanci su došli tek do f-35. sada se treba dobro zamisliti kada će amerikanci doći do f-57 a rusi su davno prešišali su-35 I sada prave I su-57. trebaju ameri još dugo da jedu zelene trave da proizvedu f-57:)

Probisvit
4 godine prije

Turci su uvik bili prilivode, pa ovo ne triba da bude cudno

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
4 godine prije

Šteta što nema Irkutska, volio bih čuti neku njegovu pametnu o ovim temama.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Pogledajmo dizajn ovog aviona ….ko kobra .Ruska dusa zna da pravi bez premca em najubojitiji em najljepse za oko …i to za odbranu od zlotvora.Zlotvori s zlom dusom nikada nesto ovako lijepo nemoze smisliti…pogledajmo njihove dizajne aviona f-22 ili f-35 pa to izgleda ko ruzan grob ili ruzno sklepani mrtvacki sanduci.

opet ja
4 godine prije

Ono što je najvažnije kod borbenih aviona je njihova upotrebljivost u borbi kada su naprezanja ogromna. To su Rusi pokazali kada su njihovi avioni u Siriji pojedinih dana pravili po 7-8 letova dnevno i tako nekoliko dana. To znači da su mašine pouzdane i da se lako održavaju. Kod F-35, a i kod mase drugih zapadnih aviona treba dosta sati rada u održavanju i pripremi za borbeni let. Sa Su-35 dobijaju pouzdan i proveren avion koji nosi moderno naoružanje. Tu se ističe v-v raketa R-77 sa svojim varijantama koja je aktivno radarski samonavođena, dakle pandan američkoj AIM-120 u njenim raznim verzijama. Što se tiče letnih karakteristika, Su-35 je neprikosnoven, ima 10 tona goriva, pa mu dodatni tankovi ne trebaju za razliku od F-16 u turskom vazduhoplovstvu. A sa njima mogu da se suprtostave, naravno uz S-400, bilo kojoj NATO zemlji jer im software neće biti blokiran. Zato su od Italije… Čitaj više »

CPGS
4 godine prije

Moze li se ruskim avionima upravljati bez ruskih kodova?

Ivan
4 godine prije

“S obzirom na to da turska zrakoplovna industrija gubi stotine milijuna dolara od blokade isporuke oko 100 zrakoplova F-35, koje Turska planira izgraditi, ponuda Rusije je za Ankaru, naravno, unosna odšteta.” – kakva je ovo rečenica? Eh google translate!

Kažun
4 godine prije

Hmm,najbolji USA zrakoplovi su f-15 i f-22 i dugo dugo rupa ,f-16 odličan ali…….

Max
4 godine prije

Ruski avioni su jeddnostavno bolji i jeftiniji i tu je kraj.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Ameri su pokušali slomiti Tursku u trakavici S-400. Nisu uspjeli. Sultan je hladno pročitao Trumpov blef , pokupio čipove i sad agresivno napada bank u sljedećem dijeljenju Rekao sam već da ne vjerujem Erdi ali s druge strane istina je da zapad tretira Tursku kao drugorazrednog saveznika. Turci nisu mogli imati svoje Patriote već su na njenom teritoriju bili njemački , danski ili čiji već ne. Europa je obećavala pridruživanje ali s očitom namjerom da proces odgodi do beskonačnosti. Ucjenjivanje s F-35 pokazuje ne samo da ih ne poštuju kao saveznika, nego niti kao klijenta, trgovačkog partnera. Kod nas se razvila frka oko 12 rabljenih F-16-ca Turska je platila i ima 240 komada! Kao šlag na torti još im pokušaju uvaliti državni udar definitivno im pokazujući da su u njihovim očima zemlja trećeg svijeta, tj. vazalno smeće. Da sam Turčin , ne bi mi to dobro sijelo. U svijetlu navedenog,… Čitaj više »

Frodo
4 godine prije

Pada mi na pamet kako možda izraelski F-16 za Hrvatsku nisu imali NATO kodove.

Zlatko Margetić
4 godine prije

Ni ne znaju se sve sposobnosti F35…s obzirom da F22 treba na upgrade senzora na razinu F35,izgleda su ga predobro napravili,pa vjerojatno namjerno koče isporuke.Pitanje je koliko tko još može čekati,jer većini zemalja gori pod noktima,ko i nama.

Mik
4 godine prije

Pa dobro je to Turska napravila, 50 godina Turska čeka da bude dio EU, neće da je prime samo zato sto su najvećem djelu muslimani, Turska je odavno u nekim stvarima uredjenija nego pola država Eu, Turska je država pravde i zakona i zauzet ce značajno mjesto na Balkanu i blisko istočnim zemljama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI