Incident između grčke i turske fregate je ”prvi odgovor” Atini u mediteranskoj svađi

Turska i Grčka
18 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyyip Erdogan rekao je u četvrtak da je Grčka dobila “prvi odgovor” Turske na tekuću mediteransku krizu, ciljajući na nedavni incident između ruskih i grčkih fregata.

“Rekli smo da ako napadnete Oruc Reis, posljedice mogu biti velike. I danas ste dobili prvi odgovor”, rekao je Erdogan, govoreći u Ankari.

Tursko-grčke tenzije eskalirale su ove sedmice nakon što je turski istraživački brod Oruc Reis u ponedjeljak započeo istraživačko bušenje u grčkim vodama u Sredozemlju.

Ranije tokom dana, grčki vojni portal Armyvoice.gr javio je, pozivajući se na izvore, da su grčka pomorska fregata Limnos i turska fregata Kemal reis (F-247) “dodirnule” jedna drugu u istočnom Sredozemnom moru. Incident se dogodio u neposrednoj blizini Oruca Reisa.

Područjem patrolira mnogo i turskih i grčkih brodova.

Napetosti između dva NATO saveznika ponovo su se povećale ranije u avgustu, nakon što su Grčka i Egipat potpisali pomorski sporazum o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) na istočnom Sredozemlju. Ankara je tada sporazum nazvala “ništavim”, rekavši da Atina i Kairo ne dijele morsku granicu i tvrdila da se područje EEZ-a zapravo nalazi na kontinentalnom pojasu Turske. Dogovor Grčke i Egipta podstakao je Tursku da nastavi seizmička istraživanja na istočnom Sredozemlju.

GrčkaTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
3 godine prije

Ha, ha, ha, kako su ono govorili i jos uvijek govore svi oni domaci zagovornici clanstva u toj organizaciji koji su vec ugurali neke ex YU drzave u njegovo narucje a neke uporno pokusavaju ugurati – NATO je garant bezbjednosti. Pa cak i da garantuje bezbjednost clanica u odnosu na neclanice (mada je i to danas vrlo upitno) izgleda da nije u stanju da garantuje bezbjednost clanica u odnosu na clanice. Kao osiguravajuce kuce kada klijentima nude svoje usluge osiguranja imovine, zdravlja ili zivota, pri cemu im prije sklapanja ugovora pricaju bajke iz 1001 Noci a kada se ugovor sklopi i klijentu se desi nesto zbog cega treba da ga obestete, onda klijent nije dobro razumio ugovr, onda taj ugovor ne pokriva bas to ili bar ne u toj vrijednosti, ili klijent nije procitao ono sto pise mikroskopskim slovima negdje na sredini ugovora koji inace sadrzi 975 stranica pisanih strogo… Čitaj više »

cudo
3 godine prije

Neće biti ništa. Jednim i drugima sezona ista – nikakva. Mi imamo ustaše i četnike, a oni turke i bizantince. Nešto moraju dati narodu da se zabavlja uz društvene mreže, internet i najavu karantene i bez prebijenog eura u džepu.

Max
3 godine prije

Stalne svađe bi mogle prerasti u rat.

Sparkling
3 godine prije

Dali vas pamćenje dobro služi u ne tako davnoj prošlosti? Dali pamtite sukob i rat između Iraka i Irana? Tko je koga podržavao i tko je koga naoružavao a nije se direktno uplitao u sukob? Znači proxi ratnici obavljaju poslove a da toga nisu ni svjesni. Tako je sada isto s Turskom i Grčkom. Erdoan jako smeta “izuzetnima” jer nije poslušan, a ni Rusi mu puno ne vjeruju i drže ga na dugačkoj uzici. A pošto Turska raspolaže s zavidnom vojnom silom treba izazvati neki sukob da bi se potom nezadovoljstvo prelilo unutar same Turske a Erdoan ostupio. Naravno da je neka vrsta lokalnog rata moguća ako se glavni akteri tako dogovore. Naravno da nekoliko stotina mrtvih na obje strane nije prevelika cijena da se sruši Erdoan. I da ne zaboravimo da “izuzetni” nikad neće odustati od teritorija Turske jer tko kontrolira Tursku slobodno možemo reći da lako kontrolira većinu… Čitaj više »

mr.no
3 godine prije

isti spor francuska ima sa engleskom kao GR/TR, neznam sta onaj „mali“ iz parisa glumi, nista bez TR se tu nece i ne moze rijesiti, svidjalo se to kome ili ne!

Sickboy
3 godine prije

Nigdje do sada nisam uspio pronaći dobar geopolitički članak koji bi mogao reći što se zapravo događa s Turskom i u što vodi, pa evo da sažmem što mene muči u ovoj situaciji. Ovo inaćenje Turske je samo još jedan u nizu koraka odvajanja Turske od Zapada, bolje rečeno od američkog utjecaja. Otpisali su ulazak u EU radi političkih i svjetonazorskih razloga, vode sve izraženije samostalnu politiku, npr. u Siriji i u Libiji. Jedno vrijeme je izgledalo kao da se približavaju Rusiji, što bi Rusima svakako bilo drago. Rusi su istolerirali rušenje dva njihova vojna aviona od strane Turaka u kratkom roku, jedan za koji je cijeli svijet saznao, i jedan mjesec dana ranije koji je prošao nezapaženo, te nisu ništa poduzeli zbog atentata na ruskog ambasadora u Istanbulu pred nekoliko godina, iako se radilo o vrlo utjecajnom političaru, čak i bliskom Putinovom prijatelju. Također su spasili Erdoganovu guzicu od… Čitaj više »

Stric
3 godine prije

Baš me zanima šta će da uradi ludak s Bospora …. Ajde da vidimo ima li jaja ili je pizza !?!??🤣🤣

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Broj incidenata, kako u zraku tako i na moru, između Turske i Grčke u stalnom su porastu. Ali se o tome ne priča mnogo. Turska sve agresivnije širi svoj utjecaj na način svršenog čina. Pa su tako već bušili u ciparskim vodama, pa sada u grčkim, pa potpisali sporazum sa Libijom o iskorištavanju morskog dobra, spore grčko-egipatski sporazum o morskom dobru… I na ovom portalu se stalno piše o “incidentima” u zraku u kojima su upleteni Rusi, a o tursko-grčkim ne sjećam se da se pisalo, iako je prema grčkim podacima zračnih incidenata puno i posljedica su turskih povreda grčkog zračnog prostora. Tako je u 2017. bilo 3.317 incidenata, 2018. 3.705, a u samo prvih 10 mjeseci 2019. 3.945. Više puta u tim incidentima dolazi do “dog-fighta”, u stilu scena sa početka Top Guna, gdje fali samo još čin lansiranja rakete na “zaključanog” protivnika. Najmanje dva grčka pilota su stradala… Čitaj više »

iejbfvriwebrifgweirfnewufrqwerfwer
3 godine prije

Koja priča za malu djecu, sa obje tvorevine upravljaju reptilđije.

Alex
3 godine prije

Hoće se u konflikt uključit i Onasisovi nasljednici?!?🤔🤥🤔😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI