Indija će istisnuti Japan iz prve 3 ekonomije sveta do 2025.

Narendra Modi
11 komentara

Predviđa se da će do kraja godine Indija nadmašiti Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija.

Za prestizanje Japana kao 3. ekonomske sile biće potrebno još 6 godina prema istim predviđanjima.

Očekuje se da će indijski BDP dostići 5 900 milijardi dolara do 2025. godine, prema procjenama konsultantske firme IHS Markit. Ova prognoza se odnosi na ambiciozan plan indijskog premijera Narendre Modija da indijska ekonomija u narednih 5 godina dostigne vrednost od 5 000 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Predviđa se da će ukupni indijski BDP porasti sa 3 100 milijardi dolara u 2019. godine na 5 900 milijardi dolara u 2025. godine.

Procena je da će indijska potrošnja porasti za 1 700 milijardi dolara. Indija je jedan od glavnih pokretača rasta u Aziji a očekuje se da će u velikoj meri doprineti i rastu globalnog BDP-a.

Međutim, da bi ušla u red svetskih zemalja sa višim dohotkom, Indija mora da se pozabavi sa nekoliko izazova, kao što su reforme svog pravnog sistema i tržišta rada kao i razvoj infrastrukture, transporta i energetike, navodi se u izveštaju.

Uprkos značajnim dostignućima u izgradnji nove infrstrukture tokom prvog mandata, Modi, vidi potrebu brže izgradnje potrebne infrastrukture kao i smanjenja birokratije.

Ti dokumenti su istaknuti u najnovijem Ekonomskom pogledu koji je indijska vlada objavila ranije ovog meseca. Dokument, koji će služiti kao mapa puta za postizanje cilja od 5 000 milijardi dolara sugeriše da rast Indije treba biti proizvod štednje, investicija i uvoza.

Konsultantska kuća je naglasila da, uprkos postojećim izazovima, ekonomski izgledi zemlje izgledaju pozitivno za drugi mandat Modija sa očekivanim godišnjim ekonomskim rastom od 7% tokom perioda 2019.-2023,

RT

IHS Markit
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grom
4 godine prije

Hoće sigurno Indija postati ekonomska sila,pa to je država gdje 95% stanovništva ima mjesečna primanja manja od 100 EURA neće oni postati sila ni do 2125 a ne do 2025😯😯😯😯

AJeTo
4 godine prije

Jesu li ukalkulirali Basel 3?

Z.A.
4 godine prije

Indija ce sigurno ostvariti plan da do 2025 poveca BDP na 5900milijardi dolara.Ali pomeni to nece nista spektakularno popraviti situaciju u Indiji sto se tice siromastva u zemlji. I sa tim BDP imat ce nesto oko 5000 dolara po glavi stanovnika a to je malo ako se uzme u obzir koje aspiracije i teznje ima Indija na globalnom nivou.Po ovim se podacima moze vidjeti da mnoge najrazvijenije zemlje EU imaju 5-10 puta veci standard ako se gleda dohodak po glavi stanovnika.

Tupko Glupko
4 godine prije

Japan ima 11 puta manje stanovnika nego Indija i nacija odumire, dok Indijaca ima sve više. Indijcima će trebati još puno desetljeća da razviju infrastrukturu kao Japan. Navedeno dokazuje i koliki je prihod po glavi stanovnika Indije, ali je činjenica da postaju gospodarska velesila.

Kile
4 godine prije

Hhahahaha hoće, hoće ne mogu Bangladeš preskočit sad će najrazvijeniju zemlju na svijetu preskočit u 5 godina hahaha, ko je bio u jednoj i drugoj zemlji zna o čemu govorim, nebo i zemlja koje se neće približit niti za 500 godina, a kamoli 5

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI