Intervencija u Nigeru bi značila ‘objavu rata’

Abdoulaye Maiga
54 komentara

U prvom zajedničkom saopćenju u ponedjeljak, vojne vlade u Maliju i Burkini Faso upozorile su Zapad i druge afričke države da ne intervenišu u susjednom Nigeru. Bamako i Ouagadougou bi svaki takav potez smatrali napadom na vlastite zemlje, rekli su.

„Svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljala bi objavu rata Burkini Faso i Maliju“, navodi se u četvrtoj tački zajedničkog saopštenja, koju je portparol Burkinabea namjerno ponovio tri puta tokom emitovanja državne televizije .

U slučaju intervencije, dvije zemlje bi se povukle iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i “usvojile mjere samoodbrane kao podršku oružanim snagama i narodu Nigera”, navodi se u saopštenju.

Vojna intervencija protiv Nigera “mogla bi destabilizirati cijeli region, kao i jednostrana intervencija NATO-a u Libiji, koja je bila u korijenu širenja terorizma u Sahelu i zapadnoj Africi”, navele su dvije vlade .

Francuska trenutno ima 1.500 vojnika i bazu dronova u Nigeru, dok SAD ima 1.100 vojnika i dvije baze za dronove, navodi Financial Times.

Nigerijski vojnici predvođeni generalom Abdourahamaneom Tchianijem zbacili su predsjednika Mohameda Bazouma prošle srijede. Afrička unija je u petak osudila državni udar i dala hunti u Niameyu 15 dana da se povuče ili suoči s “kaznenim mjerama”.

ECOWAS je izdao vlastiti ultimatum u nedjelju na hitnom sastanku u Abudži u Nigeriji, rekavši da će “poduzeti sve potrebne mjere za obnavljanje ustavnog poretka u Republici Niger”, uključujući upotrebu sile, ako Bazoum ne bude obnovljen u roku od nedelju dana.

Mali i Burkina Faso osudili su sankcije koje je ECOWAS objavio u subotu kao “nezakonite, nelegitimne i nehumane”. Oni su takođe izrazili „bratsku solidarnost“ sa narodom Nigerije, „koji je odlučio da svoju sudbinu uzme u svoje ruke i da pred istorijom preuzme puninu svog suvereniteta“, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Vojne vlade dviju bivših francuskih kolonija nastojale su prekinuti svoje veze s Parizom i obnoviti svoju državnost uz pomoć Rusije. Moskva je, međutim, osudila državni udar u Nigeru kao “protuustavni čin” , a rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da se suzdrže od upotrebe sile.

U nedjelju je vlada generala Tchianija objavila da će obustaviti izvoz uranijuma i zlata u Francusku, na priznanje dijela lokalnog stanovništva.

“Imamo uranijum, dijamante, zlato, naftu i živimo kao robovi? Ne trebaju nam Francuzi da nas čuvaju”, rekao je jedan provladin demonstrant za lokalni novinski portal Wazobia Reporters.

Niger je sedmi po veličini proizvođač uranijuma na svijetu, koji čini 4% svjetske proizvodnje. Francuska kompanija kontroliše oko dve trećine proizvodnje u zemlji.

Burkina FasoMaliNigerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
8 mjeseci prije

Izgleda kako se u Africi priprema veliki glazbeni događaj, obilježavanje Godine Wagnera.

Sam
8 mjeseci prije

Ne treba sumnjati da ce i crni kontinet zavrsiti u haosu.
Zlikovci nece i ne mogu stati dok cijeli svijet ne zapale a dovoljno sibica imaju u rukama.
Jedina utjeha je to sto ce i oni izgorjeti.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Ovo se dogodi kad zli rusi šire svoje pipce

hiber
8 mjeseci prije

Niger ispručuje 5% svjetskog prometa Uranom, i to pretežno Francuskoj. Kazahstan 50% i to do sada preko Rosatoma, a to je proslo, svrseno vrijeme od kada je Kazahstan otkazao koristenje svemirske luke Bajkonur. Vrijeme putovanja od Nigera do Francuske je minimum 6 mjeseci. Dakle, jedino sto je Putin postigao je isporuka F16 i novih par stotina Storm Shadowsa u zraku. A vrijeme trajanja Nigerijca je manje od drona u Ukraini.

AJeTo
8 mjeseci prije

EU uzvraća udarac. Ako se već sprema svjetski rat i Afrika je dio svijeta.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Nije Niger već African African.

Name
8 mjeseci prije

Kako u Europi imamo nejedinstvo u Africi je još gore sustav vlada je podjeljen na plemena.

Sparkling
8 mjeseci prije

Ovo što su “zapadni demokrati” desetljećima radili širom svijeta sad netko drugi naučio njihovu igru i sami ne mogu vjerovati što ih je snašlo. Iščitavamo iz članka da ih zabole ona stvar za sirotinju u Nigeru, dok mogu uranijum slobodno sagorijevati u svojim elektranama.
Ako su Alžirci rekli da će braniti Niger od strane intervencije, onda za te riječi imaju jaku pozadinu.
Moglo bi biti jako vruće ako se izuzetni upuste u neku akciju. Druga strana samo čeka da ih ponizi na neutralnom terenu.
Lp

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Ove tri afričke države imaju zajedno 75 milijuna stanovnika i čine kompaktnu cjelinu.

Niger kao francuska kolonija vadi 5% urana u svijetu, a Francuzi nekih 70% svoje struje dobijaju iz nuklearnih elektrana gdje je uran gorivo.

Ako budu složne, Sauronove sluge im ne mogu ništa.

Prcaju Rusi Europljane – cijene nafte idu gore zahvaljujući dogovoru zemalja članica OPEC+ (Rusija je istaknuti član) o smanjenju proizvodnje, plin je sada višestruko skuplji Europljanima nego kada su uvažali ruski, a sada još i nuklearne elektrane…

U 2020. godini bilo je svega nekoliko postrojenja za preradu urana u nuklearno gorivo koje su radile komercijalno – u Kanadi, Kini, Francuskoj i Rusiji.
Rusija je te godine bila najveći igrač, s gotovo 40 posto ukupne svjetske infrastrukture za preradu urana.

I kao što je hiber rekao, čak 50% urana u svijetu vadi se u Kazahstanu, u ruskoj sferi utjecaja.

Zajebane su te energetske sankcije Rusiji 😎

NOME
8 mjeseci prije

gledam kartu svijeta čitajuči ovaj članak i pratim od zapada prema istoku MAli. Niger, Čad, Sudan. pa oko leti na Libanon, Sriju, Irak, Iran, Afganistan, Pakistan….kakva užarena linija…ako to eksplodira od Europe će ostanu samo dugmići…….

Max
8 mjeseci prije

Još jedan pokazatelj da su se afriičke zemlje organizirale i da neće trpjeti agresiju bivših gospodara.

Max
8 mjeseci prije

Tucker prijatelju jesi li dobro?

8 mjeseci prije

Ruski ministar obrane vodi pregovore s načelnikom stožera Alžirske nacionalne narodne armije “Dali smo jasan signal cijelom svijetu da su Rusija i Alžir predani vođenju neovisne vanjske politike i obrani svojih nacionalnih interesa usprkos pritisku Zapada”, rekao je ruski ministar obrane

Objektivno
8 mjeseci prije

Neznam, citam i nista mi nije jasno… o kojoj se zemlji radi? Nigerija ili Niger?

Stanovnici Nigera poznati su kao “Nigerieni”.

Eric
8 mjeseci prije

Zapad je pogrijesio zato jer je krenuo putem unistenja Rusije

Morb
8 mjeseci prije

Čim autor teksta nauči razlikovati Niger i Nigeriju prestat će kriza u jednoj ili drugoj zemlji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI