Iran gađao ‘važne’ izraelske vojne ciljeve

Iran
7 komentara

Iran je izveo uspješan raketni napad velikih razmjera i dronom na Izrael, navodi se u saopćenju Revolucionarne garde koje je objavila novinska agencija IRNA. Vojska Islamske Republike uspjela je da pogodi i uništi “važne vojne ciljeve”, dodaje se bez navođenja dodatnih detalja.

Udari su bili odgovor na ono što je Teheran nazvao “brojnim zločinima” koje je počinio zapadni Jerusalem, uključujući navodni izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku. U napadu, koji se dogodio 1. aprila, ubijeno je sedam oficira Quds snaga IRGC-a, uključujući dva generala.

U napadu Islamske Republike učestvovalo je više od 100 dronova, javljaju izraelski i zapadni mediji. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da su pratile nadolazeće bespilotne letjelice i presrele ih u zraku, uz pomoć savezničkih snaga.

Iranski mediji objavili su nekoliko kratkih isječaka na društvenim mrežama koji navodno prikazuju trenutke kada su projektili pogodili svoje mete u Izraelu. Za jedan je rečeno da je iz naselja u pustinji Negev u južnom dijelu zemlje.

 

IDF je potvrdio samo “manju” štetu na jednoj vojnoj bazi kao rezultat iranskog napada. Jedina osoba koja je do sada povrijeđena u napadu je 10-godišnje dijete na jugu Izraela.

U saopćenju, IRGC je upozorio SAD da će svaka podrška koju pruži Izraelu i koja šteti interesima Irana biti dočekana “odlučnim odgovorom”. Teheran smatra Washington “odgovornim za zle akcije” zapadnog Jerusalema, dodaje se u saopštenju. Iran je također upozorio svoje susjede da ne pomažu SAD ili Izraelu u potencijalnom napadu na Islamsku Republiku.

Nakon iranskih napada, izraelski mediji izvještavaju da vlada planira masovnu odmazdu. TV Channel 12 citirao je jednog visokog izraelskog zvaničnika koji je rekao da  je u pripremi “odgovor bez presedana” na napad. Izraelski ministar kulture i sporta, Miki Zohar, također je izjavio da je zapadni Jerusalim “večeras dobio širok međunarodni legitimitet da udari Iran neviđenom snagom”.

DronoviiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
15 dana prije

Lepa sela lepo gore

trolling queen
15 dana prije

Činjenice, od jučer popodne, odnosno 24 sata ranije: prvo Hezbollah udara na sjeverni Izrael sa oko 40 raketa – IDF, osim što naravno mediji kažu kako su sve rakete skinute i nikakve štete nije bilo, pokreće veliki avio-udar na graničnom području sa Libanonom. Nekako isto u to vrijeme kreće veliko zatvaranje zračnog prostora na tom dijelu Bliskog istoka (čak je saudijskom avionu zabranjeno slijetanje u Tel-Aviv te se morao vratiti); nakon toga kreće “veliko” polijetanje dronova sa područja Irana, Iraka i Jemena prema Izraelu – naravno IDF je kao i obično sve skinuo svojim PZO-om (nekako mi to poznato jako zvuči, tako radi i Kijev, zar ne? poništi sve dronove)…no, onda u nekom momentu – ono što se kao jako malo spomene u cijeloj priči, ili gotovo ignorira u MSM-u jest ovaj udar – koji nije izvršen dronovima, nego navodećim raketama – u izraelsku vojnu bazu, na južnom dijelu pustinje… Čitaj više »

Max
15 dana prije

Po prvi put i novijoj povijresti netko je tukao vojne ciljeve u izraelu Iran je održao riječ i izvršio odmazdu.

tihobl
15 dana prije

Sta je pogodjeno od vaznih ciljeva – PVO na Golanskog visoravni (hezbolah) i pustinja na jugu zemlje.
Iima dobrih snimaka kako pogadjaju pustinu koja i nije pokrivena PVO kisobranom.

A citajuci iranske medije ispada da su pola Izraela poravnali.

xyz
15 dana prije

Velika pobjeda za Iran. A zločinački Izraelci sa dugim nosevima, jer sad znaju, da su veoma ranljivi.
Nadam se da su uživali u pogledu na iranske rakete, kako jim uništavaju vojne objekte. Bit če toga još…

Dražen
15 dana prije

PODRŠKA BRATSKOM NARODU IRANA NEKA VAM JE ALAH NA POMOĆI ZGAZITI PAŠČAD ŽIDOVSKU.. SUPPORT FROM CROATIA ✌️👍🖐️

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI