Iran pokušava postati manje zavisan od izvoza nafte

Iranska-rafinerija-nafte
14 komentara

Iran preispituje svoju ekonomsku politiku kako bi svoju ekonomiju učinio nezavisnom od nafte i tako smanjio posljedice američkih sankcija, izjavio je Mohammad Javad Zarif, Ministar vanjskih poslova Irana.

Najviši iranski diplomata sastao se u srijedu sa svojim japanskim kolegom Taro Konom u Teheranu, nedugo prije nego što je japanski premijer Shinzo Abe trebao započeti svoju posjetu zemlji, prvu posle 41 godinu.

Abe će održati razgovore s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i sa vrhovnim vjerskim vođom Ali Khameneiom.

SAD su ušle u otvoreni ekonomski rat sa našom zemljom, rekao je Zarif, optužujući Washington da svakodnevno širi anti-iransku propagandu.

Pronaći ćemo načine za dobrobit i udobnost naše nacije u ovom teškom vremenu, uključujući konsolidaciju budžeta i uređenje finansija kako bismo bili što manje zavisni o nafti.

Ranije ove nedelje, Istraživački centar iranskog parlamenta (IPRC) izdao je šemu pod nazivom “Ekonomsko ponašanje bez nafte” (OFEC). Plan predviđa neke izmjene i dopune budžeta kako bi se izbalansirala plaćanja i devizno tržiđte.

SAD su udarile Iran sankcijama koje se fokusiraju na njegov naftni sektor, nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma, prošlog maja.

U aprilu, SAD su odbile da obnove izuzeće koje je prethodno odobrilo osam najvećih kupaca iranske nafte u skladu sa svojim ranijim prijetnjama da će svesti izvoz Teherana na nulu.

U najnovijem potezu, američko Mnistarstvo finansija je uvelo nove sankcije za najveću iransku petrohemijsku holding grupu, Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC).

Rouhani je u srijedu izjavio da je američka politika prema Iranu jedan od najsjajnijih primjera “Ekonomskog terorizma” ali je napomenuo da pritisak SAD polako slabi.

iranSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Ode i Iran putem Rusije, diversifikacija privrede… Možda je onaj ludi Milanče zaista u pravu kad kaže da se Iranu namjenjuje uloga novog centra moći na BI. Neovisno o skandiranjima košer-sendvičara koji sanjaju tisuće tomahawka, pobune stanovništva i slično..

Mateja
4 godine prije

Kaj pa Mohamed bin Salman?
https://www.rt.com/business/319465-saudi-bankrupt-projection-imf/
Je že prišel v ZDA, da pomaga razkosati Juliana Assange?
Potem pa iz njega in skrilavec plina in skrilavec nafte skuhati golaž za Donalda Trumpa?

Sardelino
4 godine prije

Samodostatnost je riješenje za sve države, pogotovo za one koje su izložene institucionalnim nasiljem bilo koje vrste od strane moćnika koji žele krojiti sudbinu svijeta.
Sve zemlje pa čak I one koje su u trenutnoj milosti odabranih poželjno je da se ugledaju prvenstveno na Kubu a u novije vrijeme I na Rusiju.
Općenito samodostatnost je riješenje za sve, od individualnog do općeg nivoa.
Samo onaj koji je samodostatan može stvarati boguugodne odnose sa svojim okruženjem.

hutimir
4 godine prije

povečat će izvouz šijitskih milicija za 300 %

Z.A.
4 godine prije

Abe ne dolazi u Iran zbog nekih bileteralnih ekonomskih dogovora ili iz jacanja dipomlatskih odnosa On nosi poruku Iranu od SAD.O kakvoj poruci se radi mozemo nagadjati ali da poruka nije bezazlena mozemo naslutiti i iz posjete jednog od najmocnijh politicara svijeta.A da je Iran istrajan u,svojoj namjeri da se nece lako predati i pokoriti moze se vidjeti iz ove najnovije mjere koju poduzima Iran u smanjenju ovisnosti zemlje o prodaji nafte.Treba malo sacekati i cuti reakciju Moskve i Pekinga,nevjerujem da ce ostati pasivni.I mislim da ovde niko nije dobio odresene ruke da napadne Iran,bez suglasnosti ove dvije zemlje.Tako je bilo i u S.Koreji nemozes bacati bombe u dvoristu Rusije i Kine.Ko bi djelovo mimo volje Kine i Rusije puno riskira jer ovo nije situacija od pre 20godina kada se moglo zanemariti interesi ostalih svijetskih aktera.Cini mi se da smo usli u opasno stanje na globalnoj sceni Nadam se da… Čitaj više »

ad astra
4 godine prije

Ideja je odlična i opravdana. Ali postoji uvijek neki ali. Ali, kako to postići. Da bi se bolje etablirao na svjetskom tržištu moraš biti bolji ili jeftiniji od nekih “giganata”. Jeftiniji od Kine, bolji od US! Teško postići. No ipak odluka je hvale vrijedna ali projekcija je dugoročna i vrlo upitna. Ipak i ovakva odluka daje određene poruke. A to je da je Iran žestoko pogođen sankcijama. Kako se izvući iz začaranog kruga? Tihom diplomacijom omekšati stav US. Teško, predsjednik Trump je osoba koja nije sklona takvom rješenju. Rat, katastrofa: Otvoreno se pokoriti, teško da bi vjerske vođe to prihvatile. Nastavak ovakve situacije, bolno za Iran. Samo da ne bude rata!!! Ali, čini mi se da je Pandorina kutija Bliskog istoka otvorena. Previše turbolencija za jedno tako osjetljivo područje. Nesigurnost u Perzijskom zaljevu je ogroman izazov ne samo za Bliski istok već za čitavi svijet. Koliko se sijećam, 2/3 izvoza… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI