Iran se sprema za još jedan izraelski udar

Iran i Izrael
24 komentara

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) navodno povlači svoje glavne vojne savjetnike sa lokacija u Siriji, dok se Teheran priprema za izraelski uzvratni napad, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal, pozivajući se na sirijske i iranske zvaničnike.

Vijest dolazi nakon što je Iran u subotu lansirao, kako se procjenjuje, nekoliko stotina projektila i eksplozivnih dronova na ciljeve u Izraelu. Teheran je napad označio kao odmazdu za smrt sedam oficira IRGC-a koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Jevrejska država je tvrdila da je oborila gotovo svu municiju ispaljenu na nju tokom vikenda, dok je Teheran izvijestio da je uspješno pogodio nekoliko izraelskih vojnih objekata.

Sada, prema Žurnalu, Iran se priprema za izraelski napad i navodno sprema svoje zračne snage da presretnu napade, dok njegova mornarica kreće u zaštitu komercijalnih iranskih brodova u Crvenom moru.

Istovremeno, izdanje tvrdi da IRGC, kao i libanonska militantna grupa Hezbolah, smanjuju prisustvo svojih visokih oficira u Siriji, dok vojno osoblje srednjeg ranga “prebacuje svoje izvorne lokacije u zemlji”.

List je objasnio, pozivajući se na vojne stručnjake, da su objekti povezani s Iranom u Siriji najvjerovatnije mete izraelskih zračnih napada, jer omogućavaju jevrejskoj državi da odgovori, a izbjegavajući direktnu razmjenu cica-za-tut s Iranom.

Iako su SAD i druge evropske nacije pozvale jevrejsku državu da ne uzvraća i umjesto toga bude zadovoljna što je uspjela odbiti iranski napad, premijer Benjamin Netanyahu je insistirao na tome da će Izrael donijeti svoje “sopstvene odluke” i “učiniti sve što je potrebno za odbranu sebe.”

Izraelski zvaničnici do sada još nisu komentirali prirodu potencijalne odmazde, ali su navodno uvjeravali svoje američke i evropske partnere da odgovor neće ugroziti njihovu sigurnost i da će vjerovatno biti ograničenog obima.

Teheran je, s druge strane, upozorio Izrael da ne izvodi bilo kakve uzvratne udare. “Najmanja akcija protiv iranskih interesa definitivno će naići na ozbiljan, opsežan i bolan odgovor protiv svih njegovih počinitelja”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Ujedinjeni narodi su u međuvremenu izrazili zabrinutost zbog retorike na Bliskom istoku usred najnovije eskalacije i pozvali sve strane da pokažu “maksimalnu suzdržanost”.

iranIZRAELsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
13 dana prije

Zapadna đubrad ne reagira kada Izrael raketira Iransku ambasadu ili gada pobije 50.000-60.000 ljudi u gazi ali uvodi sankcije Iranu koji uzvrati u obrani ili Palestini koja se brani goloruka. Smrdljiva židovska i američka govna treba napasti svim raspoloživim sredstva i spržiti Izrael i Ameriku pa će u svijetu zavladati mir i red..

Darko
13 dana prije

Hoće li netko razbiti gubucu ovoj židovskoj svinji Šolcu koji je njemačku doveo do propasti petljajući se u odnose zemalja izvan EU?

Biti-ili-ne-biti
13 dana prije

Ovaj genijalac je udario na svoje prste:

Prema izvješću o kliničkom slučaju od 27. ožujka dr. Nadie Nadeau s odjela za psihijatriju na Sveučilištu Laval, kirurg je 20-godišnjem čovjeku iz Quebeca uklonio dva zdrava prsta, jer je vjerovao da ne pripadaju njemu.

“Bio je svjestan da samoozljeđivanje nije sigurno rješenje i da može imati posljedice na njegove odnose, ugled i zdravlje”, stoji u izvješću. “Nije mogao zamisliti da će s tim prstima živjeti još godinama.”

Prema izvješću, čovjek je vjerovao da mu četvrti i peti prst lijeve ruke ne pripadaju još od djetinjstva, čak je imao noćne more da mu prsti gore ili trunu.
U želji da ukloni svoje prste, mladić je razmišljao o izgradnji male, improvizirane giljotine, nazivajući svoj četvrti i peti prst “nametljivima, stranima, neželjenima”.

Dragačevac
12 dana prije

izrael gadja iranske baze u siriji i libanu a Iran izraelske u izraelu, mislim da se u kombinaciji sa ratom u gazi ovo Izraelcima ne isplati.

nekoime
12 dana prije

Europski će partneri samo ostati bez nafte, ništa ozbiljno.

Max
12 dana prije

Izbit će rat.

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

”Odgovorit ćemo Iranu, ali moramo djelovati mudro i ne djelovati na temelju emocija. Moraju biti izloženi stresu na isti način na koji su nas izložili stresu.” – Netanyahu

Gotovo svakih nekoliko sati SAD izjavljuju da ne žele rat ili sukob s Iranom.
Do prije neku godinu stalno su govorili o opcijama prijetnji Iranu.

 “Iran se više ne boji, a to je loša vijest za SAD i njegove saveznike u regiji.” – Hebrew Media

 “SAD se previše oslanjao na pogrešnu koncepciju da se iranski vrhovni vođa, ajatolah Khamenei, smatra previše opreznim da bi ikada naredio izravan napad na Izrael”I- američki dužnosnici za ABC News

P.S.
Baba, zašto će Amerikanci u EU uvesti nove sankcije Iranu…
Jer je Izrael bombardirao iranski konzulat u Siriji.

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

Iran je vrlo ozbiljna zemlja. Jedina zemlja na svijetu koja je kao odgovor, izravno napala tri nuklearne sile (SAD u Iraku, Izrael i Pakistan). Pedeset godina je pod sankcijama i uspio je ono što mnoge zemlje koje nisu pod sankcijama ne mogu. Iran sa svog teritorija lansira satelite u svemir, dok to. npr. Britanija ne može. Iran je upotrijebio hipersonične rakete, dok ih Izrael nema. Izrael ima nuklearno oružje,iako se pravi da ga nema, a tko sa sigurnošću može reći da ga nema i Iran. Ima sve potrebno za njegovu proizvodnju, znanje, tehnologiju, materijal… A sada dokazano i sredstva za njegovu dostavu na traženu adresu. Jedini dokaz da ga nema su izjave da to vrhovni vjerski vođa nije dozvolio. Moš’ misliti. Eno u Pakistanu ne mogu spavati zbog brige oko vjerskih pitanja o posjedovanju nuklearnog oružja. Iranci su dobri i sa Bucom Kimom, još jednim ljubiteljem raketa, nuksica i hipersonika… Čitaj više »

tihobl
12 dana prije

Iranci su rekli da ce sledeci odgovor biti 10x jaci 2000 dronova i raketa, a onaj iza njega opet 10x jaci. Sad je na Izraelu da procjeni koliko puta jos mogu napasti Iran.

FELIX
12 dana prije

IRAN SE VISE PRIPREMA NA NOVI POKUSAJ UNISTENJA ISRAELA KOJI MU SMETA BAREM TAKO ONI VERUJU KOD DOLASKA NJIHOVOG MESIJE. ISRAEL NEMA SANSI DA POBEDI IRAN MOZE MU SAMO ONEMOGUCITI KAPACITETE U PROIZVODNJI NUKLEARNOG ORUZJA I SA TIM DOPRINETI SVOJOJ OBRANI. ISRAELU NIJE DO TO SE VOJNO SUKOBI SA IRANOM ALI U NEMA IZBORA OKOOCE OBSTATI NEGO DA SE BRANI.I AKO NE BUDE DRUGOG ISBORA DA PRI TOME UPOTREBI I ATMSKO ORUZJE TOGA SU I SVESTNI IRANCI ZATO CE RAT SA CILJEM UNISTENJE ISRAELA UPTRBITI SVOJE SAVEZNIKE HIZBALU I JEMENSKE SLEDBENIKE.

Pero
12 dana prije

Darko zašto spržit Ameriku kad su njezini postupci posljedica što je u židovskim kanđama,kao i zapadna Europa,istočna,Ukrajina,Rusija a i mi.

goran
12 dana prije

ajde izraele pokreni kopnenu ofanzivu na iran da vidimo koliko ste jaki,lako vam je ženu djecu i starce klati,odite na irance pa da vidimo kolike ste muškarčine pičke jedne odvratne

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI