Iran upozorava Izrael na „posljedice“ bilo kakvih „bezobzirnih“ radnji zbog incidenta sa brodom pod „lažnom zastavom“

Izrael vs Iran
24 komentara

Teretni brod u izraelskom vlasništvu ranije je rekao da je pretrpio rupe na obje strane trupa nakon sumnje na eksploziju dok je bio u Omanskom moru, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na brzinu optužio Iran za napad na brod, dok je Teheran kategorički odbacio navode.

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanchi upozorio je na posljedice po Tel Aviv zbog bilo koje moguće pogrešno izrečene mjere u vezi sa prošlonedeljnim incidentom u Omanskom moru u koji je umješan izraelski brod, javlja PressTV.

Ne nudeći nikakve dokaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je Iran za napad na izraelski MV Helios Ray, teretni brod s rolo-vozilom pod zastavom Bahama, u Omanskom zalivu, 25. februara, dok eksplozija podiže zabrinutost za bezbjednost u regionu.

Netanyahu je rekao izraelskoj javnoj radioteleviziji Kan da je incident “zaista čin Irana, to je jasno”.

“Incident ima sve karakteristike komplikovane operacije lažne zastave koju akteri provode u cilju provođenja svoje zloćudne politike i unapređenja svojih nelegitimnih ciljeva”, napisao je Takht Ravanchi u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterresu u petak.

Najviši iranski diplomata je naglasio da Izrael, redovno iznoseći optužbe i prijetnje Iranu, „izigrava žrtvu da bi odvratio pažnju od svih svojih destabilizirajućih djela i zloćudnih praksi u cijelom regionu“.

Iranski izaslanik za UN pozvao je međunarodnu zajednicu da ne izgubi iz vida „zločine, brutalnosti i prijetnje“ koje je počinio Tel Aviv, posebno „okupaciju Palestine i djelova drugih zemalja“.

Diplomata je osudio izraelski „istrajni vojni avanturizam“ u nestabilnom regionu Bliskog Istoka, naglasivši da Tel Aviv „mora odgovarati za sve takve nezakonite i bezobzirne aktivnosti, i podsjetivši da će snositi sve posljedice kao rezultat bilo kakvih mogućih pogrešnih procjena “.

Nedokazane optužbe

Eksplozija je pogodila izraelski MV Helios Ray dok je 25. februara isplovljavao sa Bliskog istoka za Singapur, ostavljajući posadu neozlijeđenu. Međutim, brod je imao dvije rupe na lijevoj strani i dvije na desnoj strani, odmah iznad vodene linije, prema američkim zvaničnicima odbrane. Pričinjena šteta nije rezultirala zagađenjem plovnog puta.

MV Helios Ray bio je u nedelju u objektima na suvom u luci Port Rashid u Dubaiju, na popravkama nakon navodne eksplozije. U srijedu je napustio luku, ploveći duž omanske obale prema Arapskom moru.

Ostaje nejasno šta je izazvalo eksploziju na Helios Rayu, ali izraelski ministar odbrane i šef vojske nagovijestili su da Iran smatraju odgovornim za navodni napad na brod.

„Iran je najveći neprijatelj Izraela, odlučan sam da ga zaustavim. Udaramo u čitavom regionu“, citirao je AP izraelskog premijera Benjamin Netanyahua.

Izraelsko „podsticanje straha“

Iran je odgovorio rekavši da “snažno odbacuje” tvrdnju da stoji iza eksplozije.

Na brifingu za štampu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da Benjamin Netanyahu „pati od opsesije Iranom“ i opisao je njegove optužbe kao „podsticanje straha“.

Khatibzadeh je takođe optužio Izrael da je posljednjih mjeseci preduzimao „sumnjive radnje u regionu“ ciljajući Iran kako bi potkopao nuklearni sporazum iz 2015. godine i obećao odgovor.

„Izrael vrlo dobro zna da su naši odgovori na polju nacionalne bezbjednosti uvijek bili žestoki i tačni“, rekao je on.

Iran je i ranije optuživan za izazivanje misterioznih eksplozija u kojima su oštećeni brodovi u Omanskom zalivu. Tako su SAD, uprkos nedostatku dokaza, optužile Teheran za seriju eksplozija usmjerenih na šest teretnih brodova između maja i juna 2019. godine.

Među brodovima su bila dva tankera nafte registrovana na Saudijsku Arabiju, tanker nafte norveške registracije i skladišni brod koji je registrovan u Emiratima.

Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su zajedničku istragu sa SAD i Francuskom, pri čemu je početna procjena utvrdila da su rupe u blizini ili ispod svih vodenih linija broda vjerovatno nastale eksplozivnim punjenjem.

Inicijalni nalazi međunarodne istrage koju je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UNSC) podnijela stalna misija UAE pri UN u zajedničkoj izjavi sa Saudijskom Arabijom i Norveškom 6. juna 2019. godine naveli su „snažne indikacije da su četiri napada dio sofisticirane i koordinisane operacije izvedene sa značajnim operativnim kapacitetom “.

Međutim, u izjavi nije naveden nijedan osumnjičeni počinilac.

iranIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konspirator
3 godine prije

Rapidno porasla prodaja žileta i kravata u tehranu.

cibo
3 godine prije

Na granici Irana & Afganistana su Izraelci zapalili ogromna skladista nafte.
Uskoro ce Izraelci ici u Haag.

Weteran
3 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog naoružanja!

antikabalist
3 godine prije

Nek Iran sravni zločinački Izrael. E, onda če da bude mira na bliskom istoku.

Tera Torot
3 godine prije

Izrael bi se trebao samoukinuti pa bi u svijetu napokon nastupio mir. Nema smisla da ukidanje Israela mora nasilno izvesti Iran, lijepo se samoukines, platis svima ratnu odstetu, vratis zemlju Paleatincima i odselis se tamo odakle si i dosao i mirna bosna. Dosta je bilo prolijevanja krvi, ali aj ti to objasni onima kojima je posao prolijevanje nevine krvi….Ipak ce izgleda Iran to morati odraditi vojnim sredstvima…

Max
3 godine prije

Meni je čitava ta priča izgledala kao false flag. Iran je jak i na bilo kakav napad uzvratio bi razorno što bi moglo izazvati širi regionalni pa i svjetski rat.

moshe
2 godine prije

gledam nadan neke dokumentarce i britanci otvoreno priznaju kako su svoj brod uredili ko njemački i koristili ga kao brod bombu i to pod njemačkom zastavom isto se hvale i da su vojnike i vozila tako koristili,to je van zvih zakona ratovanja a izgleda da to još rade…u Haag s Johnsonom i ekipom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI