Iranska mornarica plovi prema Atlantiku i Meksičkom zaljevu

Sahand razarač
59 komentara

Pripadnici pomorskih snaga iranske vojske su spremni za provođenje misije slobodne plovidbe u Meksičkom zaljevu i Atlantskom oceanu, priopćio je Glavni stožer vojske Islamske Republike.

U jučerašnjim izjavama je zamjenik zapovjednika iranske vojske i načelnik odjela za ljudske resurse, admiral Rahim Gheytasvand, naglasio je pripremu članova ovog roda za obavljanje svojih misija u Meksičkom zaljevu i Atlantskom oceanu i da će tako zaštiti interese Islamske Republike.

„Pomorske snage zemlje su u potpunosti spremne zaštititi interese Islamske Republike Iran, ako bude potrebno“, rekao je admiral Gheytasvand i dodao “kako za uspostavljanje sigurnosti u regiji nije nužno prisustvo stranih snaga“.

Prije toga je drugi čovjek u zapovjednom lancu iranske mornarice, kontraadmiral Turay Hasani Moqadam, izvijestio o inicijativi Teherana da pošalje dio flote u vode Atlantskog oceana, uključujući iranski „stealth“ razarač klase „Moje“, imena „Sahand“, koji se iranskoj ratnoj mornarici pridružio 2018. godine.

U drugom dijelu svojih izjava, admiral Rahim Gheytasvand je rekao kako se 64. mornarička flota iranske vojske trenutno nalazi u Crvenom moru i čuva i štiti brodske rute i interese Islamske Republike.

“Iran ima oko 5000 kilometara morske granice na sjeveru i jugu”, dodao je visoki iranski vojni zapovjednik, istovremeno inzistirajući na tome da su iranske pomorske snage potpuno spremne zaštititi pomorske putove zemlje.

Iran je, osim što je branio svoje teritorijalne vode, također igrao vodeću ulogu u sigurnosti međunarodne plovidbe. Na primjer, poslao je više od 50 mornaričkih flota za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu, smještenom između Roga Afrike i Arapskog poluotoka.

Prošle godine je zapovjednik pomorskih snaga iranske vojske armije potvrdio da je razarač „Sahand“ spreman za operativne zadaće.

Admiral Habibullah Sejjari, zapovjednik pomorskih snaga Irana, tada je rekao: ”Prisustvo strateških pomorskih snaga vojske Irana u slobodnim vodama nije namjera agresije protiv bilo koje zemlje, već je cilj slanje poruke mira i prijateljstva, te korištenje kapaciteta slobodnih voda.”

”Danas mnoge zemlje govore o Iranu, iako cjelokupna njihova povijest nema identitet od nekoliko godina Irana, dok je Iran zemlja s povijesnim identitetom i visokim statusom“, rekao je admiral Habibullah Sejjari.

”Kretanje u slobodnim vodama svijeta je pravo svih naroda. Danas, kada jednu trećinu iranske granice čine mora, nastojat ćemo na osjetljiv način koristiti naše kapacitete”, poručio je tada admiral Habibullah Sejjari, ističući time na pravo Irana da plovi međunarodnim vodama u bilo kojem dijelu svijeta.

„Tijekom posljednja četiri desetljeća su uloženi brojni napori u mornaričkim snagama iranske vojske, čiji je razvoj nužan za jamčenje sigurnosti zemlje, a sve to je dalo plodove zbog neumoljivih napora mladih ljudi ove zemlje i teritorija“, naglasio je u jučerašnjoj izjavi zamjenik zapovjednika iranske vojske i načelnik odjela za ljudske resurse, admiral Rahim Gheytasvand.

Mehr News

Sahand razarač
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rijecanin
4 godine prije

Ameri umrli od straha. 🙂

m.ivanisevic
4 godine prije

Razarač od 95m i 1500 brta istisnine? Jel se vi to zahebavate s nama, ili šta?To nije razarač, to čak nije ni fregata. Za usporedbu korveta klase Steregushchiy ima 1800 brt-a (2200 brt-a puno opterećenje) i 104m.

m.ivanisevic
4 godine prije

Najlakše je brisati komentare. Ako je za vas plovilo od 95m i 1500 brt-a istisnine razarač onda sam ja pokojni Michael Jackson.

m.ivanisevic
4 godine prije

Samo vi brišite komentare. Molim dami se objasni kako plovilo od 95m i 1500 brt-a istisnine može biti razarač?

Gonzales
4 godine prije

Iranu bi bilo najbolje napraviti stalnu pomorsku bazu u Venecueli i tako trajno prcati amere. Ameri to rade zadnjih 30 godina Irancima pred nosom.

Max
4 godine prije

Gdje su sad oni koji su prije 6 mjeseci da bi Iran u napadu bi uništen i pasivni promatrač? A jasno vidimo da ima vojsku sposobnu za međunarodne ekspedicije.

Kvisko
4 godine prije

Ameri su od straha potopili kompletnu americku mornaricu, ostao je jos usidren manji dio atlanske i pacificke flote, dok su americku flotu u europi i mornaricku rezervu raspustili.

Stock
4 godine prije

Polako…polako…
Opet redakcija postavlja bakatine na koje se ljepite. Znate li vi sta je bakatina?
Objasnicu vam drugom zgodom.
Dakle, Iranci su spremni poslati camac, brod, 100 brodova, ali su trenutno u Crvenom miru.
Je li tako pise gore?
Jeste!
Pa sta se onda lozite?
Mislim…
I ja sam spreman za sex sa (popuni po intetesovanju), ali trenutno lezim na sofi pored zene koja mi ne da prdnut.

Alex
4 godine prije

Razaračem šalju poruke mira i prijateljstva?!?U toj je zemlji sve nakaradno.

Stock
4 godine prije

I ovo…
citiram:
“poslao je (Iran, op.mene)više od 50 mornaričkih flota za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu”
‘Ebo te…vise od 50 mornarickih flota??? Je li svaka sa nosacem aviona, jos?
Tacno cu poceti citati one textove sa reklama o Bubamarinim sisama i ostalim dijelovima tijela.
Zasto se ne uozbiljite?

IS teroristi
4 godine prije

Islamski teroristi

Ad astra
4 godine prije

“Poslao je više od 50 mornaričkih flota”, ovaj dio rečenice je ili krivi prijevod ili lapsus autora. Flota je velika formacija brodova, u ovom slučaju ratnih brodova. Manje države imaju samo jednu flotu ratnih brodova dok si više flota mogu priuštiti samo velike države. Pješački ekvivalent flote je armija.

nije bitno tko
4 godine prije

Jes da je samo jedan jadan brodič. Ali Amerikanci ne smeju ni da prdnu.

Zlatko
4 godine prije

Iran je poznata pomorska velesila… mislim da su sa Englezi, Francuzi i Amerikanci u velikoj panici.
Zamislite da oni napadnu jednu od tih pomorskih inferiornih zemalja, zavladali bi svijetskim morima u roku 15 dana….
Hrvatska pod hitno mora NAPUSTITI NATO i pridružiti se Iranu u njihovoj expanziji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.