fbpx

Iranska mornarica plovi prema Atlantiku i Meksičkom zaljevu

Sahand razarač

Pripadnici pomorskih snaga iranske vojske su spremni za provođenje misije slobodne plovidbe u Meksičkom zaljevu i Atlantskom oceanu, priopćio je Glavni stožer vojske Islamske Republike.

U jučerašnjim izjavama je zamjenik zapovjednika iranske vojske i načelnik odjela za ljudske resurse, admiral Rahim Gheytasvand, naglasio je pripremu članova ovog roda za obavljanje svojih misija u Meksičkom zaljevu i Atlantskom oceanu i da će tako zaštiti interese Islamske Republike.

„Pomorske snage zemlje su u potpunosti spremne zaštititi interese Islamske Republike Iran, ako bude potrebno“, rekao je admiral Gheytasvand i dodao “kako za uspostavljanje sigurnosti u regiji nije nužno prisustvo stranih snaga“.

Prije toga je drugi čovjek u zapovjednom lancu iranske mornarice, kontraadmiral Turay Hasani Moqadam, izvijestio o inicijativi Teherana da pošalje dio flote u vode Atlantskog oceana, uključujući iranski „stealth“ razarač klase „Moje“, imena „Sahand“, koji se iranskoj ratnoj mornarici pridružio 2018. godine.

U drugom dijelu svojih izjava, admiral Rahim Gheytasvand je rekao kako se 64. mornarička flota iranske vojske trenutno nalazi u Crvenom moru i čuva i štiti brodske rute i interese Islamske Republike.

“Iran ima oko 5000 kilometara morske granice na sjeveru i jugu”, dodao je visoki iranski vojni zapovjednik, istovremeno inzistirajući na tome da su iranske pomorske snage potpuno spremne zaštititi pomorske putove zemlje.

Iran je, osim što je branio svoje teritorijalne vode, također igrao vodeću ulogu u sigurnosti međunarodne plovidbe. Na primjer, poslao je više od 50 mornaričkih flota za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu, smještenom između Roga Afrike i Arapskog poluotoka.

Prošle godine je zapovjednik pomorskih snaga iranske vojske armije potvrdio da je razarač „Sahand“ spreman za operativne zadaće.

Admiral Habibullah Sejjari, zapovjednik pomorskih snaga Irana, tada je rekao: ”Prisustvo strateških pomorskih snaga vojske Irana u slobodnim vodama nije namjera agresije protiv bilo koje zemlje, već je cilj slanje poruke mira i prijateljstva, te korištenje kapaciteta slobodnih voda.”

”Danas mnoge zemlje govore o Iranu, iako cjelokupna njihova povijest nema identitet od nekoliko godina Irana, dok je Iran zemlja s povijesnim identitetom i visokim statusom“, rekao je admiral Habibullah Sejjari.

”Kretanje u slobodnim vodama svijeta je pravo svih naroda. Danas, kada jednu trećinu iranske granice čine mora, nastojat ćemo na osjetljiv način koristiti naše kapacitete”, poručio je tada admiral Habibullah Sejjari, ističući time na pravo Irana da plovi međunarodnim vodama u bilo kojem dijelu svijeta.

„Tijekom posljednja četiri desetljeća su uloženi brojni napori u mornaričkim snagama iranske vojske, čiji je razvoj nužan za jamčenje sigurnosti zemlje, a sve to je dalo plodove zbog neumoljivih napora mladih ljudi ove zemlje i teritorija“, naglasio je u jučerašnjoj izjavi zamjenik zapovjednika iranske vojske i načelnik odjela za ljudske resurse, admiral Rahim Gheytasvand.

Mehr News

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije

Ameri umrli od straha. 🙂

klinglinian
Gost
klinglinian
1 godina prije
Reply to  rijecanin

pa dobro ako ćemo pošteno nisu umrli, ali im je tlak milion jer nemaju načina da suzbiju jačanje i bujanje iranskih muda, tako da iransko šepurenje američkom zonom utjecaja i to u “njihovom” akvatoriju ima neke druge, po nervni sustav posljedice! <3

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  klinglinian

Ako je petnaesto-godišnjak moramo mu oprostiti, razumeti njegovu mladost mislim

uprolazu
Gost
uprolazu
1 godina prije
Reply to  rijecanin

Više od muke i sramote.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  rijecanin

@riječanin

Neće Ameri umrijet od straha nego od međunarodne/globalne sramote.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Razarač od 95m i 1500 brta istisnine? Jel se vi to zahebavate s nama, ili šta?To nije razarač, to čak nije ni fregata. Za usporedbu korveta klase Steregushchiy ima 1800 brt-a (2200 brt-a puno opterećenje) i 104m.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

…i uzmeš posadi kapućino, internet itd, rasulo nastane

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

A jesi primjetio gaf da su poslali 50 flota u Adenski zaljev. Ako su mogli participirati u borbi s piratima s ukupno 50 flota, zašto onda korvetu ne preimenovat u razarač. I još koliko sam zapazio, stealth razarač. Pa normalno da je stealth kad je malen pa ga ne možeš vidjeti.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

ne trkeljaj

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra

“I još koliko sam zapazio, stealth razarač. Pa normalno da je stealth kad je malen pa ga ne možeš vidjeti.”

Vi se bunite zbog definicije iranskog razarača “jer je malen pa ga ne možeš vidjeti”, no istovremeno po Vašoj definiciji “stealtha” proizlazi da se i najobičniji dron može nazvati “stealth razaračem” zbog svoje malenkosti i neprimjetnosti. Ako slijedimo Vašu logiku, u usporedbi s dronom koji biste Vi poimali “stealth razaračem”, iranski brod ne čini se uopće ni tako malen ni tako neprimjetan… nego ipak djeluje ozbiljno poput razarača 🙂

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, sarkazam je stil pisanja u kojem budali kažeš da je budala, a da on to ne skuži. Tako ti je i stealth.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra

E tako Vam je i misija s iranskim razaračem… govor budali da je budala, a da ovaj to ne skuži 😇

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Nebitno što su poslali,bitno je da zaokupi pažnju Amera i da im dio flote odvuku u taj pojas.Uostalom,trenutno je jako mali broj Američkih nosača aviona operativan i tako bude i idućih godina jer su na višegodišnjem servisu.Ovakvo odvračanje snaga je za Amere nešto novo,zapravo situacija u kojoj se nisu našli od Hladnog rata i predstavlja im velike brige,pogotovo u trenu kada mnogi Europski saveznici odbijaju ulaziti u nepromišljene “avanture”,znači Ameri ostaju sami po tom pitanju.Koliko im je to pametno,tek se bude vidjelo.A mišljenja sam da Iran u ovo sve ne ulazi bez dogovora s Kinom i Rusijom,tako da ništa nije ishitreno i bez plana.A zna se da Rusi dugoročno pametno planiraju a o Kini da i ne pričam,ti misle bar 20 godina unaprijed.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  mladen3x

@mladen3x

Vi ste priču jako ozbiljno shvatili, no nije ovo nikakav pokušaj odvlačenja američke flote nego vrhunska sprdnja iskusnih i inteligentnih Iranaca s cjelokupnom američkom politikom i propagandom.

Još da su Iranci javno pozvali svoje saveznike da im se pridruže u njihovoj misiji te histerično apelirali na prijeko potrebnu smjenu režima i uvođenja demokracije u Americi, fora bi im bila “za deset”. No, Iranci su odmjereni čak i kad se poigravaju s Amerikancima pa im je ovaj “manevar” samo “za pet”… ali “cum laude” 👳‍♂️ 🎓👏

P.S. – Iranci inače imaju fantastičan smisao za šalu. U tom smislu ne može im konkurirati ni Mr. Bean 🙂

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Najlakše je brisati komentare. Ako je za vas plovilo od 95m i 1500 brt-a istisnine razarač onda sam ja pokojni Michael Jackson.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Jacksone!?! Pa ti si živ!!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Samo vi brišite komentare. Molim dami se objasni kako plovilo od 95m i 1500 brt-a istisnine može biti razarač?

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Deplasman JNA “razaraca” je bio duplo manji. Ovo sa Irancima u meksickom zalivu je tolika sprdnja da Ameri mogu da ih nalupaju kad hoce i cime god hoce, da iranci pojma nemaju sta ih je snaslo pa na kraju uzivo na CNN-u da prenose spasavanje mornara

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Oko

@Oko

A tako… “sprdnja”, kažete. Onda je vjerojatno koincidencija da Amerikanci traže od Trumpa odobrenje novih milijardi za potrebe (“bespotrebne”) američke mornarnarice 🏖⛵🏄‍♂️🏊‍♀️👾🐚🧜‍♀️

a zašto
Gost
a zašto
1 godina prije
Reply to  Oko

Hmm..
Zadnji veći brod u JNA je bila raketna FREGATA Kotor, koja je po karakteristikama veličine ovog “razarača”.
Zapravo za sve mornarice ovo je donja granica parametara za fregatu, svi moderni razarači imaju 2-2,5 puta veću dužinu i proporcionalno veću istisnu.
Naravno da nitko Irancima ne može nametnuti kako će se taj tip broda klasificirati.
A o dohvatu, doplovu… Naravno da mogu gdje hoće na međunarodnim morima, ali pitanje je koliko imaju organizacijskih sposobnosti i podrške za tako što…
I hrpu plovila podrške, a kako nisu sigurno sva plovila ” stealth” na kraju ostavljaju veeeelikiii potpis.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic

“Danas mnoge zemlje govore o Iranu, iako cjelokupna njihova povijest nema identitet od nekoliko godina Irana, dok je Iran zemlja s povijesnim identitetom i visokim statusom”.

Čini se da je problem oko definicije razarača zapravo u (Vašoj) percepciji Irana za koju Iranci otvoreno govore da je pogrešna po mnogim stavkama, uključujući i onu procjene snage iranskog naoružanja.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Kora

Ratni brodovi se klasifikuju po deplasmanu, naoruzanju i svrsi a ne po nacionalnom indentitetu i istoriji. Ako ruska korveta Steregusci ima deplasman 2.2 t i star wars naoruzanje i opremu u poredjenju sa iranskim “razaracem” tj korveticom, patrolnim brodom deplasmana 1,5t onda nije bitna istorija. Ustvari jedina istorija koja jeste bitna je istorija brodogradnje i ko je koliko odmakao. Buduci da 90% brodova (ne camaca) i podmornica ( ne mini dzepnih ) iranske mornarice cine USA brodovi i SSSR podmornice znaci da Iran nema neku znacajnu istoriju brodogradnje. Da, Tramp zeli da modernizuje brodogradilista zato sto se ka meksickom zalivu krece kanta “razarac” u pratnji broda benzinske pumpe jer ce se 7-8 puta uzput tankovati kanta gorivom, broda super marketa jer ce se 7-8 puta hrana prebacivati na kantu i u pratnji tegljaca koji je tu za slucaj kvara ili da pokupi posadu ako kanta potone. Trampa ne brinu Kina i Rusija nego camac u meksickom zalivu. Idu izbori, mozda odluci da podigne rejting sebi pa zapleni brod zbog dojave da je neko iz iranske garde na brodu. Oni su u USA zvanicno teroristi. P.S. Venecuela ima ozbiljne fregate Lupo class deplasmana 2500t ali ni to Trampa ne brine. Zbog… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Oko

@Oko

To sve što Vi pišete vrijedi za “zapad”; na “istoku” su drugačiji kriteriji i mjerila, a time i klasifikacija. To je također nešto što Iranci pokušavaju objasniti zapadnjacima, ali uzalud jer su zapadnjaci ograničeni isključivo na sebe i svoja (pogrešna) poimanja (nadmoćnom) sebi i (bezvrijednom) drugom.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Kora

Korice, šta ti je čovjek napisao o Ruskoj korveti klase Steregušči?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic

Vi ste miljama daleko od biti cijele misije iranskog razarača, ali tako je to kad čovjek više “od šume ne vidi drvo”.

a zašto
Gost
a zašto
1 godina prije
Reply to  Kora

E sad..
Koji je to istok?
Rusija, Kina, Japan, Koreje…
Pa svi oni slično klasificiraju ratne brodove.
Jer istisnina/deplasman povezan je sa dimenzijom broda, a to je povezano sa “korisnim” karakteristikama.
Iranci mogu svoje brodove klasificirati kako god žele ali na osnovu dimenzija, naoružanja i ostale opreme i mogućnosti spadaju u fregate.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Kora

Korice dušo, brod od 95m i 1500 brta ne može biti ni fregata a ne razarač (prema današnjim mjerilima). I nije samo problem u deplasmanu i dužini. Da nešto znaš o mornarici ne binpisala nebuloze. Inače, za ove koji spominju razarače u bivšoj JRM ista nikada nije koristila razarače već su u pitanju bili tzv VPB (veliki patrolni brodovi) ustvari fregate. A i one su imale 1900 brta puno opterećenje. Da ne pišem da su bile bolje naoružane od Moudge klase. Koja je u najboljem slučaju tzv brown navy brod (ako znaš što to znači). Ako ovaj brod sam prijeđe Atlantik ja ću pojesti ovaj komp na kojem pišem.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic

Ako ja svoj stari Rog malo doradim i prebojam u “modru” pa ga nazovem “plava munja”, hoćete li mi pojasniti i karakteristike “običnog bickla” ili će Vam biti svejedno što ga ja nazivam “plava munja” jer vi znate kako izgleda bickl? 🙂

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Kora

Pokušavaš ispasti pametna, ali ne ide ti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic

Ni Vama.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Taj iranski “razarac” sam ne moze operisati ni u Indijskom okeanu , tj kao green water navy a samo blesavi popovi takav brod mogu poslati preko Antlantika . Prvo jer ce uz njega ploviti jos nekoliko civilnih tankera samo da bi njega obsluzivale, drugo jer ekspedicija ama bas nikakvog smisla nema jer taj “razarac” nema kapacitete ni da privuce paznju USA navy I trece sto ce blesavi popovi za besmislenu propagandnu predsravu izdvojiti toliko novca da su opusteno za iste pare mogli sagraditi jos najmanje jedan takav brod. Kanabalizuju raketne camce da bi “razarac” dobio top koriscen I iracko-iranskom ratu. Nakon rata su pod sankcijama I sigurno ga nisu uvezli iz EU

Gonzales
Gost
Gonzales
1 godina prije

Iranu bi bilo najbolje napraviti stalnu pomorsku bazu u Venecueli i tako trajno prcati amere. Ameri to rade zadnjih 30 godina Irancima pred nosom.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Gonzales

Kolega Gonzales dobar prijedlog.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Gonzales

Gonzales, jesi li ti svjestan kakvu si ozbiljnu stvar kazao. Izgraditi vojnu bazu u Venecueli i imati tamo stacioniranu vojsku. A tko će to platiti?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Sigurno ne onaj koji tebe plaća.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Da, i čemu to ? Nije Iran svjetska pomorska i imperijalna sila da otvara baze koje su same sebi svrha.

protiv Iran
Gost
protiv Iran
1 godina prije
Reply to  Gonzales

pusti ti venecuelu …

Max
Member
Max
1 godina prije

Gdje su sad oni koji su prije 6 mjeseci da bi Iran u napadu bi uništen i pasivni promatrač? A jasno vidimo da ima vojsku sposobnu za međunarodne ekspedicije.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Max

Max, slanje broda preko Atlantika nije neka ozbiljna misija. Ali koliko sam pročitao, Iran planira poslati, nije još poslao. Može brod doći u Meksički zaljev, i što onda. Ako je u pitanju samo jedan brod, to je izlet, a ako je u pitanju veća formacija, to je glupost. Ideš lavu u ralje i veseliš se kako ćeš ga prestrašiti. Potez očajnika.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

šuti ne sramoti se.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra

Nije to “potez očajnika” nego vrlo inteligentno raskrinkavanje očajničkih poteza SAD-a i njihovih saveznika (na Bliskom Istoku).

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Ameri su od straha potopili kompletnu americku mornaricu, ostao je jos usidren manji dio atlanske i pacificke flote, dok su americku flotu u europi i mornaricku rezervu raspustili.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Igro si igrice večeras, vidim?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mlata

ne, ali je opet uvlačio.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Polako…polako…
Opet redakcija postavlja bakatine na koje se ljepite. Znate li vi sta je bakatina?
Objasnicu vam drugom zgodom.
Dakle, Iranci su spremni poslati camac, brod, 100 brodova, ali su trenutno u Crvenom miru.
Je li tako pise gore?
Jeste!
Pa sta se onda lozite?
Mislim…
I ja sam spreman za sex sa (popuni po intetesovanju), ali trenutno lezim na sofi pored zene koja mi ne da prdnut.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Stock

🙂

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Razaračem šalju poruke mira i prijateljstva?!?U toj je zemlji sve nakaradno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Alex

baš. trebali bi imati nosaš aviona za to, kao demonkrate.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ivo

… i tegljac pelena za

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

I ovo…
citiram:
“poslao je (Iran, op.mene)više od 50 mornaričkih flota za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu”
‘Ebo te…vise od 50 mornarickih flota??? Je li svaka sa nosacem aviona, jos?
Tacno cu poceti citati one textove sa reklama o Bubamarinim sisama i ostalim dijelovima tijela.
Zasto se ne uozbiljite?

He He
Gost
He He
1 godina prije
Reply to  Stock

evo usa mornarica
se povlači sa floride
i meksičkog zaljeva
prema kanadskoj granici
što je sigurno sigurno je
sa validacion kongresa

IS teroristi
Gost
IS teroristi
1 godina prije

Islamski teroristi

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

“Poslao je više od 50 mornaričkih flota”, ovaj dio rečenice je ili krivi prijevod ili lapsus autora. Flota je velika formacija brodova, u ovom slučaju ratnih brodova. Manje države imaju samo jednu flotu ratnih brodova dok si više flota mogu priuštiti samo velike države. Pješački ekvivalent flote je armija.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Opet lupetaš. Flota je i sastav od tri broda. Toliko Iran i šalje, i to 50 puta u nekoliko godina. Što nije jasno? Počni koristiti tu glavu za nešto pametnije od bezveznog trolanja.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ad astra

aa, postao si vec dosadan k’o proljev sa tih ” 50 mornaričkih flota”. Jebale te flote. Posalji ih ti vise da se konacno vidi ko ima najveca mOOda.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Jes da je samo jedan jadan brodič. Ali Amerikanci ne smeju ni da prdnu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

@nije bitno tko

Jel to onda znači da je @Stock zapravo Amerikanac? 😉

He He
Gost
He He
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

potopit će im sve flote što siromašna usa ima

Zlatko
Gost
Zlatko
1 godina prije

Iran je poznata pomorska velesila… mislim da su sa Englezi, Francuzi i Amerikanci u velikoj panici.
Zamislite da oni napadnu jednu od tih pomorskih inferiornih zemalja, zavladali bi svijetskim morima u roku 15 dana….
Hrvatska pod hitno mora NAPUSTITI NATO i pridružiti se Iranu u njihovoj expanziji.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik