fbpx

Iranu je dosta europskog odugovlačenja – Ili će odlučiti što činiti ili Iran nastavlja nuklearni program

Iranu je dosta europskog odugovlačenja – Ili će odlučiti što činiti ili Iran nastavlja nuklearni program 1

Nakon povećanja pritiska američke administracije na Teheran, iranske vlasti su jučer uputile pisma čelnicima Velike Britanije, Kine, Europske unije, Francuske i Njemačke, potpisnicima nuklearnog sporazuma u okviru kojeg je Iran ograničio svoje obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Pismo je također trebalo otići u Rusiju. U pismima stoji kako Teheran prekida provedbu nekih obaveza iz sporazuma o nuklearnom programu, priopćio je iranski predsjednik Hassan Rohani.

Ova je mjera nešto blaža od one koju  je kao mogućnost najavio ministar vanjskih poslova Irana, Mohammad Javad Zarif, koji je 30. travnja rekao kako Teheran razmatra mogućnost povlačenja iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Ovaj sporazuma je na snazi od 5. ožujka 1970. godine, a potpisalo ga je 190 zemalja. Sjeverna koreja se iz njega povukla, a Izrael, Indija, Pakistan i Južni Sudan ga nikada nisu ni potpisali. Zarif je kazao kako je povlačenje Teherana iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja “jedna od mnogih mogućnosti” akcija odmazde nakon što je Washington objavio svoju namjeru da sa svjetskog tržišta izbaci iransku naftu. Štoviše, takav potez je moguć, ali čak i izjava o namjeri povlačenja iz ovog međunarodnog ugovora je bila dovoljno jasno upozorenje, prije svega zapadnim silama.

Tjedan dana kasnije, Hassan Rohani je dao 60 dana europskim državama za pregovore s Iranom. Ako potpisnici nuklearnog sporazuma za to vrijeme ne ispune svoje obaveze koji se tiču bankarske sfere i pitanja trgovine iranskom naftom, Iran će odbaciti ograničenja u obogaćivanju urana.

“U tim pismima smo im priopćili da smo čekali godinu dana i poštovali smo sve naše obaveze. Danas ne želimo izaći iz nuklearnog sporazuma, ali ćemo poduzeti korake u okviru sporazuma”, izjavio je Rohani, javlja televizija Press TV.

Iran je odlučio da će suspendirati prodaju teške vode i obogaćenog urana u narednih 60 dana, rekao je jučer iranski predsjednik.

Agencija ISNA je ranije priopćila da će predsjednik Irana danas vjerojatno objaviti neke od protumjera Teherana kao odgovor na prošlogodišnji izlazak Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma. Prema službenoj iranskoj agenciji, plan Rohanija u ovom slučaju ne podrazumijeva izlazak Irana iz nuklearnog sporazuma, ali može biti govora o djelomičnom prekidu provedbi nekih obaveza od strane Irana koje su propisane sporazumom.

U isto vrijeme, Trumpova administracija je na Bliski istok poslala borbenu skupinu predvođenu nosačem zrakoplova USS Abraham Lincoln, jer su u Washingtonu očekivali da će Iran odustati od dogovorenih obaveza o zamrzavanju svog nuklearnog programa.

Sjedinjene Američke Države su ponovo uvele dio sankcija Iranu 7. kolovoza prošle godine, a dodatne američke sankcije na izvoz nafte su stupile na snagu 5. studenog. Tada je Washington odobrio privremeno izuzeće od sankcija zbog kupnje iranske nafte za Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju, Tursku i kineski otok Tajvan.

Ovaj razvoj situacije je jednostavno objasniti i pisma su zapravo upozorenje, prije svega, Velikoj Britaniji i zemljama Europske unije, koje nisu podržale američko povlačenje iz nuklearnog programa s Iranom, ali su samo deklarativno pokazale želju za očuvanjem sporazuma iz kojeg se Washington povukao.

Podsjetimo kako je u jesen 2018. visoka povjerenica EU za vanjske poslove Federica Mogherini izvijestila kako je Bruxelles donio odluku o mehanizmu trgovine s Iranom koji će zaobići američke sankcije. Uspostavljen je i INSTEX, poseban sustav naplate za poslovanje s Islamskom Republikom, ali se kroz njega nije sklopio nijedan posao. Iako sustav zaobilazi američke sankcije, gotovo sve velike europske kompanije posluju u Sjedinjenim Državama i zbog straha od sankcija protiv svojih podružnica koje su podložne sankcijama Washingtona ne koriste INSTEX i raskidaju ugovore o poslovanju s Islamskom Republikom.

Mohammad Zarif je izjavio kako “europske države nisu bile u stanju uspostaviti i održati gospodarske odnose s Iranom u uvjetima režima američkih sankcija”. Donald Trump je Europljane doveo pred svršen čin i prisilio ih na izbor između Amerikanaca i Iranaca. Europske tvrtke priznaju da će u tim uvjetima biti teško ili nemoguće održavati poslovne veze s Teheranom.

Iranu je dosta europskog odugovlačenja – Ili će odlučiti što činiti ili Iran nastavlja nuklearni program 2

Mohammad Zarif

Sada je Hassan Rohani europskim zemljama dao rok od 60 dana da se izjasne što točno misle činiti i kakva je njihova stvarna politika prema Islamskoj Republici. Deklarativne izjave o budućoj suradnji i lijepe riječi iz europskih kancelarija Iranu očito ne znače ništa.

Naravno, Washington je ogorčen priopćenjem iz Teherana, ali čak i neki ruski analitičari, kao što je politički analitičar Aleksej Malašenko, tvrde “kako će sada doći do negativne reakcije Washingtona, iako su svi svjesni da je sve ovo izazvao Trump”. Komentirao je i odluku Irana da se neće pridržavati uvjeta nuklearnog sporazuma.

Ravnatelj istraživačkog Instituta za dijalog civilizacija, Aleksej Malašenko, odluku Irana da obustavi ispunjenje niza obveza iz nuklearnog sporazuma je nazvao predvidljivom.

“To se moglo predvidjeti nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao nuklearni sporazum. Skoro smo se vratili u normalu, jer su se ti sporazumi odnosili na ograničavanje obogaćivanja urana”, rekao je Malašenko.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da je Teheran zemljama članicama poslao kopije sporazuma o iranskom nuklearnom programu i pet pisama koje su primile Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i sjedište EU. Za sada se radi o prekidu provedbe uvjeta o skladištenju obogaćenog urana i teške vode.

Kao što smo rekli, Iran ne izlazi iz nuklearnog sporazuma, ali suspendira provedbu dvije točke. U prvim vijestima se navelo kako je Teheran partnerima koji žele očuvati nuklearni sporazum dao 60 dana za pregovore u kojima bi trebali naći model za gospodarsku suradnju i ukidanje sankcija, neovisno o jednostranom povlačenju Sjedinjenih Država iz dogovora.

Prema najnovijim informacijama, Iran je pet zemalja obavijestio kako im daje petnaest dana kako bi ispunile sve obveze kojima bi se jamčili iranski interesi, uključujući bankarski i naftni sektor. Ako se to ne dogodi, sljedeći korak će biti nastavak modernizacije reaktora u Araku, te odbijanje ograničenja u vezi razine obogaćivanja urana, navodi se u priopćenju iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Aleksej Malašenko je istaknuo kako ovo možda nije dobra odluka i izjavio: “Odluka Teherana će na ovaj ili onaj način potaknuti negativne reakcije iz Washingtona, iako smo svjesni da je sve to potaknuo Trump. Svaka stvar koja se odnosi na nuklearno oružje izaziva lančanu reakciju, uključujući i ogorčenost među susjedima Irana. Ali Irance se može razumjeti. Njih se od početka provocira da to učine.”

Gotovo u isto vrijeme s izjavama Rohanija i Zarifa, CNN je u svom stilu izvijestio kako Iran prebacuje balističke projektile na brodove u području Perzijskog zaljeva. Američki kanal citira “svoj izvor” i navodi kako je riječ o projektilima kratkog dometa.

U Sjedinjenim Državama još ne znaju “može li Iran s tih brodova lansirati spomenute projektile” ili su “prevezene za upotrebu od strane iranskih snaga na kopnu”.

“Ovo nije prvi put da Amerikanci izjavljuju nešto slično. Ali i Pentagon šalje svoje brodove u Perzijski zaljev. Ne vjerujem da će Iran koristiti svoje balističke projektile protiv Sjedinjenih Država ili Saudijske Arabije. Sve to su svi simboli, ali vrlo opasni simboli”, izjavio je ruski stručnjak Aleksej Malašenko.

Prema izvorima koje citira CNN, “Pentagon razmatra mogućnost prijenosa dodatnih snaga na Bliski istok, uključujući sustave protuzračne obrane Patriot, jer ne isključuje mogućnost iranskog udara američke vojnike u Iraku ili Siriji”. Ovoje vrlo opasno upozorenje, jer američke vojnike u Iraku i Siriji može napasti bilo tko, čak i neke islamističke terorističke skupine kojima je cilj eskalacija sukoba na cijelom Bliskom istoku, jer je jasno da će Trump za bilo kakav napad na američke trupe istog trenutka optužiti Iran. Osim toga, nije isključen ni inscenirani “false flag” napad, iako je svima jasno da bi se regija time gurnula u opći rat svih protiv svih.

U ponedjeljak je savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, John Bolton, izjavio kako su Sjedinjene Države poslale jasan i nedvosmislen signal iranskim vlastima, kada su udarnu borbenu  skupinu na čelu s nosačem zrakoplova USS Abraham Lincoln i taktičkom skupinom bombardera poslali u područje odgovornosti američkog Središnjeg zapovjedništva (CentCom).

USS Abraham Lincoln-1

USS Abraham Lincoln

Jučer je američki državni tajnik Mike Pompeo neočekivano otkazao posjet Njemačkoj, nekoliko sati prije sastanka s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom. Umjesto toga je odletio za Irak. U Njemačkoj su se uvrijedili zbog tog čina, a čak su proglasili i “prekid prijateljstva” sa Sjedinjenim Državama. Mike Pompeo je objasnio da je otišao u Bagdad zbog “eskalacije iranskih akcija”.

U tom smislu je važno spomenuti reakciju Pariza, za kojeg se smatra da s Berlinom stvara njemačko-francusku osovinu. No, kako prenosi Le Figaro, Francuska je odmah upozorila iranske vlasti na nuklearni sporazum i kako ne želi da Teheran provodi bilo kakve radnje koje bi bile izvan okvira sporazuma, a ako tako postupi, sankcije Iranu će iznova nametnuti i Europa. Kao što ste primijetili, francuski list se izjasnio u ime cijele EU i Velike Britanije, koja je još uvijek njezin dio, ne navodeći da je to službeni stav Macronove vlade.

Međutim, Elizejska palača griješi, kao što podsjeća predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani.

“To nije kršenje sporazuma, stoga će Iran nastaviti s programom obogaćivanja urana kako je predviđeno”, rekao je Ali Larijani.

Sada predstoje najmanje dva tjedna pregovora u kojima europske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma vjerojatno neće učiniti ništa što su obećale Teheranu. Vjerojatni scenarij za Iran je približavanje Rusiji i Kini, možda i Turskoj, koja ima ozbiljne probleme u odnosima sa Sjedinjenim Državama i Izraelom. Novi razvoj situacije potvrđuje da ulazimo u razdoblje ozbiljnih geopolitičkih poremećaja na Bliskom istoku. Koje će sile ostati po strani i hoće li uopće ostati, to je otvoreno pitanje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Situacija se zahuktava iz dana u dan, ciokauboji su ovo i htjeli, da ovi nastave obogaćivati uran pa da imaju nekog povoda za neku eskalaciju, ali im neće proći

burt
Gost
burt
1 godina prije

Iran nije spreman za rat i zato diplomatski vrludaju jer im se s druge strane nalazi najveća vojna sila u povijesti, peta flota, dvije grupe nosača aviona, mornarice V.Britanije, Francuske, Italije, Australije itd. a Iran ima sedam fregata i korveta od toga pet iz šezdesetih i sedamdesetih i nekoliko zastarjelih podmornica, zato nemaju izbora i ne mogu zaustavit pad izvoza nafte skoro na nulu, jedino još Kinezi uvoze iransku naftu ali i njima će to postati preskupo

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Nemaš pojma o čemu pričaš. Podmornice Kilo, Gadir i Fatteh su “zastarjele”? “Nekoliko” je zapravo četrdesetak, uglavnom obalni Gadiri, opremljeni konvencionalnim torpedima i superkavitacijskim Hutom. Fregate i korvete služe za antipiratsku borbu i pratnju tankerima. Da dođe do eskalacije sukoba, neprijateljske flote bi prije svega bile napadnute raketnim oružjem, čega Iran ima na desetke tisuća. Za blokadu tjesnaca nije nužno uništenje flote nego razoriti jedan neposlušni tanker, a svi oni zbog batimetrije moraju proći 50-ak km od iranske obale i to dužinom od 250 km.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

kad iranci ponovo pokrenu centrifuge
za obogaćivanje urana
cionistima će otpasti sva kosa sa glave

aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
Gost
aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
1 godina prije

Kasno je za to, nemaju u rukama sredstvo za odvračanje koje su u ove 4 godine trebali napraviti, nasanjakali su ih time što su vjerovali vražijoj djeci. Sad im neće dati vrijeme da ju naprave.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@AAA
A svi mi ćemo mirno spavati jer ako se jedna nuklearna eksplozija, ili možda više dogode u Izraelu, baš nas briga. Ta mi smo toliko daleko da vjetar jedva saharski pijesak donese do nas. Koje sebično razmišljanje.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Teheran
Da u pravu si, mini podmornice su najveća opasnost za strane ratne brodove. Teško su uočljive a mogu biti vrlo djelotvorne. Ali ipak, zar stvarno misliš da se Iran može suprotstaviti američkoj floti. A što se tiče uništavanja tankera, to bi bio kraj za Iran kakvog poznajemo. Zemlje Perzijskog zaljeva ovise o slobodi plovidbe tankera. Još i njih dobit protiv sebe, to bi stvarno bio potez. I na kraju ponavljam pitanje. Zašto Iran razvija nuklearni program?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Zbog potreba za električnom energijom, i zbog odbrane od potencijalne agresije. Srbija se bavi nuklearnim istraživanjima ima centar za nuklearna istraživanja u Vinči, Slovenija ima nuklearnu elektranu Krško, Madjarska i Bugarska imaju nuklearne elektrane.
Srbija i Rosatom potpisali su sporazum o saradnji u maju ove godine u Sočiju.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Riddick
To potvrđuje da Iranu ne treba nuklearni program. Ni Srbija ni Slovenija nemaju dostatne količine nafte i plina te ovise o uvozu. Iran je druga priča.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Za proizvodnju el energije druže, kako od nafte praviti el energiju?
Srbija pravi el energiju od hidro i termo elektrana od nafte ne ni od plina.
Saudijska Arabija pravi nuklearni reaktor, hoćeš da kažeš da su poludeli?
Turska ima nuklearne elektrane i planira još 3 da izgradi.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Da li si čuo za termoelektrane na plin. Iran ga ima u izobilju.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Svejedno , niko nema pravo da im brani razvoj nuklearnih tehnologija koju ima većina sveta i Iran zbog raznih sporazuma “zabrinutih Amerikanaca za stabilnost regiona” zaostaje kada su u pitanju nuklearne tehnologije, a da im ne prete možda ne bi bilo potrebe za nuk bombama.
U ostalom ako mogu saudi da prave reaktor može i Iran.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko
1 godina prije

A zašto Amerika prčka s nuklearnom energijom i nuklearnim bombama? Tko su oni, Bogovi koji sve smiju, a Iran i ostali to ne smiju? Amerikanci prijete svakom tko im se ne povinuje, a ti laprdaš o tome da Iran prijeti. Koliko zemalja je u zadnjih 50 godina napao Iran, a koliko Amerika? Jedino su ti psihopati i upotrijebili nuksu do sada.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Mirko i Slavko
Dao si sam odgovor. Bili su vojno inferiorni, a što se tiče volje za ratom, ne znam. Iran mi se ne čini neki pacifist. Sirija, Hezbolah, prijetnje Izraelu… Pa tko vlada Iranom. Tko odobrava kandidate za izbore?

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Ad astra, nema efikasne obrane protiv iranskih raketnih kapaciteta. Ne govorimo ovdje o srazu na tihooceanskim pučinama, nego u iranskom dvorištu. Zaljevske zemlje su već na neprijateljskoj nozi s Iranom i financiraju Trumpove igrače, očito nisi informiran. Nuklearni program razvija se zbog višestrukih privrednih, znanstvenih i energetskih koristi, stvarno treba biti bedast da tome proturječiš “naftom i plinom”. Iran je zadnjih godina i treći najveći graditelj hidroelektrana u svijetu, a po geotermalnim, solarnim i vjetroelektranama je također prvi u regiji. Termoelektrane previše zagađuju okoliš i troše se dragocijene zalihe za izvoz. Nuklearne programe imaju također Turska i UAE (energetski), Saudijska Arabija (znanstveni) i Izrael (vojni).

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Teheran
Hrabra izjava o iranskoj raketnoj moći. A što se tiče Irana, informiran sam više nego što bi mogao zamisliti. Iran je vojno inferioran u regiji, a kad se tom doda američka flota, onda je situacija katastrofična. Iranu treba sloboda, a ne sadašnji politički lideri koji ga zbog koristoljublja drže zatočenikom. Možeš si zamisliti koji bi prosperitet imao Iran da se normalizira situacija. Tako velika i bogata država. Ono “koristoljublje” sam napisao jer sam htio izbjeći težu riječ ali ti ćeš me jako dobro razumijeti. Znaš ti dobro koja garnitura vlada Iranom. Isti oni koji odobravaju kandidature za izbore.

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Ad astra, navodno “hrabru” izjavu dali su američki analitičari još prije više godina, a savršeno se poklapa i s izjavama iranskih generala. Ne radi se dakle o nekakvoj subjektivnoj procjeni nego o činjeničnom stanju. Iran je neprikosnoveni vojni lider u regiji i to potvrđuju praktična iskustva iz susjedstva. Izbacili smo američke trupe iz Iraka, a neformalna koalicija triju na papiru “najvećih” regionalnih sila završila je debaklom u Siriji. Iran uživa slobodu i demokraciju od revolucije 1979. kada je srušena proamerčka diktatura, ali vidim povijest ti nije jača strana. Sloboda treba narodima Balkana koji su političko-ekonomsko roblje, a što je najjadnije od svega, neke uskogrudne budale isprana mozga još misle da su “slobodne”. Smijem ti se iz Teherana.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

In 2002, the Pentagon spent $250 million on a classified U.S. war game called Millennium Challenge. The game envisioned the U.S. Navy facing a coordinated Iranian assault in the Persian Gulf using swarming boats and missiles. The results were so devastating the exercise was suspended and the parameters controversially changed to ensure a U.S. victory: The Iranians sank a total of 16 American ships ― including an aircraft carrier.
https://youtu.be/lScQMpMFIaU

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

evropska unija se treba ugledati u iransku
slobodu i demokraciju od kada
je srušena proamerčka diktatura
i smanjiti usa uticaj u evropi

svakom loncu poklopac
Gost
svakom loncu poklopac
1 godina prije

Teheran,ne troši paru uzalud na ljubitelja čuvara konc logora. IGNORE

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Vidiš i sam da izvrće činjenice. Amerika se povuče iz međunarodnog sporazuma kojeg podržavaju pet velesila i čitav svijet, a Iran mu je kriv što nema “normalizacije situacije”. Drži predavanja o “slobodi” demokratskom Iranu, dok evidentno brani zaljevske diktature. Iran mu “nije pacifist” jer brani susjedne demokracije u Iraku, Siriji i Libanonu od terorizma, dočim mu je agresivni Izrael “ugrožen prijetnjama”. Iranski nuklearni program koji je pod nadzorom IAEA-e vidi kao “bespotrebne”, a saudijski reaktori i izraelske bombe su mu sasvim uredne. Znam još puno toga, van ovog članka i van portala općenito.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O, nije samo to.
Izvrće on i ono što drugi kažu u svojim komentarima…
– otvoreno laže, npr. procjenjena životna dob amerikanaca (“84” god). Upozoren, citira izvor, ali ne i što piše u izvoru,
– za sebe pridržava pravo određivati npr tko je diktator (Gadafi), bez obzira na druga razmišljanja i argumente…
– ponavlja laži, jer opravdano pretpostavlja da će novi ljudi čitati portal,
– petlja se u stvari o kojima ništa ne zna, ( f35 će zamijeniti a10; osim vojske, ekonomija, Bože sačuvaj),
– pazi ovo: “Znaš ti dobro koja garnitura vlada Iranom. Ona ista koja odobrava kandidaturu za izbore”. Ponovljeno. Jako mu smeta.
Da li slična garnitura odobrava kandidature u Hrvatskoj? O, da.
E, dobro me čuj, a a. Ta garnitura u Iranu radi za narod Irana.
Za ove u Zagrebu sumnjam da i oni znaju za koga rade.
Iz priloženog je jasno u kojoj profesiji je proveo svoj životni vijek…

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

Haha, jest majstore Teheran, al si ga zabio do balcka na kraju sa pozdravom iz Teherana. Ziv bio i pozdrav tebi i svim Irancima. Samo naprijed.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Nisu samo mini-podmornice opasnost,iranci imaju i podmornice klase kilo koje mogu djelovati van perzijskog zaljeva.za blokadu samog hormuza mogu koristiti veliki broj podvodnih mina.jeste da amerikanci imaju sredstva za detekciju i uništavanje,ali veliki broj mina znači i veliki rizik da nisu sve uništene.uostalom jedan brod im je 1988 teško oštećen zaostalom minom iz iračko iranskog rata.

mane
Gost
mane
1 godina prije

naravno da nije spreman za rat.kome treba rat u kojem pobedio ili izgubio zemlja ti je porusena,ljudi pobijeni.ako mogu da vrdaju nek vrdaju.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ništa se neće dogodit sve dok Ameri ne blokiraju prvi tanker sa iranskom naftom, a onda Iran blokira Hormuški prolaz kako je najavljeno. To sve ne znači kako već koji iranski tanker nije bija blokiran, ali iranske i američke tajne službe odlučuju kad će se to pojavit u svim medijima ka “breaking news”.
False flagova ima na sve strane ka i u globalnim financijama crnih labudova . . . zna se ko potiže okidač . . .

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

“zna se ko potiže okidač . . .”
stranka na vlasti. . .

igi
Gost
igi
1 godina prije

…hazari u svojoj ludosti od straha pred iranom i njegovim atomskim programom izazivaju iniciranje globalnog konflikta….i ne samo to…partija pokera se nastavlja…trump uveo carine od 25% kini…

aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
Gost
aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
1 godina prije

Samo vi potpisujte sporazume sa vražijom djecom, sad se vidi sva suludost Rohanija i ekipe. Trubim to već 4 godine a sad im dolazi na naplatu. Da nije bilo izdajnika Rohanija sad bi imali nukleus u rukama. Isto da nije bilo flekavog odabranog nebi bili jahači apokalipse pred Moskvom.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Izražavam ozbiljnu zabrinutost.
Pozivam obje strane na suzdržanost.
P.S.
Nu mene.
Za EU parlament spreman.
Nije mi do love.
Sačuvaj Bože…..
Ja to više zbog belgijske čokolade……
A, da……. i zbog hrvatskih interesa.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ako padne Iran, onda je kineski projekt one belt one road onako, kao što je zamišljen bez smisla….. Ako padne Iran, onda je i Kaspijski sporazum bez smisla….. Pa tako, možemo reči, da u Perzijskom zaljev Khazaro-američkoj koaliciji nasuprot ne stoji samo Iran, nego dvije države, kojima je Iran, takav kao, što je sad od vitalnog značaja….Ili, da prevedem za one malo manje viješte…. Ako padne iran, znači, da su Rusi đaba krečili u Siriji……

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

iran ne može pasti to je zemlja sa 80 milijuna
izuzetno dobro obrazovanih ljudi
koja ima tradiciju dugu tisuću godina
osim toga imaju raketni program
koji je superioran svakom nosaču aviona
pa iz drona su ih snimali kako prolaze kroz hormouz
tko zna što imaju još skrivenoga u rukavu

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa nisu samo snimili sa dronovima USS nosač aviona, nego nešto mnogo ozbilnije… Prije od prilike dva mijeseca su u relnom vremenu hakirali američki dron iznad Iraka i prizmeljili ga…. Od kad su prije više godina prizemljili prvi američki dron u Iranu, su postali tako u EW, kao i u noružanu sa dronovima, veoma jaki…. A o raketama ne bih, pošto nemam pojma…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ovo je već je_eno predvidljivi scenarij. Američku javnost se već kondicionira na strah za živote njihovih Donosioca Slobode ™ u Iraku.
CIA će odraditi svoje, angažirati neku lokalnu kozoje_sku humanitarnu udrugu koja će se folsflegaški nazvati “Iran Iznad Svega” i folklorno odrubiti glave nekolicini američkih nadljudskih humanitaraca u Iraku ili nešto još neviđeno (uvijek moraš imati novi, svježi materijal, ljudima bude dosadno ponavljanje scenografije). Daljnji razvitak radnje znamo.

jozo
Gost
jozo
1 godina prije

dobiju ameri po labrnjama

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

američko carstvo je završilo

John Galt
Gost
John Galt
1 godina prije

Glupost. Amer će ih vratiti u 5 stoljeće.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Samo u crtičima i hollywoodskim sci-fi variantama.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Francuski talenat za samosprdnju na djelu….

aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
Gost
aiodvbawzbfvawbefvawerfvuawerfvaewfe
1 godina prije

Kad sam ukazivao na pogubnu politiku izdajnika Rohanija ovdje su se posmjehivali tome, sad se ja smijem.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije

2.5.2019 je istekao moratorij .
Da li je netko pratio koji je plan od USA?
Fizički spriječiti tankere s iranskom naftom ?
Ili prijetnjom sankcijama i sankcijama na sankcije natjerati ostatak svijeta da ne kupuje iransku naftu?

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Nije mi jasno zasto se uopce Europa zamara Iranom, sto se mene tice ti iranski Ajatolasi mogu jos veceras sve irance zaduziti sa po jednom nuklearkom, koga oni plase sa tim nuklerakama i atomskim programima,sami sebe?

Europa bi trebala napraviti petogodinsnji plan u kojem bi drasticno smanjila uvoz energenata iz Irana, odnosno bliskoistocnih zemalja i Rusije. U tom periodu zamjeniti svu proizvodnju automobila i kamiona sa benzinskim i dizel pogonom sa proizvodnjom Elektricnih automobila sa svom potrebnom infrastrukturom.Naftne derivate koristiti samo i iskljucivo tamo gdje nema alternative.Dosta je Europa debelim guskama ( razno raznim seicima , ajatolasima i oligarhima) mazala eurima i dolarima vrat , jedna litra dizela uskoro 2 eura , sramota .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ne očekuješ valjda da če europski oligarsi, plavokrci i visoka politika upucati sami sebe ?
Ista je to ekipa sa raznoraznim šeicima, i eto 2€/l

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Kako da ne.
Baterije ce sve da rese, ili neka nova pogonska tecnost a ko ih prvi bude inplementirao efikasno novo gorivo koje moze da zameni naftu bice ubijen na licu mesta kao besno kuce od strane CIA zbog pretnje petro dolaru, ma i pre toga ce da ga ubiju pod “nerazjasnjenim okolnostima”.
Amerika je cuvar broj 1 trzista nafte i naftnih derivata u svetu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

To što si ti napisao, ne ide ni politički, ni ekonomski, pa boga mi čak ni fizički……. To ti je tu negdje sa naivnim navođenjem missice, kako želi mir cjelome svijetu….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Od tih 2 eura, jedan euro ti uzme SAD, a pola eura ti uzme vlastita država.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Postovani drugovi nakon dugo vremena da vam prenesem moje mišljenje u svezi Irana-napad ce biti ovaj mjesec ili sigurno prije ovih 60 dana ultimatuma koji je Rohani uputio EU..večeras je Pompeo u VB prije je bio u Iraku i sad se saveznici dogovaraju za sigurni napad koji će iscenirat Izrael a ostali se uključuju.Neće se dozvolit ni jedna centrifuga jer greške su napravili u S.Koreji i sad moraju uništit reaktore i svu infrastrukturu u gradovima koje Mosad ima u svojim tajnim spisima.Samo je pitanje šta će Rusi poduzet jer ministar Irana je u Moskvi isto radi pokušaja savezništva ali to je veliki upitnik.Svi se pripremaju za rat…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm….ja se sjećam da je Bibi mahao negdje nekom slikom iz Irana, kao neko tajno mjesto, poslije se ispostavilo da je to praonica tepiha izvan Teherana…
Pa ako udare po takvim ciljevima…eto frke, Iranci i Iranke će morati ručno prati tepihe…ali, dobro je to za liniju…

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Šule moj ništa od toga, ameri znaju da su gotovi ako samo pipnu Iran, tako da ne brini nikakvog napada neće biti

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Zaboravlja se ko je Trump i da mu vjerovatno treba rat da bi bio ponovo izabran. Isprobano vec….
Hoce li to biti BI ili JA…budemo vidjeli.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Vojnog napada na Iran nece biti,ne treba biti neki strucnjak za ovu temu za takav zakljucak,dovoljno je ponovno pogledati zemljopisnu kartu. Onaj ko prati zbivanja u svijetu u zadnjih 10 godina zna da takav potez ne moze proci bez vojnog odgovora Rusije i Kine i to ne zato jer im je Iran nesto prirastao srcu nego iskljucivo radi vlastite sigurnosti.
U slucaju pokusaja blokade Irana mozemo ocekivati svasta ,od zatvaranja Hormuza pa do velikog vojnog sukoba zapada i istoka.
Nisam optimist.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Napada na Iran neče biti. Ako SAD i njeni vazali to učine, Izrael če biti izbušen iranskim raketama. Znaju sionisti, da to znači kraj njihovog projekta velikog Izraela. Iranska nacija je složna nacija, koja je spremna na dugotrajni rat sve do pobjede. Uz to ima zbog važnog strateškog položaja na svojoj strani Kinu i Rusiju, a možda čak i Tursku.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Napad na iran je i napad na američke građane.na koliko će doći barel nafte na pumpnim stanicama,ili će američka vlada subvencionirati razliku od sadašnje cijene?amerikancima je barel svetinja,jeftina nafta pokreće ameriku.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ako ajatole razglase sveti obrambeni rat (džihad), onda se Amerikancima i Izraelcima ne piše dobro.

free khorasan
Gost
free khorasan
1 godina prije

napustit će vas baš ko i kosovo na prvu režiranu drskost

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
55
0
()
x