Pompeo: “Spremni smo na dijalog s Iranom, ali mora dokazati da je normalna država”

Mike-Pompeo
35 komentara

“Spremni smo voditi dijalog s Iranom bez preduvjeta. Spremni smo sjesti za pregovarački stol”, kazao je jučer američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Svakako smo spremni za ovaj razgovor, kada Iranci budu dokazali da se žele ponašati kao normalna država”, kazao je američki državni tajnik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom.

Istovremeno, Pompeo je istaknuo kako će Washington nastaviti s naporima na “suzbijanju štetnih aktivnosti” Irana na Bliskom istoku.

Prošlog tjedna je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako je sporazum s Iranom o nuklearnom programu moguć čak i u pozadini pojačanih napetosti između dviju zemalja.

Govoreći nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države poslale dodatne tisuće vojnika na Bliski istok, čelnik Bijele kuće je izjavio kako vjeruje da Iran “želi pregovarati”.

Međutim, iranski predsjednik Hassan Rohani je kasnije signalizirao da bi pregovori sa Sjedinjenim Državama mogli biti mogući samo ako Washington ukine sankcije.

Odgovarajući na najnovije Pompeove komentare, Rohani je jučer kazao kako bi se Sjedinjene Države trebale vratiti na pregovarački stol i nastaviti provoditi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Druga strana je bila ta koja je otišla s pregovaračkog stola i prekršila ugovor. Dakle , to se mora vratiti u normalno stanje”, stoji u priopćenju na službenoj internetskoj stranici iranske vlade.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je rekao: “Islamska Republika Iran ne obraća pažnju na dosjetke i naznake skrivenog plana u novim oblicima.”

U kolovozu, nakon što je napustio međunarodni nuklearni sporazum s Iranom, Washington je uveo sankcije iranskom automobilskom sektoru, trgovanju zlatom i drugim vrijednim metalima.

U pokušaju povećanja pritiska na Islamsku Republiku su studenom SAD uvele nove sankcije protiv Irana. Sankcije su tada pogodile prije svega iranski sektor nafte, kao i bankarsko poslovanje, industriju, brodogradnju i brodarstvo.

Trumpova administracija je dala posebna izuzeća za osam zemalja, koja su dopustile da privremeno uvoze iransku naftu čak i nakon izricanja sankcija. Međutim, izuzeća od sankcija za kupnju iranske nafte su prestala važiti 2. svibnja.

IAEA: Iran i dalje ne krši nuklearni sporazum

Nuklearno postorjenje Arak Iran

Kao odgovor na to, Iran je izjavio da bi mogao povećati proizvodnju obogaćenog urana iznad razina dopuštenih sporazumom, iako to još nije učinio.

Tromjesečni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je u petak potvrdio kako Iran i dalje nastavlja ispunjavati temeljna ograničenja nuklearnih aktivnosti koja su određena Zajedničkim sveobuhvatnim akcijskim planom iz 2015. godine, neovisno o najavama iranskih vlasti da će zadržati veće količine obogaćenog urana i teške vode.

Podsjetimo da je Iran to najavio prošlog mjeseca, ali je europskim zemljama dao 60 dana da počnu koristiti sustav naplate INSTEX za poslovanje s Iranom, koji je stvoren da zaobiđe američke sankcije. Nakon toga, ako Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i EU u cjelini, ne ispune obećanja dana Teheranu, iranske vođe su rekle da se neće pridržavati ograničenja iz nuklearnog sporazuma, a Iran bi mogao izaći iz Ugovora o neproliferaciji nuklearnog oružja, međunarodnog obvezujućeg ugovora kojeg nisu dio samo Izrael, Indija, Pakistan i Južni Sudan, a Sjeverna Koreja je bila dio ugovora, ali se iz njega povukla 2003. zbog prijetnji i optužbi Sjedinjenih Država.

Hassan RohaniIAEAINSTEXiranNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali
4 godine prije

Kako da normalna država dokaže nenormalnoj da je normalna!?

DažBog
4 godine prije

Bilo bi lijepo da Iranci zauzvrate sa izjavom:
“Spremni smo na dijalog s USA, ali moraju dokazati da su normalna država”

anti-sistem
4 godine prije

Amerika je najnormanlija država svijeta. Šta ima nenormalno u američkim masovnim ubojstvima, policijskom državom,nadzorom svih 320 mil stanovnika od CIAe i NSA, okupacijama država na drugog kraju svijeta,podržavanju terorista i genocidima??

Perun
4 godine prije

Kako dokazati da je USA normalna država….Smatrati da Mormonska zajednica je normalna ljudska zajednica pod zastitom drzavnog aparata USA a ne smatrati da Iranska varijanta islama nesto znaci u religioznom svijetu ….Taj Gsp .Pompeo treba ponovo ici u skolu on je neznalica isto kao Gsp Bolton ….Predsjednik Donald Trump (citaj Donald Duck) je gori nego predsjednik Nixon …

zx16
4 godine prije

Američka ološ ima petlju da napdne samo zemlje koje nisu u stanju da joj se suprotstave. Čim im pokažu zube, odmah spremni na razgovore. Severna Koreja je najbolji primer toga a Iran samo overava tu istinu!
Šta onda tek mogu protiv Kine i Rusije? Ništa sem lajanja i ucena ali zaboravljaju da ko drugome jamu kopa sam u istu pada.
Neće još dugo biti hegemonije dolara i sa njome američkih ucena!

neko ime
4 godine prije

Sva sreća da Popay ne treba nikom ništa dokazivati…prije 2 mjeseca su ga oprali i Koreanci:
“Dan ranije je Odjel za američka pitanja Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje zatražio od Washingtona da isključi američkog državnog tajnika Mikea Pompea iz pregovora o denuklearizaciji, tvrdeći kako će se, ako bude prisutan, dijalozi “ponovno zapetljati”

Dakle, šef diplomacije koji ne zna elementarna pravila diplomacije… Diplomacija i arogancija ne idu zajedno, nikako jer jedno drugome kvare posao 😉

Siniša
4 godine prije

A imaš li ti ovjeren papir da si dobar sa svojom glavom!?

samo tako
4 godine prije

Iran nema sa kime na zapadu pregovarati kolikoOnagod to htio. Usranci su naprasno izašli iz ugovora, Eusrancima, nemočnim licemjerima je Instex mrtvorođenče.
A što bi to bila normalna država po Pompeu?
Je li to ona koja provodi miroljubivu koegzistenciju, nemješamje u unutarnje poslove drugih,….?
Ona koje se svađa i zastrašuje širom svijeta ?

Jole
4 godine prije

I svi se nasmijaše.Bravo Pompeo,vicmaher class1.

Jole
4 godine prije

Mislim da im je to najbolje objasnio mali vođa Kim .Rekao je da ubuduće ako žele pregovarati da pošalju zrelije i ozbiljnije osobe od Pompea.

spartak
4 godine prije

Usanski režim definira normalne države kao “države koje pristaju na vazalni odnos, na pljačku svojih resursa, na postavljanje svojih vlada po odobrenju Usanije, na kupovanje isključivo usanskog oružja, energenata i informatičke opreme, na postavljanje usanskih (ili NATO, svejedno) baza na svome teritoriju,”.Uzor idealne normalne države je po toj definiciji Ukrajina, Svi ostali moraju težiti tome uzoru.
Države koje ne ispunjavaju kriterije iz definicije su nenormalne.

politicki nekorektan
4 godine prije

..gledam ovog lika..toliki volumen,a unutra vakum…kako razgovareti sa takvima ?…sto god da mu kazes, cujes samo jeku u njegovoj tintari…

Zvrk
4 godine prije

teško da mogu tek tako toliko potkapacitiranih osoba biti na čelu tobože najjače države svijeta. očito ih netko gura s pozadine da glume neznalice i usput rasipaju utjecaj države kojom upravljaju.

bato
4 godine prije

nevidim smisla v dialogu Irana i Amerokenjaroša, jer oni več sledeči dan laprdaju nešto drugo

bato
4 godine prije

u stvari Iran treba traziti od Usranih da se vrate sporazumu od kojeg su izašli, tek tada može dialog, sve drugo je danguba

davor
4 godine prije

U Izraelskim zakonima piše da svaka država koja ne pridaje pravo Izraelu na postojanje je neprijateljska država i postaje “dio problema” a to u operativnom smislu znači da postaje i predmetom destabilizacije, atentata, sankcija i rata. Isto je doslovno preslik i vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država potpuno koordinirane iz Tel Aviva.

Tomica
4 godine prije

Mene brine što se EU klanja ovakvim budalama i igraju njihovu igru.

nessy
4 godine prije

Clanak treba naslov “Mission impossible 7”. Drugim rijecima, kako manijaku dokazati da je lud on, a ne ti.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Danas prijetnje ratom ,sutra pregovori ,pomirenje i treći dan opet lavež i režanje .Eto to je vanjska tviter politika Amerike u 21 vijeku.Tako je i sa Iranom,S.Korejom ,tako će sutra biti sa Kinom jedino se protiv Rusije uglavnom drže istoga kursa, besmisleno je postalo ovakve izjave uzimati za ozbiljno jer je njen rok trajanja i težina važi do sutra dok se ne odvali nešto novo i suprotno od ovoga danas.

samo tako
4 godine prije

Da vuk ni sra, bija bi puka

Alen
4 godine prije

Ovaj unajmljeni putujući cirkus zvani americka administracija , skupa s kockarom trampom , je ocit dokaz propasti pax americane i upozorenje svima na planeti da se pripreme za najgore…
Sad je već ocigledno da propadaju i da im jeste cilj povući na dno sa sobom ostatak svijeta..
Putujući cirkus koji putuje svijetom i unosi nemir gdje stigne je samo u zadnjih mjesec dana napravio smutnje i nemira po svijetu vise nego predhodna u oba mandata..

Do ovih cirkusanata riječi i razum ne dopiru ..

nije bitno tko
4 godine prije

Ovaj nije normalan.

karma
4 godine prije

Pompeo izgleda kao kamatar, reketar i prica kao kamatar. Lik je mesar bez osjecaja

šeronja
4 godine prije

tako je, neka se ugledaju na Hrvatsku

Ime amatera
4 godine prije

Ova vreča bioloskog otpada je tražio posao kao izbacivač u javnoj kuči. Odbijen i bankstersi mu namjestili kod Trumpeta posao da plaši po svijetu ….
Kime ne gasi raketu pametno mamino ..

Z.A.
4 godine prije

Sta je to u SAD normalno a u Iranu nenormalno.Po cemu si ti Pompeo normalan a premijer Rohani nenormalan.Gospodin Rohani nikome neprijeti a vi gospodine Pompeo svima, imali jos iko daje ostao a vi zaboravili da mu zaprijetite.Jeli to normalno da prijetite Iranu da ce nestat Vi g.Pompeo imate u glavi iskrivljen pojam rijeci normalan.Jeli normalno prijetiti najvecoj nuklearnoj sili na svijetu Rusiji.Jeste li vi uopce normalni?G.Rohani je bogobojazljiv covjek a boji te li se vi ikoga.Vjerujete li vi u ista i odakle vam pravo da prijetite i predstavljate se za normalnog.Jeste li slucajno culi a onu staru izreku da bogu nije mila sila.Pa skim da Iran pregovara pa pregovarac mora imati moralne kvalitete da drzi do casti i obraza i da je zakletva svetinja u vasem slucaju da ispostujete potpisano Ima li i jedan sporazum koji vi niste prekrsili.Vase ponasanje mi lici na ponasanje dijeteta a dijeca su neodgovorna.Molim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI