ISIL nestaje u iračkoj pustinji – Sirijska vojska čisti svoj dio granice

6 komentara

Jučer su iračke savezne snage i šiitska Hashd Al-Shaabi armija pokrenuli veliku ofenzivu s ciljem čišćenja pokrajine Anbar u zapadnom Iraku od prisutnosti terorista ”Islamske države”. Cilj kampanje je oslobađanje pustinje uz granicu sa Sirijom i gradova Al-Qaim i Rawa, posljednjih bastiona ”kalifata” u zemlji.

“Čekamo nulti sat”, uoči jučerašnje zapovijedi premijera Haidera Al-Abaija za pokretanje napada je izjavio Ahmed Al-Assadi, glasnogovornik šiitskih snaga raspoređenih u tom području.

“Vojna kampanja u zapadnom Anbaru će uskoro biti pokrenuta, a Hashd Al-Shaabi snage će biti glavni sudionik u operacijama”, dodao je Assadi tijekom okupljanja postrojbi.

Prije pokretanja kampanje je na dva grada bačeno stotine tisuća letaka s uputama civilnom stanovništvu kako se ponašati tijekom operacija i da se udalje od položaja neprijatelja.

Čelnik Odbora za sigurnost pokrajinskog vijeća Anbara je rekao da bi operacije u zapadnom Anbaru mogle biti dovršene do kraja sljedećeg mjeseca.

Iračke trupe su uspjele osloboditi Faludžu, Ramadi i druge gradove u pokrajini, ali su zapadne gradove Al-Qaim i Rawa i pustinjska pogranična područja još uvijek u rukama terorista samozvanog islamskog “kalifata”.

Već prvog dana kampanje su iračke snage osigurale cestu iz pravca Akashata i Rutbe do Al-Qaima, a šiitske snage su došle do jugoistoka grada i zauzele vodnu stanicu.

Na sirijskoj strani su vladine snage, Hezbollah i afganistanska Fatemiyoun brigada oslobodili crpnu stanicu T-2, posljednje važno uporište ”Islamske države” na putu do graničnog prijelaza Al-Bukamal i Al-Qaima na iračkoj strani. Nije slučajno ofenziva sirijskih snaga pokrenuta istovremeno s kampanjom iračke vojske, jer je poznato ta iračka šiitska armija i proiranske milicije u Siriji žele osigurati kopnenu vezu Bejruta s Teheranom, što se upravo ostvaruje.

U priopćenju iračkog Ministarstva obrane za medije se navodi kako je oslobođeno raskrižje Rawa i rezidencijalni kompleksi u regijama Al-Hase i Al-Jibab.

Irački vojni izvor je za televiziju Al-Sumaria rekao da je područje Jibaba oslobođeno nakon što su militanti ”Islamske države” pobjegli prema Al-Qaimu.

Iračke snage su stigle do južnih prilaza Rawe i oslobodile bivši zapovjedni centar iračke vojske, koji je od 2014. bio sjedište terenskih zapovjednika ”kalifata” u zapadnom Anbaru.

Irak
FOTO: Situaciona mapa Irak

Uz ove operacije, iračke snage s graničnih prijelaza sa Sirijom protjeruju kurdske milicije. Jučer je potvrđeno da su iračke snage preuzele nadzor nad graničnim prijelazom sa Sirijom u području Rabia, sjeverno od Al-Qaima, nakon što su iračke trupe zarobile kurdske snage.

Khadim Al-Aqabi, čelnik granične službe Iraka, izjavio je kako su u tijeku napori za ponovno otvaranje graničnog prijelaza Rabia, kojim će upravljati savezna granična služba.

Kurdski dužnosnici u sjeveroistočnoj Siriji su priopćili kako će prijelaz Semelka biti do daljnjega zatvoren za sve, osim za humanitarne razloge, a razlog su ”napetosti na iračkoj strani”.

Iračka vlada, osim graničnog prijelaza Rabia sa Sirijom, nastoji nametnuti kontrolu nad svim graničnim postajama koje su u rukama kurdskih snaga.

Čišćenje Anbara iz južnog pravca i područja grada Rawe prema Al-Qaimu u prvoj fazi teče prilično glatko, teroristi ”kalifata” će u samom pograničnom gradu vjerojatno pokušati pružiti otpor. Međutim, prema procjenama iračkih snaga nemaju dovoljno boraca da se suprotstave iračkim snagama i šiitskim milicijama, što znači da će se najvjerojatnije pridružiti teroristima koji organiziraju obranu u Al-Bukamalu u Siriji.

U tom slučaju, iako treba pričekati razvoj događaja, sve je izvjesnije da bi se potpuni poraz ”kalifata” u Iraku i Siriji mogao proglasiti do kraja ove godine.

VIDEO – Akcija oslobađanja crpne stanice T-2 sa sirijske strane granice

https://www.youtube.com/watch?v=afZ0HIXW7Ls

HezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

Gledajući ovaj video odmah se stekne utisak da je ovaj Hezbolah izrastao u respektabilnu vojnu formaciju u svakom pogledu.Što se tiče ove operacije više treba gledati na kurde jer oni i ISIL su sada jedno.Ovi bi ih lako mogli prebaciti negdje drugo da ponovo udare tamo gdje ih ni iračke ni sirijske snage ne očekuju.To je sada otvoreno savezništvo,dokaza za to mali milion samo u zadnja dva – tri mjeseca.

Riddick
6 godine prije

Iracani napreduju na 2 fronta , protiv Isila i protiv Kurda , svaka cast vojsko …

Broj 1
6 godine prije

Bogu HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Shebali smo Terroriste!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI