ISIS-ov bombaš samoubica presretnut na putu za Indiju

Potencijalni bombaš
3 komentara

Osoba koja je navodno planirala da se raznese kako bi ubio visokog indijskog političara presretnuta je tokom tranzita kroz Rusiju, izvijestila je u ponedjeljak Federalna služba sigurnosti (FSB).

Potencijalnog bombaša samoubicu regrutovala je u Turskoj teroristička grupa Islamska država (IS, bivši ISIS), navodi se u saopštenju. Čovjek je radikaliziran na društvenim mrežama i susreo se s predstavnikom IS-a u Istanbulu kako bi snimio zakletvu na vjernost prije nego što je otišao u misiju u Indiju, saopštio je FSB. Rusija je služila kao tranzitna zemlja za ovo putovanje, navodi agencija.

Ruski organi za provođenje zakona opisali su namjeravanu metu terorističkog napada kao “člana vladajućih krugova Indije”.

FSB je saopštio da je muškarac državljanin neimenovane centralnoazijske nacije, koji je “boravio u Republici Turskoj između aprila i juna 2022.”.

Agencija je objavila i video na kojem osumnjičeni, čije je lice bilo zamagljeno, priznaje da se zaklinje na vjernost ISIS-u. Govorio je na lomljenom ruskom i rekao da je prošao “specijalnu obuku” i da je trebalo da se sastane s rukovaocem u Indiji koji će mu osigurati “potreban materijal za teroristički napad”. Indijska meta je navodno vrijeđala proroka Muhameda, rekao je.

bombaški napadIndijaISISrusijasamoubilački napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Isilovci su americki vagnerovci.

Max
1 godina prije

Dolijao gad.

Praetorian
1 godina prije

Ima puna BiH ovakvih, treba duboko cistit od ove gamadi radikalizirane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI