fbpx

Izbori u Češkoj – Propast političke elite i dokaz da je taj proces nepovratan

Andrej Babiš

U Češkoj su se u petak i subotu održali parlamentarni izbori, čiji su rezultati još jedan u nizu dokaza da tradicionalne stranke u Europi gube tlo pod nogama i da je njihova propast nepovratan politički proces.

Na izborima je premoćno pobijedila populistička stranka ANO, na čijem je čelu Andrej Babiš, tajkun prehrambene industrije i medijski magnat. Njegova centristička i populistička stranka je dobila najveći broj glasova, 29,6 posto i time dobila 78 mandata. ANO je dobio tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Češki Trump“, kako mediji nazivaju Andreja Babiša, pobijedio je na krilima antiimigracijske retorike i čvrstog stava kako njegovoj zemlji nije potreban euro da se Češka Republika neće odreći nacionalne valute, jednog od najčvršćih  stupova suvereniteta zemlje.

Babiševi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati (ČSSD), prate trend sveopćeg političkog bankrota europske socijaldemokracije i na izborima su doživjeli totalnu katastrofu, uspjevši osvojiti samo 7,2 posto glasova, čak 13,3 posto manje nego na prethodnim izborima, zbog čega su s prvog pali na šesto mjesto.

”Ljevica je zaboravila da potječe iz tvornica, a ne iz transrodnih WC-a”

Za poznatog češkog političkog analitičara Štěpána Kotrbu to očekivana posljedica politike socijaldemokrata, ne samo u Češkoj, nego diljem Europe.

”Ljevica, koja je veliki dio proteklih 29 godina bila na vlasti, izgubila je. Ali nije izgubila ljevica, nego je izgubio lažni lijevi tabor koji je odabrao loše teme, lošu retoriku i odvojio se od primarne siromašne ciljne skupine. Nažalost, ljevica je zaboravila odakle potječe, a to nisu transrodni toaleti, nego tvornice. Posljednjih godina su socijaldemokrati su zaboravili radnike, a komunisti su rasli. Uloga lijevih stranaka je surađivati sa sindikatima, a ne nametati im pravila igre. Možda je tako bolje. Sada će se ljevica pomiriti s porazom i socijaldemokrati će provesti četiri ili čak osam godina kao neproduktivna opozicija, osim ako ljevicu ne ujedini autentični lider iza kojeg stoje djela, a ne samo prazne priče oko mirovima i tko će biti predsjednik stranke. Sindikati ne trebaju pravila. Sindikati su najveća ljevičarska politička snaga, moćnija od partizana”, naglašava Štěpán Kotrba.

Ostali pobjednici

Na drugom mjestu, ali daleko iza ANO, s 11,3 posto slijedi konzervativna, ekonomski liberalna i umjereno euroskeptična Građanska demokratska stranka (ODS), koja baštini ideje baštinika ideja svog osnivača, bivšeg predsjednika Češke Vaclava Klausa.

Promovirajući izravnu demokraciju i referendume švicarskog tipa na ovim izborima je sa sličnim rezultatom prošla i antiimigracijska, izrazito euroskeptična, antiislamska, pa i otvoreno nacionalistička stranka Sloboda i demokracija (SPD), pridobivši 10,6 posto birača. Osim što Češka uopće nema imigranata iz 2015. godine, stoga je antiimigracijska retorika prilično čudna tema za izbore, zanimljivost je da stranku ovakvog tipa i svjetonazora vodi Tomio Okamura, Japanac, ali po majci Čeh.

Bolji rezultat od socijaldemokrata, od 10,8 posto, postigli su antisistemska ili, kako sebe nazivaju, antiburžujska stranka Pirati.

Peto mjesto su zauzeli nereformirani komunisti starog kova, koji su osvojili 7,7 posto glasova, 7,2 posto manje nego 2013. godine i uz socijaldemokrate su najveći gubitnici ovih izbora.

Komunisti, autentična i iskreno ljevičarska stranka, oštri su kritičari neoliberalizma, EU i kapitalizma općenito, ali svejedno nisu uspjeli ostati na standardnih 10 do 15 posto glasova.

Izborni prag od 5 posto prešli su još demokršćani, najmanji partner u dosadašnjoj vladi, kao i koalicija regionalnih i lokalnih čelnika Gradonačelnici i neovisni s 5,1 posto glasova. Na kraju, ali doslovno s posljednjim prebrojanim glasovima , u parlament ulazi građanska, liberalna i proeuropska stranka TOP 09.

Dakle, Češka je još jedna od zemalja, nakon što se nedavno slično dogodilo u Austriji, zemlja gdje stranke desnice ostvaruju iznenađujuće dobre rezultate. U Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj je primjetan uspon stranka ekstremne ljevice, dok je u cijeloj EU općenito primjetan porast popularnosti stranka protiv vladajućeg establishmenta, čak i kada nemaju nekog određenog političkog sadržaja.

Odakle u Čeha strah od manjina?

Iako nije ugrožena aktualnim izbjegličkim valom, u Češkoj postoji gotovo apsolutni konsenzus političkih stranaka oko neprihvaćanja izbjegličkih kvota EU, odnosno žestoko protivljenje imigraciji koju zagovara Bruxelles i Angela Merkel.

Odgovor je možda povijesno iskustvo s multikulturalizmom i jednom nacionalnom manjinom, što je loše, ali je dovelo do promjena u čekom društvu. Naime, radi se o izuzetno civiliziranoj, ali zbog toga ne manje hegemonistički nastrojenoj nacionalnoj manjini, koja je još od srednjeg vijeka bila prisutna u Češkoj i dala izuzetan doprinos razvoju te države. To su sudetski Nijemci, uglavnom naseljeni duž zapadnih granica Češke, kao i u većim gradovima.

Sudetski Nijemci su do 1918. bili pripadnici “vladajućeg naroda”. U jednom trenutku su činili 30 posto stanovništva Češke, odnosno 23 posto na razini cijele Čehoslovačke. Sudetski Nijemci i njihov politički vođa Konrad Henlein su pozdravili dolazak nacista u siječnju 1933. godine, Sudete pripojili Trećem Reichu, koji će kasnije okupirati cijelu Čehoslovačku. Danas su Česi etnički homogen narod i još uvijek svježa povijesna trauma u njih izaziva ovakve reakcije.

Češka je doživjela nevjerojatan preokret

Ako gledaju na ishod izbora, on je izuzetno bolan za stranke koje su se pozivale na nasljeđe Vaclava Havela. Unatoč optužbama za korupciju s kojima se susreće vjerojatno novi premijer, pobijedila je stranka ANO i njezin lider Andrej Babiš.

Navodno bi ministar unutarnjih poslova mogao biti češki Japanac ili japanski Tomio Okamura, koji čvrsto zagovara antiimigracijsku politiku.

Najveće iznenađenje je da su tradicionalne političke stranke koje čine temelje češkog višestranačkog sustava doživjele potpuni fijasko. Demokršćani su izbjegli propast, a socijaldemokrati dobili samo 7,3% glasova. Pirati ulaze u parlamenti, kao i TOP 09.

Na kraju u parlament ulazi osam stranaka i pobijedili su  oni koji su se borili protiv vrlo jakih i etabliranih protivnika. Je li pobjeda Andreja Babiša ”Pirova pobjeda”, tek treba vidjeti. On uopće nije htio ući u politiku, ali je na kraju to učinio i pobijedio.

I Pirati su s 10% definitivno veliki pobjednici ovih izbora. U biti se radi o anarhističkoj stranci kojoj je glavni cilj da intelektualno vlasništvo bude dostupno širokim narodnim masama. To je pobjeda protiv kapitalističkih ideja, bez obzira na to što neko mislio o njihovoj ideji. Oni predstavljaju autentičnu politiku 21. stoljeća, koja nastaje u bazi, bez kumova i političkih sponzora, i  osvajaju mlade ljude. Možda Pirati okrenu leđa narodu, ali će onda za četiri godine nestati.

Što se tiče odziva, većina političkog establishmenta je gotovo tjerala svoje birače da glasaju, dok si se Babiš obratio i oni su glasali. Aktualni premijer Bohuslav Sobotka je pokrenuo histeriju oko ”moralnosti” Andreja Babiša, ali to očito više ne funkcionira. Isto je pokušala učiniti Hillary Clinton, koja je, umjesto svog programa, tražila mane i ”upitne moralne vrijednosti” Trumpa. To je jedina poveznica, za sada, između Trumpa i Babiša, jer je nemoguće uspoređivati politiku Češke i Washingtona, češki narod i Amerikance.

Hoće li se češka vanjska politika promijeniti nakon izbora, možda je ključno pitanje. Može se i ne mora promijeniti. Mogla bi se promijeniti iz američke vizije hegemonije u unipolarnom i okrenuti se multipolarnom svijetu, ali je teško reći hoće li biti tako.

Naime, za mnoge Čehe je ruska politika jednako ‘‘glomazna i glupa” kao nekad sovjetska i veći dio stranačkih čelnika u Češkoj drži kako Moskva ne želi partnere za kreativni dijalog, nego poslušnu periferiju, te kako zaokret moguć samo ako se promjeni stav Moskve. I ovdje opet primjećujemo posljedice povijesnih trauma i davnih veza unutar Varšavskog pakta, na temelju čega se gradi percepcija koja nema veze sa stvarnošću.

No, jedno treba priznati, neovisno o novoj vanjskoj politici Češke. Sistemske stranke, politički establishment koji je od pada Berlinskog zida vladao čekom polako nestaje s političke scene, što znači da je ovaj proces u EU nepovratan.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mars
Gost
mars
3 godine prije

“Ljevica je zaboravila da potječe iz tvornica, a ne iz transrodnih WC-a”. Genijalno! U ovoj rečenici leži sva suština djelovanja onoga što se danas naziva ljevicom i posljedično tome će i da nestane kao takva, ako vrlo brzo ne izađe iz tog WC-a, višestruko puštajući vodu iz vodokotlića ne bi li se riješila svih govana koje je u sebi dosada nataložila.

робокап
Gost
робокап
3 godine prije
Reply to  mars

е слажем С тобом господине Марс.У принципу Некадашња левица ,је у ствари Врхушке у свим Социјалистичким земљама тзв.””ЦРВЕНА БУРЖОАЗИЈА””—–потомци врха Комунистичке номенклатуре која је утзв.””ТРАНЗИЦИЈИ””уновчила своје руководеће положаје преобратила се у ДЕСНИЦУ””САДА СА ПАРАМА”2а губитницима транзиције причала бајке О Предностима КАПИТАЛИЗМА.

Svarun
Gost
Svarun
3 godine prije
Reply to  mars

pa problem je u tome, da tvornica više nema…znači i klasičnih radnik je sve manje. Ljevica bi jednostavno morala braniti srednji razred, odnosno ljude koji nisu nosioci kapitala…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Svarun

Dijelom se mogu složiti da tvornica nema kao nekada, kod nas pogotovo, ali ne zaboravite velike industrije u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, vjerojatno i češkoj, lako je naći podatak, a te ljude u plavim radnim odorama ne zanimaju WC-i. Usput, glasači su njihove žene matere i očevi, djeca. baš da vidimo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Svarun

Industrija je 35% češkog gospodarstva. Usluge su 62,3%, a poljoprivreda 2,8%. Što ne znači da je postotak radnika isti, jer usluge daju puno dobiti s manje zaposlenih. Osim toga , uslužna djelatnost su i zdravstvo, obrazovanje, potom ugostiteljstvo itd itd itd, ne samo financijske usluge, telekomunikacije i ostalo. Ali neka bude tako, evo veli članak broj radnika u Češkoj je 3% poljoprivreda 37.8% industrija i 59.2% usluge. Dakle , ljevica bi, da se drži tvornica, trebala dobiti točno toliko glasova – 35- 37%. Ali se ne brine za radništvo, nego za wc-e ili , ne znam, gluposti iz liberalne kuhinje.

робокап
Gost
робокап
3 godine prije

А шта су по теби КУВАРИ;СПРЕМАЧИЦЕ;КОНОБАРИ;МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ ПОБОЛНИЦАМА И СТАРАЧКИМ ДОМОВИМА И МНОГИ ДРУГИ:ОНИ НИСУ ПО ТЕБИ РАДНИЦИ :ДА нису можда ГАЗДЕ:

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

@Laki topalović, veliko je pitanje koliko čeha uistinu ima među radnicima. puno se šuška o ukrajinskim migrantima koji rade najslabije plaćene poslove za crkavicu, pa onda gro migranata s balkanskih zemalja i vječiti problemi s romima i vijetnamcima. uglavnom, ako je radništvo sve manje češko, onda ljevica i nema više pravi oslonac, odnosno glasačko tijelo.

suncan-dan
Gost
suncan-dan
3 godine prije
Reply to  mars

Davno je, koliko se sjećam, Eagleton duhovito rekao da radnicima s takvom ljevicom ne preostaje drugo nego da se svi deklariraju kao homoseksualci, tvornice koje su još preostale nazovu gay klubovima, pa će njihove muke valjda pokoji ljevičar primijetiti i početi se boriti za njihova prava. Možda je nakon ovog potopa socijalistima došlo “iz guzice u glavu”…

http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/agora/clanak/id/483567/marx-se-vratio-a-marksisti-utekli-burzujima

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Pa da budes ostro i cvrsto protiv danasnje i ovakve imigracije, ako na tvoju srecu nemas razloga za to, trebas samo pogledati preko granice . Ipak je bolje uciti na tudjim greskama, a ove vape u nebo. Sto se tice gospodina pobjednika, ne bi bio prvi ako mu bude vrijedilo ono “ja rek’o, ja porek’o”. Jedino se sadasnji francuski predsjednik drzi velike vecine svojih obecanja, a ovce su ga kao (novog, mladog…. blabla bljuv) ipak izabrale. Kod ovakvog birackog tijela, sto ce ti neprijatelji?

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

,,Na izborima je premoćno pobijedila populistička stranka ANO”

Stvarno me nervira lupanje raznih etikate strankama koje dolaze iz desnice,po čemu su liberali manji populisti od deseničara!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

ondje su najveći populisti slovak babiš i japanac okamura.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Populisti su oni koji se obraćaju narodu, valjda, jezikom kojeg narod razumije i diraju bolne teme koje narod tište. E jbg. mediji su stvorili famu da su ”populisti” nešto grozno, zatucano , itd…

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Česi imaju poprilične fobije od Rusa tako da ne treba očekivati velike zaokrete (izuzecima unatoč). Vole oni Amere, vješaju njihove zastave, čitaju knjige Obame i Hillary Clinton. Ali istovremeno su i skeptični prema vanjskim utjecajima tako da znaju sačuvati svoje interese. Balkan ima što učiti od njih.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  tuf

da velika je to fobija. bolje biti njemačka gubernija nego iti jedan sekund pod ruskom čizmom.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Bili su 35 godina pod “ruskom čizmom” ili ga pod sovjetskom , i jedini narod/država u VU koja je nazadovala ili u najboljem ekonomski stagnirala… Eto, germanija im je pokupovala sve što vrijedi od 1990. ali im nije zabranila razvijanje ekonomije kao sovjeti… Ne žive čehi “sigurno” kao za sovjeta, već se bore za bolji život i koliko-toliko političari im donose i provode zakone za bolji život od ulaska u EU nego nama “naši” u Hrvatskoj… Npr. rješavanje “socijalističkih stambenih zgrada” – Ulaskom Češke u EU je počela prodaja državnih stanova po sistemu stanari cijele zgrade u roku 6 mjeseci su imali za odlučiti hoće li ga otkupiti ili ne (U RH to je maltene anarhija, moj čača se od 1997. nije 7 godina mogao upisati kao vlasnik stana je “zgrada ne postoji” a njegov susjed kat iznad je u roku mjesec dana dobio papire da je vlasnik)… Nakon prodaje državnih stanova/zgrada je u Češkoj počeo Proces “Energetske učinkovitosti” i vlasnicima su dali rok 3 mjeseca da odluče žele li obuči zgradu s 5 ili 8 cm stiropol/kam.vuna (10cm NE jer nije potrebno za Češku klimu), te boju zgrade, i istodobno ide i izmjena stolarije (mogli su birati žele li bijelu/slonovu kost ili bež boju stolarije) svima isti prozori i balkonska vrata… Kvaka je u tome što je Češka Vlada osigurala da se s 75% sufinancira iz EU fondova a vlasnici plaćaju 25%… A što imamo u RH?… Anarhiju i pljačku zbog političara mafijaša

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Drago mi je da su se Česi osvestili.Samo napred protiv fašista i liberala.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Nema više ni kapitalizma, sve je financijski sustav baziran na dugu kojega podržavaju establishment stranke, sve se mijenja dosta brzo a svijest ljudi puno sporije

Dan Dare
Gost
Dan Dare
3 godine prije

Za veliku imigraciju s Bliskog Istoka u Evropu vecim je dijelom kriv cionizam. Proces, koliko sam shvatio, ide ovako: 1) protjeraj Arape s njihove zemlje u Evropu, 2) otmi im netom ispraznjenu zemlju, 3) potrudi se da ostanu izbjeglice za cijeli zivot i nikad se ne vrate iz Evrope, 4) stvori “Veliki Izrael”.

Imajuci na umu da “strateska depopulacija” (citaj: genocid) i projekt stvaranja “Velikog Izraela” nisu nikakvi mitovi, misljenja sam da moj gornji zakljucak nije samo suluda spekulacija.

Zaustavimo cionizam!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Dan Dare

Postoje teoretičari koji tvrde da je drugi svjetski rat zamišljen kako bi kasnije bila stvorena država Izrael. Postoje i oni koji tvrde da se to dogodilo jer jer Britaniji i USA nedostajalo obrazovanog kadra i kvalificirane radne snage koju su zamislili izvući iz ratom zahvaćene Europe. Postoje i teoretičari koji tvrde da je do ratova na Balkanu došlo jer su amerikanci htjeli u krvi zavaditi ove narode ovdje tako da budu sigurni da nam ni za par stotina godina neće pasti na um nikakvo povezivanje ni ujedinjenje. Postoje i oni koji tvrde da je taj rat trebao biti kratak i kontroliran, ali da su ga preuzele lokalne obavještajno-kriminalne strukture i produžile u interesu krupnog šverc commerca za još 5 godina. Ovi prostori ovdje, ujedinjeni, smrtna su prijetnja američkim geopolitičkim projektima. Kome ćemo se mi Slaveni, mi koji smo još većina na ovim prostorima, kome ćemo se mi okrenuti u političkom i partnerskom smislu kada bude očigledno, a već je, da Sjedinjene Američke Države propadaju rapidno? Pa… Rusiji, naravno!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Upravo to su htjeli globalizacijsko-liberalni ideolozi. Mediji su trivijalizirali politiku, izjednačavali dobro i loše, potencirali loše, a minimizirali dobro. Postigli su da ljudi više ne vjeruju u poznate političke strukture i da svoje povjerenje, svoj glas na biralištima, daju šalabajzerima sa puno para, redikulima bez savjesti, showbiz zvijezdama. To je taj američki način na koji se provodi demokracija. Politiku i državu vode njeni vlasnici iz sjene putem instaliranih aktera na političkoj sceni. Mi, većina, dajemo povjerenje i legitimitet jednima, koji rade u interesu drugih, aristokracije, buržoazije, birokracije, klasnih neprijatelja naroda. Zato se događa da se predizborna obećanja u pravilu pogaze ili ne ispune jer, današnji političari, htjeli ne htjeli, moraju provoditi agendu onih koji su ih i progurali u svijet politike, a ne interes nas koji ih biramo. Zato ja kažem da je cijeli taj nakaradni i korumpirani politički sustav danas, jedna velika obmana naroda. Također smatram da su kreatori kaosa zamislili ovaj period kao prijelazni period ka korporativnom totalitarizmu i diktaturi, u kojoj ćemo se samo jedno jutro probuditi, a nećemo biti svjesni, ni znati, kako smo zapravo tamo došli.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije

@Ivo Lola nije sam…demokratija kao oblik vladavine sama po sebi nije losa, cak stavise je i dobra, ali samo pod jednim uslovom – a to je da je stanovništvo, odnosno biracko tijelo u velikom procentu politicki obrazovano i aktivno, te drustveno i socijalno osvjesteno. Bez toga ona je idealan oblik vladavine izuzetno pogodan za uzurpaciju vlasti iz zvanicnih u nezvanicne krugove moci, daleko od stvarnih interesa i poterba naroda, sto se danas uveliko desava u cijelom svijetu. To se moze vrlo slikovito predstaviti na sljedeci nacin – npr. udje se u jedan prvi razred osnovne skole i sestogodisnjacima ili sedmogodisnjacima (kako gdje) omoguci se da demokratski izaberu da li su za to da i dalje pohadjaju nastavu ili je vise ne pohadjaju. tj. da se idu igrati. Naravno da bi u ogromnoj vecini izabrali igru, a sad sto to ne odgovara njihovim stvarnim interesima kojih jos uvijek nisu svjesni, to je druga stvar, plus sto onaj koji bi im tako nesto omogucio moze tada i kroz igru da ih iskoristi za neke svoje potrebe. I upravo je ogromna vecina birackog tijela sirom svijeta bas kao i ti prvacici – ne znaju ko im glavu nosi.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  kladionicar

Nisam nigdje ustvrdio da je demokratski proces loša stvar, a ti si započeo repliku kao da jesam. Moje mišljenje je da demokracija sama po sebi i za sebe ne može biti i nije sustav, već samo jedan od mehanizama za uređenje društvenih odnosa. Ali, dobro, vjerojatno se ne slažemo. I mogao si pravo na izbor ilustrirati primjerom dva soka na polici trgovine. Jedan je domaći brand, eko proizvod, pun vitamina i minerala, vlakana, života, ali skuplji, u retro ambalaži, sa neuglednom etiketom, a drugi je Coca-Cola, jeftiniji i čak na akciji, dva za tri, u pola cijene, u raskošnoj, modernoj, provokativnoj ambalaži, i ne možeš odoljeti da ne izabereš upravo nju. Kao što se i događa. “Šareni artikal”, ništa svijest! Demokracija je u ovom sustavu u kojem mi na zapadu živimo svedena na showbiz i ona više nije oblik uređenja odnosa u pojedinom društvu već način na koji buržoazija vlada nad narodom. Zato su i pod tom agendom pravosuđe i mediji (javno informiranje) promovirani u nezavisne instrumente vlasti, a to su neki od osnovnih instrumenata za provedbu demokracije, za provedbu volje naroda. U ovom položaju su podložni korupciji kao nikada prije u povjesti i u nijednom društvenom sustavu. Najsvježiji primjeri interakcije “nezavisnog” pravosuđa i organiziranog te institucionaliziranog kriminala se događaju upravo sada i ovdje kod nas, zato ne moramo vizuru širiti van granica, ali svuda je isto. Svaka zemlja koja je “kao guske u magli” preuzela ovu neoliberalnu globalističku dogmu o neovisnosti institucija suočava se sa istim stvarima.

kladionicar
Gost
kladionicar
3 godine prije

@Ivo Lola nije sam…ma Ivo, zao mi je ako si moj komentar shvatio kao repliku na tvoj, jer mi to uopste nije bila namjera, pogotovo sto se slazem sa onim sto si ti napisao, vec sam samo zelio iznijeti svoje vidjenje demokratije kao jednog od mnogih poznatih oblika vladavine. Samo nastavi tako dalje pisati, mnogo pozdrava i sve najbolje.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  kladionicar

U pravu si kladionićar, stoci sitnog zuba treba zabranit zakonom glasovanje jer djeca su za vrtić a ne da odlučuju glupani o budučnosti naroda i države. Inače ono demos uopće ne znači narod već privilegirana manjina koja jedina ima pravo glasa za razliku od ohlosa (rulje) i laos-a (naroda) kojem je to bilo uskračeno. Danas ohlos i laos glasuju na izborima za one koje im podmetnu ovi iz demos-a a stoka sitnog zuba ništa ne kuži.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

…i čehe fascinira američki materijalizam, odavno su oni izgubili (barem, elite) svijest o svojoj kulturno-evolutivnoj ulozi unutar europe…kao i praktično svi zapadni narodi omađijani američkim “three big”…
većina čeha pojma nema šta je stvarno značenje imena njihovog glavnog grada… prag, između čega, koga?

davor
Gost
davor
3 godine prije

nadam se da će i hrvati konačno progledati i odjebati piz-de-ze i milanovićance zauvijek

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije

Jeli to poraz tradicionalnih stranaka, ili su banksteri uspili instalirati svoje ljude u vlast kao u USA, Britaniji, Francuskoj, Austriji, skoro i u Njemačkoj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik