Izbori u Češkoj – Propast političke elite i dokaz da je taj proces nepovratan

Andrej Babiš
27 komentara

U Češkoj su se u petak i subotu održali parlamentarni izbori, čiji su rezultati još jedan u nizu dokaza da tradicionalne stranke u Europi gube tlo pod nogama i da je njihova propast nepovratan politički proces.

Na izborima je premoćno pobijedila populistička stranka ANO, na čijem je čelu Andrej Babiš, tajkun prehrambene industrije i medijski magnat. Njegova centristička i populistička stranka je dobila najveći broj glasova, 29,6 posto i time dobila 78 mandata. ANO je dobio tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Češki Trump“, kako mediji nazivaju Andreja Babiša, pobijedio je na krilima antiimigracijske retorike i čvrstog stava kako njegovoj zemlji nije potreban euro da se Češka Republika neće odreći nacionalne valute, jednog od najčvršćih  stupova suvereniteta zemlje.

Babiševi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati (ČSSD), prate trend sveopćeg političkog bankrota europske socijaldemokracije i na izborima su doživjeli totalnu katastrofu, uspjevši osvojiti samo 7,2 posto glasova, čak 13,3 posto manje nego na prethodnim izborima, zbog čega su s prvog pali na šesto mjesto.

”Ljevica je zaboravila da potječe iz tvornica, a ne iz transrodnih WC-a”

Za poznatog češkog političkog analitičara Štěpána Kotrbu to očekivana posljedica politike socijaldemokrata, ne samo u Češkoj, nego diljem Europe.

”Ljevica, koja je veliki dio proteklih 29 godina bila na vlasti, izgubila je. Ali nije izgubila ljevica, nego je izgubio lažni lijevi tabor koji je odabrao loše teme, lošu retoriku i odvojio se od primarne siromašne ciljne skupine. Nažalost, ljevica je zaboravila odakle potječe, a to nisu transrodni toaleti, nego tvornice. Posljednjih godina su socijaldemokrati su zaboravili radnike, a komunisti su rasli. Uloga lijevih stranaka je surađivati sa sindikatima, a ne nametati im pravila igre. Možda je tako bolje. Sada će se ljevica pomiriti s porazom i socijaldemokrati će provesti četiri ili čak osam godina kao neproduktivna opozicija, osim ako ljevicu ne ujedini autentični lider iza kojeg stoje djela, a ne samo prazne priče oko mirovima i tko će biti predsjednik stranke. Sindikati ne trebaju pravila. Sindikati su najveća ljevičarska politička snaga, moćnija od partizana”, naglašava Štěpán Kotrba.

Ostali pobjednici

Na drugom mjestu, ali daleko iza ANO, s 11,3 posto slijedi konzervativna, ekonomski liberalna i umjereno euroskeptična Građanska demokratska stranka (ODS), koja baštini ideje baštinika ideja svog osnivača, bivšeg predsjednika Češke Vaclava Klausa.

Promovirajući izravnu demokraciju i referendume švicarskog tipa na ovim izborima je sa sličnim rezultatom prošla i antiimigracijska, izrazito euroskeptična, antiislamska, pa i otvoreno nacionalistička stranka Sloboda i demokracija (SPD), pridobivši 10,6 posto birača. Osim što Češka uopće nema imigranata iz 2015. godine, stoga je antiimigracijska retorika prilično čudna tema za izbore, zanimljivost je da stranku ovakvog tipa i svjetonazora vodi Tomio Okamura, Japanac, ali po majci Čeh.

Bolji rezultat od socijaldemokrata, od 10,8 posto, postigli su antisistemska ili, kako sebe nazivaju, antiburžujska stranka Pirati.

Peto mjesto su zauzeli nereformirani komunisti starog kova, koji su osvojili 7,7 posto glasova, 7,2 posto manje nego 2013. godine i uz socijaldemokrate su najveći gubitnici ovih izbora.

Komunisti, autentična i iskreno ljevičarska stranka, oštri su kritičari neoliberalizma, EU i kapitalizma općenito, ali svejedno nisu uspjeli ostati na standardnih 10 do 15 posto glasova.

Izborni prag od 5 posto prešli su još demokršćani, najmanji partner u dosadašnjoj vladi, kao i koalicija regionalnih i lokalnih čelnika Gradonačelnici i neovisni s 5,1 posto glasova. Na kraju, ali doslovno s posljednjim prebrojanim glasovima , u parlament ulazi građanska, liberalna i proeuropska stranka TOP 09.

Dakle, Češka je još jedna od zemalja, nakon što se nedavno slično dogodilo u Austriji, zemlja gdje stranke desnice ostvaruju iznenađujuće dobre rezultate. U Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj je primjetan uspon stranka ekstremne ljevice, dok je u cijeloj EU općenito primjetan porast popularnosti stranka protiv vladajućeg establishmenta, čak i kada nemaju nekog određenog političkog sadržaja.

Odakle u Čeha strah od manjina?

Iako nije ugrožena aktualnim izbjegličkim valom, u Češkoj postoji gotovo apsolutni konsenzus političkih stranaka oko neprihvaćanja izbjegličkih kvota EU, odnosno žestoko protivljenje imigraciji koju zagovara Bruxelles i Angela Merkel.

Odgovor je možda povijesno iskustvo s multikulturalizmom i jednom nacionalnom manjinom, što je loše, ali je dovelo do promjena u čekom društvu. Naime, radi se o izuzetno civiliziranoj, ali zbog toga ne manje hegemonistički nastrojenoj nacionalnoj manjini, koja je još od srednjeg vijeka bila prisutna u Češkoj i dala izuzetan doprinos razvoju te države. To su sudetski Nijemci, uglavnom naseljeni duž zapadnih granica Češke, kao i u većim gradovima.

Sudetski Nijemci su do 1918. bili pripadnici “vladajućeg naroda”. U jednom trenutku su činili 30 posto stanovništva Češke, odnosno 23 posto na razini cijele Čehoslovačke. Sudetski Nijemci i njihov politički vođa Konrad Henlein su pozdravili dolazak nacista u siječnju 1933. godine, Sudete pripojili Trećem Reichu, koji će kasnije okupirati cijelu Čehoslovačku. Danas su Česi etnički homogen narod i još uvijek svježa povijesna trauma u njih izaziva ovakve reakcije.

Češka je doživjela nevjerojatan preokret

Ako gledaju na ishod izbora, on je izuzetno bolan za stranke koje su se pozivale na nasljeđe Vaclava Havela. Unatoč optužbama za korupciju s kojima se susreće vjerojatno novi premijer, pobijedila je stranka ANO i njezin lider Andrej Babiš.

Navodno bi ministar unutarnjih poslova mogao biti češki Japanac ili japanski Tomio Okamura, koji čvrsto zagovara antiimigracijsku politiku.

Najveće iznenađenje je da su tradicionalne političke stranke koje čine temelje češkog višestranačkog sustava doživjele potpuni fijasko. Demokršćani su izbjegli propast, a socijaldemokrati dobili samo 7,3% glasova. Pirati ulaze u parlamenti, kao i TOP 09.

Na kraju u parlament ulazi osam stranaka i pobijedili su  oni koji su se borili protiv vrlo jakih i etabliranih protivnika. Je li pobjeda Andreja Babiša ”Pirova pobjeda”, tek treba vidjeti. On uopće nije htio ući u politiku, ali je na kraju to učinio i pobijedio.

I Pirati su s 10% definitivno veliki pobjednici ovih izbora. U biti se radi o anarhističkoj stranci kojoj je glavni cilj da intelektualno vlasništvo bude dostupno širokim narodnim masama. To je pobjeda protiv kapitalističkih ideja, bez obzira na to što neko mislio o njihovoj ideji. Oni predstavljaju autentičnu politiku 21. stoljeća, koja nastaje u bazi, bez kumova i političkih sponzora, i  osvajaju mlade ljude. Možda Pirati okrenu leđa narodu, ali će onda za četiri godine nestati.

Što se tiče odziva, većina političkog establishmenta je gotovo tjerala svoje birače da glasaju, dok si se Babiš obratio i oni su glasali. Aktualni premijer Bohuslav Sobotka je pokrenuo histeriju oko ”moralnosti” Andreja Babiša, ali to očito više ne funkcionira. Isto je pokušala učiniti Hillary Clinton, koja je, umjesto svog programa, tražila mane i ”upitne moralne vrijednosti” Trumpa. To je jedina poveznica, za sada, između Trumpa i Babiša, jer je nemoguće uspoređivati politiku Češke i Washingtona, češki narod i Amerikance.

Hoće li se češka vanjska politika promijeniti nakon izbora, možda je ključno pitanje. Može se i ne mora promijeniti. Mogla bi se promijeniti iz američke vizije hegemonije u unipolarnom i okrenuti se multipolarnom svijetu, ali je teško reći hoće li biti tako.

Naime, za mnoge Čehe je ruska politika jednako ‘‘glomazna i glupa” kao nekad sovjetska i veći dio stranačkih čelnika u Češkoj drži kako Moskva ne želi partnere za kreativni dijalog, nego poslušnu periferiju, te kako zaokret moguć samo ako se promjeni stav Moskve. I ovdje opet primjećujemo posljedice povijesnih trauma i davnih veza unutar Varšavskog pakta, na temelju čega se gradi percepcija koja nema veze sa stvarnošću.

No, jedno treba priznati, neovisno o novoj vanjskoj politici Češke. Sistemske stranke, politički establishment koji je od pada Berlinskog zida vladao čekom polako nestaje s političke scene, što znači da je ovaj proces u EU nepovratan.

parlamentarni izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

“Ljevica je zaboravila da potječe iz tvornica, a ne iz transrodnih WC-a”. Genijalno! U ovoj rečenici leži sva suština djelovanja onoga što se danas naziva ljevicom i posljedično tome će i da nestane kao takva, ako vrlo brzo ne izađe iz tog WC-a, višestruko puštajući vodu iz vodokotlića ne bi li se riješila svih govana koje je u sebi dosada nataložila.

Ana
6 godine prije

Pa da budes ostro i cvrsto protiv danasnje i ovakve imigracije, ako na tvoju srecu nemas razloga za to, trebas samo pogledati preko granice . Ipak je bolje uciti na tudjim greskama, a ove vape u nebo. Sto se tice gospodina pobjednika, ne bi bio prvi ako mu bude vrijedilo ono “ja rek’o, ja porek’o”. Jedino se sadasnji francuski predsjednik drzi velike vecine svojih obecanja, a ovce su ga kao (novog, mladog…. blabla bljuv) ipak izabrale. Kod ovakvog birackog tijela, sto ce ti neprijatelji?

Kajzer Soze
6 godine prije

,,Na izborima je premoćno pobijedila populistička stranka ANO”

Stvarno me nervira lupanje raznih etikate strankama koje dolaze iz desnice,po čemu su liberali manji populisti od deseničara!

Zvrk
6 godine prije

ondje su najveći populisti slovak babiš i japanac okamura.

tuf
6 godine prije

Česi imaju poprilične fobije od Rusa tako da ne treba očekivati velike zaokrete (izuzecima unatoč). Vole oni Amere, vješaju njihove zastave, čitaju knjige Obame i Hillary Clinton. Ali istovremeno su i skeptični prema vanjskim utjecajima tako da znaju sačuvati svoje interese. Balkan ima što učiti od njih.

Vlastimir
6 godine prije

Drago mi je da su se Česi osvestili.Samo napred protiv fašista i liberala.

Moreno
6 godine prije

Nema više ni kapitalizma, sve je financijski sustav baziran na dugu kojega podržavaju establishment stranke, sve se mijenja dosta brzo a svijest ljudi puno sporije

Dan Dare
6 godine prije

Za veliku imigraciju s Bliskog Istoka u Evropu vecim je dijelom kriv cionizam. Proces, koliko sam shvatio, ide ovako: 1) protjeraj Arape s njihove zemlje u Evropu, 2) otmi im netom ispraznjenu zemlju, 3) potrudi se da ostanu izbjeglice za cijeli zivot i nikad se ne vrate iz Evrope, 4) stvori “Veliki Izrael”.

Imajuci na umu da “strateska depopulacija” (citaj: genocid) i projekt stvaranja “Velikog Izraela” nisu nikakvi mitovi, misljenja sam da moj gornji zakljucak nije samo suluda spekulacija.

Zaustavimo cionizam!

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Upravo to su htjeli globalizacijsko-liberalni ideolozi. Mediji su trivijalizirali politiku, izjednačavali dobro i loše, potencirali loše, a minimizirali dobro. Postigli su da ljudi više ne vjeruju u poznate političke strukture i da svoje povjerenje, svoj glas na biralištima, daju šalabajzerima sa puno para, redikulima bez savjesti, showbiz zvijezdama. To je taj američki način na koji se provodi demokracija. Politiku i državu vode njeni vlasnici iz sjene putem instaliranih aktera na političkoj sceni. Mi, većina, dajemo povjerenje i legitimitet jednima, koji rade u interesu drugih, aristokracije, buržoazije, birokracije, klasnih neprijatelja naroda. Zato se događa da se predizborna obećanja u pravilu pogaze ili ne ispune jer, današnji političari, htjeli ne htjeli, moraju provoditi agendu onih koji su ih i progurali u svijet politike, a ne interes nas koji ih biramo. Zato ja kažem da je cijeli taj nakaradni i korumpirani politički sustav danas, jedna velika obmana naroda. Također smatram da su kreatori… Čitaj više »

Bill Clinton
6 godine prije

…i čehe fascinira američki materijalizam, odavno su oni izgubili (barem, elite) svijest o svojoj kulturno-evolutivnoj ulozi unutar europe…kao i praktično svi zapadni narodi omađijani američkim “three big”…
većina čeha pojma nema šta je stvarno značenje imena njihovog glavnog grada… prag, između čega, koga?

davor
6 godine prije

nadam se da će i hrvati konačno progledati i odjebati piz-de-ze i milanovićance zauvijek

Mate Jebach
6 godine prije

Jeli to poraz tradicionalnih stranaka, ili su banksteri uspili instalirati svoje ljude u vlast kao u USA, Britaniji, Francuskoj, Austriji, skoro i u Njemačkoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI