Američki zvaničnici osuđuju parlamentarne izbore u Venecueli, pozivaju ljude da ih ignorišu

Maduro Venecuela
21 komentar

U nedjelju, Venecuela održava petogodišnje parlamentarne izbore, nakon usvajanja Ustava Huga Chaveza 1999. godine. Ovogodišnje izbore prati apel samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guaida, kojeg podržava Zapad, da ignorišu glasanje na osnovu njegove tvrdnje da je glasanje namješteno.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa osudila je u nejdelju parlamentarne izbore u Venecueli kao namještene u korist režima, pozivajući građane zemlje da “odbiju” glasanje, navodi se u nedjeljnom tvitu američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta C. O’Brien.

O’Brien je pozvao građane Venecuele da podrže napore opozicionog Consulta Popular, na čelu sa samoproglašenim privremenim predsjednikom Juanom Guaidoom, dok SAD ponavljaju svoju posvećenost da podstaknu napore opozicionog političara protiv predsjednika Nicolasa Madura.

“Consulta Popular, koju predvodi privremeni predsjednik Juan Guaido, daje glas venecuelanskom narodu. SAD će nastaviti da podržavaju legitimne političke aktivnosti u Venecueli”, tvitovao je O’Brien.

O’Brienov tvit prati kritike američkog državnog sekretara Mikea Pompea, izražene ranije u nedjelju, označavajući parlamentarne izbore u Venecueli kao “prevaru”, tvrdeći da oni ne bi predstavljali volju venecuelanskog naroda.

Kao odgovor na Pompeovu izjavu, venecuelanski ministar spoljnih poslova Jorge Arreaza nazvao je Pompea „zombijem“, a postupke Bijele kuće prema režimu Venecuele kao „neuspjeh“.

“Zombi je progovorio! Iako je, prema riječima njegovog šefa, američkog predsjednika Donalda Trumpa, na američkim izborima došlo do prevare. @SecPompeo, shvatite istinu smireno i rezignirano: u Venecueli je vaš neuspjeh apsolutni. Nadamo se da će se uskoro diplomatija vratiti u State department i Bijelu kuću“, rekao je Arreaza.

Izbori i dugotrajna politička kriza

U nedjelju građani Venecuele biraju 277 poslanika iz više od 100 političkih partija, koji će služiti petogodišnje mandate u jednodomnom parlamentu, Nacionalnoj skupštini. Prema Nacionalnom izbornom vijeću zemlje, vrijeme glasanja je produženo do 19 sati po lokalnom vremenu, tako da svaka osoba koja želi da glasa može to da uradi na odgovarajući način.

Kako je opozicija na izborima 2015. godine osvojila aktuelnu Nacionalnu skupštinu, vladajuća stranka u Venecueli očekuje da povrati kontrolu nad zakonodavnim tijelom usred lokalnih izvještaja da je opoziciona stranka izgubila podršku naroda tokom posljednjih mjeseci.

Politička kriza nastala je 2010. godine, za vrijeme predsjednikovanja Huga Chaveza, u pozadini niza socijalno-ekonomskih kriza koje su potresle uobičajeni život u Venecueli.

Situacija u Venecueli dostigla je previranje 2019. godine, kada je tada izabrani predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido osudio legitimitet pobjede Madura na predsjedničkim izborima tokom vrućih debata 2018. godine. Podržan od zapadnih vlada, Guaido se proglasio privremenim predsjednikom, prikupljajući podršku ostalih članova opozicije u parlamentu.

SAD i razne zapadne zemlje odmah su podržale Guiada, dok su Rusija, Kina, Iran, Kuba i druge države, na Madura gledali kao na legitimnog predsjednika Venecuele.

Oko 27 političkih partija, uključujući i popularnog konsultanta Huana Guaida, odbilo je da učestvuje u glasanju. Predsjednik te zemlje, Nicolas Maduro, rekao je da je spreman da podnese ostavku ako opozicija pobijedi na izborima.

Maduro je glasao ranije tog dana, nakon čega je pozvao sve političke snage da učestvuju u nacionalnom dijalogu nakon izbora.

parlamentarni izboriVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najve... Dalton
3 godine prije

”Izborna prevara se već dogodila”. ”Ovo što se upravo događa je falsificiranje i fikcija, a ne izbori”.
Mike Pompeo o izborima u, u, uuu…
Venezueli!

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
nekoime
3 godine prije

Amerikanci nazivaju nečije izbore namještenima? Je li to za ozbiljno?

bwe
3 godine prije

USA moze mijenjati predsjednike kao ja cipele ali nece nikad promijeniti svoju pohlepnu-imperijalisticku politiku naspram drugih naroda.
Amerikanci, ostavite Venesuelu na miru!
Za-hebajite svoje satelite, tamo su vam odrijesene ruke.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Jenkiji ne priznaju nikakve izbore čije rezultate oni ne mogu namjestiti…
U skladu s poslovičnom njemačkom izrekom: “Vjeruj samo onoj statistici koju si sam lažirao!”

dalmata
3 godine prije

E,pa ljudi moji,je li ovo moguće?!Pa je li ovo može bit?!Zar nakon svega neljudstva,laži i protiv zdrave pameti,nakon ove tragikomedije u USrA,može postojat drski um da iz takve usrane,kompromitirane tragikomedije koja bi bila komedija,da isti,ti ološ nije gori od Firerove Švabske.E,pa koliko kod opaka neljudska USrA bolešćina bila jedino razumno opravdanje i obrazloženje,ipak je priviše,iako je od provjerenih USrA bolesnika

RoPe
3 godine prije

Bilo bi zanimljivo vidjeti jel koristi Dominion masine. 🤣

vbk
3 godine prije

Ispada da se izbori mogu koristi kao ratno oruzje za destabiliziranje ili unistenje neke drzave.
Kad narod nadje lijek za jedno americko oruzje, Amerikanci izmislu novo oruzje i tako u nedogled.

Max
3 godine prije

Amerikancima bi bilo bolje da čiste svoju kuću.

mladen
3 godine prije

kome vi više solite pamet sami ste si zakuhali na ovim svojim izborima i prestanite više gurat nos z+tam gde munije mjesto

Janko
3 godine prije

Ameri pokrijte se po ušima i prestanite dijeliti savjete i osude drugima,jer vaše izborne krađe, falsificiranja ,glasovi mrtvih i što šta drugog prelazi ljudsku maštu preostalog svijeta.

postenlopov
3 godine prije

Tko o cemu, kriminalci o postenju.

Ruma
3 godine prije

Kad se vlasti dokopa loš predsednik onda nastaje kaos. Nekad prosperitetna Venecuela pada u ambis siromaštva. Neće nas Amerika terorizirat. Pa tko vam je stvorio naftnu industriju? Tko vam je prerađivao tešku naftu? Kome ste prodavali naftu? I onda jednog dana Venecuela se okrene prema Rusiji i Kini. Super. I sad kaos u državi. Nema stručnjaka i tehnologije za eksploataciju teške nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI