SAD prijete da će ‘pauzirati’ ublažavanje sankcija Venecueli

Joe Biden - Venecuela NAFTA
9 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je da bi uskoro mogla zaustaviti ublažavanje sankcija Venecueli osim ako naftom bogata nacija ne postigne veći napredak u ispunjavanju zahtjeva Washingtona za oslobađanje “političkih zatvorenika” i zatočenih američkih državljana.

U pitanju je popuštanje sankcija, najavljeno u oktobru, koje su ublažile američka ograničenja na trgovinu venecuelanskom naftom, prirodnim gasom, zlatom i državnim obveznicama. Zauzvrat, vlada venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura dobila je rok do 30. novembra da oslobodi zatvorene političare i počne ukidati zabrane opozicionim predsjedničkim kandidatima za izbore u zemlji 2024. godine.

Pošto je taj rok sada prošao, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u petak da su američki zvaničnici zadovoljni najavom da će opozicionim kandidatima kojima je zabranjeno obavljanje javnih funkcija biti dozvoljeno da se žale na svoje slučajeve najvišem sudu Venecuele. “Međutim, duboko smo zabrinuti zbog nedostatka napretka u oslobađanju nezakonito pritvorenih američkih državljana i venecuelanskih političkih zatvorenika”, rekao je.

Kao rezultat toga, američki zvaničnici će se angažovati s Caracasom u “diplomatskim naporima u vezi s tim konkretnim pitanjima”, dodao je Kirby, “i spremni smo poduzeti mjere u narednim danima kako bismo pauzirali određene sankcije, osim ako se ne postigne dalji napredak.”

Venecuelanski sud osudio je dva bivša američka vojnika na 20 godina zatvora zbog njihove navodne uloge u zavjeri državnog udara 2020. za hvatanje Madura. Tadašnji američki predsjednik Donald Trump negirao je da je Washington imao bilo kakvu umiješanost u navodnu zavjeru, a zatim je uveo sveobuhvatan krug dodatnih sankcija protiv Karakasa samo nekoliko dana prije nego što je napustio dužnost u januaru 2021.

Venecuela je u oktobru izdala nalog za hapšenje opozicionog političara Juana Guaida u egzilu kojeg podržavaju SAD. Nakon što je 2019. izabran za predsjednika Narodne skupštine Venecuele, Guaido je proglasio Madurov ponovni izbor lažnim, a parlament pod kontrolom opozicije proglasio ga je privremenim liderom zemlje. Iste godine, Guaido je pozvao na narodni ustanak protiv Madura, koji je na kraju propao. Trenutno živi u Majamiju pod zaštitom SAD.

Maduro je navodno u srijedu pozvao na “novu eru”  američko-venecuelanskih odnosa “baziranih na poštovanju i saradnji”. Dodao je da Venecuela traži trajno ukidanje svih američkih sankcija toj zemlji, te tvrdi da se Caracas pridržavao takozvanog sporazuma sa Barbadosa, prema kojem su sankcije ublažene u oktobru.

SADSankcijeVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Pa i trump je proglasio lažnu pobjedu senilnog….. Al hebi ga u demonkratiji nije dozvoljeno okriviti pobjednika za prevaru……

Suze Roni
4 mjeseci prije

Znaci USA odredjuje koji su to nezakonito zatvoreni politicki zatvorenici, ne samo iz USA, nego i iz Venezuele. Samo iza Madura stoje Kina,
Rusija i Iran.A USA ne samo sto moraju kupovati naftu iz Venezuele, nego ce mozda morati kupovati jos vise. Dogovorom Rusija i Saudijske Arabije, proizvodnja je smanjena, a cijena otisla gore. Nemaju USA izbora, a jos manje da krenu u avanturu zvanu rusenje vlasti u Caracasu.

Nekoime
4 mjeseci prije

Ode i Nigerija u BRICS, USA neće imati kome nametati sankcije, a niti od koga kupovati naftu.

Darko 7
4 mjeseci prije

Amerikanci pokušavaju instalirati u Venecueli svoje poslušnike. Očito su u venecuelanskim zatvorima političari stila Plenković & Co., znači poslušnici koji bez pogovora izvršavaju ono što im naloži SAD. Ukoliko želiš dobro svom narodu, onda ti Amerikanci uvedu sankcije.

Max
4 mjeseci prije

Venezuela se neće dati ucjenjivati.

Oli
4 mjeseci prije

Paradox

žile29
4 mjeseci prije

Koje smece su ovi amerikanci ja nemogu da vjerujem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI