SAD zabranjuje rusku naftu, pa mora ublažiti sankcije Venezueli

Joe Biden - Venecuela NAFTA
32 komentara

Zapad polako tone u ludilo, nakon što su uveli sankcije Iranu, Venezueli i Rusiji, čini se da više nemaju odakle kupovati naftu. Sada u panici, kreću ublažavati sankcije Venezueli, kako bi otamo kupovali. A cijenu takvih gluposti, plaćamo svi mi, svaki put kad stavljamo gorivo u auto. Sjetite se toga drugi put dok gledate brojčanik litara kako ide, i budite zahvalni što smo dio tzv. Zapadnog svijeta.

WASHINGTON – Predsjednik Biden razmatra zabranu uvoza ruske nafte dok odvaguje akcije koje bi potakle proizvodnju energije u nadi da će ublažiti učinke na američke potrošače i globalna energetska tržišta, rekli su američki dužnosnici.

“Ono na što je predsjednik najviše usredotočen je osigurati da nastavimo poduzeti korake za kažnjavanje ekonomskih posljedica za [ruskog predsjednika Vladimira] Putina, dok poduzimamo sve potrebne radnje da ograničimo utjecaj na cijene na benzinskoj pumpi”, rekla je tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki je rekla u ponedjeljak.

Do sada je gospodarsko gušenje Rusije od strane Zapada zbog njezine invazije na Ukrajinu izbjegavalo njezin snažan energetski sektor, a dužnosnici administracije sugerirali su da bi takav potez mogao oslabiti globalno gospodarstvo.

Ali kako Rusija pojačava svoje nemilosrdno bombardiranje ukrajinskih gradova, politički pritisak na Zapad je narastao da učini više kako bi izvršio pritisak na Putina da zaustavi napad. Američki dužnosnici rekli su da Bidenova administracija razmatra ublažavanje ograničenja na uvoz nafte iz Venezuele kako bi ublažila prazninu koju su ostavile ruske zabrane nafte, što je politički problematičan korak.

Također je pokušao uvjeriti Saudijsku Arabiju, koja je bila na udaru američkih i europskih dužnosnika zbog svojih ljudskih prava, da poveća proizvodnju nafte.

Biden je u ponedjeljak više od sat vremena razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom, iako u službenom očitanju razgovora Bijele kuće nije eksplicitno navedeno da su razgovarali o zabrani ruske energije.

Prema Bijeloj kući, “čelnici su potvrdili svoju odlučnost da nastave dizati troškove Rusiji zbog njezine i neopravdane invazije na Ukrajinu. Također su naglasili svoju predanost nastavku pružanja sigurnosne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini.”

SAD se oklijevaju pred europskim saveznicima u odgovoru na Putinovu agresiju. I dok bi embargo na naftu iz Washingtona imao neki učinak, ako bi to učinio u dogovoru s Europom, imao bi daleko veći učinak. Europa uvozi 4 milijuna barela ruske nafte dnevno, u usporedbi sa 700.000 barela koje dnevno uvoze SAD.

Američki državni tajnik Antony J. Blinken rekao je u nedjelju tijekom intervjua za CNN da administracija doista istražuje “perspektivu” zabrane energije “na koordiniran način” sa saveznicima, iako nije isključio mogućnost da bi Washington mogao djelovati sama zabraniti rusku naftu.

Administracija možda nema puno izbora. Članovi obiju političkih stranaka predstavili su zakone u oba doma Kongresa kako bi blokirali takav uvoz.

“Možda ćemo morati platiti više na pumpi zbog ovog napada i našeg dvostranačkog odgovora, ali vrijedi osigurati da Putin plati cijenu za svoj paranoični avanturizam i napad na miroljubivu demokraciju,” predstavnik Jimmy Panetta (D -Carmel Valley), koji je susponzorirao prijedlog zakona o zabrani ruske nafte, stoji u priopćenju.

Zastupnik Lou Correa (D-Santa Ana), koji podržava tu mjeru, rekao je da bi ruska zabrana nafte mogla imati samo ograničen uspjeh ako SAD ne mogu uvjeriti druge zemlje da se pridruže naporima.

“Ne vjerujem da su Europa i neke druge zemlje spremne reći ne ruskoj energiji, tako da je to sada izazov”, rekao je Correa u intervjuu. “Ne samo da Rusija ima nuklearne bombe, već i ljudi moraju kupovati svoju energiju od Rusa.”

Kongres razmatra zabranu nafte dok se zalaže za donošenje mjere za slanje milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini. Čelnik većine u Senatu Charles E. Schumer (DN.Y.) pozvao je u ponedjeljak na usvajanje paketa pomoći od 12 milijardi dolara ovog tjedna, rekavši da će on “pružati humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini: financiranje izbjeglica, medicinske potrepštine, hitnu hranu zalihe, kao i financiranje za potporu prijenosa oružja u Ukrajinu, te pomoć za naše NATO saveznike sa istoka.”

U pismu demokratima u Predstavničkom domu u nedjelju, predsjednica Doma Nancy Pelosi (D-San Francisco) rekla je da Kongres namjerava odobriti 10 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini kao dio veće mjere vladinog financiranja. Zastupnički dom također istražuje zakone koji bi “dodatno izolirali” Rusiju od svjetskog gospodarstva, rekla je Pelosi.

Zabrana uvoza ruske nafte vjerojatno bi dovela do viših cijena na pumpi u SAD-u i globalno. Plin je u prosjeku 4 dolara po galonu u cijeloj zemlji, u odnosu na 2,77 dolara prije godinu dana, prema AAA. Prosječna cijena plina u Kaliforniji tijekom istog razdoblja porasla je s 3,75 dolara na 5,34 dolara.

Kao jasan signal koliko ozbiljno Bidenova administracija razmatra zabranu ruske nafte, američki dužnosnici otputovali su tijekom vikenda u Caracas u Venezueli na razgovore o potencijalnom ublažavanju sankcija koje je južnoameričkoj naciji nametnula Trumpova administracija 2019. godine. Predsjednik Trump je napravio taj korak nakon što je izbornu pobjedu predsjednika Nicolasa Madura proglasio lažnom i priznao drugog političara, Juana Guaida, kao zakonitog čelnika zemlje, stav koji je Biden potvrdio.

Te su se mjere temeljile na sličnim sankcijama koje je uveo predsjednik Obama, signalizirajući dugu povijest problema koje je Washington imao s Caracasom i njegovim socijalističkim čelnicima.

Gospodarstvo Venezuele je nestabilno, unatoč tome što se nalazi na nekim od najvećih svjetskih rezervi nafte, a Maduro se vjerojatno želi osloboditi sankcija. Međutim, njegovo gospodarstvo i mnoge njegove vladine agencije duboko su isprepleteni s ruskom imovinom i savjetnicima. Svaka popustljivost Bijele kuće prema Maduru, čak i ako je vođena željom da se obračuna s Putinom, mogla bi potkopati Bidenovu poruku o egzistencijalnoj prijetnji koju autokracije predstavljaju demokracijama.

Psaki je u ponedjeljak odbacila pitanja o potencijalnom zbližavanju s Caracasom, rekavši novinarima da svako ublažavanje sankcija “preskače nekoliko faza ispred” u odnosu na trenutno stanje razgovora.

Stvar je zakomplicirala odluka Venezuele da zatvori šest rukovoditelja naftne tvrtke Citgo u posljednje četiri godine. Pet je američkih državljana, a šesti ima stalni boravak u SAD-u. Osuđeni su u pokaznim suđenjima zbog izmišljenih optužbi za pronevjeru i druge zločine, tvrde njihove obitelji i aktivisti za ljudska prava.

Republikanci, koji su iskoristili potencijalnu energetsku krizu kako bi pozvali na povećanje domaće proizvodnje fosilnih goriva, već su jasno dali do znanja da će snažno pogoditi Bijelu kuću ako želi nadoknaditi bilo kakvu zabranu ruske nafte gledanjem na strane dobavljače.

Sen. Floride Marco Rubio kritizirao je Bidena u tweetu u nedjelju, rekavši: “Umjesto da proizvodi više američke nafte, on želi zamijeniti naftu koju kupujemo od jednog diktatora ubojice naftom drugog diktatora ubojice.”

IZVOR: latimes.com

NaftarusijaSADVenecuelazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Hijena podvila rep pa prosi naftu po svetu ali izgleda niko ih vise ne benda ni 2%.

Dokurčilomi
2 godine prije

Nije valjda da će im još i platiti? Zašto? Može im vojno uvesti demokraciju i nakon toga uzeti besplatno, kao i do sada što su radili.

Samuraj
2 godine prije

Sada im Maduro valja i ostala ekipa koja im prije nije valjala.

2 godine prije

Baš mi je drago… Predstavljam si, koliko če go*na pojesti, da bi se uvukli tamo, gdje su nekad šutirali… Nadam se samo, da Maduro ima toga dovoljno…
Čekam samo kako če se dogovoriti oko onih 30 ukradenih milijardi.
Neče valjda Maduro prodavati naftu za svoj novac?

@Email (nije ...)
2 godine prije

Tako se vodi posao, zavadi pa vladaj.

Daniel Plainview
2 godine prije

Navodno je Maduro odbio ponudu.

2 godine prije

Zabranili ili ne zabranili za papirice je vise ne mogu dobiti od Rf. Pa malo bolje zvuci da su oni udarili sankcije na uvoz nego da je nemaju cime platiti.

Legendarni Grk
2 godine prije

Ovdje je popis raznih država koje je uništila Hillary Clinton u istom duhu kao i svi prije i poslije nje: hr. sott.net/article/11035-Preobrazba-americke-ljevice-i-zasto-bi-Hillary-Clinton-unistila-svijet Libija Prije Hillary: Pod Muammarom Gaddafijem, nakon sankcija Libija je doživjela procvat urbane izgradnje i novu veliku međunarodnu zračnu luku koja je služila kao središnje čvorište za Afriku. Najavljeni su planovi za Afrički dinar, podržan s libijskim zalihama zlata, kako bi služio potrebama Afrike. Svi Libijci su dobili besplatno obrazovanje i zdravstvenu skrb. Postojao je i program za dijeljenje prihoda od libijskog naftnog bogatstva s libijskim narodom. Nakon Hillary: Clintoničine operacije za promjenu režima protiv Gaddafija 2011., koje su dovele do sodomiziranja, premlaćivanja i pucanja u glavu libijskog vođe od strane SAD-om nadziranih džihadskih pobunjenika, rezultirale su smijehom i komentarom Clinton o incidentu u zloglasnom: “Došli smo, vidjeli smo, umro je.” Libija je postala propala država u kojoj se islamistički džihadski teroristi bore za kontrolu nad zemljom, a… Čitaj više »

Mario
2 godine prije

Ruska intervencija u Ukrajini je samo izgovor za ssnkcuje, radi se o globalnoj preraspodjeli energije. To je proces koji traje, a ono što se vidi je da nema više jeftine energije jer je kapactet prirodnih izvora sve manji, a dolara u opticaju sve više. Nošta od toga nije počelo jučer, a swnkcije Rusiji su predstava za malu djecu koja kao slatkiše čekaju da sankcije Rusiji počmu djelovati.
Tako i ovo gore napisano je samo manifestacija stvarnog stanja potpuno neupotrebljiva za bilo koju svrhu osim punjenja zrakopraznog prostora praznum zrakom.

Jednostavno receno
2 godine prije

S kim kontaju pregovarati? Jednog ne priznaju a taj drži sve u državi a drugog priznaju a taj drži samo mudo od labuda?

NTK
2 godine prije

Što mislite da ću učiniti ruski partneri, naime Venezuela i Iran kad u pitanju su novce i interes? 🙂
Rusija ostati će “junior partner” Kine. Mentalno i politički, tamo im je mjesto, na istoku… To se odnosi isto Srbiji i Srbima 🙂

tihobl
2 godine prije

Da se ne lazemo – ameri su stalno uvozili naftu iz Venecuele, bez prekidanja. Kad su uveli sankcije naftu su preuzeli ruski tankeri placana je rusima kao ruska nafta. Nafta dobijena iz frakinga previse je rijetka i mora se pomjesati sa venecuelanskom teskom naftom da bi teksaske rafinerije mogle raditi. Sad su u problemu jer su rusi uletjeli kapitalom u venecuelanske kompanije, pa su pod dvostrukim sankcijama. Moraju prvo nagovoriti Madura da izbaci ruske kompanije, uzme americke za partnere, odustane od placanja u zlatu ili rubljama i prihvati dolar, oprosti im sve i ponovo postane vazal. Ali nije to cijela prica – rusi su dovozili iransku naftu kojom je razredjivana venecuelanska teska nafta. Ameri su htjeli uzimati od arapa, ali ni saudi ni emirati nisu mu se htjeli javiti na telefon. Sad mu ostaje da zove Teheran. Zamislite sramote: bin Salman je rekao porucite mu da nemamo sta pricati, a… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

Neka im Guaido proda naftu, tako i tako njega priznaju za predsjednika Venezuele.
Nešto im je slično i Maduro odgovorio.

sandokan
2 godine prije

Nek se Biden obrati onom ” svom” predsedniku Venezuele, Guaidu, koga su sami Američani sa svojo svitom postavili 2021. Sigurno če se nači neki kanistar ili dva za Bidna.

BanOvan
2 godine prije

Ne kaže narod zalud “Dabogda imao pa nemao”.
Neka sada onog Guaida pomiješaju sa svojom pišokara naftom.
Neka sada zaplijene Venecueli zlato.
Kupuju naftu od Venecuele i prodaju ih Svabama.
Ko koga više yebe ovdje?

BanOvan
2 godine prije

Ustani Gadafi i vidi šta ti dušmani doživješe !!!

Ja to onako
2 godine prije

Koliko kanistara nafte(benzina) je isprosio matori kreten?

abc
2 godine prije

Venezuela je več odbila tu američku ultimativnu ideju. Ni da Biden moli na koljenima, Venezuela svoje nafte neče dati Ameriki.
Zločinci su več svima dojadili.

Lucija, prva
2 godine prije

Malo ekonomije

“За своју економску пропаст Украјинци не могу кривити Русе. И пре 2014, Украјина је непрекидно падала на ранг листи европских земаља.
На почетку транзиције 1991, Украјина је имала БДП по глави већи од белоруског за око 63%, већи од пољског за око 37% , и већи од албанског за око 293%.

Пред почетак кризе у Украјини 2013. њен БДП по глави био је нижи од пољског за око 51%, белоруског око 33% и већи је од албанског за само 8%. Нема државе у Европи која је тако страшно назадовала у транзицији.”

Meanwhile in Russia

“Песков је …прецизирао да Русија задржава инвестициону привлачност за друге земље које нису у економском рату са њом, а којих је прилично много, јер тржиште не трпи празнину.”

Tupko Glupko
2 godine prije

Zabrana uvoza ruske nafte u SAD bila je samo navlakuša za njihove šu*kouvlakače u EU da i oni donesu takvu odluku, premda europski uvoz ruske nafte u postocima skoro deseterostruko premašuje američki uvoz ruske nafte.
A Venecuela i Iran će im prodati naftu.. nikada.

Rusija bi mogla sa OPEC-om dogovoriti cijene nafte na svjetskom tržištu od 60 dolara, jer proizvodna cijena skupe američke nafte iz škriljevaca je oko 50 dolara, čime bi ih izbacili sa svjetskog tržišta, a svjetsko gospodarstvo vratili u normalu.

Ogromne cijene nafte i plina savršeno odgovaraju izuzetnima, jer postaju veliki izvoznici, a najveći gubitnici Europa i Kina koji nemaju svojih energenata.

pirat sa kæriba
2 godine prije

e da izmetu sad venezuela pokaze prst ,,bila bi komedija a sto su i zasluzili

Max
2 godine prije

A izgladnjivali su narod Venezuele.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Moze li Evropa prestati uzimati i kopirati Americke gluposti, Americki kriminal i zlocinastvo nad ljudima

Imbra
2 godine prije

Hrvatski trenutni premijer von Anemicni, cijenjeni americki dupelizac ce sve uciniti da pomogne jameriki pa i na stetu Hrvatskih gradjana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI