Gvajanski vojni helikopter nestao u blizini granice s Venezuelom

Helikopter
7 komentara

Osoblje obrambenih snaga u izgubljenom helikopteru poslano je u inspekciju područja zbog rastućih napetosti s Caracasom

Vojni helikopter s pet viših gvajanskih časnika i dva vojnika nestao je u srijedu po olujnom vremenu, u blizini sporne granice Gvajane s Venezuelom. Operacije spašavanja morale su biti prekinute zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, prema načelniku stožera obrambenih snaga Gvajane (GDF), brigadiru Omanu Khanu. Helikopter je poslao signal za hitne slučajeve ubrzo nakon punjenja goriva. Signal je možda pokrenula posada i može sugerirati prinudno slijetanje, dodao je. Sumnja se da se nesreća dogodila dok su granične napetosti između Gvajane i Venezuele u porastu. Teritorij, koji Gvajana naziva Essequibo, bio je spor između dviju zemalja od 19. stoljeća. Godine 1899. SAD je uskočio kao arbitar u sporu i, pozivajući se na Monroeovu doktrinu, dodijelio teritorij Britancima. Venezuela nikada nije prihvatila odluku kao legitimnu, a spor je 2018. proslijeđen Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

Nakon referenduma u nedjelju o uključivanju teritorija kao nove države u Venezuelu, predsjednik Nicolas Maduro predstavio je novu kartu s područjem, nazvanim Guyana Essequiba, koje je sada prikazano kao dio zemlje. Predsjednik Gvajane Irfaan Ali odgovorio je da Maduro pokazuje “očito nepoštovanje” prema ICJ-u, koji je zabranio Caracasu da remeti status quo u regiji.

Spor dodatno zaoštravaju nedavno otkrivene rezerve nafte u vodama uz obalu Atlantika, na koje obje zemlje polažu pravo. Maduro je upozorio da strane tvrtke koje iskorištavaju resurse u regiji bez dopuštenja Caracasa imaju tri mjeseca da se “postupe u skladu sa zakonom”. Caracas je od tada mobilizirao postrojbe i poslao ih na gvajansku granicu u pripremi za preuzimanje teritorija veličine od 160.000 kvadratnih kilometara.

GvajanahelikopterVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Povod za rat.

tihobl
4 mjeseci prije

Ameri su rekli da ce poslati F-15 u zonu dometa S-300 u cilju deeskalacije regiona.

tihobl
4 mjeseci prije

Венецуелански председник Мадуро: Остаци САД и Велике Британије покушавају да нам узму нашу земљу.

Nekoime
4 mjeseci prije

Ameri tvrde kako mogu voditi dva rata istovremeno. Hoće li ih moći voditi dvadesetak?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI