Venecuela pumpala preko milion barela sirove nafte dnevno krajem 2021. godine uprkos „kriminalnoj blokadi“ od strane SAD

Naftna platforma
17 komentara

Prema vladi Nikolasa Madura, Venecuela je krenula u fazu ekonomskog oporavka kroz diversifikaciju proizvodnje i rehabilitaciju naftnih aktivnosti. Ovo je u suprotnosti sa osakaćenim ekonomskim sankcijama koje su uvele SAD, a koje ciljaju na pristup države globalnom tržištu energije i kapitala.

Venecuelanska državna naftna kompanija Petroleos de Venecuela (PDVSA) skoro je udvostručila proizvodnju nafte u odnosu na prošlogodišnju decenijski najlošiju.

PDVSA je pumpala u prosjeku 824.000 barela dnevno u novembru 2021., prema mjesečnom izvještaju o tržištu nafte OPEC za decembar 2021.

Ova cifra je skoro dvostruko veća od 434.000 barela dnevno proizvedenih u istom periodu godinu dana ranije. Za prvu nedjelju prošlog decembra, PDVSA je objavila da je pumpala u prosjeku 930.000 barela dnevno.

Ovo povećanje proizvodnje postignuto je uprkos teškim sankcijama koje je američka vlada uvela toj južnoameričkoj zemlji, rekao je ministar nafte Tareck El Aissami u Božićnoj poruci.

Sankcije su uvedene protiv demokratski izabrane socijalističke vlade u Venecueli nakon predsjedničkih izbora u Venecueli 2018. na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Nikolas Maduro. SAD nisu priznale rezultate izbora niti legitimitet Madura. Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido, koji se proglasio “privremenim predsjednikom”, predvodio je neuspješan pokušaj državnog udara 2019. godine, a administracija Donalda Trumpa je priznala Gvaida još u januaru 2019. godine.

Maduro je kritikovao Washington zbog saradnje sa Gvaidom na rušenju legitimne vlade kao sredstva za zauzimanje njenih ogromnih sirovinskih resursa.

Ograničenja su ovoj nekada prosperitetnoj članici osnivaču OPEC smanjila pristup specijalizovanoj opremi za bušenje i stranim ulaganjima, a uključivala su i prijetnje sekundarnim sankcijama kompanijama i zemljama koje posluju sa latinoameričkim energetskim gigantom. Akcije Washingtona, koje su osudile neke zemlje poput Rusije, Irana i Kine, takođe su rezultirale zapljenom desetina milijardi dolara imovine PDVSA u inostranstvu.

Venecuelanski zvaničnici su u više navrata kritikovali Washington zbog nastojanja da svrgne aktuelnu vladu kako bi omogućio američkom biznisu da se dočepa suštinskog energetskog i mineralnog bogatstva zemlje, uključujući najveće dokazane rezerve nafte na svijetu.

„Uprkos prijetnjama kriminalne blokade SAD, evo ljudi koji stoje dostojanstveno i u avangardi: naftna radnička klasa“, rekao je ministar nafte zemlje u decembru 2021.

Bez obzira na to, proizvodnja nafte u Venecueli, slavljena kao „velika pobjeda“, nije dostigla dnevni cilj od 1,5 miliona barela dnevno koji je postavio Tareck El Aissami na početku 2021.

Proizvodnja se ”povratila”

Eksperti povezuju značajno povećanje proizvodnje sirove nafte sa dva faktora, prenio je Reuters.

Prvo, dogovor između državnih firmi PDVSA i Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC) koji je počeo u septembru da zamijene tešku sirovu naftu u Venecueli sa toliko potrebnim razblaživačem. Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine blokirala je snabdijevanje ključnog razblaživača, potrebnog za proizvodnju ekstra teške sirove nafte u pojasu Orinoka. U venecuelansku naftu se dodaju izuzetno lake ugljovodonične tečnosti kako bi se mogla transportovati za preradu i izvoz.

Drugo, PDVSA je uspjela da vrati i izmiri zaostale dugove lokalnim naftnim kompanijama, pri čemu su neke navodno prihvatale plaćanja u nusproizvodima nafte i ostatku goriva za prodaju u zemlji i inostranstvu, prema citiranim izvorima.

Dok konsultantska kuća IPD Latin America procjenjuje da će proizvodnja sirove nafte u Venecueli ove godine u prosjeku iznositi 640.000-660.000 barela dnevno, sve dok su aktuelne sankcije Washingtona na snazi, nejasno je da li bolivarska država može da nastavi da povećava proizvodnju.

Ipak, prema nedavnim procjenama, poput onih koje je iznijela švajcarska investiciona banka Credit Suisse prošlog oktobra, 2021. će biti prva godina u kojoj je venecuelanska ekonomija porasla od 2013. Credit Suisse je revidirao svoju godišnju prognozu BDP za Venecuelu, nadogradivši svoju procjenu za rast BDPsa 4 % na 5,5 %.

„Svi dostupni podaci i dalje sugerišu da će privreda ove godine rasti po prvi put od 2013. godine, u skladu sa našom dugom prognozom“, napisao je ekonomista Alberto J. Rojas u istraživačkoj poruci za investitore.

Venecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mane
2 godine prije

Najbitnije niste napisali.gde ide ta NAFTA?

Mikojan
2 godine prije

Da, samo fali informacija kome !?
A da u našoj državi osim državotvornih stranaka i domoljuba postoji zrno mozga, zadržali bi sve rafinerije, naši tankeri bi dovozili naftu a pametna “država” bi bila izvoznik prerađevina od nafte.
Ali, kao u doba nesvrstanih, kada nitko nije mogao doći do nafte a bivša država je, i umjesto da su radili ovako kriminalci su doslovno dobivenu naftu prodavali “zapadu” valjda mislieći da to nitko neće saznati, naravno pojedincima na korist a državi na štetu, ne znamo “mi” drugačije.

Siniša
2 godine prije

Ovo par godina prisustva Rusije i bukvalna rusk ZAŠTITA je Venecueli izgleda više donela nego sve godine u nazad pod pokojnim Hugom i sve godine USA zahebancije.
Izgleda da se Venecuela napokon smirila.

Khmkhm
2 godine prije

Mene fascinira koliko su ameri vrsni majstori propagande. Od ll s.r. neumorno, kroz sva moguca i nemoguca sredstva od filmova, medija, kulture…grade sliku o sebi kao dobrim momcima istovremeno demonizirajuci npr njemce i to u trecem koljenu kao najgore kilere, dok oni iza sve te magle vec 200g sistematski kolju sve zivo po svijetu kad god pozele.

Max
2 godine prije

Bravo Bolivarci.

abc
2 godine prije

Od kad su uz Venezuelsku obalu nalaze ruske podmornice i čuvaju venezuelske tankere, Ameri ne smeju ni prdnuti….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI