SAD šalju delegaciju u Venecuelu

Nafta
34 komentara

Navodni sastanak sa vladom Washingtona smatra se „nelegitimnim“ usljed napora da se zamijeni ruska nafta.

Visoki američki zvaničnici su navodno otputovali u Venecuelu da se sastanu sa vladom predsjednika Nikolasa Madura dok se sukob Rusije i Ukrajine nastavlja. Pozivajući se na više neimenovanih izvora „upoznatih sa tom materijom“, „New York Times je u subotu izvijestio da je sastanak „posjeta na najvišem nivou“ Sjedinjenih Država godinama nakon što su prekinule diplomatske odnose sa zemljom 2019. i priznale proameričkog političara Huan Guaidoa kao “privremenog” predsjednika Venecuele u odnosu na legitimnog predsjednika Nikolasa Madura.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno pokušava da “odvoji Rusiju od njenih preostalih međunarodnih saveznika” jer neimenovani američki zvaničnici vjeruju da bi saveznici Moskve u Latinskoj Americi “mogli postati bezbjednosne prijetnje ako se sukob sa Rusijom” oko Ukrajine pogorša.

Bivši republikanski kongresmen iz Virginije Scott Taylor tvrdio je u petak da je venecuelanski biznismen sugerisao da je Maduro otvoren za razgovor sa SAD, dok je sam Maduro rekao u govoru u četvrtak da je „nafta Venecuele“ „dostupna za svakoga ko želi da proizvodi i kupuje bilo da je to investitor iz Azije, Evrope ili Sjedinjenih Država.”

Dok se visoki američki zvaničnici navodno sastaju sa Madurovom vladom, američka vlada i dalje zvanično priznaje Guaida kao lidera Venecuele i ne priznaje Madurovo predsjedništvo kao legitimno.

U saopštenju iz januara, portparol američkog State departmenta Ned Price rekao je da vlada „nastavlja da priznaje autoritet demokratski izabrane Narodne skupštine 2015. kao posljednje preostale demokratske institucije i Huana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele“. U julu je američki State department nazvao Madurovu vladu „nelegitimnom“ pet puta u jednom članku.

NaftarusijaSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
2 godine prije

Zašto su onda otišli kod madura?

2 godine prije

Zašto je delegacija “nelegitimna”?
Jer da je legitimna, morala bi vratiti 30 milijardi, koje su SAD ukrale Venezueli.
O tome znači ne može biti govora, oni bi samo naftu. Da pokriju ispad Ruske.
Što je vrlo teško pitanje za Venzuelu…. Treba pare….

THCpositive
2 godine prije

Ako niste sigurni u nešto onda to nemojte pisati

Zagten
2 godine prije

Dosljednost i demokratski principi prije svega. Inače, kad moralne vertikale Biden ili Stoltenberg kažu da će “NATO braniti vrijednosti zapadne demokracije” uvijek ostaje nedorečeno na koje vrijednosti misli; na činjenicu da imaju 6 transeksualnih generala, na vrijednosti vakcinacije, na razaranje obitelji i autoriteta unutar u obitelji, na lažnu nauku poput evolucije i posljedično kulturu smrti i straha, na vrijednosti izmišljenih radnih mjesta i tiskanja novca zarad očuvanja dogme o materijalizmu i sofisticiranom ropstvu. Inače, imao sam u pogledu sposobnosti u ostvarivanju ciljeva prilično respektabilno mišljenje o ateističkim psiholozima i sličnim “strunjacima” iz Tavistocka i sličnih instituta koji u širem smislu kreiraju mišljenje javnosti i posljedično ljudska ponašanja. Ovdje ako misle da je moguće za ove “vrijednosti” da se netko žrtvuje (mislim na neku kritičnu masu da se stvori oružana sila) izvan moda “ratovanja na dugmiće” debelo su omanuli, ova “ideologija” predstavlja upravo negaciju samožrtvovanja za bilo koji cilj, bio više… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

Trebala bi Venezuela, zajedno s Rusijom i Kinom, te ostalim zemljama Šangajske skupine, izjaviti kako priznaje samo Trumpa za legitimnog predsjednika USA. Pa nek Ameri malo kusaju iz vlastitog lonca.

Zagor
2 godine prije

Ako Amerikanci misle preživjeti, morati će u budućnosti ratovati sa Venecuelom.

pirat sa kariba
2 godine prije

to je ta amerika ,, gaze i vrijedaju ,prijete toj venecueli ,i onda kao da se nista nije desilo ,sad ce biti najveci prijatelji

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Sve države svijeta koje imaju pro Američke QUISLINŠKE REŽIME će morati uvesti sankcije Rusiji,u suprotnom slijedi hitna promjena vladajuće strukture, vlada pa ako treba o parlamenta.

Mrčikola
2 godine prije

Zayebano je što dolar, još uvijek, pjeva opojnije od mitskih sirena. 😁

hiber
2 godine prije

Venecuela je dio “američkog svijeta”. Ah da, još nije realizirano…

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

A Nijemci napravili ugovor stoljeća.

Za američki plin, koji tamo dođe 1,90-3,80$/MMBTu plaćati će 27,20$.

Focus,de

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Po Američkom planu Hrvatske ustaše moraju primiti barem Azov 2 bataljuna Ukrajinskih nacista da ih spase od Ruskog progona.

Max
2 godine prije

Posuli se pepelom.

Boba Lazarević
2 godine prije

Moguće je da je u kartama jedna skora lagana invazijica jedne supersile na suverenu i samostalnu Venezuelu koja apsolutno nikoga na Zapadu neće zasmetati.

Većina neće ni znati, a većina onih koji znaju će biti preočajna za naftom da bi “signalizirali vrline”.

Lucija, prva
2 godine prije

Šta?
Svi ste zaboravili s kojom naftom se mora miješati teška Venecuelaska nafta? 🤗

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI