Vlada Venecuele prekinula je pregovore sa opozicijom zbog izručenja Alexa Saaba u SAD

Alex Saab
5 komentara

Ranije u subotu, Alex Saab, državljanin Venecuele, rođen u Kolumbiji, sa poslovnim vezama sa venecuelanskim programom distribucije hrane i subvencija, prebačen je letom američkog Ministarstva pravde u SAD, gdje se suočava sa optužbama za pranje novca. Saab je ostao na Zelenortskim Ostrvima oko šesnaest mjeseci nakon što su ga vlasti pritvorile.

Predsjednik Narodne skupštine Jorge Rodriguez najavio je u subotu da će Venecuela obustaviti predstojeće pregovore sa opozicijom ovog vikenda nakon izručenja Saaba, 49-godišnjeg izaslanika predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

Rodrigez, koji vodi pregovarački tim vlade Venecuele, rekao je da zvaničnici neće prisustvovati razgovorima koji su trebali biti započeti u nedjelju, navodi Reuters. Predsjednik Narodne skupštine naglasio je da je prekid pregovora protest protiv “brutalne agresije” usmjerene na Saaba.

Podaci kompanije Flight Aware pokazali su da je avion u vlasništvu američkog Ministarstva pravde poletio sa Zelenortskih Ostrva u subotu oko 16:53 po lokalnom vremenu. Do objavljivanja ovog članka, avion nije sletio.

Venecuelanska vlada je u subotnjem dopisu navela da izručenje Saaba “takođe pokušava da omete razvoj pregovora” između vlade Venecuele i opozicije u Meksiko Sitiju u Meksiku.

Madurova vlada opisala je izručenje kao “otmicu” i obećala da će preduzeti dodatne mjere.

U junu 2020. Saabov avion iz Venecuele za Iran punio je gorivo kada je on uhapšen na Zelenortskim Ostrvima pod optužbom da je organizovao šemu pranja novca u Venecueli.

Optužbe, podignute na sudu u Floridi, tvrde da se Saab dosljedno identifikovao kao operater koji je pomagao u obezbjeđivanju trgovinskih ugovora za Madura.

SAD tvrde da je izaslanik prekršio američke sankcije protiv Venecuele i da je profitirao od precijenjenih ugovora povezanih sa njegovim programom distribucije hrane i subvencija, nazvanim „Lokalni odbori za snabdjevanje i proizvodnju“ (španski akronim CLAP).

CLAP je pomogao u ishrani više od šest miliona venecuelanskih porodica (ili preko 60 % stanovništva zemlje), prema vladinim zvaničnicima.

Advokati Saaba okarakterisali su američke optužbe kao “politički motivisane”, dodajući da je Saab, u vrijeme hapšenja u junu 2020., bio na putu da pregovara o isporuci goriva i drugih humanitarnih zaliha u Venecuelu.

Osim toga, venecuelanska vlada je tvrdila da oni koji su umiješani u hapšenje Saaba krše međunarodno pravo i norme.

„Kršeći sve norme i procedure, gospodina Saaba su vlasti Interpola 12. juna na neregularan način pritvorile uprkos činjenici da u to vrijeme nije bilo aktivnog Crvenog obavještenja u sistemu tog koordinacionog tijela međunarodne policije“, navodi Madurova vlada u dopisu iz juna 2020. “Nakon proizvoljnog pritvaranja, 13. juna, Interpol je izdao naknadnu naredbu o hapšenju kako bi opravdao pritvor, ne uzimajući u obzir diplomatski imunitet dodijeljen međunarodnim pravom agentu jedne suverene države.”

Ipak, potvrđeno je da bi izručenje Saaba moglo da se desi nakon što je ustavni sud Zelenortskih Ostrva odbacio prethodnu sudsku presudu u kojoj se tvrdilo da je Saabovo zadržavanje nezakonito jer je Interpolovo crveno obavještenje o njegovom pritvoru izdato dan nakon njegovog hapšenja.

Alex SaabizručenjeVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
qints
2 godine prije

Nitko nije siguran od “Ruke americke vlade” oni su u stanju svakog uhapsiti i prebaciti u americki zatvor skoro bez obzira na kojem se kraju svijeta nalazio.
Ima samo par drzava gdje su ljudi van dohvata ruke americke vlade i te zemlje Amerika potkopava.

Max
2 godine prije

Namjerna diverzija Američka vlade prema Monroevoj doktrrini

neko tamo
2 godine prije

Zašto vlada Venecuele nije okupila ekipu i spasla Saaba? Dozvolili su kerovima da ga se dočepaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI