Turski ministar komentira zahtjev za izručenja od kandidata za NATO

NATO
4 komentara

Finska i Švedska nisu izručile nijednog osumnjičenog Turskoj otkako su se obavezale da će razmotriti zahtjeve Ankare, rekao je turski ministar. Turska je postavila podršku dvije nordijske zemlje u borbi protiv terorizma kao uslov za ulazak u NATO.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izvijestio je o nedostatku napretka u pogledu izručenja u intervjuu za TV novi kanal A Haber u četvrtak.

“Postoje pozitivni razgovori. Dali su neka objašnjenja. U toku su recenzije. Nije bilo ljudi koji su nam izručeni iz Finske i Švedske”, rekao je zvaničnik.

Napomenuo je da njegova zemlja želi da dvije nordijske nacije “podrže borbu Turske protiv terorizma” prije nego što Ankara pristane na njihove kandidature za NATO. Vojni blok predvođen SAD daje svakoj državi članici pravo veta na proširenje.

Finska i Švedska su u maju podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, tvrdeći da je takav potez neophodan kako bi se dobila zaštita od Rusije. Mađarska i Turska jedine su članice organizacije koje još nisu ratificirale prijave. Budimpešta je obećala da će to učiniti do sredine decembra, ali Ankara nije postavila rok.

Dvije buduće članice potpisale su sporazum s Turskom u junu u kojem su se obavezale da će riješiti listu turskih zabrinutosti. Između ostalog, Ankara je optužila nordijske nacije da skrivaju “teroriste” na svom tlu i da nisu ugušili svoje operacije za finansiranje aktivnosti protiv Turske.

Turske optužbe odnosile su se na pojedince za koje se sumnja da imaju veze s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) i pokretom turskog sveštenika Fethullaha Gulena sa sjedištem u SAD-u.

PKK je vodila decenijama dug gerilski rat protiv Turske i EU je smatra terorističkom organizacijom. Ankara je okrivila Gulena za organizaciju neuspjelog vojnog udara 2016. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će Tursku ove sedmice kako bi razgovarao, između ostalog, o kandidaturama Finske i Švedske, prenosi novinska agencija Anadolu.

FinskaizručenjeNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
1 godina prije

Eto da je uspio državni udar prije nekoliko godina u Turskoj ili kako se to popularno kaže “regime change” danas nebi bilo problema s procedurom primanja Finske u NATO.
Neki misle kako je Sultana Putin spasio 😀

Tupko Glupko
1 godina prije

Turski sultan spašava finski i švedski narod od njihovih političkih moćnika.
Orban čeka da Europljani progledaju – do sredine prosinca kada bi Mađarska trebala ratificirati ulazak Finaca i Šveđana u NATO svašta će se još izdešavati.

Max
1 godina prije

To Nordijcima neće proći.

goran
1 godina prije

finska i švedska kad udju u nato onda če početi i službeni rat sa ruskom federacijom,sva sreća pa je erdogan veči priljatelj putinu nego prema cijeloj eu,a sjedi za istim stolom ko i svi vladajući iz eu koji paradoks

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI