„Izmijenjene“ fotografije „nasmijanih“ kambodžanskih žrtava torture dižu prašinu

Izmjenjene fotografije nasmijanih kambodžanskih žrtava
7 komentara

Američka medijska grupa Vice objavila je u petak intervju sa irskim umjetnikom Mattom Loughreyem, koji je obojio fotografije iz zloglasnog mučilišta Tuol Sleng S-21 u Pnom Penu, pozdravljajući vladavinu lidera agrarno-komunističke države Pola Pota, kada je, procjenjuje se, ubijeno oko 1,7 miliona ljudi.

U eskalirajućem nizu oko dozvoljenih ograničenja manipulacije istorijskim slikama, Kambodžani su u ponedjeljak nastavili da cenzurišu nedavno emitovane „izmijenjene“ fotografije žrtava genocida u njihovoj zemlji iz 1970-ih. Američka medijska grupa Vice u petak je objavila intervju sa irskim restauratorom fotografija Mattom Loughreyem, koji je obojio originalne crno-bijele fotografije zatvorenika zloglasnog zatvora S-21 Crvenih Kmera u Pnom Penu.

Vice je Loughreyja citirao kako otkriva da su ga unajmili članovi porodica nekih od žrtava, zloglasnog zatvora gdje je, kako se procjenjuje, 17.000 ljudi označenih kao neprijatelji vladajućeg režima zatvoreno i mučeno prije njihovog pogubljenja, kako bi obojio fotografije njihovih najmilijih. Poslije toga, umjetnik je nastavio da mijenja još slika iz današnjeg muzeja genocida Tuol Sleng.

Kako je nekoliko fotografija u boji uz članak prikazivalo zatvorenike S-21 koji se smješkaju za kameru, Loughrey je u intervjuu rekao: „Žene su imale osmjeh na licu više od muškaraca. Mislim da je mnogo toga povezano sa nervozom.“

„Falsifikovanje istorije“

Nakon objavljivanja članka, čitaoci, društveni mediji i organizacije uputili su žestoke kritike umjetniku, koji je optužen da je na nekim slikama dodao osmjehe. Profesionalni fotograf John Vink, koji je radio u Kambodži, takođe je izrazio zabrinutost da se barem na nekim originalnim fotografijama subjekti nisu smješili, a Loughrey ih je retuširao kako bi promjenio njihove izraze. Vink je u subotu na Twitteru osudio činjenicu da je restaurator smatrao da je potrebno da “falsifikuje istoriju”.

I napori irskog fotorestoratera da navodno prikaže ljude koji se “smiješe” u kameru, i odluka međunarodne medijske grupe da ih objavi osuđeni su kao žalosna procjena.

„Da biste zamislili nasmijana lica žrtava Crvenih Kmera, vaša procjena tada mora biti užasna“, rekao je za AP u ponedeljak Youk Chhang, direktor Dokumentacionog centra u Kambodži.

Centar, koji provodi istraživanje režima Crvenih Kmera, može se pohvaliti ogromnim mnoštvom dokumentovanih dokaza koji se odnose na zločine koje su počinili Crveni Kmeri, a koji su optuženi za smrt oko 1,7 miliona njihovih sunarodnika.

Došavši na vlast nakon američkog bombardovanja Indokine, Crveni Kmeri srušili su američku vojnu diktaturu Lon Nol, zajedno sa premijerom Pol Potom, koji je želio da kambodžansko društvo vrati u oblik „primitivnog komunizma“.

Stotine hiljada obrazovanih ljudi, akademika, ljekara i drugih profesionalaca bilo je mučeno i ubijeno, dok su oni koji su boravili u urbanim centrima nasilno preseljeni u poljoprivredne kolektive u ruralnim oblastima.

„Lekcija koju iz ovoga učimo je da moramo prihvatiti činjenicu da Crveni Kmeri nisu  prošlost. Kako to može biti prošlost, kad imamo još uvijek živih najmanje pet miliona preživjelih Crvenih Kmera? ”rekao je Youk Chhang u e-mailu za AP.

Korisnici društvenih medija u Kambodži slično su izrazili negodovanje, tražeći potpise za internetsku peticiju kojom se traži da Vice skine priču i da se od Loughreaja zatraži izvinjenje.

Kambodžansko Ministarstvo kulture i likovne umjetnosti izdalo je u nedjelju saopštenje u kojem kaže da “ne prihvata ovu vrstu manipulacije i smatra da ovo djelo Matta Lougnreyja ozbiljno utiče na dostojanstvo žrtava, stvarnost istorije Kambodže i krši prava Muzeja kao zakonitih vlasnika i čuvara ovih fotografija“. Takođe je upozorio da će pribjeći zakonskoj akciji ukoliko Loughrey i Vice ne skinu slike sa mreže.

„Pozivamo istraživače, umjetnike i javnost da ne manipulišu bilo kojim istorijskim izvorom kako bi poštovali žrtve“, reklo je ministarstvo. Vice je od tada uklonio članak sa svoje veb stranice, rekavši u izjavi da je “obuhvatio fotografije žrtava Crvenih Kmera kojima je Loughrey manipulisao osim kolorizacije”. Dodali su da istražuju to pitanje.

Sve ovo liči na istinutu priču kad žena uhvati muža s dvije fine gospođe, a on uzviku “Draga, ne vjeruj svojim očima, sve je laž”.

FalsifikovanjeIstorijaKambodža
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mik
2 godine prije

Nista cudno. Zrtve Pol Pota su zrtve marksisticke ideologije koja nam kuca na vrata. Nece valjda novinar Vicea uciniti zrtve svog idola nesretnima. Oni su umrli sa znanjem da ih je ispravna ideologija zrtvovala zbog viseg cilja. Povijest se ponavlja, sada i u koloru.

2 godine prije zadnji put uredio Mik
Emiliano Zapata
2 godine prije

Mora da mu je muza, ona vjestica Abramovicka…

Boba Lazarević
2 godine prije

Da to napravi s fotografijama žrtava holokausta, vrlo brzo bi se zatekao kako priča s ribama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI