Izrael bombardirao južni Libanon

Izraelske zračne snage
24 komentara

Libanonska nacionalna novinska agencija NNA javlja da su izraelski ratni zrakoplovi danas u popodnevnim satima bombardirali libanonske farme Sheba’a, gađajući veliku uzvisinu na samoj granici sa Sirijom.

Prema agenciji NNA, izraelski ratni zrakoplovi su proveli dva napada na brdo Al-Rashaha u istočnom dijelu farme Sheba’a.

Sheba’a farme su mali dio navodno ”spornog teritorija dužine oko 11 kilometara i širine 2,5 kilometara, na samom libanonsko-sirijskoj granici i okupiranom dijelu Golanske visoravni od strane Izraela.

“Ratni zrakoplovi izraelskog neprijatelja su proveli dva udara na brdo Al-Rashaha, koje se nalazi na libanonsko-sirijskoj granici istočno od grada Shebe”, navodi se u izvješću.

Daljnje pojedinosti nisu navedene.

Ovaj napad ratnog zrakoplovstva židovske države dolazi samo sat vremena nakon što je glasnogovornik izraelske vojske izjavio ”kako je njihov raketni sustav bez posade pogođen na Golanskoj visoravni”.

Ranije ovog mjeseca je izraelsko zrakoplovstvo iz libanonskog zračnog prostora gađalo vojni objekt u Siriji, za kojeg izraelski dužnosnici tvrde da su u njemu iranski i sirijski stručnjaci usavršavali projektile namijenjene Hezbollahu.

Libanon je zbog udara u Siriji Ujedinjenim narodima podnio tužbu zbog neovlaštenog upada vojnih zrakoplova u zračni prostor zemlje s ciljem provođenja borbenih aktivnosti.

Podsjetimo da je Izrael početkom ovog mjeseca proveo najveće vojne vježbe u proteklih 20 godina, ”simulirajući potencijalni rat protiv Hezbollaha”. Vježbe su provedene u području granice s Libanonom i jugozapadno od granice sa Sirijom.

Na manevrima je sudjelovalo desetine tisuća vojnika iz više rodova izraelske vojske, uključujući zrakoplovstvo, mornaricu kopnene snage, obavještajne i službe za kibernetičko ratovanje.

Izraelski izvor je za AFP otvoreno rekao ”kako se simuliraju scenariji s kojima će se izraelska vojska suočiti u sljedećem sukobu s Hezbolahom“.

Nakon toga je viši dužnosnik Hezbollaha, šeik Mohammad Yazbek, rekao ”kako su manevri koje Izrael provodi na granici dio su pritiska na Hezbollah nakon njegovih pobjeda u ratu protiv terorizma”.

Graničenje između Libanona i Izraela je bila relativno je mirna od posljednjeg rata 2006. godine, kada je Hezbollah neočekivano s uspjehom odbio napade izraelske vojske.

Međutim, napetosti između Izraela i Hezbollaha posljednjih nekoliko mjeseci rasti, uglavnom zbog izraelskih napada na sirijski i sada teritorij Libanona, ali i zbog uključenosti Hezbollaha u sirijski sukob. Naime, izraelski vojni, politički i obavještajni vrh je duboko zabrinut zbog očiglednog porasta borbene gotovosti libanonskog pokreta i mogućeg stjecanja modernih oružja. U tom scenariju se izraelska vojska ne bi mogla suprotstaviti Hezbollahu, koji se od gerilskog pokreta pretvara u suvremenu vojsku, sposobnu planirati i voditi operacije većih razmjera.

U središtu Hezbollaha u Bejrutu za sada ne pokazuju namjeru da će odgovoriti na ove i slične provokacije, jer bi se otvorila nova fronta protiv Izraela, upravo onakva kakvu je izraelska vojska uvježbavala prije dva tjedna.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DeProggy
6 godine prije

pa ništa novo…izuzetniji od izuzetnih smiju ovo i sve drugo…a “problem” je tamo neki buco iz sj, Koreje 🙁

Slagerpjevac
6 godine prije

Krivo ste napisali. “U tom scenariju se izraelska vojska ne bi mogla suprotstaviti Hezbollahu” zvuči kao – jadni Izraelci jer slijedi invazija Hezbolaha. Treba napisati “U tom slučaju Izrael bi morao odustati od svojih osvajačke agende i sa poštovanjem tretirati susjede. Sumnjam da bi ikada Hezbollah mogao pokoriti 5 milijuna Izraelaca.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Koriste priliku dok je Hesbollah zauzet ratom u Siriji… Ali neće dugo čekati na odgovor, prilično sam siguran da neće. Do sada sam se uvjerio da Nasrallah nikad ne priča u prazno, a pod zadnje stalno spominje Dimonu i Haifu, tako da ne bi volio biti odabranima u koži u narednom vremenu. Uglavnom, mislim da će ovaj puta i Izrael biti uključen u opću feštu na BI, ne samo kao organizator i promatrač već kao i aktivni sudionik, ali ovaj puta na svom plesnom podiju…

17 novembar
6 godine prije

prvi put u zivotu cujem da izrael bombarduje druge drzave ovo mora da je neka zajebancija

Alen
6 godine prije

Moze im se…imaju usa i oni stite jedni druge..

Zagor
6 godine prije

Nije im pogođen raketni sustav, nego se je aktivirao proturaketni/zračni sustav, a sve zbog drona sa kamerom vrijednog par100 eura. Kako čitam, izgleda da je raketa fulala drona, pa ga je gađao avion.

Chico
6 godine prije

Trump opasno prijeti Su.Koreji,Turska,Irak i Iran neće ostati mirni ako Kurdi provedu svoj referendum.U Siriji moguć sukob SAA i saveznika protiv SDF snaga.Citav svijet se nalazi na granici ponora.Cim Ameri napadnu SJ.Koreju,mislim da će i Izrael i USA napasti Iran,jer smatraju da su još u vojnoj prednosti i da se svakim danom čekanja ta prednost smanjuje.Pandorina kutija se polako otključava.

Chico
6 godine prije

Naravno da nikad direktno neće zaratiti USA protiv Rusije i Kine jer bi to značilo totalno uništenje.Ali sam mišljenja da će USA napasti Su.Koreju jer su
Udaljeni deset tisuća km od njih.Napadom na Koreju naškodilo bi i Kini,em zbog izbjeglica em zbog svega drugog jer je Kina Koreji susjed.Mislim i da neće čekati da Iran dodatno ojačati u tehnološkom smislu što se oružja tiče.Jaci uvijek napada dok je siguran u svoju nadmoć.Time bi dao poruku i ostalim državama sto će im se desiti ako se usprotive Americi.Volio bi da sam u krivu što se procjene tiče.

Chico
6 godine prije

Kinezi su rekli da ne žele sustav Thad u Juznoj Koreji,pa im je sustav Thad sad tamo.Ameri tonu polako i oni to znaju,medjutim znaju i to da ih samo ratovi i krize drže na površini.Bush je rekao ko nije sa nama taj je protiv nas i šta je napravio-invazija na Afganistan i Irak.Svijet je ostao nijem na to.Danas imamo sličan govor Trumpa u UN,da može ako želi izbrisati S.Koreju i svijet opet šuti.moje je mišljenje da će Ameri ući u još jedan veliki rat.

Franjo
6 godine prije

Neki dan razgovaram s par amera kroz razgovor skuzim da nose davidove zvjezde okok vrata. Propitujem ih malo i na moj uzas mi kazu da su se preseliti u izrael prije 3 godine u setelment kod Jeruzalema. Pitam ih dali su izraelci oni kazu ne nego odgovore mu da su americki zidovi. Na moje pitanje pa kako to da su se i s kojim pravom preselili u israel. Kazu da je to njima jahve dao.????????!!!!!! Americki zidovi idu na bliski istok otimaju ljudima zemlju i jos te iste ljude sto se bune Palestince nazivaju teroristima ZEMLJO OTVORI SE

Sikert
6 godine prije

Izraelska država je umjetna tvorevina i sve što je umjetno nije postojani. Imaju podršku SAD-a no Izrael treba uništiti ne na način da ih se uvuče u rat nego da im se na njihovom teritoriju onemogući život a to je rušenjem nuklearki. Kako su 1948 uspostavili lažnu državu izrael tako će i nestati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI