Izrael će napasti Libanon u kasno proljeće ako sukob nastavi eskalirati

Izrael i Libanon - Hezbollah
42 komentara

Obavještajni tim predsjednika Joea Bidena nedavno je upozorio da Izrael zapravo planira kopnenu operaciju u južnom Libanonu za nekoliko mjeseci ako diplomatski napori ne uspiju odgurnuti Hezbollah od granice.

Prema izvješću CNN-a, iako odluka još nije konačna, prijetnja je dovoljno akutna da je došla do obavještajnih brifinga za više dužnosnike administracije, prema jednoj osobi koja je primila brifing i rečeno joj je da bi se operacija mogla dogoditi početkom ljeta ili proljeća. “Radimo s pretpostavkom da je izraelska vojna operacija planirana u nadolazećim mjesecima”, rekao je anonimni američki dužnosnik novinskoj agenciji. “Ne nužno uskoro u sljedećih nekoliko tjedana, ali možda kasnije ovog proljeća. Izraelska vojna operacija je jasna mogućnost.”

Bidenov obavještajac rekao je da on misli da Izrael radi kako prijeti u nadi da će doći do dogovora. Dodao je da su neki izraelski dužnosnici sugerirali da je to više pokušaj stvaranja prijetnje koju mogu iskoristiti, dok drugi o tome više govore kao o vojnoj potrebi koja će se dogoditi. Drugi visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da postoje elementi unutar izraelske vlade i vojske koji podržavaju upad. “Postoji sve veća grupa koja kaže: ‘Hej, hajdemo samo pokušati. Idemo to učiniti'”, rekao je visoki dužnosnik. Nadalje je naveo da bi svaki upad mogao dovesti do velike, velike eskalacije čije razmjere ni ne znamo.

Treći izvor koji je upoznat s američkim obavještajnim podacima također je rekao CNN-u da postoji velika mogućnost da bi se trenutna izraelska zračna kampanja protiv Libanona mogla proširiti, dosežući “mnogo sjevernije u naseljena područja Libanona i na kraju prerasti i u kopnenu komponentu.”

Tijekom proteklih nekoliko dana, izraelska zračna kampanja se pojačala. Prema izvješćima, udari su prošli tjedan bili unutar 27 milja od glavnog grada Beiruta, što je najdalje u libanonskom teritoriju od granice otkako je nasilje počelo odmah nakon Hamasovog napada u Izraelu 7. listopada. Prošlog tjedna Izrael je napao uporište Hezbollaha Baalbek na sjeveroistoku zemlje. “Postoje strahovi da će to prerasti u ekspanzivnu zračnu kampanju koja će doseći mnogo sjevernije do naseljenih područja Libanona i na kraju prerasti i u kopnenu komponentu”, izjavio je drugi izvor.

U međuvremenu, libanonski Hezbollah obećao je da će nastaviti napadati Izrael dok se rat u Gazi ne okonča, unatoč zahtjevu Zapada da se povuče iz pograničnog područja.

Washington gura prijedlog o deeskalaciji od početka ovog mjeseca. Predloženi dogovor uključivao je nejasan sporazum o razgraničenju granice koji je libanonski ministar vanjskih poslova nedavno nazvao djelomičnim rješenjem. Libanonska vlada još uvijek nije službeno odgovorila na prijedlog. Ali ranije u veljači, libanonski mediji citirali su izvore koji su rekli da je povlačenje Hezbollaha s granice “nezamislivo” i da dužnosnici u Libanonu vjeruju da prijedlog ne ispunjava temeljne zahtjeve zemlje.

IDF-ov napad dronom ubio unuka vođe Hezbollaha

Napetosti nastavljaju rasti na Bliskom istoku budući da je unuk vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, Abbas Ahmed Halil, jedan od trojice terorista Hezbollaha ubijenih u subotu kada su Izraelske obrambene snage (IDF) u nedjelju izvele napad dronovima u Neqouri u južnom Libanonu.

Prema izvješću sirijskog radija Voice of the Capital, vijest tek treba potvrditi službeni izvori, no izvješće navodi isti napad u kojem je IDF objavio da su tri operativca Hezbollaha ubijena u vozilu u južnom Libanonu nakon napadnut je izraelskom bespilotnom letjelicom.

List Al-Manar povezan s Hezbollahom također je izvijestio o zračnom napadu na selo Kila u južnom Libanonu i topničkim napadima na sela Aitaroun i Belida, koja su blizu granice s Izraelom. U nasilnim napadima IDF-a, otkako je uzvratio na prvi napad Hamasa u listopadu, već je ubijeno više od 200 boraca Hezbollaha i oko 50 civila u Libanonu, dok je u napadima iz Libanona u Izrael ubijeno desetak izraelskih vojnika i pet civila. Deseci tisuća Izraelaca i Libanonaca napustili su sela s obje strane granice.

Prema libanonskoj šiitskoj islamističkoj političkoj stranci i militantnoj skupini, zaustavit će svoje napade ako izraelska ofenziva na Gazu prestane, ali je također spremna nastaviti se boriti ako se rat u Gazi nastavi.

IZRAELLibanonRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Jelda – stvarno iznenađenje!

Zar nije očigledno da svi konflikti (koji su inače koordinisani iz jednog centra) postepeno eskaliraju? Takođe vidimo da se ni jedan od ovih sukoba ne završava, privremeno smirivanje je moguće ali nikako konačno rešenje. Koliko dugo traje rat u Siriji a mira ni na vidiku? Šta je sa Karabahom, da li je to rešeno?

Ne, broj i intenzitet konflikta će se samo uvećavati dok ne preraste u sveopšti rat…

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Židovi izgleda ništa nisu naučili iz jednomjesečnog rata Libanona i Izraela 2006. godine.
David protiv Golijata, Izrael je bio prisiljen na povlačenje nakon upada u Libanon.
A Hezbollah je sada puno jači.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

😁 …. Jednom.su ( 2006 ste ) već pokušali – pa vrlo loše prošli 🤷 no su u jednom uspjeli to jest učinjeni do tad – nemoguće 👍 ! Po prvi puta u povijesti zemlje kedrova , ujedinili Lebanonske Kršćane ( Katolike Maronite predominantno ) i Muslimanske frakcije – kontra sebe – do danas ! Do tada su ih barem Maroniti držali za savjeznike od tada ih očima vidjeti ne mogu – stoga … Samo naprijed čivutarijo 😁

Petar
1 mjesec prije

Zapadna pravada. Bez Amerike Izrael bio bio pritom kao janje… New York Times je u jednom od svojih najnovijih izdanja otkrio da američka tajna služba CIA već desetak godina upravlja s ukupno dvanaest tajnih zapovjednih bunkera u Ukrajini, nedaleko od ruske granice. Cilj je od početka bio pokrenuti vojne operacije na ruskom teritoriju, uključujući napade dronovima i projektilima.

Basinac
1 mjesec prije

I osnovan je da potiče ratove.

Sparkling
1 mjesec prije

Tramp neminovno dolazi u ovalni ured. Neoconi se ne mogu pomiriti s tim i jedino što im preostaje je ostaviti u nasljeđe što veći kaos a poslije neka se on snalazi. U tom kaosu računaju da će izbiti i puno grešaka koje bi mogli iskoristiti u kongresu i tako blokirati važne odluke. Što se tiče postojećih sukoba u svijetu, onaj na B.I. je potpuno nepredvidljiv i stoga najopasniji. Bibi je pokazao da ne misli stati jer u slučaju prestanka sukoba njegov put se zna – suđenje i zatvor. Iran se maximalno suzdržava da ne isprovocira drugu stranu u nadi da će ostati barem malo po strani ako do nekog šireg sukoba dođe. No ono što najviše brine “izuzetne” je potencijalni sukob s Kinom. Nemaju dovoljno resursa ni ljudstva da izazovu takav sukob, koji sigurno ne bi bio dobitan. Da će pokušati destabilizirati regije koje graniče s Rusijom to je već… Čitaj više »

Гавран
1 mjesec prije

Prošli rat u Libanu sa Hezbolahom su žestoko izgubili.
Sada je situacija još gora. Mogu samo da bace A. Bombu.
Ali ta batina ima dva kraja.
Rat protiv Arapa je vojno već izgubljen (sve govori da je tako).
Videćemo mesto Izraela i granice Izraela , u novoj svetskoj ravnoteži.

Gad
1 mjesec prije

I tamo žele dobiti po lampi? Pa dobro, samo naprijed.

Max
1 mjesec prije

Uvod u rat.

roberto
1 mjesec prije

Ajd,možda i domaći jevreji krenu u obranu izraela..;););)..samo što dalje odavdje…

Dalmata
1 mjesec prije

Pa.gore ne može,za sve one,nevine žrtve koje su pobili USrA,Izrael,NATO,i naravno,
Britanci.Da dođe,crni vrag iz,najdubljeg pakla,ne može bit gore,od navedenih psihopata.
Samo,da ove,proguta,isto ono crno zlo,koje,su radili od 1945.god.Nek in se vrati,ni više
ni manje,samo,ono,šta su oni radili,u svakoj familiji koja je u zakrvavila ruke.Sve do 9 kolina.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Pu.ši kura.c od sada i na vjeke vjekova…🖕

Amen.

roberto
1 mjesec prije

Sve je to lijepo..

A jel bi mi mogao reć,što li je Gosop,Sin Njegov ili Mojsije rekao jednom mladom svećeniku…

Tragično preminuo mladi svećenik Marinko:Napustio nas je u Isusovim godinama
(to su rekli crkveni oci,pronosioci vjere tvoga boga i mojsija i ne znam, v i to bolje razumijete)

Ali ko što rekoh..

Što su rekli Gospodin Vaš,Sin Njegov i Mojsije?

Ako te zanima ko je to točno preminuo samo ukucaj,mada koliki ste Vi vjernik ,Vi to sigurno znate..a i više….

Dokurčilomi
1 mjesec prije

I dalje čekamo 2026 pa ćemo vidjeti što će biti.

Hogar
1 mjesec prije

Prokleti Izrael

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI